hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NAV-tájékoztató az egyes oltóanyagok kiviteli engedélykötelezettségének elrendeléséről

 • adozona.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján tájékoztatót tett közzé az egyes oltóanyagok kiviteli engedélykötelezettségének elrendeléséről (7003/2021.)

2021. január 30-ától – várhatóan 2021. március 31-éig – egyes, a koronavírussal szembeni védekezéshez felhasználható oltóanyagok csak exportengedéllyel vihetők ki az Európai Unió (EU) területéről. Az új szabályokat az egyes termékek kivitelének exportengedély bemutatásához kötéséről szóló 2021/111 (EU) bizottsági végrehajtási rendelet (a továbbiakban: EU-rendelet) tartalmazza.

A meghatározott vállaltok által gyártott, a 30022010 vámtarifaszám alá tartozó oltóanyagok kiviteliengedély-kötelezettsége a hatóanyagokra, az oltóanyagok gyártásához használt törzssejtállományra és a szaporító sejtbankokra is kiterjed. Az engedély mintáját az EU-rendelet I. melléklete tartalmazza.

Az érvényes kiviteli engedélynek rendelkezésre kell állnia a kivitel bejelentésekor, de legkésőbb az áruk átengedésének pillanatában. Érvényes engedély benyújtása nélkül a kiviteli eljárások nem végezhetők el. A kiviteliengedély-kötelezettség csak az uniós áruk EU-ból történő kivitelére vonatkozik. Nem kell kiviteli engedély az EU-rendelet 1. cikk (5) bekezdésében feltüntetett harmadik országokba, létesítményekbe, övezetekbe szállításhoz. Szintén nem engedélyköteles az előzetes beszerzési megállapodással vásárolt termékek újraértékesítési vagy adományozási, illetve a humanitárius célú kivitele.

A kiviteli engedélyt az oltóanyagot gyártó tagállam illetékes hatósága adja ki írásban vagy elektronikusan. Magyarországon a kijelölt engedélyező hatóság Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfémhitelesítési Főosztály Kereskedelmi Osztálya. Az engedélyezési feladatokat ellátó tagállami hatóságok listája ITT érhető el.

A kiviteli korlátozások átvezetése a TARIC_HU rendszerben megtörtént. Az alkalmazható új okmánykódok (igazoláskódok):

 • engedélyköteles kivitel: C089 kód, Exportengedély-korlátozás – SARS-koronavírusok elleni vakcinák (SARS-CoV fajok);
 • nem engedélyköteles kivitel: Y981 kód, Kivételek az (EU) 2021/111 rendelet 1. cikke (5) bekezdésének utolsó négy albekezdése értelmében: újraértékesítés vagy adományozás, humanitárius szükséghelyzeti reagálás, a valamely tagállam kontinentális talapzatán lévő létesítménybe vagy a valamely tagállam által az Egyesült Nemzetek Tengerjogi Egyezménye alapján kizárólagos gazdasági övezetként bejelentett övezetbe irányuló kivitel.

A TARIC-intézkedések integrálása az egyes oltóanyagok gyártóihoz rendelt TARIC-kiegészítőkódok alapján valósul meg. A szóban forgó TARIC-kiegészítőkódokat az EU rendelet II. melléklete tartalmazza:

 • Astra Zeneca AB:4500,
 • Pfizer BioNTech: 4501,
 • Moderna Switzerland / Moderna Inc: 4502,
 • Janssen Pharmaceutica NV: 4503,
 • CureVac AG: 4504,
 • Sanofi Pasteur / Glaxosmithkline Biologicals S.A: 4505,
 • Novavax: 4506,
 • egyéb: 4999.

Ha az EU-rendelet hatálya alá tartozó készítmények kiviteli vámeljárását Magyarországon kezdeményezik, a vámeljárás feldolgozása csak akkor végezhető el, ha a fenti okmánykódok (C089, Y981) egyike szerepel a vám-árunyilatkozat 44. rovatában, illetve a gyártókhoz kapcsolódó TARIC-kiegészítőkódok valamelyike szerepel a vám-árunyilatkozat 33. rovat 3–4. alrovatában.

A 30022010 vámtarifaszámú oltóanyagok kivitelét – a korlátozások időtartama alatt – hivatali munkaidőn kívül a 0–24 órás szolgálatot működtető vámszerveknél javasolt kezdeményezni, mivel a C089 vagy az Y981 okmánykódot tételsoronként tartalmazó normál és egyszerűsített kiviteli eljárások alkalmával a feldolgozás a váminformatikai rendszerben a vám-árunyilatkozat elfogadását követően megáll.

A Magyarországon üzemeltetett vámudvarok elérhetőségét és nyitvatartási adatait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítása Vám Főosztály főosztályvezetője által kiadott 7022/2020. felhívás tartalmazza, amely ITT érhető el.

További információ

A kiviteli korlátozásokról a Bizottság „Kérdések és válaszok: Egyes termékek exportengedély bemutatásához kötött kivitele” címmel tájékoztatást adott ki, amely ITT érhető el. 

A bizottsági tájékoztató röviden ismerteti az EU-rendeletben foglaltakat, az irányadó eljárási szabályokat, az engedélykötelezettség alól kivont rendeltetési országokat, valamint az engedély kérelmezésére vonatkozó alapvető tudnivalókat.

Az engedélyezést érintő kérdésekről bővebb felvilágosítást a BFKH Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfémhitelesítési Főosztály Kereskedelmi Osztálya adhat.

Elérhetőségek:

Jelen felhívás a kiadmányozás napjától érvényes.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Milyen dátummal könyveljek?

Kelemen László

adószakértő, jogász

EU-s szállítás, EU-n kívüli számlázás

Kelemen László

adószakértő, jogász

Rendszerfelügyelet számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs