hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NAV-tájékoztató az egyes oltóanyagok kiviteli engedélykötelezettségének elrendeléséről

 • adozona.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján tájékoztatót tett közzé az egyes oltóanyagok kiviteli engedélykötelezettségének elrendeléséről (7003/2021.)

2021. január 30-ától – várhatóan 2021. március 31-éig – egyes, a koronavírussal szembeni védekezéshez felhasználható oltóanyagok csak exportengedéllyel vihetők ki az Európai Unió (EU) területéről. Az új szabályokat az egyes termékek kivitelének exportengedély bemutatásához kötéséről szóló 2021/111 (EU) bizottsági végrehajtási rendelet (a továbbiakban: EU-rendelet) tartalmazza.

A meghatározott vállaltok által gyártott, a 30022010 vámtarifaszám alá tartozó oltóanyagok kiviteliengedély-kötelezettsége a hatóanyagokra, az oltóanyagok gyártásához használt törzssejtállományra és a szaporító sejtbankokra is kiterjed. Az engedély mintáját az EU-rendelet I. melléklete tartalmazza.

Az érvényes kiviteli engedélynek rendelkezésre kell állnia a kivitel bejelentésekor, de legkésőbb az áruk átengedésének pillanatában. Érvényes engedély benyújtása nélkül a kiviteli eljárások nem végezhetők el. A kiviteliengedély-kötelezettség csak az uniós áruk EU-ból történő kivitelére vonatkozik. Nem kell kiviteli engedély az EU-rendelet 1. cikk (5) bekezdésében feltüntetett harmadik országokba, létesítményekbe, övezetekbe szállításhoz. Szintén nem engedélyköteles az előzetes beszerzési megállapodással vásárolt termékek újraértékesítési vagy adományozási, illetve a humanitárius célú kivitele.

A kiviteli engedélyt az oltóanyagot gyártó tagállam illetékes hatósága adja ki írásban vagy elektronikusan. Magyarországon a kijelölt engedélyező hatóság Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfémhitelesítési Főosztály Kereskedelmi Osztálya. Az engedélyezési feladatokat ellátó tagállami hatóságok listája ITT érhető el.

A kiviteli korlátozások átvezetése a TARIC_HU rendszerben megtörtént. Az alkalmazható új okmánykódok (igazoláskódok):

 • engedélyköteles kivitel: C089 kód, Exportengedély-korlátozás – SARS-koronavírusok elleni vakcinák (SARS-CoV fajok);
 • nem engedélyköteles kivitel: Y981 kód, Kivételek az (EU) 2021/111 rendelet 1. cikke (5) bekezdésének utolsó négy albekezdése értelmében: újraértékesítés vagy adományozás, humanitárius szükséghelyzeti reagálás, a valamely tagállam kontinentális talapzatán lévő létesítménybe vagy a valamely tagállam által az Egyesült Nemzetek Tengerjogi Egyezménye alapján kizárólagos gazdasági övezetként bejelentett övezetbe irányuló kivitel.

A TARIC-intézkedések integrálása az egyes oltóanyagok gyártóihoz rendelt TARIC-kiegészítőkódok alapján valósul meg. A szóban forgó TARIC-kiegészítőkódokat az EU rendelet II. melléklete tartalmazza:

 • Astra Zeneca AB:4500,
 • Pfizer BioNTech: 4501,
 • Moderna Switzerland / Moderna Inc: 4502,
 • Janssen Pharmaceutica NV: 4503,
 • CureVac AG: 4504,
 • Sanofi Pasteur / Glaxosmithkline Biologicals S.A: 4505,
 • Novavax: 4506,
 • egyéb: 4999.

Ha az EU-rendelet hatálya alá tartozó készítmények kiviteli vámeljárását Magyarországon kezdeményezik, a vámeljárás feldolgozása csak akkor végezhető el, ha a fenti okmánykódok (C089, Y981) egyike szerepel a vám-árunyilatkozat 44. rovatában, illetve a gyártókhoz kapcsolódó TARIC-kiegészítőkódok valamelyike szerepel a vám-árunyilatkozat 33. rovat 3–4. alrovatában.

A 30022010 vámtarifaszámú oltóanyagok kivitelét – a korlátozások időtartama alatt – hivatali munkaidőn kívül a 0–24 órás szolgálatot működtető vámszerveknél javasolt kezdeményezni, mivel a C089 vagy az Y981 okmánykódot tételsoronként tartalmazó normál és egyszerűsített kiviteli eljárások alkalmával a feldolgozás a váminformatikai rendszerben a vám-árunyilatkozat elfogadását követően megáll.

A Magyarországon üzemeltetett vámudvarok elérhetőségét és nyitvatartási adatait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítása Vám Főosztály főosztályvezetője által kiadott 7022/2020. felhívás tartalmazza, amely ITT érhető el.

További információ

A kiviteli korlátozásokról a Bizottság „Kérdések és válaszok: Egyes termékek exportengedély bemutatásához kötött kivitele” címmel tájékoztatást adott ki, amely ITT érhető el. 

A bizottsági tájékoztató röviden ismerteti az EU-rendeletben foglaltakat, az irányadó eljárási szabályokat, az engedélykötelezettség alól kivont rendeltetési országokat, valamint az engedély kérelmezésére vonatkozó alapvető tudnivalókat.

Az engedélyezést érintő kérdésekről bővebb felvilágosítást a BFKH Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfémhitelesítési Főosztály Kereskedelmi Osztálya adhat.

Elérhetőségek:

Jelen felhívás a kiadmányozás napjától érvényes.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU-s építési szolgáltatás és FAD

Bunna Erika

adótanácsadó

Fizetendő áfa utólagos csökkenése

Bunna Erika

adótanácsadó

Belföldi összesítő jelentés (M lap)

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close