13 találat a(z) előadás cimkére

Külföldi előadó Kérdés

Számlázás Kérdés

Kata kihívások és lehetőségek 2021 – webinárium Cikk

Tartson velünk a kisadózói kérdésekről szóló online webináriumon 2021. április 14-én 10 órakor, és az utána következő konzultáción, amelyen a résztvevők kérdéseket tehetnek fel előadónknak, Szipszer Tamásnak!

Egyszeri előadás megbízási díja Kérdés

Előadás adószámos magánszemélyként lehetséges? Kérdés

Magánszemélyként szeretnék egy előadást tartani, aminek lenne belépődíja is. Egyéni vállalkozást nem szeretnék indítani. Hogyan lehet ezt törvényesen csinálni, hogy szabályos legyen az adózás? Adószámos magánszemélyként gondoltam, hiszen nem rendszeres gazdasági tevékenység lenne, és számlázni is tudnék, mint “szellemi szabad tevékenység”. (Weboldalon hirdetnék, bankkártyás fizetési opcióval.)

Elmagyarázzák az adózást középiskolásoknak Cikk

Már harmadik „tanévét” kezdi meg idén szeptemberben a Jövő tudatos adózói program. A kezdeményezést a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete indította el 2016 őszén. A szervezet önkéntes oktatónak jelentkező tagjai ingyenes adózási előadásokat tartanak a programra jelentkező középiskolákban.

Eho vagy szocho fizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Uniós országból jöttek külföldi személyek egy magyarországi kifizető rendezvényére, előadást tartani. Az előadás megtartásáért nem kértek díjazást, de az előadás anyagát felhasználási díj ellenében adták át. Rendelkeznek illetőségigazolással, így adóelőleget nem vonunk a felhasználói díjból. Kell-e szochót vagy ehót fizetni a díjazásuk után? Válaszát köszönöm

Megbízási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél egy előadás-sorozaton különböző szakértők közreműködnek. Többségében vállalkozók, számlát hoznak, de van, akinek máshol van rendes munkaviszonya, csupán alkalmanként közreműködik. Kérdésem az, hogy ebben az esetben be kell-e jelenteni a NAV-nál a 1041-es nyomtatványon? Ha igen, akkor mikor, az előadás időpontjában, vagy kifizetéskor is lehet? Én ugyanis későn kaptam meg az információt, és most nem tudom, hogy önrevízióznom kell az előző havi bevallást, vagy bevallhatom adott hónapban? (Az előadás februárban volt, de kifizetve márciusban lett.) Válaszukat előre is nagyon köszönöm: Asbóth Istvánné

Kereskedelmi egység – rendezvény TEÁOR Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bioboltot üzemeltető bt. a biobolt üzlethelyiségében szervez időszakosan a biotermékeket promotáló előadásokat, mint például paleo-előadás, dietetikus előadás. Több esetben belépőjegyet is szednek. Kérdésem az lenne, hogy erre kell-e valamilyen plusz TEÁOR-számot felvenni a kereskedelmi tevékenység mellé, vagy az betudható oda, mivel közvetlenül csak a tevékenységgel kapcsolatos? Köszönöm.

Megbízás előadás tartására Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy cég, amely konferenciákat tart különböző témákban. Ezen előadások megtartására szerződést köt más cégekkel, hogy azok biztosítsák az előadás anyagának elkészítését, illetve az előadót az előadásra. A megbízási szerződésben benne van, hogy a megrendelő a konferencián elhangzottakat, illetve az írásos anyagot továbbhasznosíthatja, terjesztheti, megjelentetheti korlátozás nélkül, csak a szerző nevét kell az anyag végén feltüntetnie. A szerződés két cég között jött létre, de tartalmazza, hogy a megbízási díj 30 százaléka a felhasználási jog átruházása, míg 70 százaléka a személyes közreműködés díja. Ilyen esetben mi a helyes eljárás a számla szerinti díj könyvelésére? Kell-e valamilyen vagyoni értékű jogot nyilvántartásba venni, vagy elegendő a teljes összeget igénybe vett szolgáltatásként könyvelni? Mi a helyes eljárás az ilyen esetekben? Köszönettel.

Előre fizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy cég előadást szervez, és korábban, a jelentkezéssel egy időben a résztvevők kifizetik a részvételi díj teljes összegét, mi a helyes eljárás a számlázásnál? Előlegszámlát kell-e kiállítani a részvételi díj beérkezésekor? Vagy elég a tényleges teljesítés napján számlát kiállítani, "pénzügyi rendezést nem igényel" megjegyzést feltüntetve? Válaszát előre is köszönöm!

Egyes meghatározott juttatás az egyházi intézményeknél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Intézményünk egy belső egyházi jogi személy, pedagógiai-szakmai szolgáltató intézet. Sokszor rendezünk kisebb előadásokat, szakmai napokat, ahol a meghívott előadók egyéb díjazás helyett valamilyen ajándékot kapnak, leginkább könyveket. Jól gondolom-e, hogy ezek az ajándékok az egyes meghatározott juttatások körébe tartoznak, és terheli az értéküket – az 1,19-es szorzóra vetítve – a 16 százalékos szja és a 27 százalékos eho? Vagy az egyházi intézmények esetében van valamilyen különös kitétel ilyen esetekre? Továbbá, iskolai versenyek díjaként vásárolt könyv, színházjegy, stb. is ebbe a kategóriába tartozik-e, vagy ezekre más szabály vonatkozik? Segítségét előre is köszönöm! Andrea

Külföldi adóügyi illetékesség és biztosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy német magánszemélyt szeretnék felkérni előadások megtartására megbízási jogviszony keretében egyhónapos időtartamra. az előadásokat Magyarországon kellene megtartani. A leendő megbízott német adóügyi illetékességi igazolással és német A1-es igazolással rendelkezik az adott időszakra. Ebben az esetben szükség van adóazonosító jel, illetve TAJ-szám igénylésére? Kell-e valamilyen adót, illetve járulékot levonni? Kell-e valamilyen bevallást teljesíteni? Köszönöm a segítséget.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Megbízási szerződés mellett költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Törzstőkeemelés

dr. Koltay Zsolt Miklós

ügyvéd

budlegal Ügyvédi Társulás

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1