93 találat a(z) elévülés cimkére

Osztalékkifizetés sorrendje, osztalék elévülése Kérdés

Áfa göngyölítése Kérdés

Behajthatatlan követelés, értékvesztés elszámolása Cikk

Olvasónknak egy behajthatatlan követeléssel és az ehhez kapcsolódó értékvesztés elszámolásával gyűlt meg a baja. A kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Egyéni vállalkozó járulékai végrehajtási jogának elévülése Kérdés

Egyéni vállalkozó nem vallotta be a minimálbér utáni járulékait a 2013 decemberétől 2014 novemberéig terjedő hónapokra. Majd 2019 októberében kapott egy felszólítást a NAV-tól ezek bevallására, ami meg is történt. Szerintem a végrehajtási jog a 2015-2016-2017-2018. évek alatt,és 2019. június 30-áig (végrehajtási esemény miatt) már elévült, mert ez idő alatt nem történt bevallás, ami megszakította volna. Ilyen csak 2019 októberében történt, de az már nem szakíthatta meg, mert végbement a folyamat. Erre az esetre szerintem nem vonatkozhat az Avt. 19. § (2) bekezdése, mert a végrehajtási jog nem éled fel, hogy még egyszer elévülhessen. Vagy a NAV számára nincs lehetetlen, ahogy ez egyik levelükben kifejtették? Tisztelettel: Bíró Albin

Elévülés Kérdés

A vállalkozás a 2013. 04. negyedévi, határidőben leadott áfabevallásában 337 ezer forint fizetendő áfát vallott be. Ezt a bevallást a cég 2015. január 19-én önellenőrizte, melynek során 3 millió 526 ezer forinta módosította a fizetendő áfát. Kérdésem az, hogy az önellenőrzéssel pótlólag bevallott 3 millió 189 ezer forint áfa elévülésének kezdete az alapbevallást követő év, vagy az önellenőrzést követő év január 1-je? Ugyanis a később bevallott áfát is 2014. január 20-án kellett volna bevallani. Az önellenőrzés ugyanis ez esetben nem az elévülést megelőző 6 hónapban történt. Válaszukat előre is köszönve, tisztelettel: Bíró Albin

Járulék elévülése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tagja 2014-ben az év egy részében ügyvezetője is volt a cégének, 36 órás munkaviszonnyal máshol nem rendelkezett, így erre az időszakra társas vállalkozóként járulékfizetésre volt kötelezett. 14T1041-es bejelentése elmaradt és a járulékbevallásokban sem szerepelt. A kérdésem az, hogyan lehet ezt a helyzetet rendbe tenni. Ha most megtesszük az elmaradt T1041-es bejelentését, és a 1408-as járulékbevallásokat is beadjuk, akkor a 2014-es járulékait meg kell-e fizetnie, vagy ezek már elévültek? (Elévülés ideje című kérdés 2013.11.21. példája?) Ha ezek a járulékok elévültnek minősülnek, milyen tartalommal kell beadni 1408-as bevallásokat? Válaszát előre is köszönöm!

Áfaelévülés, kata – készlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfás egyéni vállalkozás 2014. 10. 01-jétől szünetelteti a tevékenységét. A szünetelés újraindítása 2019. szeptember 01-jével történt, katás vállalkozóként. Negyedéves áfabevalló volt, a 2014. 09. 30-ai záró időszakkal beadott áfabevallásában átvihető követelés szerepelt. Kérdésem az, hogy számításom szerint ez az átvihető áfakövetelés 12. 31-ével elévül, és az utolsó negyedéves áfabevallásban, amit majd januárban adok be, de a záró időszaka 12. 31-ei még szerepeltethetem ezt az összeget? Korábban szja törvény szerinti vállalkozó volt, és a záró készletet a szünetelés időpontjában felvette (2014-ben). Most 09. 01-jén már egyből katás vállalkozóként indította úja a vállalkozást. Ebben az esetben a 2014-es leltárt kell nyilvántartania, mint adóalapba be nem számító készletértéket, vagy van rá módja, hogy más összeget vesz fel leltárként, esetleg selejtez? Köszönöm válaszukat!

Elévülés az adózásban Cikk

Az elévülés lényege alapvetően, hogy az elévült követeléseket bírósági úton nem lehet többé érvényesíteni. Fontos, hogy nem a követelés iránti jog szűnik meg, csak azt törvényes úton (bírósági vagy más hatósági eljárásban) már nem lehet behajtani, követelni, amennyiben persze a másik fél hivatkozik az elévülési időre. Az adójogban azonban a Ptk. polgári jogi elévülésre vonatkozó szabályai nem alkalmazhatóak.

Pénztáreltérés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelőváltás során derült ki, hogy egy 2013. évi bevételi számla tévesen került lekönyvelésre. 27 700 Ft helyett 2 126 700 Ft. A cég nem volt áfás 2013-ban. Kérdésem: Hogyan kell 2019-ben rendeznem a 2 099 000 Ft pénztár- és bevételeltérést? A 2013. évi társaságiadó-bevallás már elévült, gondolom azt nem lehet önellenőrizni. Hogyan kell könyvelni T86-K381 (nem adóalap növelő mivel a társaság már 2013-ban megfizette a társasági adót.) vagy T921-K381? Kell 3 oszlopos beszámoló? (A hiba jelentős.) Az előző könyvelő elismerte a hibát. A dolog szépsége, hogy 2016-ban eredménytartalékból került a jegyzett tőke emelésre és ezen eredmény nélkül nem lehetett volna eredménytartalékból emelni. Kérem, részletesen írja le a könyvelési tételeket és, hogy esetlegesen mit kell önrevíziózni. Előre is köszönöm.

Elévülés Kérdés

T. Szakértő! Egy Ingatlanra a tulajdoni lapon tartozások vannak be jegyezve. Cégtől felvett kölcsön, Elmű-, földgáz-, telefontartozások. A tartozások 2005, 2007, 2008, 2009, 2012, 2018-tól vannak bejegyezve. Ezeknek van-e elévülési ideje? Válaszát köszönöm.

A követelés elévülése: ki és mikor hivatkozhat rá? Cikk

Akár jogosultak, akár kötelezettek vagyunk egy jogviszonyban, fontos tisztában lennünk az elévülés alapvető szabályaival, hogy követelésünket eredményesen érvényesíthessük, vagy épp mentesüljünk az elévült tartozás megfizetése alól.

Változnak az ekáer szabályai, több ponton módosul az Art. Cikk

Az adózás rendjének változása főként az anyagi jogszabályokat érinti, ugyanakkor érdemes figyelemmel lenni az ekáerkötelezettségre 2020. január 1-jétől érvényes új előírásokra is.

Elévült iparűzésiadó-túlfizetés, mit tehet az adózó? Cikk

Mi a sorsa az elévült iparűzésiadó-túlfizetésnek? Az Adózóna olvasójának kérdésére dr. Verbai Tamás jogász (HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.) válaszolt.

Iparűzésiadó-túlfizetés elévülés Kérdés

Tisztelt Szakértő, Társaságunk fővárosi iparűzési adó folyószámláján több éve túlfizetés volt nyilvántartva. Ez év 05.31-én az adóbevallás benyújtásával egyidejűleg kértük a túlfizetés teljes összegének kiutalását az adóhatóságtól. A kiutalás kérése előtt lekérdeztük a főváros által vezetett adófolyószámlát és ellenőriztük, hogy a túlfizetés még mindig szerepel a folyószámlán, mert bizonytalanok voltunk abban, mikor évül el a követelés. A fővárosi adóhatóságtól határozatot kaptunk, miszerint a túlfizetésünk több mint fele 2018.12.31-én elévült, ezért ennek megtagadták a kiutalását és csak a maradék összeget utalták át részünkre. Kérdésünk, hogy lehet-e arra hivatkozva fellebbezni a döntésük ellen, hogy az adóhatóság nyilvántartása (folyószámla) szerint nem volt elévülve a túlfizetés a kiutalás kérésének időpontjában? Vagy az adóhatóság nyilvántartásának hibája nem befolyásolja az elévülés tényét és csak feleslegesen fizetnénk ki a több százezer forintos fellebbezési illetéket? Válaszukat előre is köszönjük.

Ha vannak még ilyen ősrégi papírpénzei, már csak rövid ideig válthatja be őket Cikk

Emlékszik még a barna ötezresre, a „Bartók” ezresre vagy a lila ötszázasra? Ezek a bankjegyek hamarosan értéküket vesztik, az MNB már csak néhány hónapig váltja át azokat névértéken törvényes fizetőeszközökre.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház egyszeres

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close