43 találat a(z) egyszerűsített foglalkoztatott cimkére

Egyszerűsített foglalkoztatott szabadsága Kérdés

Katás vállalkozó 08-as bevallása Kérdés

Egyszerűsített foglalkoztatott szabadsága – példákkal Cikk

Mezőgazdasági idénymunka esetén (maximum 120 nap) kell-e szabadságot fizetni? Ha igen, akkor azokra a napokra is kell az 500 forint járulékot fizetni és be kell jelenteni a dolgozót? A maximum 120 napba bele kell férjen a szabadság is? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Egyszerűsített foglalkoztatottak mentesített összege Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az előző kérdésemre megtaláltam a választ, hogy mi mennyi 2020-ban, végigolvastam, de azt nem láttam benne, hogy az egyszerűsített foglalkozatottaknak fizetett bérből 2020-ban mennyi a mentesített összeg, amiből még nem kell szja-t bevallani az év végén. Kérem legyenek szívesek erre választ adni! Köszönettel: Mihály Gáborné

Újrafoglalkoztatás egyszerűsített foglalkoztatottként Kérdés

Munkaviszony megszűnése után alkalmazható-e egyszerűsített foglalkoztatottként ugyanaz a személy?

Alkalmi munkabér Ausztriában dolgozónak Kérdés

A dolgozó Ausztriában munkaviszonyos, Ausztriában az A1 igazolás kérése folyamatban van. Magyarországon egyszerűsített foglalkoztatottként (alkalmi munkavállaló) szeretnénk bejelenteni. Ebben az esetben nem kell az egyszerűsített foglalkoztatás közterhét megfizetni. Kérdésem, hogy a részére kifizetett egyszerűsített foglalkoztatás utáni munkabér mentes az szja alól is? Azt hallottam, hogy ezt Ausztriában kell bevallania az osztrák adóbevallásában. Kérem tájékoztatásukat ebben a témában! Válaszukat előre is köszönöm.

Be nem jelentett egyszerűsített foglalkoztatott Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunknál a NAV helyszíni ellenőrzés keretében 2019. 09. 09. napján az egyik munkavállalónk esetében bejelentési kötelezettség teljesítésének ellenőrzésére került sor. Az ellenőrzés megállapította, hogy az ellenőrzés kezdete után a munkavállaló egy óra késedelemmel lett bejelentve. Továbbá megállapította, hogy az augusztus havi jelenléti ívek alapján 2019. 08. 09. és 2019. 08. 31. napján is dolgozott, de bejelentésre nem került sor. A jegyzőkönyv felhívja a figyelmünket, hogy pótoljuk a be nem jelentett alkalmazott vonatkozásában bejelentési kötelezettségünket, hivatkozva az Adóig.vhr. 86. § (8) bekezdésére. A kérdésem a következő: hogyan tudjuk teljesíteni a bejelentési kötelezettségünket, illetve hogyan érdemes, mivel a munkavállaló ténylegesen csak a fent említett napokon dolgozott. 1. Csak azokra a napokra bejelentjük a dolgozót, melyeket a revízió megállapított. 2. Hivatkozva a fenti paragrafusra, az 1. megállapított napot megelőző 3 hónapra visszamenőleg bejelentjük a dolgozót. Ez esetben viszont legalább a minimálbért számfejtenünk kell a munkavállalónak. Továbbá szeretném megkérdezni, hogy a társaság az 1. verziót választva az adóhatóság a minimálbér 2x után szochot és szakképzésihozzájárulási-kötelezettséget állapít-e meg? Illetve a második esetben bért kell elszámolnom, vagy csak a szocho-t és a szakképzési hozzájárulást kell-e bevallanom és megfizetnem? Válaszát előre is köszönöm!

Katás vállalkozás csed mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású katás egyéni vállalkozó 2019. 01. 01-jétől 2019. 06.30-áig megfizette a havi 50 ezer forint tételes adót. 2019.07. 01-jétől 2019.12.31-éig cseden van, saját maga tevékenységet nem végez, katát nem fizet. 2019 év végéig egyszerűsített foglalkoztatással 1 főt alkalmanként foglalkoztat, és az alkalmazott által elvégzett munkát kiszámlázza és így bevétele keletkezik. Kérdésem, ha 2019. évben az árbevétele nem haladja meg a 6 millió forintot, kell-e valamely árbevétele után 40 százalékos adót fizetnie? Másképp feltéve a kérdést: a csed alatti időszak bevétele után kell neki 40 százalékos adót fizetnie?

Egyéni vállalkozó alkalmazottja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó olyan tevékenységre szeretne számlázni, amelyhez nincs végzettsége, ezért úgy gondolta, munkavállalót vesz fel (napi 2 órára) ezzel a képesítéssel. Kérdésem: jogosan számlázhat így az egyéni vállalkozó? Ha igen, akkor a másik kérdésem az lenne, hogy a felvett személy munkaviszonyban, megbízási jogviszonyban vagy egyszerűsített foglalkoztatottként alkalmazható-e? Válaszát előre is köszönöm!

Egyszerűsített foglalkoztatott (dohánybolt) – vasárnapi pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dohányboltban vasárnap foglalkoztatnak – szükség esetén – egyszerűsített foglalkoztatottakat. Jár-e nekik vasárnapi pótlék? Köszönöm válaszát!

Egészségügyijárulék-fizetési kötelezettség Kérdés

Középiskolai tanulmányait est tagozaton folytatja a gyermek, napközben egyszerűsített foglalkoztatással dolgozik. Az esti tanulmányok miatt biztosított-e a tanuló? Vagy kell fizetni a havi egészségbiztosítási járulékot?

Egyszerűsített foglalkoztatott Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszerűsített foglalkoztatott részére meg lehet-e téríteni a munkába járás költségeit?

Átlagos statisztikai állományi létszám megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Abban szeretnék segítséget kérni, hogy azon dolgozókat akik csak néhány hónapig vannak cégünknél, hogyan kell a statisztikai állományi létszámba beszámítani éves szinten. A probléma ebból adódott, hogy idáig a bérprogramunkra hagyatkoztunk, mert egész jó kis nyilvántartást készít, viszont két teljesen azonos módon, azonos ideig foglalkoztatott munkavállalónál véletlenül észrevettük, hogy az éves statisztikai átlag számításánál az egyiket 1-nek a másikat pedig 0-nak vette. Mindkét dolgozó heti 20 órás, az egyiket 2017. január 9-étől 2017. május 16-ig, a másikat 2017. február 10-téől 2017. június 20-áig foglalkoztattuk. Az lenne a kérdésünk, hogyan kell éves szinten figyelembe venni azokat a dolgozókat, akik csak néhány hónapot dolgoznak a cégnél? Előre is köszönjük szépen a segítséget

Egyszerűsített foglalkoztatás – vasárnapi pótlék Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ha egy dohánybolt a kereskedelmi törvény hatálya alá tartozik, minden nap nyitva van, és kizárólag vasárnapra egyszerűsített foglalkoztatottakat alkalmaz, hol teljes, hol részidőben, kell-e vasárnapi pótlékot fizetnie a dolgozóknak? Válaszukat előre is köszönöm!

Egyszerűsített foglalkoztatás – bérpótlék elszámolhatósága Kérdés

Vendéglátó üzletben az egyszerűsített foglalkoztatottnak a munkaszüneti napi munkavégzéséért 100 százalékos bérpótlék jár. Jól gondolom-e, hogy ha az ekkor foglalkoztatottnak a garantált bér jár, és csak a munkaszüneti napon végez (8 órás) munkát, akkor a kötelezően fizetendő, pótlékkal növelt bér egy része már az egyéni vállalkozónál nem a vállalkozás érdekében felmerült költség? Ha pedig ugyanez a dolgozó közvetlenül az ünnep előtt vagy után is dolgozik néhány (összesen 5) napot, akkor már az összes költség érvényesíthető? Ha jól gondolom az előzőeket, akkor ez igazságos a vállalkozással szemben?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjba vonulás

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Osztalék kifizetése ingatlannal

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close