496 találat a(z) egyszerűsített foglalkoztatás cimkére

Hosszabb ideig lehet alkalmi és idénymunkásokat foglalkoztatni a mezőgazdaságban Cikk

Idén december 31-éig hosszabb időtartamban alkalmazhatók a munkavállaló alkalmi és idénymunkára a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatokban az április 17-én hatályba lépett 122/2020. kormányrendelet szerint – hívja fel a figyelmet tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Egyszerűsített foglalkoztatás szakképzetlen és szakképzett munkakörben – szja-mentes jövedelem Cikk

Egy munkavállaló 2019. évben két munkáltatónál is volt egyszerűsített foglalkoztatotti jogviszonyban. Az egyiknél szakképzettséget igénylő munkakörben, napi 11 660 forintért, összesen 60 napon, a másiknál nem szakképzett munkakörben, szintén napi 11 660 forintért, 43 napon dolgozott. A két munkaviszonyban 28 nap közös, amikor az adott napon szakképzett és szakképzetlen munkakörben is foglalkoztatták a munkavállalót. Mit jelent ez esetben a mentesített keretösszeg arányosítása, hogyan kell kiszámítani az szja-köteles részt? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd válaszolt.

Magyarországi munkáltató járulékfizetési kötelezettsége másik állam felé Kérdés

Tisztelt dr. Radics Zsuzsanna ! Ezúton is köszönöm alábbi válaszát ! https://adozona.hu/kerdesek/2020_1_10_szlovak_allampolgar_magyarorszagi_bho Ennek mentén (ti. az egyszerűsített foglalkoztatás nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt) elküldtük válaszunkat a szlovák adóhatóságnak. Azonban újabb felszólítást kaptunk azzal hogy a Magyarországon foglalkoztatott személy után fizessük be a szlovák járulékokat (a szlovák hatóság felé bejelentkezéssel, adatszolgáltatással, stb.). Jogos ez a felszólítás? Vagy elképzelhető, hogy a biztosítási / járulékfizetési kötelezettséggel nem járó egyszerűsített foglalkoztatás intézményét nem ismeri a szlovák törvényi szabályozás? Általánosságban vizsgálva: terheli-e bármely esetben a másik állam felé történő bejelentkezési/ járulékfizetési /adatszolgáltatási kötelezettség a magyarországi foglalkoztatót, ha EU-s állampolgárt foglalkoztat A1-es igazolással? Válaszát előre is köszönöm!

Megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Első esetben adott egy 3 személyes kft., ahol a tagok egyenlő arányban részesednek a cégből (1–1–1 millió forint). Mindenkinek van máshol heti 36 órát elérő munkaviszonya. Közülük az egyik tulajdonos látja el a cégvezetést megbízási jogviszonyban 10 000 forintért. A 10 százalék költséghányad érvényesíthető-e? Illetve ha közösen végeznek el egy munkát, akkor fel lehet őket venni munkaszerződéssel pl. heti 10 órában (a megbízási díjast is) vagy esetleg egyszerűsített foglalkoztatással, mivel nincs folyamatos munkájuk. Második esetben adott egy egy személyes kft., ahol a tulajdonosnak van főállása, módosították most márciusban a társasági szerződést és a cégvezetést a tulajdonos fia látja el szintén megbízási jogviszonyban havi 65 000 forintért (aki mellesleg katás egyéni vállalkozó), nála 10 százalékos költséghányad érvényesíthető-e. A kifizetett összeg biztosítási jogviszonyt eredményez. Harmadik esetben szintén a cégvezető a kérdés. Itt adott egy kft., amelynek a tulajdonosa egy katás bt.. A cégvezetést a bt. beltagja látja el megbízási jogviszonyban havi 10 000 forintért, amelyet áprilistól szeretnének megemelni szintén egy 65 000 forintos összegre. Itt is kérdés a 10 százalékos költséghányad érvényesítésének lehetősége. Illetve, ha a cégvezetés mellett munkát is szeretne végezni a cégben, akkor azt a megbízási díj mellett munkaviszonyban is elláthatja-e (pl. heti 10 óra). Válaszát előre is köszönve: F.László

Egyszerűsített foglalkoztatás beszámítása nyugdíjba Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az egyszerűsített foglalkoztatással bejelentett dolgozónak beszámít-e a nyugdíjjogosultságnál, illetve számításnál a napi bejelentéses forma? Válaszukat előre is köszönöm.

Egyszerűsített foglalkoztatás – napi kifizethető összeg II. Kérdés

Korábbi, azonos című kérdésünkre kapott válasz pontosítását szeretnénk kérni. A szakértő azt írja, hogy "Ettől eltekintve nincs akadálya annak, hogy az alkalmi munkavállaló 1 napra 22 057 forint díjazásában részesüljön, ami után a munkaadónak az általános szabályok szerint kell az 1000 forintos napi közterhet megfizetni." Az általános szabály nem a napi 1000 forintos adóteher, ugye? Hanem az általános szabály a 15%-os szja és a 33,5%-os járulék? Tehát ezt kell a 22 057 forintos kifizetés esetében megfizetni a munkáltatónak és munkavállalónak.

Egyszerűsített foglalkoztatás – napi kifizethető összeg Kérdés

Egyszerűsített foglalkoztatás 22 057 forintot szeretnénk kifizetni szakképzettséget igénylő munkakörben. Ebben az esetben milyen terheket (adó és járulék), és milyen összegben kell fizetnie mind a munkáltatónak és mind a munkavállalónak?

Egyszerűsített foglalkoztatás – mentesített kerettösszeg Kérdés

A téma megismeréséhez honlapokon olvastunk az egyeszerűsített foglalkoztatásról, ahol a mentesített kifizetésről beszéltek, amely egy olyan összegű bér, amikor a munkavállalónak még nem kell szja-t fizetnie. Az Efo. tv-ben nem találtuk meg ezt a kifejezést, így nem tudjuk értelmezni abból a szempontból, hogy a mentesített kifizetés esetében (azaz 2020-ban szakképzettséget nem igénylő munkakörben 9633 forint, a szakképzettséget igénylő munkakörben 12 597 forint naponta) már terheli-e a munkáltatót a egyébként fizetendő teljes adó és járulékfizetési kötelezettség?

Több munkakörben ugyanannál a munkáltatónál Cikk

Egy kft. targoncás munkakörben, 8 órában foglalkoztatott munkavállalóját gondnoki feladatok ellátásával szeretné megbízni. Milyen lehetőségek vannak a munkáltató részéről, hogy mindkét feladat ellátása megoldott legyen az említett dolgozóval? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíj előtti álláskeresési segélyben részesülő személy jelentkezett munkavégzésre. A megállapított segély napi bruttó összege: 2146,66 Ft. Kérdésem, hogy egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmazhatjuk? Egy hét alatt hány órát dolgozhat? A kifizetendő munkabér a minimálbér 85%-a, azaz 787Ft/óra ? Köszönöm válaszát. Üdvözlettel

Efo Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérem tájékoztatását, hogy ha egy dolgozó egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozik, például egy adott hónapban a 2., 3., 5., 11., 13., 16., 17., 19., 25., 27., 30., 31. napokon, akkor minden munkanapra ki kell állítani egy munkaszerződést vagy a munkanapok napjainak számát a felsorolás szerint feltüntetve (napi azonos munkaórákkal számolva) nem minősül-e munkaviszonynak? Valamint kifizethető részére a munkabér hó végén egy összegben, vagy minden munkanapot követően ki kell azt fizetni? Válaszát előre is köszönöm!

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném tájékoztatását, hogy ha egy dolgozó egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozik nálunk minden héten 1 napot, akkor kifizethető részére a munkabér hó végén egy összegben, vagy minden munkanapot követően ki kell azt fizetni? Válaszát előre is köszönöm!

Gyed mellett egyszerűsített foglalkozás ugyanannál Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ha teljes idejű munkaszerződéssel rendelkező munkavállaló gyeden van, vállalhat-e ugyanannál a munkaadónál egyszerűsített foglalkoztatással munkát a gyed ideje alatt? Válaszát előre is köszönöm!

Egyszerűsített foglalkoztatás bér 2020 Kérdés

Kedves Szakértő! Ezúton szeretném megkérdezni az egyszerűsített foglalkoztatásra (alkalmi munka) vonatkozó bérezés szabályzatot, azaz mennyi az a minimális összeg, amit ki kell fizetni 2020-ban a munkavállalónak? Illetve történt-e valamilyen fontosabb változás a 2019-es év óta? Válaszukat előre is köszönöm!

Egyszerűsített foglalkoztatott kismama szülés utáni pénzbeli ellátásai Cikk

Az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozókra speciális szabályok vonatkoznak, ezért érdemes megvizsgálni, mi történik akkor, ha ezen keretek között munkát vállaló nő várandós lesz, milyen pénzbeli ellátásokra lesz jogosult.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs