432 találat a(z) egyszerűsített foglalkoztatás cimkére

Egyszerűsített foglalkoztatás II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A http://adozona.hu/kerdesek/2016_12_16_httpadozonahukerdesek20161215EFOt_hpi kérdésre adott válaszban a második eset eddigi ismereteim szerint nem is lehetséges, mert egy bejelentéssel maximum 5 nap jelenthető be, egy héten maximum 5, egy hónapban pedig maximum 15 nap lehet. Vagy van más lehetőség is a bejelentés során? Mire alapozza a második lehetőségben vázoltakat a gyakorlatban, melyben 8 nap van bejelentve?!

Mezőgazdasági idénymunka? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk főtevékenysége '0149 TEÁOR-szám szerinti "egyéb állattenyésztés", ami kisállat (rovar, hüllő) tenyésztését jelenti állandó, folyamatos üzemben; mely tevékenység mezőgazdasági tevékenységnek minősül. Kérdésünk, hogy a 2010. LXXV. Efo tv., ill. Mt. vonatkozásában az e tevékenységet végző egyszerűsített foglalkoztatottak munkavégzése mezőgazdasági idénymunkának minősül-e, alkalmazhatóak-e ők mint mezőgazdasági idénymunkások a kedvezőbb mértékű közteher mellett?

Egyszerűsített foglalkoztatás – adómentes juttatás Kérdés

Tísztelt Szakértő! Idénymunkásnak lehet-e/kell-e téríteni a saját gépjárművel történő munkába járás, kiküldetés költségeit, adómentes kultúra-, illetve sportutalványt (50 ezer forintiig illetve korlátlanul) juttatni? Köszönöm mielöbbi válaszát.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A http://adozona.hu/kerdesek/2016_12_15_EFO_thy linken található kérdésben vázoltak és az arra adott válasz szerint tehát ebben az esetben 50 vagy 100 százalékos túlórapótlékot kell megfizetni az egyes napokon?!

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy dolgozó be volt jelentve egyik héten szombattól következő hét keddig 4 napot, utána csütörtöktől szombatig 3 napot. Dolgozhat-e mindegyik napon 12 munkaórát, ha a túlórapótlékot megfizetjük neki?

Katás bt. – egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt. foglalkoztathat-e egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozókat, vagy azt csak rendes munkaviszony keretében teheti? Köszönettel várom válaszát.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudomásunk szerint munkáltatóként értendő az egyszerűsített foglakoztatásban az alkalmi munka éves 90 napos foglalkoztatási korlát. Kérdésünk, hogy egy munkavállaló éves szinten több munkáltatónál - akár 4 munkáltatónál is - dolgozhat munkáltatónként 90-90 napot?

Alkalmi és idénymunka: amikor teljes összegű járulékot kell fizetni Cikk

Az egyszerűsített foglalkoztatás kétségtelenül nagyon kedvező közteher-fizetési lehetőség, ami ugyanakkor a munkavállaló számára csak nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra ad jogosultságot, és még egészségügyi szolgáltatást sem biztosít.

Alkalmi munka Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egyszerűsített foglalkoztatás keretében, alkalmi munkában foglalkoztatnánk műszerész szakmunkást. Kérdésem az lenne, hogy őt már a garantált bérminimummal kell-e foglalkoztatnunk, illetve mennyi az a bér, ami után ő már nem fizet szja-t, mennyi a mentesített keretösszeg? Ez a jelenlegi 5940 forintnak a 87 százaléka? Köszönöm.

Egyszemélyes tag egyszerűsített foglalkoztatásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves állásfoglalását. Adott egy egyszemélyes kft., amely tevékenységet csak adott időszakokban 1-3 havonta (a megrendelésektől függően) 1-2 napon végez. A kft. ügyvezetője nem tulajdonos, rendelkezik máshol biztosítási jogviszonnyal, tevékenységét megbízási szerződéssel látja el. A kft. megrendeléseit az adott napokon a tag teljesíti, amely napokon egyszerűsített foglalkoztatottként dolgozik. Kérdésem, hogy a tag esetében ez a foglalkoztatási forma jogszerű-e, vagy mivel egyszemélyes kft.-ről van szó, a tagot személyesen közreműködőnek kell tekintetni az adott időszakokra (azaz kötelező járulékfizetés terheli), illetve az adott napokon kívül is? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: MG

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Ügyfelem alkalmazottként foglalkoztat 8 órában egy magánszemélyt, ugyanezt a magánszemélyt foglalkoztatja egy másik cég egyszerűsített foglalkoztatásban. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy főállásban 8-16 óra között egyik cégnél és ugyanazon a napon (heti két nap) 17-23 óra között adatrögzítői munkát végez egy másik cégnél (egyszerűsített foglalkoztatásban). Az egyszerűsített foglalkoztatás fent említett eseténél kell-e valamilyen éjszakai pótlékkal számolni? (A cég maga nem folytat olyan tevékenységet, ahol az éjszakai munkára szükség lenne.) Köszönöm, ha válaszolnak, CsK

Szabadság nyilvántartása és kiadása: válaszok a leggyakoribb kérdésekre Cikk

Számos könnyítési lehetőséget vezetett be az új munka törvénykönyve (Mt.), mellyel a munkáltatók rugalmas munkaerőigényét kívánja kielégíteni, illetve mozgásterüket kívánja szélesíteni. Az egyik ilyen terület, ahol ez érezhető, a szabadság nyilvántartása és kiadása. A szabályrendszer értelmezése ugyanakkor a gyakorlatban számos munkáltató számára nehézséget jelent. Erre tekintettel vesszük végig a leggyakoribb kérdéseket és az Mt. alapján azokra adható válaszokat.

Munkaügyi ellenőrök szállják meg az építőipari és kereskedelmi cégeket Cikk

Kiemelten ellenőrzik jövőre a munkavédelemre és a munkaügyre vonatkozó szabályok betartását az építőiparban, a kereskedelemben és a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásánál – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2017-es ellenőrzési tervéből.

Nyugdíj melletti munkavégzés közszférában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Költségvetési szervnél szeretnénk elküldeni nyugdíjba az egyik portásunkat (tavaly betöltötte a nyugdíjkorhatárt), aki munkaviszonyban áll. A nyugdíj folyósítása közben szeretnénk újra alkalmazni, vagy egyszerűsített foglalkoztatás vagy munkaviszony keretében részmunkaidőben, kisegítő portásként. Jól értelmezem a Tny-t azzal kapcsolatban, hogy a fenti jogviszonyok nem tartoznak a nyugdíj folyósítását felfüggesztő okok közé?

Kiva-alap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kivás vállalkozás egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmazna dolgozókat. A kiva törvényben (NAV honlapon) azt olvasom, hogy olyan személyi kifizetés, ami nem képez Tbj.-alapot, az nem képezi a kiva alapját sem. Tehát, ha például a minimum-adóalap csak a kifizetett munkabér után (pénzeszköz kevesebb lett, előző időszaknál) keletkezik, akkor az egyszerűsített foglalkoztatás után kifizetett juttatás ebbe nem számít bele, és nem 16 százalékkal adózik, csak a napi 1000 forint járulékot kell megfizetni. Az adóhivatal infó vonalán is ebben erősítettek meg egyik napon, de másnap mást mondtak, nekem és másnak is. Kérem szíves segítségét! Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close