530 találat a(z) egyszerűsített foglalkoztatás cimkére

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Egyéni vállalkozó áprilisban foglalkoztatott egyszerűsített munkaviszonyban kisegítőt. A 15 napot meghaladta. Április 26-ától bejelentette a munkavállalót munkaviszonyba a hátra lévő 5 napra. Május hónapban dolgoztathatja egyszerűsített foglalkoztatottként? Válaszukat köszönjük.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. egyszerűsített foglalkoztatással söfőröket alkalmaz, például: vasárnapi munkavégzésének ideje 12 óra. Erre az időtartamra hogyan kell kiszámolni a munkabérét? Mi a maximális időtartam, amit maximálisan dolgozhatnak? Köszönöm válaszát!

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kata adózási formát választó főállású egyéni vállalkozó (főtevékenysége: 69.20.29. Egyéb számviteli szolgáltatás) foglalkoztatható-e magánszemélyként, családon belüli egyéni vállalkozásnál Egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmi vagy turisztikai idénymunkára? Egyszerűbben fogalmazva, besegíthetek-e testvérem vállalkozásában a fizetővendég ügyintézésbe, a vendégek fogadásába, takarításba stb? Válaszát köszönettel várom: Binder Edit

Egyszerűsített foglalkoztatás – kuratóriumi tagok Kérdés

Tisztelt Adózóna! Alapítvány kuratóriumi tagjait – akik máshol 36 órát meghaladó munkaviszonyban alkalmazottak – lehet-e egyszerűsített foglalkoztatottként alkalmazni az alapítványnál eseti fizikai munkavégzésre? Az alapítvány eszközeit szeretnék felújítani, fúrnak, festenek. Egyébként a tagok tevékenységüket bárminemű ellenszolgáltatás nélkül, ingyenesen, társadalmi munkában látják el, a felmerült és igazolt költségek megtérítésével. Köszönettel: Éva

Éjszakai pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Éjjeliőröket foglalkoztattunk este 18 órától másnap reggel 6 óráig. Kérdésem: kell-e 15% éjszakai pótlékot fizetni a 22 óra és 06 óra közötti munkavégzésükre? Az éjjeliőrök munkaviszonyban voltak foglalkoztatva egy ideig, majd nem volt rájuk szükség, így munkaviszonyukat megszüntettük. Ezt követően rövid időn belül ismét szükségessé vált éjjeliőrök foglalkoztatása, de ezt már egyszerűsített foglalkoztatás keretében végeztük. Kérdésem: ez törvénybe ütközik-e abban az esetben, ha nem a munkaviszonyukat minősítettük át egyszerűsített foglalkoztatásra, mert volt kieső idő a két jogviszony között.

Egyszerűsített foglalkoztatással lehet-e nyelvtanárt alkalmazni? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó és az tulajdonában lévő kft. tevékenységei között is szerepel a 855903 Nyelvi magánoktatás és a 855901 M.n.s. egyéboktatás. Az okmányirodával beszéltem, ezekhez a tevékenységekhez alapvetően nem kell végzettség. Ha végezne akár az egyéni vállakozás, akár a kft. nyelvi oktatást nyelviskolának, akkor egyszerűsített foglalkoztatással lehet-e alkalmazni nyelvtanárt? A nyelvi kurzusokat kiszámlázza, de magának az egyéni vállalkozónak nincs ilyen irányú végzettsége, diplomája. A felesége végezné ezt a tevékenységet egyszerűsített foglalkoztatottként, amennyiben erre van lehetőség. Előre is köszönöm a válaszát!

Egyszerűsített foglalkoztatás bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Mtv. 202. § (2) pontja szerint a bejelentéssel létrejön a jogviszony. Ez esetben elegendő a jelenléti ív vezetése és a pénztárbizonylat a bérkifizetéséről? Előre is köszönöm a válaszát. Szép napot!

Járulékfizetés (megbízás és egyszerűsített foglalkoztatás) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Takarítói feladatok ellátására alkalmazna cég egy személyt: havonta 4 alkalommal (kb. 1,5 óra/ alkalom) látná el feladatait határozatlan ideig megbízási jogviszony keretében. A megbízási díj összege 8400 Ft/hónap. Milyen járulékfizetési kötelezettség keletkezik a megbízónál és a megbízottnál? Ha a fenti feltételekkel, de egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazná a cég, milyen és mennyi járulékfizetés keletkezik, illetve a munkaviszony időtartamát hogyan állapítsuk meg? Előre is köszönöm szíves válaszát.

Egyszerűsített foglalkoztatás – bérpótlék Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyszerűsített foglalkoztatás esetében kell-e túlmunkadíjat és pótlékot fizetni a munkavállalónak? Ha igen, melyik jogszabály alapján? Ha a munkavállaló reggel 7-től másnap reggel 7-ig dolgozik egyszerűsített foglalkoztatottként, milyen pótlékokat kell neki fizetni (éjszakai pótlékon felül)? Válaszukat előre is köszönöm: Hegedüs-Pilli Katalin

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az egyszerűsített foglalkoztatáson belül a munkaszerződésekre vonatkozik. Szükséges-e új/másik munkaszerződést kiállítani, ha nem folyamatos a munkavégzés, hanem megszakad, tehát például nem hétfőtől péntekig tart, hanem a munkavállaló dolgozik hétfőn, szerdán és pénteken: ebben az esetben 3 külön szerződést kell megírni erre az 1 hétre vonatkozóan vagy kerülhet egy szerződésbe a 3 nap? Válaszát előre is köszönöm!

Egyszerűsített foglalkoztatás május elsején Kérdés

Tisztelt Cím! Egy nonprofit kft. működteti a piacot az egyik településen. Keddi és szombati napokon van piac. Május elseje keddre esik. Amennyiben május elsején is lesz piac, akkor az egyszerűsített foglalkoztatott dolgozónak mennyi bért kell adni? Egyszer megkapja a rendes fizetését a ledolgozott órákra. Az ünnepnapon végzett munkára a 100 százalékos pótlékot meg kell fizetni. Ezen kívül kell-e még valamilyen juttatást fizetni a dolgozónak? Vagy a dupla bért kell csak kifizetni? Válaszukat előre is köszönöm! üdvözlettel: Anikó

Egyszerűsített foglalkoztatás: mikor jár műszakpótlék? Cikk

Milyen bérpótlékok illetik meg az egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozókat? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász válaszolt.

Gyakorlati kérdés egyszerűsített foglalkoztatásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk vállalkozási tevékenységet is végez. Egyszerűsített foglalkoztatással fizetnénk két napra napi 100 ezer forintot egy előadónak (konferencián tartandó előadásra). Mit kell még fizetnie az egyesületnek a napi 1000 forint közterhen felül? Jól gondolom, hogy a foglalkoztatottnak magának kell megfizetnie év végén a személyi jövedelemadót? Válaszát előre is köszönjük.

Egyszerűsített foglalkoztatás ünnepnapon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelemben ünnepnapon, egyszerűsített foglalkoztatással lehet-e dolgoztatni? Segítségüket köszönöm: Pné

Rendkívüli munkaidő: mennyit dolgozhatunk egy nap alatt? Cikk

Rendkívüli munkaidőben mennyi lehet a maximálisan egy nap alatt ledolgozható óraszám? Egyszerűsített foglakoztatásnál hány munkaórát dolgozhat a munkavállaló egy nap alatt? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Személyautó-eladás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Online számla rendszer

Kelemen László

adószakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs