Ehofizetés Kérdés
Kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozó vagyok, az adózás szempontjából miért minősülök társas vállalkozásnak? Ehót és egészségügyi szolgáltatási járulékot is fizetek. Jogszerű ez?
Kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozó vagyok, az adózás szempontjából miért minősülök társas vállalkozásnak? Ehót és egészségügyi szolgáltatási járulékot is fizetek. Jogszerű ez?
Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségét: 2 éves gyermekét nevelő, gyesen lévő kismama megteheti-e, hogy úgynevezett "másodállású" katás egyéni vállalkozást indítson, s ezzel kapcsolatban "csak" 25 ezer forint katát fizessen havonta, s ne 50 ezret? Válaszát megköszönve Tisztelettel Maradok!
Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérésben szeretném szíves segítségét kérni. Magánszemély, aki katás bt. beltagja volt, adó nemfizetése miatt "felszámolásba vitte" a céget, amit nem is tervez "megmenteni" (talán már törölték is az adószámot). A konkrét kérdés az lenne, hogy indíthat-e most katás egyéni vállalkozást, abban az esetben, ha a kata követelményeinek egyébként megfelel (nincs adótartozása, nem bérbeadási tevékenységet végez majd stb...)? Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel!
Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó adószámát adófizetési kötelezettség elmulasztása miatt felfüggesztették 2016.02.05-ével. A NAV-os törzsadatban a leírtak találhatók. A WEBes ügysegédben a státusza: megszűnt. Indíthat-e új egyéni vállalkozást? Kérem mielőbbi válaszukat, mert nem értem a két nyilvántartás közötti eltérést. Illetve, az Art. 24/A § (1) bekezdésének c/a pontja szerint a vállalkozás megszűnt?
Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy egy kft. többségi tulajdonosa, aki egyben a társaság ügyvezetője is, alapíthat-e katás egyéni vállalkozást is? Köszönöm!
Tisztelt Szakértő! Egy 36 órás munkaviszony melletti, fordítással foglalkozó evás egyéni vállalkozó 2017.03.01-től csedre megy. Ezen időszakra (168 nap) felvesz egy dolgozót, aki helyette fordít. Ha letelik a csed és gyedet kap, a gyed folyósítása mellett dolgozhat az egyéni vállalkozásában, vagy továbbra is az alkalmazottat kell foglalkoztatni? A főállású munkahelyére csak kb. 1,5 év múlva akar visszamenni. Köszönettel: Fidler Gáborné
Tisztelt Szakértő! Egy évek óta egyéni vállalkozó fodrász az elmúlt években rendelkezett őstermelői igazolvánnyal, de nem volt ebből a tevékenységből bevétele. Most szeretne főként az őstermelői tevékenységgel foglalkozni, és a vállalkozását csak mint plusz tevékenységet végezni. A kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e, hogy az őstermelés legyen a főállása, az ott elért jövedelem után fizesse az előírt járulékokat, és mellette maradjon egyéni vállalkozó? Vagy az egyéni vállalkozásban mint főállásban kell mindenképpen megfizetnie a járulékokat maga után? A 1041-es bejelentőn nem találtam olyan kategóriát, hogy "egyéni vállalkozó őstermelői jogviszony mellett". Ha lehet, akkor kérem írjon jogszabályi hivatkozást is a válaszában. Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem szíves tájékoztatását. Egyéni vállalkozó tulajdonában van ingatlan és ingatlanrész. Ezek beszerzése 1985-ben történt 2,5 millió forint értékben, mely jelenleg nulla forint értékű. A kérdés az lenne, hogy az egyéni vállalkozás megszűnése esetén milyen adófizetési kötelezettség keletkezik (áfafizetési kötelezettség, adóalap-módosító tétel, szja)? Válaszát előre is köszönöm!
Egyéni vállalkozás megszűnt 2016-ban. - 2012 és 2013-es években kisvállalkozói kedvezményt vett igénybe - 2014-ben kizárólag üzemi célt szolgáló értékcsökkenés alá vont tárgyi eszköz nettó értékével csökkentette az adózás utáni jövedelmét Kérdésem, hogy fenti tételek hogyan érintik a 2016. évi szja bevallását?
2017-ben is fennáll-e az 5 éves szüneteltetés, vagy 2 évre csökkent?
Egyéni vállalkozás szüneteltetésének bejelentése után milyen bevallási nyomtatványokat kell beadni?
2017. január 1-jétől az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése legfeljebb 2 év lehet. Mi a teendő a szüneteltetés befejezésekor? Kell-e beadni és ha igen, hogyan és milyen bevallást? Lássuk az erre vonatkozó, jelenleg hatályos szabályozást!
Tisztelt Szakértő! Ügyfelem mezőgazdasági egyéni vállalkozó. 41 millió Ft volt az összes bevétele, melyből 16 millió Ft támogatás. A 2015. és 2016. években szeszfőzdét épített saját rezsis beruházásban, amelyet a 2016. évben aktívált. Kérdésem ezzel a beruházással kapcsolatos. Figyelembe vehető-e egyrészt a bevételt csökkentő tételek között, amely a 1653 bevallás 13-03 lap 34-s sora, (megegyezően 13-08. lap 151-s sorral) és ezzel együtt az adózás utáni vállalkozói jövedelmet csökkentő tételek között is nettó értéken? A 2015. évben nem vett igénybe kedvezményt az akkor befejezetlen beruházás után. Ha az adókedvezmény mind a vállalkozói alapnál, mind az osztalékalapnál figyelembe vehető, akkor a továbbiakban értékcsökkenési leírás már nem számolható el? Köszönettel: Szilasné
Gyes alatt milyen formában folytathatok egyéni vállalkozást? És mik a járulékvonzatok (kata, egyéni vállalkozó szja szerint, álalányadózás).
Tisztelt Szakértő! Cégem 2016. 05. hó óta katás egyéni vállalkozás. 2016-ra nem jelentkeztünk be az önkormányzathoz a kedvezményes katás adózásra. 2017-re már változásbejelentőn jelentettük, hogy 2017. 01. 01-jétől tételes adót fizetünk. A kérdés, hogy a 2016-os évre szóló bevallásnak "normál " bevallásként kell bemennie, vagy záró bevallás legyen? Ha záró, akkor melyik opciót kell választani? Másik kérdés, hogy az ipa alap, azaz a bevétel a befolyt bevétel legyen, ami a katánál van, vagy a számla teljesítési dátuma szerint 2016-os évre ki lett állitva? (Levonható költség nincsen, így ez nem kérdés). Köszönettel várom válaszukat.
Czeglédi Bernadett
munkajogi és társadalombiztosítási szakértő
Czeglédi Bernadett
munkajogi és társadalombiztosítási szakértő
Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől