64 találat a(z) egészségügyi ellátás cimkére

Legyen óvatos! Az utasbiztosítás a járvány óta még fontosabb Cikk

Enyhültek a külföldi utazásokkal kapcsolatos korlátozások, azonban a koronavírus okozta bizonytalanság korántsem múlt el, a járványügyi helyzet országról országra gyorsan változhat, ezért a korábbinál is fontosabb, hogy az utazók pontos információkkal rendelkezzenek arról, hogy az adott útra megkötött utasbiztosításuk milyen védelmet nyújt – közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) szerdán az MTI-vel.

Megszűnő tanulói jogviszony hatása az egyéni vállalkozásra Kérdés

Újraindul az egészségügyi ellátás Cikk

Június 15-étől valamennyi egészségügyi ellátás korlátozás nélkül elvégezhető a járványellenes készültség fenntartása mellett – jelentette be az emberi erőforrások minisztere.

Heti 1 órára munkaidő-csökkentés Kérdés

Tisztelt Adózóna! A heti 40 órás munkaviszonyos alkalmazott munkaidejét, a munkáltató heti 1 órára csökkentené közös megegyezéssel. Fennmarad a munkavállaló társadalombiztosítási jogviszonya? Jogosult lesz egészségügyi ellátásra? Érvényes marad a TAJ száma (Zöld marad)? Válaszukat előre is köszönöm.

Home office-ban, határon innen – kötelezettségek és jogosultságok Cikk

Évek óta beszédtéma a tanácsadók körében, hogy külföldi jogviszonyban foglalkoztatott magánszemélynek is keletkezik adófizetési kötelezettsége a „home country”-ban, ha ez utóbbi ország az adóügyi illetőség állama. Nem gondoltam volna, hogy egy világjárvány következtében fogom ismertetni az idevonatkozó rendelkezéseket…

Egyetemisták tb-je: kinek jár, kinek nem egészségügyi ellátás? Cikk

A félévi vizsgaidőszakot követően minden évben nem kevés egyetemi hallgató dönt úgy, hogy szünetelteti, megszakítja, esetleg abbahagyja vagy esti, illetve levelező tagozaton folytatja tanulmányait. E döntés – minden egyéb következmény mellett – közvetlenül befolyásolja a (volt) hallgató társadalombiztosítási jogállását is.

Biztosítási jogviszony részmunkaidős munkaviszony esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély heti 2 órában munkaviszonyt létesít egy vállalkozásnál. Abban az esetben, ha semmilyen más jövedelemmel, ellátással nem rendelkezik, ez a munkaviszony biztosítotti jogviszonyt keletkeztet-e, és mentesíti-e az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése alól? Van-e a munkaviszonyból származó jövedelem nagyságával kapcsolatos előírás arra vonatkozóan, hogy egészségügyi ellátásban részesüljön a részmunkaidőben dolgozó? Segítségüket köszönöm!

Évtizedekig őrzi az állam az egészségügyi adatainkat Cikk

Évek óta működteti az Állami Egészségügyi Ellátó Központ az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT), melyhez ebben az évben már a magánszolgáltatók is kötelesek csatlakozni. Érdemes tehát bemutatni a rendszer működését, illetve annak előnyeit valamint hátrányait is.

Még mindig sok praxis áll üresen Cikk

Januárban 469 háziorvosi és 256 alapellátó fogorvosi praxis állt üresen, így 725 praxisban helyettesítéssel oldják meg a betegek ellátását, míg tavaly év elején 670 praxis állt üresen, vagyis egy év alatt 55-tel nőtt azon praxisok száma, ahol nincs orvos – írta a Világgazdaság szerdán a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján elérhető adatok alapján.

A PM ígéri: senki nem szorul ki az állami egészségügyi ellátásból Cikk

Senki nem szorul ki az állami egészségügyi ellátásból a júliusban hatályba lépő társadalombiztosítási törvény alapján – mondta el Izer Norbert, Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára ma az M1 aktuális csatornán.

Áder visszaszólt az új tb-törvény ellenzőinek Cikk

Az Országgyűlés 2019. december 11-én fogadta el „A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről” szóló törvényt. Az elmúlt napokban élénk vita alakult ki az új rendelkezések társadalmi hatásáról. Néhányan azt vizionálták, hogy 700 ezer ember „eshet ki” az egészségügyi ellátó rendszerből. A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóközleményt adott ki a kérdések tisztázása érdekében.

Egészségügyi ellátás Kérdés

"A folyósítás szünetelésének tartama alatt – függetlenül annak okától – az érintett továbbra is sajátjogú nyugdíjasnak minősül. Ebből következően biztosítási jogviszony híján is megilleti őt az egészségügyi szolgáltatás, egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytatónak, kisadózóként nem főállásúnak minősül, a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) szerinti munkaviszonya alapján pedig nem terjed ki rá biztosítás." Ebben a mondatban nem egyértelmű számomra, hogy az a nyugdíjas, aki Mt. szerint munkaviszonyt folytat, nem jogosult egészségügyi ellátásra? Ez vonatkozik a felsorolt vállalkozó nyugdíjasokra is, hogy nem jogosultak egészségügyi ellátásra?

Új tb-szabályok: a PM ígéri, nem maradnak ellátás nélkül a szociálisan rászorulók Cikk

Nem finanszírozhatják az időben fizetők a potyautasokat, jövő júliustól senki nem veheti ingyenesen igénybe az állami egészségügyi szolgáltatásokat – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Izer Norbert adóügyi államtitkár. Hozzátette, hogy csak az a tartozás számít majd, amely 2020. július 1-je után keletkezik.

EU-s tagállam saját jogú nyugdíjas foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy dolgozó, aki saját jogú nyugdíjassá vált EU-s tagállamban (Romániában, az ottani törvények szerint) 62 évesen, erről határozatot kapott. Magyarországon él 30 éve, itt dolgozik, de nem töltötte be az itt érvényes nyugdíjkorhatárt (65). Saját jogú nyugdíjasnak minősül, EU-s szabályok szerint, tehát, ha dolgozik, akkor nem kell járulékot levonni a béréből, azaz nem minősül biztosítottnak. Jár-e neki egészségügyi ellátás? Mi a teendő ilyen esetben? Köszönöm a segítségüket.

Kórházi számla Kérdés

Munkavállalónk kórházi ellátást kapott (műtétje volt), melyről számlát kért társaságunk nevére. Milyen adó- és járulékvonzata van, ha megtérítjük a számla ellenértékét részére?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlakészítés nyugtáról

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kata

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close