22 találat a(z) céltartalék cimkére

Hiányosságok miatt bírság az MKB Nyugdíjpénztárnak Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 9,5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az MKB Nyugdíjpénztárra, egyebek közt számos informatikai biztonsági, kiszervezési, számviteli és vállalatirányítási hiányosság miatt, és kötelezte a problémák orvoslására. A feltárt jogsértések nem fenyegetik a pénztár biztonságos működését – közölte a jegybank.

2018-as évben tévesen könyvelt céltartalék javitása Kérdés

Céltartalék a kivában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két vevőnk is garanciális kötelezettségekre visszatartott az általa fizetendő vételárból. A kivában hogyan alakul a garanciális kötelezettségekre történő céltartalékképzés? Kötelező-e képezni? Válaszát előre is köszönöm.

Árbevétel meghatározása elszámolási egységre és a kapcsolódó költségek kezelése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Hivatkozva az "Árbevétel meghatározása" https://adozona.hu/kerdesek/2019_11_28_Arbevetel_meghatarozasa_mcr című kérdésre további kérdésként merül fel a költségek elszámolása és társasági adóbeli kezelése. Az árbevétel tekintetében világos az elszámolás. Mi volna azonban a helyes eljárás a kapcsolódó költségek elszámolása tekintetében? Mi az eljárás akkor, ha a teljesítési foknál több a kapcsolódó költség? Feltételezem, hogy ezt befejezetlen termelésként kell év végén kimutatni. És mi a helyes eljárás akkor, ha a teljesítési foknál kevesebb a kapcsolódó költség? Ebben az esetben a még kapcsolódó (de még ki nem számlázott) költséget hogyan kell elszámolni? Költségként időbeli elhatárolással / kötelezettséggel szemben, vagy pedig céltartalékként? A társasági adó vonzata ugyanis eltérő és jelentős is lehet. Köszönettel!

Céltartalékképzés Kérdés

Egy kereskedelmi cég relaxációs eszközöket árusít, melyekre garanciát vállal x évre. Általában az árban benne van a garanciavállalás díja (ez a számla szövegéből is kitűnik), de olyan is előfordul, hogy a garancia meghosszabításáról állít ki számlát. Én úgy gondolom, év végén céltartalékot kell képezni garanciavállalás címén. Jól gondolom? Ha igen, hogyan számolom ki, mennyi céltartalék képezendő? Ha a számlában nincs külön soron feltüntetve a garanciavállalásért kért ár, nem tudom ennek pontos összegét. Ha csak garanciavállalásról szól a számla, igen. Következő években, mi alapján döntöm el, mennyi céltartalék oldható fel? A céltartalékképzés befolyásolja-e a kiva mértékét (ha jól tudom a Tao-törvény szerint adóalapot növelő tétel).

Előző évet érintő költségek a taóban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság a korai mérlegzárás miatt az előző évben, a mérlegkészítésig még be nem érkezett, de várható költségek miatt céltartalékot képzett. Tárgyévben beérkeztek a számlák, elszámolásuk megtörtént, mi a teendő ezekkel a társasági adó szempontjából? Jó-e a következő megoldás, vagy van még feladatom: a beérkezett számlák értékében a képzett céltartalékot feloldom, vagyis egyéb bevételként elszámolom, majd a társasági adó alapjának számításánál csökkentő tételként elszámolom? Előre is köszönöm szíves tájékoztatását!

Társasági adó, céltartalék-elhatárolás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Fenti témában szeretném a tanácsukat kérni, melyik eljárás lenne a leg zabályosabb. Adott egy kft., 2017-ben egy nagy összegű bevétele kiszámlázásra került, melynek szintén egy magas összegű alvállalkozói költsége 2018-ban mérlegkészítés után realizálódott. Ezáltal a 2017. év nagyon nyereséges volt, a 2018. évet viszont emiatt nagy veszteségbe viszi át. Megoldás lehet-e a 2017-et módosítani akár céltartalék-képzéssel, akár passzív időbeli elhatárolással, hogy az összemérés elve, az óvatosság elve ne sérüljön? Amennyiben igen, melyik megoldás a megfelelő? A céltartalék-képzéssel a társaságiadó-fizetési kötelezettség változatlan maradna 2017-ben, hiszen taoalap-növelő tétel is egyben, az elhatárolás esetében pedig csökkenne a tao-fizetési kötelezettség. Köszönöm szépen!

Rossz hitelek: regulázza az Európai Bizottság a központi bankot Cikk

Túlterjeszkedett a hatáskörén az Európai Központi Bank (EKB) a rossz hitelekre vonatkozó javaslatával – véli az Európai Unió Tanácsa. Megítélése szerint az Európai Központi Banknak (EKB) nincs felhatalmazása arra, hogy felkérje az euróövezet bankjait, fordítsanak több pénzt a rossz hitelek fedezésére. A tanács azt kérte az Európai Központi Banktól, hogy dolgozza át javaslatát.

Céltartalék feloldása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari kft.-nél garanciális visszatartás volt, melynek lejárata 2021.07.29. Kft céltartalékot képzett ezen kötelezettségére. Megállapodás alapján idő előtt 2017.04.12-én a garanciális visszatartásnak a 60 százalékát visszautalták, de feltétel a kötelezettségvállalás 2021.07.29-ig. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben a céltartalékot fel kell-e oldani? Véleményem szerint nem, mivel a kötelezettségvállalás megmaradt az eredeti dátumig. Válaszát előre is köszönöm!

Hiányzó számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérem a segítségét! Az egyik általam könyvelt vállalkozás könyvelését év elején vetem át. A tavalyi ügyleteket leegyeztettem a beszállítóival, mert jó néhány számla hiányzott. Az egyik szállító, arra hivatkozva, hogy az ügyfelem tartozik neki, nem hajlandó megküldeni a hiányzó számlát. (milliós nagyságrend). Hogyan lehet ezt a mérlegben mégis kimutatni? A számla összege ismert. Céltartalékot kell rá képezni? Van-e különbség a mérlegben történő megjelenítésben, abból a szempontból, hogy a kft. elismeri-e vagy sem a beszállító követelését? Köszönettel Vágner Emília

Beruházási hitelt kiváltó hitel Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Társaságunk beruházási hitelt vett igénybe ingatlan építéséhez. A hitelt devizában vette fel. A beruházási hitel nem realizált árfolyamveszteségéhez kapcsolódó elhatárolás, céltartalékképzés és lekötött tartalék képzést társaságunk elszámolta. 2016-ban az akkor fennálló devizahitelt egy másik bank jobb kondíciókkal kiváltotta. Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor a korábbi hitelhez kapcsolódó nem realizált árfolyamveszteséget realizáltnak kell tekinteni, és minden kapcsolódó tételt fel kell oldani? Ha igen, kell-e adóalap-módosító korrekciót végrehajtani a céltartalék-felhasználás miatti csökkentésen kívül? Kell-e a beruházást kiváltó hitelre is alkalmazni az árfolyamveszteség-elhatárolásra vonatkozó kötelezettséget? Tisztelettel: Nagy Annamária

Céltartalék gépjárművásárlásra Kérdés

Lehetséges-e céltartalékot képezni gépjármű- (személy- és haszongépjármű egyaránt) vásárlásra? Ráadásul még lízingelni is szeretnék az áfa leírhatósága miatt. Lehetséges?

Céltartalék felszámolónak Kérdés

Egy felszámolásra került cég céltartalékot képzett a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény 26. § (5) bekezdése szerint. Nincs ennyi pénze a felszámolás alatt lévő cégnek. Megteheti-e azt, hogy a pénztárba befizeti a szükséges különbözetet, és ezt adja át a kötelezően képzett céltartalék összegeként?

Kiterjesztett garancia értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem a 2016-os évtől kezdődően termék értékesítéséhez az egy év kötelező garancián felül kiterjesztett garanciát kínál térítés ellenében vevőinek. Külföldi tulajdonosi elvárás, hogy az így megszerzett árbevételt arra az időszakra határoljuk el, amelyik időszakban a garancia realizálásra kerül. A magyar számvitelben és adójogban van-e valamilyen lehetőség/előírás e bevétel időbeli elhatárolására? Van-e valamilyen előírás ezen kötelezettségvállalás fedezetére történő céltartalék képzésére? Mekkora összeget lehet kötelezettségként megképezni? A teljes árbevétel összegét? Vagy esetleg a tervezett ráfordítás összegét? Mivel kell alátámasztani a megképzett céltartalék összegét? Köszönettel

Beruházási hitel elhatárolt árfolyamvesztesége Kérdés

Egy kft. éveken keresztül élt a beruházási hitel év végi átértékeléséből adódó árfolyamveszteség időbeli elhatárolásának lehetőségével. A 2015-ös év végén az év végi átértékelésből árfolyamnyereség keletkezett. A kft. az árfolyamnyereség összegének mértékéig feloldotta az aktív időbeli elhatárolást. A hitel futamideje 2016-ban lejár. Kérdésem, hogy kell-e a 2015-ös évben céltartalékot képezni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tagi jövedelem, minimumjárulék-szabály

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Angliai székhelyű cégnek számlázás

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Élet a Brexit után

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close