91 találat a(z) cégbíróság cimkére

A kft. nevének és ügyvezetője személyének változása, bejelentés Kérdés

Tőkelszállításból keletkezett jövedelem adózása Kérdés

Taggyűlés, közgyűlés "szabadon" Kérdés

Veszélyhelyzet: változások a felszámolási és egyes cégbírósági eljárásokban Cikk

A koronavírus-járvány következtében sok cég vált fizetésképtelenné, amely nemcsak az adóst sújtja, hanem a hitelező is hasonló helyzetbe kerülhet, ha a partnerek nem egyenlítik ki a jogos követeléseket. A május 28-án kihirdetett 249/2020. (V. 28.) kormányrendelet a felszámolási eljárások és egyes cégbírósági eljárások eddig megszokott, szabályszerű menetében hoz változást a veszélyhelyzet idejére. Cikkünk a kormányrendelet rendelkezéseinek értelmezésében igyekszik segítséget nyújtani.

Egyszerűsített végelszámolás ismételt elindítása Kérdés

Az egyszerűsített végelszámolás lebonyolítása, felfüggesztése Cikk

Előző cikkünkben általános képet adtunk az egyszerűsített végelszámolásról, így annak kezdeményezéséről, előnyeiről, illetőleg arról, hogy kiknek ajánljuk. Mostani írásunkban tájékoztatást nyújtunk arról, hogy visszafordítható-e az egyszerűsített végelszámolás, hogyan fejeződik be az eljárás, melyek a cég feladatai, kötelezettségei, és szót ejtünk az általános szabályokra történő áttérésről is.

Vállalkozások megszűnése: mi lesz a munkavállalókkal? Cikk

A járvány egyre erőteljesebben érezteti gazdasági hatását: likviditási tartalék hiányában számos vállalkozás kénytelen szüneteltetni tevékenységét vagy véglegesen bezárni kapuit. Ez az egyéni vállalkozók, a kisvállalkozó cégek mellett egyre inkább érinti a nagyobb gazdasági társaságokat is. Milyen teendők vannak és milyen munkajogi következményekkel kell számolni? Mi lesz a munkavállalókkal?

Minősített többséget biztosító befolyás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Zártkörűen működő részvénytársaságnál a vezérigazgató részvényeinek aránya a zrt.-ben 46 százalék, a vezérigazgató apja részvényeinek aránya 30 százalék. Az apa vállalkozói szerződéssel dolgozik a zrt.-ben. Apa, lánya együtt a szavazatok 76 százalékával rendelkeznek. A minősített többséget biztosító befolyás számításához az apa-lánya szavazatát össze kell adni, és ez bejelentési kötelezettséget is jelent a cégbíróság és a NAV felé? Köszönöm válaszát!

Teendők meghiúsult egyszerűsített végelszámolás újraindításakor Cikk

Nem sikerült határidőre befejezni az egyszerűsített végelszámolást. A társaság újból, ismét ebben a formában zárná le tevékenységét. Mi a teendője? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

6 hiba, amit a cégnév kiválasztásánál elkövethet Cikk

A cégnév megfelelő kiválasztása sokszor olyan nehéz, mint a gyermekünknek nevet adni. Sokáig rágódunk rajta, amikor pedig kitaláljuk, rá kell jönnünk, hogy még nagyon sok mindennek kell megfelelnie ahhoz, hogy valóban ez legyen a végleges.

Egyszerűsített végelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszermélyes kft. egyszerűsített végelszámolását kezdte 2019.01.01. napján, elég döcögve haladt, de nincs semmi kötelezettsége, sőt társaságiadó-követelése van (04. 20-ai előleg miatt). Most jutott el odáig, hogy befejezte a végelszámolást, kitöltötték a 16-os és 18-as nyomtatványt. Kérdésem, hogy a cégbíróság felé csak ezeket kell leadni, vagy van még külön törlést kérő nyomtatvány is, vagy levélben kérni, melyett szintén csatolni kell?

Tagi kölcsönből jegyzett tőkét emelni Kérdés

Milyen bizonylat szükséges az ügyvédnek, hogy a cégbíróság felé beadásra kerülhessen a jegyzett tőke emelése?

Bt. kültagja elhunyt, megszűnt-e a cég 6 hónap múlva? Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következőkben szeretném kérni a segítségüket, illetve az eljárás menetét szeretném tudni. Adott egy bt., a kültag 2018.06.20-án elhunyt. A kültag pótlása beadva a cégbírságnak, a változás 2019.03.08-án. Erre végzés érkezett 2019 .03. 13-án, hogy a Ptk.3:158§ (1) bek. szerint a bt. már megszűnt 2018.12.20-án. A cégjegyzékből még nem törölték. Kérdés: vissza lehet-e állítani az eredeti működés állapotát? Vagy mindenképp megszűnik a cég? A megszűnésnél milyen határidők lesznek? A cég a mai napon is működik, számlákat állít ki, fogad be, alkalmazottai vannak. Mi a teendő azokkal a számlákkal, amik 2018.12.20. után kerültek kiállításra, illetve befogadásra? Válaszukat előre is köszönöm.

Követelés apport Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alfa cég 90 százalékos tulajdonos Béta cégben. Alfának rövid lejáratú követelése van Bétával szemben. Béta saját tőkéje negatív, amit rendezni kell, bár még a jogszabályi kötelezettség miatt nem sürgős. Alfa a követelésének egy részét apportálja Béta jegyzett tőkéjébe (megemelik a tőkét). Erről a taggyűlés 2018-ban határozatot hozott, továbbá könyvvizsgálói jelentés is készült hozzá. A cégbírósági bejegyzés azonban 2019-ben lesz csak meg, így jegyzett tőkeként csak a bejegyzés napjával szerepeltethető a könyvekben. A taggyűlési határozat napjával, tehát a döntéssel egyidejűleg szerepeltethető a saját tőke bármely elemében az emelés a bejegyzés napjáig, annak érdekében, hogy a 2018. évi zárással a saját tőke már rendeződjön? Válaszát előre is köszönöm!

Végelszámolási feladatok a cégbíróság felé Kérdés

A július 1-jétől hatályos jogszabály szerint ügyvéd nélkül bonyolítható az egyszerűsített végelszámolás. Kvázi könyvelői feladat lett. A végelszámolás kezdő és záró időpontjára benyújtott beszámolón kívül milyen dokumentumokat vár el a cégbíróság, és milyen formában (elektronikusan, levélben) lehet benyújtani? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Somlai György

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close