233 találat a(z) biztosított cimkére

Többes jogviszony, keresőképtelenség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Állapotos kismama többes jogviszonyban biztosított. Táppénzes állományban azt a munkakörét, ami nem veszélyezteti az állapotát, el tudja-e látni továbbra is, s ha igen, erről kell-e orvosi igazolás? Ha mindkét jogviszonyában táppénzben részesül, akkor azt mindkét helyen külön-külön kell kezdeményezni? Köszönettel.

A nyugdíjszabályokon is módosítana a költségvetést megalapozó törvény Cikk

A kormány tegnap T/629. számon benyújtotta a Magyarország 2019. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot.

Csed mellett vállalkozna? Így lehetséges Cikk

Gyakran merül fel kérdésként a csed, gyed, gyes folyósítása alatti vállalkozás lehetősége, így a témában megjelent számos írás ellenére sem haszontalan, ha ismét visszatérünk rá.

Megbízási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdéseim a következők: 1. Lehet-e megbízási szerződés keretében folyamatosan, havi díj megállapítása mellett villanyszerelési munkára megbízni magánszemélyt? 2. Egészségügyi szolgáltatást végző társaság az aszisztensi munkára megbízásos jogviszony keretében alkalmazza az ezen munkálatokat elvégző hölgyeket. A feladatot egy hónapon belül alkalmanként, előre egyeztetett napokon és időpontokban végzik el, havi díjazás mellett (például hétfő, szerda, péntek 14-18 óráig, de ezek esetenként igényenként változhatnak, így előre soha nem lehet tudni, hogy pontosan mikor fogja elvégezni a feladatát). Ha a havi díjazás nem éri el a minimálbér 30 százalékát, akkor nem jön létre biztosítási jogviszony, így őket nem is jelenti be a cég biztosítottként, továbbá a megbízottól nem vonja le a járulékot. Helyesen járunk el? A megbízási díj havi elszámolási időszakra vonatkozik, viszont az elvégzett munka órában jól mérhető. A dilemmát az okozza, hogy a megbízási díjat a szerződés szerinti elszámolási időszakhoz mérhetjük-e. Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

Ki, mikor biztosított, és mikor nem az? – Példákkal! Cikk

A társadalombiztosítással összefüggő tevékenységünk során számtalanszor használjuk a biztosított kifejezést, nem egyszer tévesen értelmezve azt. A következőkben néhány ezzel kapcsolatos félreértést, téves értelmezést igyekszünk tisztázni.

Magyarországi biztosítási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértők! Segítségüket szeretném kérni az alábbi biztosítási jogviszony megítélésében. Egyik új kollégánk magyar-román kettős állampolgár. Romániában rendelkezik napi 8 órás munkaviszonnyal, de munkája lehetővé teszi, hogy ezen felül további munkát vállaljon. Mi mint magyar társaság részmunkaidőben szeretnénk foglalkoztatni, napi 4 órában. Magyarországon lakással és lakcímmel rendelkezik, életvitelszerűen itt él. Kérdéseink: 1. Hogyan lehet biztosított Magyarországon, ha a román munkaviszonyát meg akarja tartani? 2. Milyen járulékokat kell Magyarországon levonnia és fizetnie a munkáltatónak? 3. Milyen feltételekkel jogosult Magyarországon egészségügyi ellátásra? Köszönettel: István

Magyarországi munka külföldi cégnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar állampolgár Magyarországon fog szoftverfejlesztő munkát végezni egy máltai cégnek, rendes munkaszerződéssel, úgymond távmunkában. A máltai cégnek nincs Magyarországon képviselete/kirendeltsége. A dolgozó a fizetését Máltáról kapja. A kérdésem, hogy hol lesz biztosított a munkavállaló, illetve hol és kinek kell járulékot fizetni utána?

Társas vállalkozó gyes alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdés talán banális, de elgondolkodtatott. Társas vállalkozásban személyesen közreműködő tag a vállalkozásban társas vállalkozónak minősül, máshol nincs jogviszonya. Ezen jogviszonyában szült, csed és gyed után jelenleg gyesen van. Úgy tudom, hogy gyes alatt akkor mentesül a járulékfizetés alól, ha személyesen nem működik közre. Viszont, ha ez igaz, és társas vállalkozás tagja személyesen nem működik közre, akkor nem is társas vállalkozó, és akkor nem is biztosított. Akkor nincs mögöttes biztosítása a gyes alatt? Illetve a gyed alatt sem? Köszönöm.

Mikortól nyugdíjas a nyugdíjas, és miért jó ezt tudni? Cikk

A sajátjogú nyugdíjas társadalombiztosítási jogállása közismert, és tovább foglalkoztatása, vállalkozása esetén sem jelent különösebb kihívást a vele kapcsolatos kötelezettségek teljesítése. Kevesebb szó esik viszont a nyugdíjelbírálás időszakáról, tehát, amikor az igény – egy meghatározott naptól – benyújtásra került, de a határozat még nem érkezett meg, holott ez az időszak számos dilemmát felvethet.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék átvállalásának buktatói Cikk

Más személy vagy szerv is teljesítheti a magánszemélyt terhelő egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetését. Mikor éri meg, és mikor nem?

Biztosítási jogviszony részmunkaidő esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély, akinek nincs jelenleg biztosítási jogviszonya, és maga után fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot, 2018. 03. 01-től heti kétórás időtartamra munkaviszonyt létesített egy kft.-ben, ügyvezetői teendők ellátására. Biztosítottá vált-e ez a magánszemély, ha a havi munkabére 50 ezer forint, vagy a jelenlegi garantált minimálbér 30 százalékát (180 500 Ft x 30% = 54 150 Ft) el kell érnie a munkabérének? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Itt a válasz, miért kell külön bejelenteni a biztosítottakat Cikk

Miért kell külön bejelenteni a biztosítottakat, amikor a 08-as havi bevallás minden adatot tartalmaz, ami a biztosításra vonatkozik? – merül fel rendre a kérdés. Cikkünkből megtudhatja a választ, és azt is, mi a teendő, ha a biztosított ugyanannál a foglalkoztatónál többes jogviszonyban áll, illetve többféle munkakört tölt be.

Családi gazdaság – járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 4 fős családi gazdaságból 3 fő nem mint őstermelő biztosított, csak a családi gazdaság vezetője az. 2018. évtől viszont egy kft. tagja lett, ahol ügyvezető, így társas vállalkozónak minősül. A kérdésem az lenne, hogy a kft.-ben meg kell-e fizetnie a minimum járulékalap után a járulékokat, és ezáltal ott lesz-e biztosított? Illetve feltétele-e az a családi gazdaságként való működésnek, hogy legalább egy tag ott legyen biztosított?

Tagi jogviszony szocho Kérdés

Tisztelettel kérem a segítségüket, hogy a betéti társaságban a tagi jogviszonyából biztosított a szociális hozzájárulási adóból részesülhet-e kedvezményben? Elmúlt 55 éves. Köszönöm!

Eho-fizetési kötelezettség más EGT tagállamban adózó esetén Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Az alábbi linken feltett kérdés válasza kapcsán szeretnék kérdezni: http://adozona.hu/kerdesek/2018_1_23_Lakashitel_reszleges_tokeelengede_dis A válasz alapján úgy tűnik számomra, hogy bár az adóilletőség az Egyesült Királyságban van (A1 nyomtatványt az angol hatóság kiállította), mivel a Tbj. szerint belföldi magánszemélyről van szó (magyar állampolgár, van magyarországi lakcíme), így eho-fizetési kötelezettsége van. Ugyanakkor a Tbj. 13. §-a, illetve az 1998. évi LXVI. törvény (ehotörvény) 5. § (3) bekezdése szerint: "A Tbj. 13. §-ában említett közösségi rendelet hatálya alá tartozó, másik tagállamban biztosított személy jövedelme után nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetni. Az egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettség alóli mentességet a természetes személy az illetékes külföldi hatóság által kiállított, a másik tagállamban fennálló biztosítást tanúsító igazolással igazolja." A fentiek értelmében helyesen gondolom-e, hogy külföldi adóilletőségű személy, aki ezt A1 nyomtatvánnyal alá is tudja támasztani, nem fizet egyéb jövedelme után ehót? Amennyiben fizet, milyen más jövedelmek után kell ezt még megfizetnie (például osztalék, ingatlan bérbeadásból származó jövedelem 2018.01.01. előtt, kamatjövedelem stb.), és ez milyen módon egyeztethető össze azzal, hogy egy személy egy adott időben csak egy EGT tagállamban lehet biztosított (hiszen az eho a törvény 12. § (3) bekezdése szerint az Egészségbiztosítási Alapot illeti meg). Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Jövedéki adó

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Mikorra könyveljem?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close