239 találat a(z) biztosított cimkére

Napi kétórás munkaviszony Kérdés

Napi kétórás munkaviszony mire jogosítja fel a munkavállalót? Munkaviszonyából eredően nem számít biztosítottnak, mi a további teendője, mit kell maga után fizetnie? Válaszukat tisztelettel köszönöm.

Gyedre jogosultság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállalónak 2017. 01. 20-án jár le a határozott időre szóló munkaszerződése. Jelenleg munkaviszonyban áll a cégnél, már 2014. 05. 13. óta, tehát a 365 nap bizosítási jogviszonya fennáll. A munkavállaló idén 2016. 09. hó végén fog szülni. A csedet és a gyedet a munkáltató még 2016 szeptemberében igényelni fogja, de jogosult lesz-e a munkavállaló a gyedre továbbra is akkor, ha a munkaszerződése lejár (2017. 01. 20-án), és már nem lesz biztosított? Éri-e bármilyen hátrány az ellátás összegét és idejét tekintve azután, ha a biztosítási jogviszonya megszűnik?

Őstermelő tb-je Kérdés

Főállású őstermelőnek 2015-ben nulla forint volt az árbevétele. A korábbi években az árbevétel nem haladta meg a 8 millió forintot, így az árbevétel 20 százaléka után fizette meg a járulékot. Mi alapján kell fizetnie 2015-ben? Ha nem kell fizetnie járulékot, fennmarad-e a biztosítottsága?

Kettős állampolgár egészségbiztosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Román-magyar kettős állampolgár Romániában rendelkezik lakóhellyel és munkaviszonnyal. Mit kell tennie, hogy a magyar egészségbiztosítást igénybe vehesse? Hogyan lehet egészségbiztosítási jogviszonya? Válaszát köszönöm.

Nem közreműködő tag járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. nem ügyvezető és személyesen nem közreműködő tagja után van-e járulékfizetési kötelezettség, ha a magánszemély nem rendelkezik semmilyen biztosítási jogviszonnyal (nincs munkaviszonya, nem nyugdíjas)? Elég-e, ha a T1011-es nyomtatványon bejelentkezik egészségügyi szolgáltatási járulék fizetés hatálya alá, és azt meg is fizeti? Válaszát előre is köszönöm!

Részmunkaidős foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van lehetőség akár heti 5 órás munkaidőre is munkaszerződést kötni az arányos garantált bérminimum figyelembevételével? Ebben az esetben is biztosított lesz a foglalkoztatott? Jól tudom, hogy a minimálbér 30 %-os jövedelemhatárral kapcsolatos biztosítotti státusz csak a megbízási szerződésesekre vonatkozik? Köszönöm válaszukat!

Biztosítotti bejelentés 2016.01.01-től Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. január 1-jétől a munkáltatónak, kifizetőnek be kell jelentenie a biztosított végzettségét, szakképzettségét, szakképesítését, továbbá az ezt igazoló okiratot kibocsátó intézmény nevét és az okirat számát. Mindez azt jelenti generálisan, hogy aki biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyt létesít, azzal kapcsolatban kötelezően be kell jelenteni a fenti adatokat még akkor is, ha az adott munkaköre és a korábban megszerzett végzettsége(i) között nem áll fenn tartalmi kapcsolat? Például (egy életszerűtlennek tűnő, de nem feltétlenül elrugaszkodott esetben): adott egy fizikusi diplomával (és csak azzal) rendelkező biztosított, akit londíner (FEOR: 9234) munkakörben kívánnak munkajogviszonyban foglalkoztatni. Be kell jelenteni a hivatkozott adatokat fizikusi végzettségére tekintettel? Vagy! Adott szintén a példabeli fizikus, akit tehergépjármű-vezetőként kívánnak alkalmazni (FEOR: 8417). A jogszabály által előírt vezetői engedéllyel rendelkezik A kérdés ugyanaz. Vagy! Adott egy bolti eladó (FEOR: 5113), akinek ehhez a munkakörhöz megvan a jogszabály által előírt végzettsége, azonban emellett fizikusi diplomával is rendelkezik. Kérdés: a bolti eladói végzettséget igazoló bizonyítvány adatain túl a fizikusi oklevelének adatait is meg kell adni? "Sejteni vélem" a jogalkotó szándékát, azonban a normaszöveg alapján eléggé homályos előttem az új előírás gyakorlati alkalmazása. Várom megtisztelő válaszát a fentiekkel kapcsolatban. Tisztelettel: Papp István

Külföldi jogviszony, itthoni tb Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem Ausztriában indított vállalkozást, ott teljeskörűen biztosított. Kérdésem az lenne, hogy az itthoni cégben, bt.-ben ő a beltag, meg kell-e fizetnie a járulékokat? Ha nem, akkor a tb-nél be kell jelenteni, és a továbbiakban a számfejtésnél be lehet-e írni a 36 óra melletti jogviszonyt, és nullásan számfejteni? Itthon a cég nem végez tevékenységet. Válaszukat előre is köszönöm.

Társadalombiztosítás Kérdés

Gyermekem 15 év külföldi munkavállalás után hazajön. Munkahelyén most fog felmondani (3 hónap a felmondási ideje). Itthon azonnal munka várja. Kérdés: a külföldi járulékfizetés nálunk beleszámít-e táppénz, esetleg szülési szabadság, gyes stb. 180, 360 napjába? Egyáltalán kaphat-e valamilyen ellátást? Meg lehet-e tenni, hogy már a felmondási idő 3 hónapja alatt bejelenti a cég itthon? Ez szerintem dupla járulékfizetés, de hátha nem bünteti a törvényünk? A tb egyáltalán tudja, hogy más országban is biztosított? Nincs bejelentve, hogy külföldön dolgozik, és nem EU-tagországról van szó. Köszönöm, hogy ezzel a problémával foglalkoznak, esetleg tanácsot adnak, hogyan lehet jól megoldani. Üdv.

A1-es igazolás Kérdés

Kedves Szakértő! Szeretném kérdezni, hogy egy magyarországi egyszemélyes kft. ügyvezetője külföldre költözött, ott is van lakcíme, és onnan végzi a tevékenységet, de ott fizeti a tb-t saját maga után. Mi ilyenkor a teendő, hogy a magyar tb-je rendezett legyen? Olvastam az A1-es igazoláskérőt, de nem tiszta ennek a kikérésének a menete. Ebben szeretnék segítséget kérni. Köszönettel: Nikolett

Külföldön dolgozó bt. ügyvezetőjének biztosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság beltagja már évek óta Új-Zélandon dolgozik, ott be van jelentve, 2015-ben megkapta a letelepedési engedélyét. A magyarországi bt.-ben ő az ügyvezető, és van még kettő kültag. Mivel nem vesz fel jövedelmet az ügyvezetésért (nyilatkozatot tett, hogy a feladatait ingyen végzi el), szinte nem is működik, de van az adóhatóság felé tartozása, így a cégjegyzékre fel van vezetve, hogy végrehajtás alatt van, igazából eredetileg építési vállalkozó volt, előre épített lakásokat, amelyeket eladott. Most már legalább 3 éve, hogy az utolsó lakást nem tudta értékesíteni, ez benne van a készleteiben (nevezhetjük biztosítékként), albérlők laknak benne, de csak egy részében. Az egészségbiztosítási lapján nem látom, hogy be van-e jelentve, hogy külföldön dolgozik, de igazolást ad minden évben az ottani jövedelméről és a heti óraszámáról. Kérdésem, be kell-e jelenteni, hogy EU-országon kívül van biztosítva? Van-e egyezményünk Új-Zélanddal (sajnos nem találtam meg), és itthon kell-e neki fizetni a tagsági viszonya alapján, mert nem főállású társas vállalkozó? Vagy igen? Mi a teendő? Amíg lehet, addig pótolom vagy önrevíziózom a vállalkozás bevallásait. Ráadásul még áfakörös is a vállalkozás.

Magyar járulék külföldi jövedelem esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben az EU több országában párhuzamosan munkaviszonyban álló természetes személy Magyarországon minősül biztosítottnak, és erről A1-es igazolással is rendelkezik (külföldön ezáltal nem tartozik a társadalombiztosítás hatálya alá), akkor a külföldi keresményei után is meg kell fizetnie a magyar járulékokat? Köszönettel.

Külföldi munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy ausztriai kiküldetés esetén tudomásunk szerint A1-es igazolás birtokában, 183 napot meghaladóan az szja-t már Ausztriában kell fizetni, azonban azzal nem vagyunk tisztában, hogy ez a 183 nap munkanap vagy naptári nap, illetve, hogy az 1 éven belül naptári évet jelent,, vagy a kiküldetés kezdő napjától számított egy évet? Továbbá, ha nem kér a cég a kiküldött munkavállalóra A1-et, akkor minden adót és járulékot Ausztriában kell megfizetni, de ebben az esetben miként lesz biztosított Magyarországon, és ezt mivel tudja igazolni? 08-as bevallást kell rá küldeni? Köszönöm.

Őstermelő biztosított-e vagy sem? Kérdés

Tisztelt dr. Radics Zsuzsanna! Szeretném megkérdezni, hogy ha az őstermelő álláskereső és ellátást is kap, ez idő alatt biztosított-e, vagy őstermelőként lesz biztosított? Válaszát előre is köszönöm!

EGT tagállamban biztosított után kell-e 08-as bevallást beadni? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét. Van egy egyszemélyes kft., amely nem folytat tevékenységet Mo-on, a tag/ügyvezető Németországban heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik, munkavállaló nincs a társaságban. Az A1-es papírja megvan a tagnak. NAV 2011-es válasza alapján: "ez esetben a tagot Magyarországon járulékfizetés nem terheli, ehhez be kell szereznie a munkaviszony alapján történő munkavégzés helye szerinti tagállam illetékes hatóságától az A1/E101-es igazolást. A biztosítási kötelezettség megszűnése miatt be kell adni a T1041-es nyomtatványt. (883/2004/EK 13. cikk)" Ez idáig rendben is van. A kérdésem, hogy ilyen esetben Mo-on be kell-e adni a 08-as bevallást nullásan, vagy sem? Az M-es lapon a jogviszony kódnál találtam egy 59-es számút, aminek a jelentése: "magánszemély EGT tagállamban biztosított, igazolással rendelkezik" A válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Széles Imre

tb-szakértő

Bejelentett részesedés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szoftvervásárlás Ausztriában

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close