421 találat a(z) beszámoló cimkére

Kamatlevonást korlátozó előírás a társasági adózásban II. – példákkal Cikk

Az idei évtől egy uniós irányelv (1164/2016/EU) hazai jogba történő illesztése megváltoztatja a kamatok társasági adóalapnál történő figyelembevételére vonatkozó eddigi előírást, amelyet „alultőkésítési szabályként” ismertünk. Folytatjuk január 14-én, azonos címmel megjelent írásunkat.

Egyszerűsített végelszámolás katás bt.-nél Cikk

Katás bt. egyszerűsített végelszámolást szeretne indítani, milyen záró beszámolót kell közzétennie? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Szakszervezet beszámoló-benyújtási kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szakszervezetnek kell beszámolót benyújtania?

Egyszerűsített végelszámolás katás bt. esetén Kérdés

T. Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha egy katás bt. egyszerűsített végelszámolást szeretne indítani, akkor milyen záró beszámolót kell közzétennie? Az érthető, hogy a végelszámolási időszakban már nem lehet katás, de mivel nem kötelezett számvitel szerinti könyvvezetésre a katás időszakban a bt., így a végelszámolás kezdő napját megelőző nappal milyen beszámolót kell készítenie, amit közzé is kell tennie? Leltározás alapján felvett adatokkal készítse? Vagy milyen szabály vonatkozik erre? Köszönöm a választ!

Végelszámolás befejezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaságnál a végelszámolás 2018. 01. 01-jén kezdődött a törvényi előírásoknak megfelelően. A taggyűlés akként határozott, hogy a végelszámolás befejezés dátuma 2018. 12. 31. Fennálló kötelezettsége a társaságnak nincs, viszont követelése van a NAV felé. Kiutalandó áfa összege 212 000 Ft (mivel nem érte el eddig a 250 000 Ft értékhatárt negyedéves áfabevallónál, nem tudta visszaigényelni a társaság), így a lehetőség az áfabevallásban most nyílt meg, hogy végelszámolás befejezés jelölése megtörtént. A kérdésem az alábbi lenne, hogy a végelszámolást záró beszámolóban 2018. 12. 31-ei dátummal ez a követelés ott szerepel, mivel fizikailag a kiutalás még nem történt meg. A vagyonfelosztási javaslatban a végelszámolónak erről rendelkezni kell, melyet a cégbíróság felé be kell nyújtania. A bankba 2019-es évben fog megérkezni a fenti visszaigényelt összeg, így mint könyvelő ismét beszámoló elkészítésére leszek kötelezett a végelszámolást befejező beszámolón kívül, milyen dátummal, milyen megnevezéssel? Milyen teendőm van így a 2019-es évben megérkezett utalással, bevallások és beszámolók tekintetében? Köszönettel: MOBIZ KFT

Osztalékdöntés születhet-e a beszámolótól függetlenül? Kérdés

Születhet-e a beszámoló elfogadása (03. 31) után fél évvel 10. 31-én (09. 30-ai évközi mérleg alapján) osztalékról szóló taggyűlési határozat? Illetve kérdés, hogy ha a 10. 31-ei taggyűlési határozatot csak osztalékelőlegként tudjuk kezelni, akkor 2019. január 1. és március 31. között hogyan lehet jogszerűen osztalékelőleget kifizetni, hiszen évközi beszámolót még nem tudunk készíteni, mert előző évi adatunk sincs? Vagy ilyenkor a 10. 31-én (évközi beszámoló alapján) elfogadott osztalékelőleg-döntésből a még ki nem fizetett összeg kifizethető osztalékelőlegként (szja szempontból már 2019-es előlegként)?

Cég vagyonára vonatkozó információ kényszertörléskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ügyvezetője végzést kapott a Cégbíróságtól, amelyben közlik a kényszertörlési eljárás miatti teendőket. Két dolog nem világos számomra: 1. Felhívják az ügyvezetőt, hogy a cég vagyonára és kötelezettségeire vonatkozóan nyújtson információt. 2. Gondoskodjon a cég iratainak elhelyezéséről és az Art. szerinti kötelezettségek teljesítéséről, és ezek megtörténtét igazolja. Kérdésem, hogy a 2. pontban szereplő igazolást, illetve az 1. pontban szereplő információt milyen formában kell megtenni, létezik formanyomtatvány, esetleg kötetlen formában, vagy elegendőek a beadott bevallások és beszámoló, valamint a cég iratőrzési helyének aktualizálása? Postán vagy elektronikus formában? Köszönettel: Szabóné Sós Ildikó

Kiva és beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy vállalkozás átlép a kivába, kikerül a tao-törvény hatálya alól, de az Sztv. hatálya alatt marad. Ezért azt, hogy milyen beszámolót kell készítenie, továbbra is a számviteli törvény határozza meg. Fentiek szerint tehát lehetséges olyan kft., amely a kiva szerint adózik, és mikrogazdálkodói beszámolót készít? Köszönettel.

Kapcsolt vállalkozások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésemet az I. Kft.-re vonatkozóan kérdezem. I. Kft.-ben: feleség tulajdonos, 50 százalékban és ügyvezető, a férj tulajdonos, 50 százalékban és ügyvezető. II. Kft.-ben: a feleség tulajdonos 50 százalékban és ügyvezető, a férj tulajdonos 50 százalékban és ügyvezető. A két kft. között oda-vissza termékforgalmazás és szolgáltatásnyújtás van. Kérdés: Milyen kapcsoltság áll fenn a két kft. között? Az I. Kft. milyen beszámoló készítésére kötelezett? Az I. Kft.. egyéb kötelezettségei, például transzferárhasználat, -szabályzat, -nyilvántartás? Köszönettel!

Számviteli szabálytalanságok a Nemzeti Kereskedőháznál és a HM EI Zrt.-nél Cikk

Szabálytalanságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a pénzügyi-számviteli feladatok ellátásában és a vagyongazdálkodásban a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) és a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő (HM EI) Zrt. ellenőrzése során – közölte az ÁSZ.

Támogatási előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Ügyfelem 2018. 10. hóban költségek ellentételezésére 100 százalék támogatási előleget kapott utólagos elszámolási kötelezettség mellett. A kapott összeget a rövid lejáratú kötelezettségekben mutatom ki. A támogatás felhasználásnak időszaka: 2018. 07. 01-2019. 06. 30. Ezért a támogatás elszámolásának időpontja később lesz, mint a 2018. évi mérlegkészítés időpontja. Azt szeretném megtudni, hogy a 2018. évben a pályázat terhére költségként elszámolt kiadásokkal megegyező összegben a 2018. évi beszámolóban szerepeltethetem-e az egyéb bevételekben ugyanazt az összeget kiemelve a rövid lejáratú kötelezettségekből? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Kata hatálya alól tao-ba történő visszatérés Kérdés

Jelenleg kata hatálya alatt lévő bt. 2018. december 31-ével szeretne visszatérni a tao alá. Kérem arra vonatkozóan válaszukat, hogy milyen feladatai vannak a bt.-nek ezzel kapcsolatban (adózás, beszámoló, nyitás stb.)? Köszönöm válaszukat.

Kényszertörlés előtti bevallások pótlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik cégem vezetőjének a működő cége mellett van egy "alvó cége is" – ez most derült ki számomra –, amelyre megalakulása óta semmilyen bevallást, illetve beszámolót nem adott be a hivatalos szervek felé. 2018 szeptemberében ezt a cégét kényszertörlési eljárás alá vonta a cégbíróság. A kényszertörlési eljárást közvetlenül megelőző időszakra vonatkozóan – a mi esetünkben ez 2017.01.01.–2017. 09. 15. – olvastam, hogy kell záró bevallást beadni a kényszertörlés jogerőre emelkedése előtti nappal bezárólag, de mi van ilyen esetben a 2010-2016. évi időszakokkal, azok beszámolási, illetve bevallási kötelezettségeikkel? Ezeket pótolni szükséges 2010-től? Én azt gondolom, hogy igen, de erre vonatkozóan semmilyen fórumon nem találtam eligazítást. Köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Slága Andrea Zsuzsanna

Áttérés devizás könyvvezetésre: ezeket mérlegelje, mielőtt vált! Cikk

Milyen jogszabályi feltételei vannak a forinttól eltérő devizában történő könyvvezetésnek? Az áttérésre milyen határidők és jogszabályi követelmények vonatkoznak? – kérdezte olvasónk. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Késve érkezett számla Cikk

Mi a teendő a beszámoló leadása után érkezett, az előző adóévre vonatkozó számlákkal? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalék

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kényszertörlés megszüntetése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Ingatlanértékesítés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs