hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A közgyűlés nem fogadta el a beszámolót – ezek a lehetséges következmények

  • adozona.hu

A könyvvizsgáló a vizsgálat alapján korlátozás nélküli jelentést, adott ki. A beszámolót azonban a cég nem fogadta el, mi a teendő? Tette fel olvasónk a kérdést, Erdős Gabriella adószakértő pedig válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Amennyiben a beszámolót a közgyűlés nem fogadja el, akkor a cég a beszámolót nem tudja letétbe helyezni, és a céget törölni fogják, a tagoknak és a vezető tisztségviselőnek pedig kártérítési kötelezettsége keletkezhet harmadik személyek felé és bírságot is kell fizetniük.

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (számviteli törvény) 153. §-ának (1) bekezdése alapján a cég köteles a jóváhagyásra jogosult testület által elfogadott éves beszámolót a mérlegfordulónapot követő ötödik hónap utolsó napjáig letétbe helyezni, a számviteli törvény 154. §-a (7) bekezdése szerint pedig közzétenni.

Amennyiben a cég nem tesz eleget a letétbe helyezési, illetve a közzétételi kötelezettségének és a letétbe helyezés, a közzététel elmaradása harmadik fél jogos érdekeit érinti, akkor a számviteli törvény 154. §-a (11) bekezdésének az előírása alapján harmadik fél kezdeményezheti a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárását. A cégbíróság a törvényességi felügyeleti eljárás keretében a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (a továbbiakban: Ctv.) 81. §-a (1) bekezdés b) pontjának az előírása alapján a törvényes állapot helyreállítása érdekében az intézkedésre okot adó körülménytől, illetve annak súlyától függően a vállalkozót, illetve ha megállapítható, hogy a törvényességi felügyeleti eljárásra a vezető tisztségviselő adott okot, a vezető tisztségviselőt 100 000 forinttól 10 millió forintig terjedő pénzbírsággal sújthatja.

Ezen túlmenően a számviteli törvény szerinti kötelezettségek teljesítésének elmulasztására az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (a továbbiakban: Art.) 227. §-a is tartalmaz szankciókat. Az Art. előírása szerint az állami adó- és vámhatóság a számviteli törvény szerinti beszámoló letétbe helyezésére előírt határidő eredménytelen elteltét követő 15 napon belül 30 napos határidő kitűzésével 200 000 forintig terjedő mulasztási bírság kiszabása mellett felhívja a vállalkozót a kötelezettség teljesítésére. Ha a vállalkozó a beszámoló letétbe helyezési, illetve közzétételi kötelezettségének az ismételt felhívásban szereplő határidőn belül sem tesz eleget, az állami adó- és vámhatóság a vállalkozó adószámát – felfüggesztés nélkül – hivatalból törli és erről a cégbíróságot elektronikus úton haladéktalanul értesíti, valamint kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását.

Az adóhatóság kezdeményezése alapján a Ctv. 116–118. §-a szerint a cégbíróság kényszertörlési eljárást indít és folytat le a cég ellen. Külön szeretném felhívni a figyelmet a Ctv. 118/A és B §-ra, amelyek a vezető tisztégviselők és a tagok felelősségével foglalkoznak, amennyiben a kényszertörlés bekövetkezik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térítésmentesen kapott termék

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Átalányadózás év közbeni kezdéssel

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close