126 találat a(z) bérszámfejtés cimkére

Külföldi munka Kérdés

Tisztelt Adózóna! Újonnan alapított magyarországi székhelyű egyszemélyes kft. végezne burkolómunkát osztrák fővállalkozónak Ausztriában. A kft. magyar dolgozói minden hét elején kiutaznának Ausztriába és hétvégéig a kft. által ott bérelt szállásról járnának dolgozni. A kft. többnyire Magyarországon vásárolt (áfás számlával igazolt) burkolóanyagokat használna fel a kinti munkához. Az elvégzett burkolás anyag- és munkadíját a magyar kft. a vevő és a szállító közösségi adószámának feltüntetésével (közösségen belüli értékesítés+szolgáltatás) áfa nélkül számlázná ki. A kft.-nek Magyarországra kiszámlázott bevétele nem keletkezne, viszont költségei mindkét országból származnának. A magyar egyszemélyes kft. tagja, az osztrák fővállalkozó cégnek is tagja 50 százalékban. Úgy tervezik, hogy az osztrák cégbe lesz bejelentve és fizetik utána az ottani járulékokat, adókat. Az Ausztriában biztosított tagnak a magyar kft.-ben is kell bért számfejteni? Amennyiben igen, akkor mennyi a minimum összeg? A kft. dolgozóinak bérszámfejtése ugyanúgy történik-e, mint egy Magyarországon dolgozó alkalmazotté, vagy van valamilyen különbség a bérszámfejtésükben? A kft.-nek van-e valamilyen bejelentési kötelezettsége bármilyen osztrák hivatal felé? A törvényi előírásoknak megfelelőek lennének-e a számlázással és az áru beszerzéssel kapcsolatban leírtak? Van-e olyan dolog, amit máshogy kell könyvelni, vagy bevallani, mint egy teljesen Magyarországon működő vállalkozás esetében? Várom segítő válaszukat! Tisztelettel: GK

SZÉP-kártya juttatásával kapcsolatos kérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Januártól szeretnénk dolgozóinknak SZÉP-kártya juttatást adni. A január hónapra járó SZÉP-kártya juttatást február első napjaiban fogjuk utalni. Azt tudom, hogy ennek az adóját február hónaphoz kapcsolódóan fizetjük meg, az a kérdés számomra – és ebben kérem a segítségét –, hogy a juttatást a munkavállalók januári, vagy februári bérszámfejtő lapján kell szerepeltetni? Köszönettel várom válaszát.

Szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Évek óta probléma a munkavállalók által kért szabadság kiadása, illetve adminisztrálása. Nagyon sokszor telefonon jelentik be, hogy szabadságot kérnek, az egyéni jelenléti ívre is rávezetik, de a szabadságengedély kiírása nem történik meg, "elfelejtődik". Nagyon sok utánajárást igényel a beszerzése. A munkáltató is megelégelte ezt, és azt az utasítást adta, hogy ha nincs meg a szabadság kiírása, a bérszámfejtés igazolatlan, nem fizetett időként számolja el. Mivel az igazolatlan, nem fizetett napokat a T1041-es nyomtatványon is be kellene jelenteni a munkáltatónak, de a hiányosságok hó végén derülnek ki, késéssel tudja jelenteni a NAV-nak. Mit tud tenni a munkáltató ebben az esetben? Köszönettel várom válaszát.

Munkaügy Kérdés

Külföldi tulajdonosú, magyar székhelyű kft. magyar ügyvezetője a társasági szerződés szerint megbízási jogviszonyban az elmúlt évben nem jelentette be magát a könyvelőjükkel semmilyen formában. Ugyanakkor egy bér nélküli munkaszerződést aláíratott a tulajdonossal. Kérdésem: ezt hogyan korrigáljuk? Visszamenőleg tegyük be a bejelentést és számfejtést? Nincs megbízási szerződés. Úgy gondolom, hogy ez az ő felelőssége, de nem szeretnénk, ha a céget büntetnék emiatt. Várom véleményüket. Köszönettel.

Táppénz a hónap végén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kevés létszámú munkahelyen vagyok könyvelő, bérszámfejtő. Telefonbemondás alapján tudtam, hogy a munkatársam betegállományban van 2016.08.29-től, sőt azt is, hogy ez már 15 nap utáni, tehát táppénz. Nálunk a bérszámfejtés a hónap utolsó napján történik, tehát most augusztus 31-én, a bérek átutalása pedig 1-2 nappal később, jelen esetben szeptember 2-án. Mivel az orvosi igazolást nem kaptam meg, ezért rendes munkabért számfejtettem augusztus 29-31-ig három munkanapra. Kérdésem: helyesen jártam-e el, vagy "feltételezve", a bejelentés alapján már nem lett volna szabad elszámolnom a munkabért? Előre is köszönöm válaszukat: Anderlik István Gyuláné.

Adóbevallások, bérszámfejtés végelszámolás esetén Cikk

Cégünk augusztus 21-ei dátummal végelszámolást indít. Három alkalmazott van a cégben. Kérdésem a következő: augusztus 20-áig le kell számfejteni a dolgozókat? Milyen bevallási kötelezettségem van augusztus 20-ai időpontig, bérszámfejtéssel kapcsolatban (a szokásos 1608-as?) és a dolgozók részére milyen igazolást kell kiadnom? Augusztus 21-étől a végelszámoló végzi a további teendőket? – kérdezte olvasónk. Juhász Tibor, okleveles adószakértő válaszolt.

Bérszámfejtés végelszámolás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk augusztus 21-ei dátummal végelszámolást indít. 3 alkalmazott van a cégben. Kérdésem a következő: augusztus 20-áig le kell számfejteni a dolgozókat? Milyen bevallási kötelezettségem van augusztus 20-ai időpontig, bérszámfejtéssel kapcsolatban (a szokásos 1608-as?) és a dolgozók részére milyen igazolást kell kiadnom? Augusztus 21-étől a végelszámoló végzi a további teendőket? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel Mária

Így könyvelheti a 10 százalékos költséghányadot Cikk

Egy kft. vezetője társas vállalkozási jogviszonyban, mellékfoglalkozásban látja el feladatát. Havi járandósága 20 ezer forint, ebből levonva a 10 százalékot, 18 ezer forint után fizet szja-t és járulékokat. A bérszámfejtésben 20 ezer forint szerepel, de a kifizetés csak a 18 ezer forint jövedelem levonások utáni összeg. Hová kell könyvelni a levont 2 ezer forintot, hogy ne a 4711 főkönyvi kartonon lógjon? Olvasónk kérdésére Magos Zoltánné adószakértő válaszol.

Magyar székhellyel rendelkező külfödi fiókteleppel. Kérdés

Tisztelettel a következő kérdésre keresem a választ. Egy kft. magyar székhellyel és németországi fiókteleppel rendelkezik. Az alkalmazottak magyarországi bejelentéssel szerepelnek és kiküldetésben dolgoznak. De a tulajdonos úgy döntött, hogy a fióktelepre átjelenti a munkavállalókat. Ebben az esetben a magyar bérszámfejtésben ki kell jelenteni a munkavállalókat, vagy továbbra is rendszerben kell tartani őket? Úgy gondolom, egy munkavállaló egyszerre csak egy közösségi országban lehet biztosítási jogviszonyban, de nem tudom, milyen szabály vonatkozik erre a speciális esetre. Válaszát előre köszönöm Üdvözlettel Barna Gábor

Ingatlan-bérbeadás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretnénk kérni az alábbi ingatlan-bérbeadás ügyben. Cégünk adószámmal rendelkező belföldi magánszemélytől ingatlant bérel. Meg is kapjuk minden hónapban az átutalásos számlát, mely számfejtésre kerül, és beállítjuk a havi 08-as bevallásba. A bérlő most szólt, hogy szerinte nem jól adózzuk, mert a teljesítése a számlának hiába januári, ha azt a cégünk csak márciusban fizeti ki neki, akkor azt a márciusi bérszámfejtésbe kell beállítani, és bevallani, mivel ő az összeget nem kapta meg. Valóban rosszul csináljuk? Emiatt önellenőriznünk kell az összes 08-as bevallást? :( Köszönettel várjuk szakértői véleményüket!

Bírósági ülnök díjának adózása Kérdés

Egy alkalmazottunk bírósági ülnök lett. Kérdésem: a bíróság elutalta a távolléti díjának megfelelő összeget, 10 százalékkal megemelve. Milyen jogcímen tudom ezt számfejteni neki, milyen levont adók terhelik, a társaságnak milyen, és hány százalékos adót kell utána fizetnie?

Munkavállalók adózása fióktelep esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Németországi anyavállalat Magyarországon bejegyzett fióktelepénél munkaszerződéssel dolgozó alkalmazottak bérszámfejtése eltér-e bármiben a szokásos Magyarországon alapított cégek bérszámfejtésétől? Konkrétabban a fióktelep ugyanúgy vonja le, vallja be, fizeti meg az adókat, járulékokat (szja, nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási járulék, munkaerő-piaci járulék, szocho, szakképzési járulék), mint a Magyarországon alapított gazdasági társaságok, vagy van-e eltérés, és ha igen, akkor mi az? Válaszát előre is köszönöm.

Megbízási jogviszony számfejtése Kérdés

Tiszelt Szakértő! Egyik megbízási jogviszonyban foglalkoztatott munkavállalónk jogviszonya 2015. 11. 13-tól 2016. 08. 31-ig tart. Szerződés szerinti díja 2015. 11. 13-2015. 11. 30. között bruttó 90.000 Ft, 2015.12.01-től havonta bruttó 30.000 Ft. Összes megbízási díj: bruttó 360 ezer forint, 10 százalékos költséghányad alkalmazását kérte a munkavállaló. Ezért a jövedelme összesen bruttó 324 ezer forint lesz a teljes időszakra. Véleményünk szerint december hónapra vonatkozóan (bruttó 30 ezer forint) a munkavállalónk egy napra eső jövedelme eléri a tárgyhó első napján érvényes minimálbér 30 százalékának a 30-ad részét, azaz 1 050 forintot. Mivel a fent említett időszak 293 nap összesen. Ezért a 324 ezer forintot ezen napok számával kell elosztanunk, melynek végeredménye 1106 forint/nap. Tehát ezek és a (Tbj. tv.)1997. évi LXXX. törvény alapján a megbízásos jogviszonyban foglalkoztatott munkavállalónk biztosított, ezért le kell vonnunk a 10 százalékos nyugdíjjárulékot, 7 százalékos egészségbiztosítási járulékot, a 16 százalékos személyi jövedelemadót. A munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében foglalkoztatottak a törvény szerint akkor lesznek biztosítottak, ha a tárgyhavi járulékalapot képező jövedelmük eléri a minimálbér összegének a 30 százalékát, illetve naptári napokra annak 30-ad részét. Az általunk használt bérszámfejtő program viszont csak a 16 százalékos szja-t vonja le a bruttó díjból (30 ezer forint). Jól értelmezzük-e a törvényt? Valóban vonnunk kell jelen esetben valamennyi járulékot (a munkaerő-piaci 1,5 százalékot kivéve)? Válaszát előre is köszönöm!

Külföldi munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Egy magyarországi cég Ausztriában végez építőipari munkát. Telephellyel külföldön nem rendelkezik, csak magyarországi székhellyel. A munkavállalók munkaszerződésük szerinti munkabér után Magyarországon fizetik az szja-t és a járulékokat. A külföldi keresetet és a napidíjat Ausztriában számfejtik, a kinti bér után csak szja-t vonnak. Ezzel kapcsolatban az alábbi kérdéseimre szeretnék választ kapni: 1. Helyesen járunk el, ha ily módon számoljuk el a béreket? 2. Napidíjat hol kötelező adni? Helyes így, ha az osztrák bérszámfejtő a kinti szabályok szerint számolja el? 3. Végrehajtói letiltás esetén a munkavállaló magyarországi béréből kell csak vonni a letiltást vagy a külföldi bérből is? 4. Amennyiben a dolgozó jövedelemigazolást kér – például hitel felvételéhez –, akkor mindkét helyről kapott bért kell közölni? Ha igen, akkor milyen árfolyammal kell számolni? 5. Kilépéskori adatlapon kötelező feltüntetni az eddig kapott külföldi bért? Előre is köszönöm válaszát!

Bérszámfejtés korrekciója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átvettem egy kft. könyvelését. Az iratokba betekintve bérszámfejtési hibát találtam a következők szerint: segédmunkásként foglalkoztatott, szakképzettség nélküli munkavállaló 7343-as FEOR-kóddal lett bejelentve. A 08-as bevallásokon ugyanezen FEOR-kóddal szerepeltették 2015-ben 105 ezer forintos minimálbérrel. Véleményem szerint ez a FEOR-kód szakképzettséghez kötött, ezért visszamenőlegesen a munkaviszony 2008. évi kezdetére vonatkozólag módosítottam a FEOR-kódot a 15T1041-es nyomtatványon 9329-re. A téves besorolás miatt a társaság nem vette igénybe a szochokedvezményt. Önellenőrzéssel, a 2012. évtől igénybe vehető-e visszamenőlegesen a szociális hozzájárulási adókedvezmény, valamint melyik évekre szükséges a 08-as bevallások helyesbítése a téves FEOR-kód, (FEOR-bér ellentét) miatt? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink