380 találat a(z) bérleti díj cimkére

Beruházás bérelt ingatlanon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Egy kft. magánszemélytől bérelne ingatlant. A magánszemélynek van adószáma. Megteheti, hogy nem állít ki számlát a bérleti díjról. Ebben az esetben a kft. elszámolhatja-e költségként a bérleti díjat?

Forgalomcsökkenésre és áresésre számítanak a lakáspiacon Cikk

Az előző negyedévhez képest romlottak a lakáspiaci cégek várakozásai – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Masterplat Nyrt. közös, áprilisi felméréséből.

Ingatlan bérleti díj elengedésének adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi áfamentes, adószámos magánszemély bérbe adja ingatlanát (szalont) egy szintén alanyi áfamentes katás egyéni vállalkozónak. Az egyéni vállalkozó a járvány kitörése óta (mivel masszázs szolgáltatást nyújt) ellehetetlenült anyagi helyzetbe került, megszűnt a bevétele. A felek között évek óta fennálló jó viszonyra, és a társadalmi szolidaritásra való tekintettel a magánszemély bérbeadó eltekintene a bérleti díjtól, a járványhelyzet végéig. Milyen módon tudnák ezt a felek lepapírozni, hogy a legkisebb adóvonzattal járjon? Követelés-elengedés, szívességi használat, vagy a bérleti díj minimálisra való csökkentése lenne a legoptimálisabb megoldás? Kapcsoltság nem áll fenn, független felekről van szó. Válaszát előre is köszönjük!

A bérleti díj beszámítása ingatlan vételárába Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2019-ben értékesítette az ingatlanát. A szerződéskötéskor úgy állapodtunk meg, hogy a vevő a szerződéskötéskor fizet 3 millió forint foglalót, 12 hónapig bérleti díjat fizet. A 12. hónap végén esedékes a vételár, azzal, hogy szerződés szerinti teljesítés esetén a bérleti díj beszámítódik a vételárba. A mérlegkészítés időpontja utánra esik a vételár esedékessége. 2019-ben hova könyvelem a bérleti díjat (bérleti díj vagy előleg)? Ha bérleti díjra könyvelem, akkor 2020-ban mit kell csinálnom a 2019-ben befolyt összeggel? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: L. Enikő

Lakásbérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019 szeptemberében volt egymillió forint összegű beruházás a lakásomon. 2020. január végétől lett bérbe adva a lakás. Leírható-e az előző évi beruházás a bérleti díj összegéből, és ha igen, milyen százalékkal lehet figyelembe venni? Segítségét köszönöm: Ildi

Magánszemélyként lakást ad bérbe? Így csökkenthető a bérbeadás bevétele Cikk

A bérbeadó magánszemély a lakás bérbeadásából származó bevételéből levonhatja az általa más településen bérelt lakás igazoltan megfizetett bérleti díját, olvasható a NAV oldalán közzétett tájékoztatóban.

Egyesülettel (nonprofit) kapcsolatos kérdés Kérdés

2020. évben az egyesület bérleti dijakat szed be tárgyi adómentesen. Hogyan számlázza ki a közmü költségeket, ha a bérlőknek nincs saját mérőjük? Ugyanez az egyesület a székháza tetőterét be akarja épiteni, hogyan vonhatja le a beépitett anyagok áfáját?

Bérleti díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem tájékoztatását az alábbiakról: egyéni vállalkozó állandó lakhelye/székelye nem a saját tulajdonában, hanem a testvére tulajdonában lévő ingatlanban van. Az egyéni vállalkozó bolti kiskereskedelmi tevékenységet folytat, így a boltok bejelentett telephelyként, bérelt ingatlan miatt bérletidíj-fizetés ellenében, a NAV-hoz és az önkormányzatokhoz bejelentettek. Kérdésem, hogy a székhelyhasználat miatt a testvérnek kell-e bérleti díjat kiterhelnie az egyéni vállalkozóra, vagy elégséges, hogy ha megállapodást kötnek az ingyenes használatra? Lehet a használat ingyenes? Válaszát köszönöm!

Ingatlan bérleti díja beruházásnál Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Ügyfelem a bérelt ingatlanon beruházást végez. A beruházás alatt nem tartózkodik az ingatlanban, de már fizeti a bérleti díjat. A bérleti díjat a beruházás alatt szolgáltatásként az 5-ösbe, vagy a beruházásra ,161-re kell könyvelni? Köszönettel

Ingatlanbérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég rendezvényszervezéssel foglalkozik, és az adott alkalmi rendezvényekkel kapcsolatban külön számlázza a rendezvényterem bérleti díját. Kérdésem, hogy ebben az esetben alkalmazható-e az ingatlanbérbeadásra vonatkozó áfamentesség?

Szálláshely bérbeadásának áfája Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Kérdésem az alábbi esetre vonatkozik és kérem segítségüket: áfás egyéni vállalkozó szállásadással foglalkozik. Regisztrált szálláshelye van 2 épülettel, mely együttesen sem haladja meg a 8 szobát, 16 ágyat. A tavalyi évben egy cég munkásait is elszállásolta alkalmanként, a szállásadó fizette az ifa-t utánuk. Ez a cég most megkereste a szállásadót, hogy 2 hónapra folyamatosan szükség lenne az egyik épület felső szintjén lévő szobákra. Hogy ezek a szobák ezidőre folyamatosan fenntartottak legyenek a cég részére, így erre az időszakra bérelnék, bérleti díjat fizetnének érte. A szállásadó feltételezése szerint ez esetben nem alkalmazhatja az 5 százalékos áfát szállásadói szolgáltatásra. Milyen áfával számlázhatja ki a szobabérlést? Szálláshelyként regisztrált szobákat adhat bérbe? Kell így a munkások után ingatlanforgalmi adót fizetni?

Ráépítési jog Kérdés

Tisztelt Adózóna ! Áfakörös egyéni vállalkozó külterületi ingatlanán ráépítési jogot engedélyez 25 évre napelemes kiserőmű beruházás megvalósításához gazdasági társaságnak. A ráépítő ráépítés címén tulajdonjogot szerez 2 napelem parkba, és egyben földhasználati jog jogosultja 25 évre. A földtulajdonos bérbeadó és ráépítő 25 millió forint + áfa bérleti díjban állapodnak meg 25 évre, évi 1 millió forint + áfa bérleti díj mellett. Kérdéseim: 1. Egyszerre vagy évenként egyenlő részben kell számlázni a bérleti díjat? A bérbeadó hogyan szerepelteti könyvelésében a tartós bérbeadást és az abból származó bevételt, hogy az adózás szempontjából megfelelő legyen? 2. A ráépítő könyveiben hogyan és mi alapján szerepelteti a tartós bérleti jogosultságát, valamint a fizetendő bérleti díjat? 3. Mikor kell aktiválni, a bérbeadás bejegyzésekor, vagy a műszaki átadáskor? 4. Hány százalékos az értékcsökkenési leírása a naperőműnek ? 5. Mennyi a maradványérték ?

Továbbszámlázott bérleti díj Kérdés

Kedves Szakértő! Az egyik cégünk bérel két helyiséget, a bérbeadó nem választotta az áfát a bérbeadásra, tehát mentesen számláz. Ez a cég ezt a két helyiséget tovább adja bérbe, ő sem választotta az ingatlan-bérbeadásra az áfát. A kérdésem az, hogy attól függetlenül, hogy nem az ő ingatlanát, hanem egy bérelt ingatlant ad tovább bérbe, azt ugyanúgy megteheti áfamentesen, ugye? Válaszukat előre is köszönöm.

Ingatlan bérleti díjának átszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság bérel egy üzlethelyiséget, amiről áfás számlát kap a tulajdonostól (egy cég az). A tulajdonos engedélyével a társaság albérletbe adja az ingatlant. Az áfába bérbeadásból külön nincs bejelentkezve. Közvetített szolgáltatásként áfásan vagy áfa nélkül számlázhatja tovább?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi adómentes őstermelő közösségi beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Telek áfájának visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close