113 találat a(z) bérelt ingatlan cimkére

Adószámos magánszemély: bérelt lakás bérbeadása Cikk

Bérbe adhatja-e egy adószámos magánszemély az általa ingyenesen bérelt lakást, ha igen, milyen bejelentési, illetve közteherfizetési kötelezettség mellett? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Bérelt ingatlan értékesítése Kérdés

Magánszemély tulajdonában levő ingatlant kft. részére bérbe ad, ahol a magánszemély a tulajdonos. A kft. az ingatlant felújítja, az áfát visszaigényli és most szeretné eladni az ingatlant. Kérdésem: ez hogyan lehetséges? Kinek kell számlázni (a kft. az ingatlan vonatkozásában az áfát választotta), ki fog utána adózni? Válaszát előre is köszönöm.

Bérelt ingatlannál a felújítási költség áfája levonható-e? Cikk

Olvasónk vásárolt egy családi házat, egy melléképülettel, amelyet a saját kft.-nek ad bérbe, határozatlan időre. A felújítást a kft. aktiválja. Az áfát levonhatja-e a kft.? A kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Levonható-e az áfa bérelt melléképület felújításakor? Cikk

Vásároltunk egy családi házat, az udvaron van egy 200 négyzetméteres melléképület, amelyet határozatlan időre bérbe adunk a saját kft.-nknek. A felújítást a kft. végzi. Levonhatja az áfát a kft., mivel a melléképület nem lakóingatlan? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász szakértőnk válaszolt.

Bérelt ingatlan felújítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vásároltunk egy családi házat, az udvaron van egy melléképület 200 négyzetméter mellékhelyiséggel. A melléképületet a saját kft.-nknek bérbe adjuk, határozatlan időre. A felújítást a kft. aktiválja. Az áfát levonhatja a kft., mert a melléképület nem lakóingatlan? Köszönettel.

Bérbe adott ingatlan értékcsökkenésének változtatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a 2016-os évben bérbeadási tevékenység céljából ingatlant vásárolt. Az ingatlan évek óta bérbe volt adva, a bérlő a tulajdonosváltást követően is az ingatlanban maradt, továbbra is bérelte az ingatlant. A tulajdonos kft. a 2016-os évre az ingatlan esetében a tao-törvény szerinti 2 százalékos értékcsökkenési leírást alkalmazott a választható 5 százalék helyett. A 2017-es és 2018-as évben az ingatlant felújította, az ingatlan vételárának több mint háromszorosáért. A felújitás a 2018-as évben fejeződött be. Kérdésünk: a 2017-es évre választhatja a tao-törvény szerinti 5 százalékos leírási kulcsot az ingatlan esetében? Meg lehet változtatni ebben az esetben a leírási kulcsot? Az egyéb eszközöknél – például gépek, eszközök – választhatja a tao-törvény szerinti 30 százalékos kulcsot a 2017-es évre vonatkozóan? Köszönettel: Reményi Győzőné

Saját és bérelt ingatlan felújítása Kérdés

Cégünknek van saját ingatlana és bérelünk egyet, melynek felújítását magunkra vállaltuk. Kérdésem, hogy a saját és bérelt ingatlant hogyan újíthatjuk EU-s számlákkal (építőanyag). Cégünk az áfamentességet választotta ingatlannal kapcsolatban. Belföldi számláknál az áfát nem igényelhetjük vissza. Külföldi nettó számláknál ki kell-e fizetni a magyar áfát? A beszerzés többnyire Szlovákiából történik. Köszönettel: Szilvi

Beruházás bérelt ingatlanon: levonható-e az áfa? Cikk

Társaság iroda céljára lakást bérel egy magánszemélytől, amelyet felújít. A beszerelt eszközöket a bérleti idő lejártakor nem viszi magával. Mi lesz az eszközök sorsa, levonható-e az áfatartalmuk, terheli-e adófizetési kötelezettség a bérbeadáskorinál értékesebb lakást visszakapó tulajdonost – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Beruházás bérelt ingatlanon Kérdés

Ügyfelem (kft.) egy évre lakást bérel magánszemélytől, iroda céljára. A kft. első lépésként fürdőszobai berendezéseket vásárolt: mosdót, WC-t, csapot, lecserélte a régi, hasonló felszereléseket. Nyilvánvaló, hogy az egyéves használat (bérlés) után nem viszi magával a beszerelt eszközöket, és az is nyilvánvaló, hogy a tulajdonos felé nem számlázza ki azok költségeit a bérleti idő lejárta végén. Kérdésem: van-e olyan lehetőség, hogy levonható legyen az említett berencezések áfája? Mi lesz ezen eszközök sorsa a bérleti szerződés felmondása után? A költözéssel kivezeti a könyveiből, de a lakástulajdonos számára (aki egy minőségibb lakást kap vissza) jelent ez valamilyen kötelezettséget? Köszönöm, ha válaszolnak: CsK

Bérelt ingatlan megvásárlása Kérdés

Cégünk ingatlant bérelt, melyen értéknövelő felújítást végeztünk a bérleti időszak alatt, melynek ráfordításait aktiváltuk (122/161), illetve megkezdtük az értékcsökkenés elszámolását évi 6%-on. 2017 decemberében ezt az ingatlant megvásároltuk. Ennek értékcsökkenése évi 2% lesz. Kérdésem: 1. A megvásárolt ingatlant üzembe helyezem 2017 decemberében és megkezdem az értékcsökkenés elszámolását (2%), de mit kell csinálnom az ugyanezen épület csak más leltárszámon nyilvántartott bruttó és értékcsökkenés elszámolásával? Úgy gondolom, egy épületet csak egy leltárszámon tartunk nyilván. Ha esetleg rá kell aktiválnom a nettó értéket, akkor milyen főkönyvi számmal vezetem ki a bérelt ingatlan bruttó értékét és az elszámolt értékcsökkenést? 2. Vagy a meglévő bérelt épületre kell aktiválnom a decemberi megvásárlást, és ettől az időponttól kell az értékcsökkenés %-ot is megváltoztatnom 2%-ra?

Bérelt ingatlanon végzett beruházás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Legyen kedves az alábbiakban segíteni: egy kft. magánszemélyből lakóingatlant bérel, amit irodaként használ. A kft. vásárol az ingatlanba ajtókat, irodabútorokat. Ebben az esetben a beszerzések áfája levonható a kft. részéről? (A kft. adószámos magánszemélytől bérli az ingatlant, aki nem áfás.) Köszönöm a segítségét.

Bérelt ingatlanon végzett beruházás továbbszámlázása Kérdés

A bérleti díj lejárta után a kft. szeretné a magánszemély tulajdonos számára továbbszámlázni a többéves felújításra költött összeget. Ez a számla ingatlanértékesítésnek minősül-e az áfában? A cég nem választotta az ingatlanértékesítésre az adókötelessé tételt, így lehetséges, hogy áfamentes számlát kell kiállítania? Köszönöm ha válaszolnak. CsK

Épületen, gépen végzett felújítás, karbantartás elszámolása Cikk

Ahhoz, hogy eldönthessük: karbantartás, beruházás vagy felújítás történt-e az adott épületen, gépen vagy járművön, meg kell vizsgálni az elvégzett munka célját, rendeltetését. Példákkal illusztráljuk a különböző eseteket, például a bérelt ingatlanon végzett beruházás, felújítás elszámolását.

Munkásszállásnak használt ingatlan bérbevételének áfavisszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Általános áfaszabályok szerint adózó kft. munkásszállás céljára 15 szobából álló üdülőingatlant vett bérbe. A befogadott számla 27% áfát tartalmaz. A 27% áfa visszaigényelhető a bérleti díj után? A dolgozók egy jelképes összeget fizetnek a munkáltatónak. A számlát 18 vagy 27% áfatartalommal kell kiállítanunk? Köszönettel: Hné

Bérelt ingatlanon végzett beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egy független magánszemélytől – havi bérleti díj fejében – ingatlant bérel, iroda céljából, de az ingatlan lakóépületként van az ingatlannyilvántartásban bejegyezve. Kérdésem, hogy ebben az esetben is érvényes-e a bérelt ingatlanon végzett átalakítások, beruházások áfalevonhatóságának tiltása? Szabad-e áfát levonnunk a közüzemi díjakra, ha a szolgáltatásokat ügyfelemre íratják át, és nem a magánszemély fogja azok díját kiszámlázni? Mennyiben változik a helyzet, ha a magánszemély tulajdonos kezdeményezi az ingatlan-nyilvántartásban az ingatlan irodának átminősítését?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadós jövedelem után fizetendő szocho

Lepsényi Mária

adószakértő

Kedvezményszabály

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1