68 találat a(z) bérelt ingatlan cimkére

Bérlemény rezsijének elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem a szíves szakértői véleményét. A székhelyünk használatára bérleti szerződést kötöttünk, valamint ugyanazzal a céggel külön szerződést kötöttünk a közüzemi díjak átszámlázásáról. A bérleti díj és a közüzemi díjak természetesen külön számlán kerülnek számlázásra és a közüzemi számlákon a villany és gáz fogyasztás mennyiségi egysége és mennyisége is feltüntetésre kerül. Állítólag a helyi adó ellenőrzése során ezeket a számlákat nem fogadják el , mint anyagköltséget. Kérem a szíves álláspontjukat, hogy ezek a tételek könyvelhetőek-e 51-es számlára és levonhatóak-e az iparűzési adó alapjából. Válaszát előre is köszönöm.

Bérelt ingatlanon végzett felújítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekben kérem a szíves szakértői véleményét. Bérelt ingatlanon felújítást végeztünk. A szerződés nem tért ki rá, hogy mi történik vele a bérleti jogviszony megszűnése után. Most a bérbeadó felmondta a szerződést és nem tart igényt az általunk elvégzett fejlesztésekre, egyáltalán nem hajlandó téríteni a ráfordításainkból. A nyilvántartási értéket selejtezésként vagy terven felüli értékcsökkenésként kell kivezetni? Amennyiben terven felüli értékcsökkenés, akkor az adóalapot meg kell növelnem, mint ha saját döntésem alapján történne a kivezetés, pedig erre, számunkra nagy veszteséggel járó külső körülmény miatt kerül sor. Válaszát előre is köszönöm.

Felújítaná bérelt irodáját? Így számolhatja el a költségeit Cikk

Egy vállalkozás irodát bérel, amelyet felújítana. Megteheti-e, hogy a bérleti díj fejében újítja fel az ingatlant (addig nem fizet bérleti díjat, amíg a felújítás költsége el nem fogy)? Milyen járulék-, illetve adóvonzata van ennek? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadónk válaszolt.

Munkáltató által családi ház bérlése dolgozói üdültetés céljára Kérdés

Tisztelt Cím! A következőkre vonatkozóan kérném szakértői válaszukat. Egy társaság 2013-ban munkavállalóinak és azok hozzátartozóinak, nyugdíjas volt alkalmazottainak belföldön adószámos magánszemélytől bérelt családi házban június közepétől augusztus közepéig üdülési lehetőséget biztosít. A napokban meghatározott turnusokra a dolgozók jelentkeznek, hogy ki mehet, azt a szakszervezeti bizottság dönti el. A társaságnál cafetéria szabályzat nincs, természetben juttatásokra nincs választási lehetőség meghatározott összeg keretében. A dolgozók minimális térítési díjat fizetnek az üdülésért. Kérdés: az így biztosított üdülési szolgáltatás felmerült költsége az szja. tv. értelmében a juttató és a juttatásban részesülő között fennálló jogviszonynak megfelelően az összevont adóalap részeként válik adókötelessé (a dolgozó leadózza, a társaság megfizeti utána a járulékokat) vagy a társaság kedvezményes adókulccsal természetbeni juttatásként leadózza, vagy a társaság nem kedvezményes adókulccsal természetbeni juttatásként adózza le?

Bérelt ingatlanon végzett beruházás Kérdés

Magánszemély 2005-ben bérbeadta a családi bt.-nek a tulajdonát képező ingatlant, amelyen 15 millió forintos beruházást végzett a bt., amiből 12 millió forint vissza nem térítendő támogatás. Jelenleg 6 százalékos értékcsökkenési elszámolással 6 millió forinton áll. Kérdésem, hogy milyen feltételekkel kerülhet vissza a magánszemély tulajdonába az ingatlan? Hogyan érinti ez a áfát, ha 2,5 millió forint visszaigényelhető volt?

Bérelt ingatlanon végzett beruházás kivezetése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy kft. bérel egy ingatlant, melyen jelentős összegű beruházást végzett. Fornetti üzletet nyitott, melyhez a belső átalakításokat a Fornetti végezte el, és számlázta le. Mi ezt a cég könyvelésében bérelt ingatlanon végzett beruházásként kezeltük, és 6 százalékos értékcsökkenést számoltunk el. Most, két év elteltével a Fornetti leszerelne, és elvinne néhány dolgot, melynek értékét visszafizetné. Ennek bizonylatolását szeretném megtudni. Szerintem mi az állományból csak úgy tudjuk kivezetni, ha értékesítjük, tehát mi adunk számlát a visszavitt dolgokról, és 96-ra könyvelnénk, mint értékesített tárgyi eszköz. A másik fél viszont visszáru számlát szeretne kiállítani. Ez szabályos lenne? Ha igen, akkor mivel szemben könyvelem? Hogy tudom a vagyoni értékű jog egy részét kivezetni? Köszönettel

Bérelt ingatlanban végzett felújítás költségei Kérdés

Kft-nk bérel egy ingatlant másfél éve székhely/ iroda/bemutatóterem célból. az egyik helység csempéjének felújítási költsége kb.80.000 forint. A radiátorszelepek is cserére szorulnak kb 50-60 ezer forintt lenne a költség. A kft-nk lekönyvelheti-e költségként? A bérbeadó nem vállalja ezeket a felújítási költségeket.

Bérelt ingatlanon végzett beruházás Kérdés

Egy EVA-s Kft. egyik tulajdonosának ingatlanában volt a székhelye, és itt bérelt ingatlanon végzett beruházásként nyilvántartásba vett felújítást végzett, még az EVA-s időszal előtt, így az Áfát levonták.. A tulajdonos bérleti díjat nem kért. A székhely egy belépő új tulajdonos lakásába került át, az eredeti székhely ugyan nem szerepelt a társasági szerződésben telephelyként, de budapesti irodának még használta a cég. Más költség itt nem merült fel, csak az értékcsökkenési leírás. Most a Kft. végleg "kivonul" a helységből, így a beruházást nyilvántartási értéken át akarja adni a tulajdonosnak.Kérdéseim: 1.) Ha a társasági szerződésben nem szerepel mint telephely az ingatlan, attól elszámolható e rá az écs, vagy be kellett volna jelenteni a NAV felé mint társasági szerződésben nem szereplő telephely? Ha igen, akkor ezt utólag is megtehetjük?2.) Az átadás ingatlanértékesítésnek számít az Áfa-törvény értelmében, tehát ha nem jelentkeztünk be áfa hatálya alá, akkor mentes, és az eredetileg levont áfa 120 hónapból még hátralévő részét kell befizetni( a beszerzés 2008 előtt történt)? Mivel az EVA-s cég is áfa alannyá válik tárgyieszköz értékesítés jogcímén, ezt mikor és milyen bevallásban kell szerepeltetnie?3.) Ha az ingatlanon végzett beruházást nem értékesítjük, hanem a jegyzett tőke csökkentésével történő tőkekivonás fejében adjuk át a tulajdonosnak, akkor milyen áfa és adóvonzata lesz az ügyletnek?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Jutalom bértámogatás alatt

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Kölcsön nyújtása kapcsolt vállalkozások között

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close