71 találat a(z) bérelt ingatlan cimkére

Napelempark amortizációja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel kapcsolatban szeretném a véleményét, tanácsát kérni. Cégünk napelemparkot építtetne egy telken, amely nem a mi tulajdonunkban van, hanem egy magánszemélytől béreljük. A földhivatal nyilvántartásában a telek és a park nem elválasztható, így a magánszemély nevén lenne mind a telek, mind a napelempark nyilvántartva, viszont a könyvelés szerint a napelemet cégünknél aktiváljuk, könyveljük és tartjuk nyilván. Szeretném kérdezni, hogy a fent leírtak – hogy a könyvelés az ingatlan-nyilvántartással nem egyező Ý jelentenek-e adójogi vagy egyéb kockázatot? Illetve helyesen járok el, ha a napelemparkot, mint bérelt ingatlanon végzett beruházást a 12. Ingatlan és kapcsolódó vagyoni értékű jogok soron tartom nyilván, és az adótörvény szerint 6 százalék amortizációval számolom? Köszönöm szépen hozzáértő válaszát. Tisztelettel, Bakonyi Eszter

Ezt mind tudnia kell, ha szállásadásra adja fejét Cikk

Üdülési főszezonban sokak számára aktuális olvasónk kérdése, akinek ügyfele bérelt ingatlanban szeretne üdülési, szálláshely-szolgáltatást végezni. Vajon megteheti-e, és ha igen, milyen adózási formát válasszon? Surányi Imréné okleveles közgazda minden lehetséges variációt ismerteti.

Üdülési - egyéb átmeneti szálláshely szolgáltatás. Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Ügyfelem bérelt ingatlanban szeretne üdülési, szálláshely-szolgáltatást végezni. Megteheti.-e és milyen adózási formában?

Térkövezés bérelt ingatlanon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély lakóház, udvar megnevezésű ingatlanra 259 négyzetméter tárolót épített. A tárolóra megkapta a használatbavételi engedélyt, felrajzolták a földhivatali nyilvántartásba. Ezen tárolót bérbeadta a saját kft.-jének. A bérbeadást követően térkövezni szeretné a tárolót, illetve annak bejáróját. A térkőről és az elvégzett munkáról a cég nevére kiállított számla ellenértékének áfatartalma levonható-e? Megköszönve válaszukat.

Beruházás bérelt ingatlanon Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyszemélyes kft., áfakörös, a tulajdonos családi házában a teraszt átalakítva irodát alakít ki, amit a tulajdonostól bérel. A ház az ingatlan-nyilvántartásban lakóingatlanként szerepel, a használatba vételi engedélyben X négyzetméter alapterület plusz Y négyzetméter fedett terasz van feltüntetve. A terasz külön bejárattal rendelkezik. Az áfatörvény 124. §-a tiltja a lakóingatlan építéséhez szükséges termékek és szolgáltatások áfájának a levonását (kivételektől eltekintve), de az értelmező rendelkezésekben a lakóingatlan fogalmából kiveszi a rendeltetésszerű használathoz nem szükséges helyiségeket. Áfatörvény értelmező rendelkezések: "12. lakóingatlan: lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan. Nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen: a garázs, a műhely, az üzlet, a gazdasági épület;" Véleményem szerint a terasz nem szükséges a rendeltetésszerű használathoz, ezért a 124. § tiltó rendelkezése ide nem vonatkozik, az iroda építése kapcsán felhasznált termékek és szolgáltatások áfája levonható. Ezzel kapcsolatban várom szíves tanácsukat. Köszönettel: OC Kft.

Katások, figyelem! Ez lehet a kiskapu az ingatlan-bérbeadásnál Cikk

Katás egyéni vállalkozó szépségszalont szeretne bérelni. A szalonban többen dolgoznák, szintén bérlőként. A szalon tulajdonosa a katás egyéni vállalkozóval köt bérleti szerződést, aki – a tulajdonos kérésére – további albérletbe adná a helyiségeket. Ha az egyéni vállalkozó magánszemélyként köt szerződést a szalon tulajdonosával, és magánszemélyként adószámot vált ki bérbeadásra, akkor végezheti-e a bérbeadási tevékenységet, vagy az a katás tevékenységével összeegyeztethetetlen? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás szakértőnk válaszolt.

Bérelt ingatlanon végzett felújítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., bérelt egy ingatlant, kialakította üzletnek, körülbelül 900 ezer forintot költött rá 2014-ben. Sajnos nem jött be az üzlet, és felmondták a határozott idejű szerződést, még idő előtt. Ezért nem kapták vissza a kauciót sem. Ennek kivezetését az egyéb ráfordítások között kell kimutatni? A felújítás költségeit összességében kimutattuk a tárgyi eszközök között, évi 6 százalék értékcsökkenés lett elszámolva. Ezt most selejtezni kell? Kivezetjük a bruttó értéket és az eddig elszámolt értékcsökkenést? Ez terven felüli értékcsökkenés lesz? Ezzel meg kell növelni majd a társaságiadó-alapot?

Társasháztól bérelt osztatlan, közös tulajdonú helyiség bérleti díjának az elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cégem egy társasháztól bérel egy helyiséget, ennek költségét a társasház felé kell megfizetni, de erről semmilyen bizonylatot nem állít ki. A közös képviselet helyesen jár el? Elegendő bizonylat, hogy egy megállapodás van a társasház osztatlan közös tulajdonú területén kialakított helyiség kizárólagos használatáról és ennek a díjáról, amit átutalással egyenlítünk ki?

Áfalevonás, ingyenes átadás Kérdés

Tisztel Szakértő! Áfalevonási jog tárgyi eszköz ingyenes használata esetén című cikkhez kapcsolódva szeretnék kérdést feltenni. Egyéni vállalkozás üzletet bérelt, a szerződése szerint 5 évre. A bérelt ingatlanon karbantartási és elkülönülten felújítási munkákat is végzett a saját tevékenységének megfelelően. Az előzetesen felszámított áfa levonásba került, a felújítás nem volt építésiengedély-köteles. A felmerült felújítási költségeket nem számolta el a felmerülés évében, azt aktiválta. A vállalkozás nem hozta a várt eredményt, ezért az egyéni vállalkozó a tevékenységét megszüntette, az ingatlant, üzlethelyiséget visszaadta a bérbeadónak, ingyenesen, mert nem volt hajlandó fizetni érte. A NAV ezt ingyenes átadásnak nevezve adóhiányt állapított meg áfa vonatkozásában. Kérdésem, hogy az EU Bíróság ítélete az ingyenes visszaadás miatt nem értelmezhető-e erre az esetre is? Válaszukat köszönve, dblaszlo

Bérelt ingatlanon végzett felújítás civil szervezetnél Kérdés

Tisztelt Adózóna! Nonprofit szervezet (társadalmi szervezet) irodát bérel, és azon jelentősebb összegű felújítást végzett. Az a kérdés, hogy kötelező-e, mint a vállalkozásoknál, bérelt ingatlanon végzett beruházásként elszámolni, és értékcsökkenést alkalmazni? (Nyilván az 6 % tao szerinti érték itt nem lehet kötelező, hiszen a társaság az irodát a szervezet cél szerinti tevékenységéhez használja.) Ráadásul a feladat támogatásból valósult meg, ezért felmerülhet a halasztott bevételként történő támogatás-elszámolás is. A kérdés az lenne, hogy mindezektől nem lehetne-e – mivel nonprofit szervezetről van szó – az irodára történt ráfordításokat, mint közhasznú tevékenység költségét elszámolni, mivel a fenti dolgok (amortizáltatás, bevétel-elhatárolás) ebben az esetben közgazdaságilag (és nem utolsó sorban megbízható és valós kép szempontjából) nehezen értelmezhetőek. Köszönettel és üdvözlettel: Löffler Andrés

Bérelt ingatlan felújítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tulajdonosa, mint magánember bérbeadná a saját lakását olyan feltételekkel, hogy két évig nem számláz a kft. felé bérleti díjat. A kft. ennek fejében felújítja az ingatlant. Ezt a költséget elszámolhatja-e a kft., az áfát visszaigényelheti-e? A magánszemély ilyen esetben a személyi jövedelemadót hogyan fizeti meg? Segítségét köszönöm. Ildi

Társasháznak fizetendő bérleti díj "lelakása" Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó helyiséget bérel egy társasháztól. Az egyéni vállalkozó különböző munkálatokat végzett a bérleményen, megegyezésük alapján ennek értékében nem kell a társasháznak bérleti díjat fizetnie. Helyes-e az a meglátásom, hogy ebben az esetben is minden hónapban ki kell a társasháznak a bérlő részére állítani a bérleti díjról a számlát, abból a levont szja-t a vállalkozónak be kell vallania, meg kell fizetnie, emellett az egyéni vállalkozó is ugyanilyen összegben (bruttó bérleti díj összegében) havonta számlát állít ki a társasház részére bérelt ingatlanon végzett beruházás címén? Köszönöm!

Bérelt ingatlan áfája Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Szeretném megkérdezni, hogy ha áfa szempontjából nézzük, a lakó és nem lakó épületnek vett bérelt ingatlant, akkor az áfa levonható-e vagy sem? Esetleg van-e rá megoldás, ha magánszemélytől bérel a vállalkozás irodát, ami lakóingatlannak minősül, és felújításra kerül az iroda, az áfát hogyan lehetne mégis levonásba helyezni? Nagyon szépen köszönöm előre is a segítséget!

Bérelt ingatlan felújítása bérleti díjba beszámítva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. magánszemélytől bérelt ingatlant felújítja, mely felújítást megelőzően úgy egyezett meg a bérbeadóval, hogy a felújítási költséget "lelakja", azaz addig nem fizet bérleti díjat. Ez körülbelül 10 éves időtartamot jelent. Kérdések: 1) Hogyan kell könyvelni a felújítási költséget? Aktiválni kell, mint bérelt ingatlanon végzett beruházást, vagy csak a bérbeadóval szembeni követelésre (36-os számlaosztály) kell könyvelni? 2) Ebben az esetben ki kell-e számlázni a felújítást a bérbeadó felé, vagy csak a szerződés alapján követelésként nyilvántartani? 3) Ha számlázni kell, akkor áfásan kell-e kiállítani a számlát, tekintve, hogy a kft. fordított áfás számlát kap a kivitelezőtől, de a fizetendő áfát nem helyezi levonásba, mivel az ingatlan a földhivatalnál "kivett lakóház, udvar, gazdasági épület" elnevezéssel szerepel?

Bérelt ingatlanon végzett beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy lakást bérel, amit irodaként használ (lakáscélra nem használjuk). Megérett a felújításra és a kérdés az lenne, hogy a beruházásra fordított összeg áfatartalmát vissza lehet-e igényelni? Levonható-e a beruházás áfája, és ha igen, akkor az áfatörvény mely paragrafusa alapján? Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjkorhasár előtti kereset

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Hipa – kiva

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Influenszer adózás – számla

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close