75 találat a(z) amortizáció cimkére

Céges ingatlan értékesítése felszerelt napelemrendszerrel együtt Kérdés

Ingatlan-bérbeadáskor költségelszámolás Kérdés

Magánszemély általi ingatlan-bérbeadás amortizációja Kérdés

Egyedi rendszám Kérdés

Bérbeadott ingatlan felújítása hogyan számolható el? Az ingatlan után nem számolunk értékcsökkenést (nyilászáró felújitás) Kérdés

Tao-ból kiva Kérdés

Napelempark amortizációja? Kérdés

Kft. áttérése kiva adózásra Kérdés

Kerítés, belső út társasági adó szerinti értékcsökkenési leírási kulcsa Kérdés

Kiküldetési díj Kérdés

Több ingatlan bérbeadásának adózása Kérdés

Hogyan kell megállapítani az adóalapot olyan estben, amikor valaki több ingatlant ad ki, és költségelszámolást, amortizációt alkalmaz az ingatlanokra? Össze kell adni az ingatlanok amortizációját és az ingatlanok bevételét, majd a különbözet után adózni, vagy egyesével, ingatlanonként kell összevetni a költséget és a bevételt, majd azokat összeadni, és így képezni az adóalapot? Melyik törvény, melyik paragrafusát kell ilyen esetben alkalmazni?

Kiva: eszközvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kivás kft.-nél nagyértékű eszközvásárlás történt. Az ezáltal jelentkező amortizációt (értékcsökkenési leírást) költségként el lehet-e, el kell-e számolni? Köszönettel.

Egyéni vállalkozó adózás utáni vállalkozási jövedelmének csökkentése, II.rész Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária szakértő! Lehet nem volt egyértelmű a kérdésfeltevésem, de én nem a kisvállalkozói kedvezményről érdeklődtem, hanem a használt tehergépkocsi vétele esetén a vállalkozói osztalékalap 49/C § (8) bekezdése szerinti lehetőségről. Ebben az esetben is csökkentő tételként vehetem figyelembe? Kell a minimis támogatás táblázatba feltüntetnem? További évek amortizációja elszámolható? Eladási korlátozás fennáll?

Egyéni vállalkozó – lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó nyílt végű pénzügyi lízing keretében vásárolt egy traktort. A finanszírozó pénzintézet a tőkét, áfát és kamatot havonta számlázza. A kamatot költségként számoljuk el, az áfát visszaigényeljük.Az üzemben tartó az egyéni vállalkozó, aki technikai számlát kapott a traktor nettó áráról. Kérdésünk: 1. Egyszeres könyvvezetésnél a lízingbe vevő szerepeltetheti-e a nyilvántartásában a tárgyi eszközt és amortizációt számolhat-e el? Ebben az esetben a havi tőketörlesztések költségnek nem minősülő kiadásként jelentkeznek az Szja tv. 11. mell. IV.3. pontja alapján? 2. A 2018. évben képzett fejlesztési tartalék feloldható-e a nyíltvégű pénzügyi lízing összegével?

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Egy vállalkozás év végén elhatározza, hogy vásárol egy teherautót, amelyet le is előlegez, sőt még a végszámlát is megkapja, mert december 31-éig birtokba veszi a gépjármüvet. Az aktiválás /üzembehelyezés/ azonban csak a következő év elején történik meg. Kérdésem, hogy megtehetem-e, hogy az ügylet lebonyolításának időszakában fejlesztésitartalék-képzés cimén csökkentem a teljes összeggel a társasági adó alapját, majd a következő évben – teljesen megszüntetve a fejlesztési tartalékot a beruházás aktiválásakor – igénybe veszem a beruházási kedvezményt, azaz ismételten társaságiadóalap-kedvezményt alkalmazok, és az amortizációt is minden évben elszámolom. Válaszát várom, köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kölcsönzött munkavállaló átvétele

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Oktatási számla gyermek nevére

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Díjazás munkavégzés hiányában

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs