1722 találat a(z) alkotmánybíróság cimkére

Alaptörvény-ellenesnek ítélt két jogszabályhelyet az Alkotmánybíróság Cikk

Két jogszabályhely alaptörvényellenességéről határozott az Alkotmánybíróság. Az AB határozatai a Magyar Közlöny 2022/168. számában találhatók.

Visszautasította az Art. egyik rendelkezése elleni alkotmányjogi panaszt az Alkotmánybíróság Cikk

Az Alkotmánybíróság (Ab) szeptember 27-én visszautasította az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 20. § (5) bekezdés b) pontja elleni alkotmányjogi panaszt (adóügyben hozott közigazgatási határozat).

Az Alkotmánybíróságtól kérik a katatörvény megsemmisítését az ellenzéki pártok Cikk

A kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló új törvény megsemmisítését kérik az Alkotmánybíróságtól (Ab) a Momentum vezetésével az ellenzéki pártok – közölte a Momentum elnöke, frakcióvezetője szerdán.

Halvédelmi hatósági és büntetőeljárás: alaptörvény-ellenességet idézett elő az Országgyűlés az Ab szerint Cikk

Az Alkotmánybíróság 18/2022. AB határozatában megállapította, hogy az Országgyűlés mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet idézett elő azáltal, hogy nem az Alaptörvény elveinek összehangolt értelmezéséből fakadó követelményeknek megfelelően szabályozta a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény szerinti halvédelmi hatósági eljárást és a büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (Btk.) 246. §-ában foglalt orvhalászat miatt folytatható büntetőeljárást. Ezért az Alkotmánybíróság felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának 2022. szeptember hó 30. napjáig tegyen eleget – olvasható az alkotmanybirosag.hu-n.

Alaptörvény-ellenes kúriai döntést semmisített meg az Alkotmánybíróság Cikk

A 17/2022. Ab határozat szerint a Kúria Mfv. II. 10.065/2021/7. számú ítélete alaptörvény-ellenes, ezért az Alkotmánybíróság megsemmisítette a döntést.

Jogtalanul kapnak alacsonyabb összegű csedet a munkahelyváltó kismamák Cikk

Rengeteg családot fosztottak meg, akár több millió forint csedtől az illetékes kormányhivatalok azzal, hogy azoknak a kismamáknak, akik a gyermekük születését megelőzően munkahelyet váltanak, és magas bejelentett fizetésük van, a nekik járó összegnél jóval kisebb csedet ítélnek meg, dacára a bíróságok – köztük az Alkotmánybíróság – többszöri elmarasztaló döntéseinek.

Megtámadták az új katatörvényt az Alkotmánybíróságon Cikk

A kata a továbbiakban csak magánszemélyek számára szolgáltató vagy terméket értékesítő főállású egyéni vállalkozók számára lesz elérhető, kivéve a taxisokat, akiknek továbbra is megengedett lesz, hogy ne csak magánszemélyeket szolgáljanak ki, írja az index.

Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a fakitermelésre vonatkozó kormányrendelet miatt Cikk

Az LMP az Alkotmánybíróság (Ab) előtt támadja meg a fakitermelésre vonatkozó kormányrendeletet – jelentette be Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke Budapesten, a Parlament épülete előtt tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

Ab-határozat az orvhalászattal összefüggésben Cikk

A határozat értelmében kétszeres értékelés tilalmába ütközik az orvhalászat hatósági és büntetőjogi szabályozása, olvasható az Alkotmánybíróság honlapján.

Alaptörvény-ellenesek a Balaton-parti területek közcélú felhasználásának korlátozását lehetővé tevő egyes törvényi rendelkezések Cikk

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló 2018. évi CXXXIX. törvény 71. § (4) és (5) bekezdése és 76. §-a egyes szövegrészeit, valamint a 75. § (3) bekezdés b) pontját – tette közzé az Alkotmánybíróság honlapján.

Hajózni muszáj! Megsemmisítette az Ab a hajózási képesítéshez szükséges egyik követelményt Cikk

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a hajózási képesítésekről szóló 15/2001. KöVim rendelet 2021. szeptember 28-ától hatályos 9/C § c) pontjának „és a bizonyítványt kiállító államban lakóhellyel rendelkezik” szövegrésze alaptörvény-ellenes, ezért azt megsemmisítette. A testület megsemmisítette a rendelet korábban hatályos (teljesen megegyező) szövegét is.

Az Ab megsemmisítette a 191/2014. kormányrendelet 5. paragrafus (1) bekezdés d) pontját Cikk

Az Alkotmánybíróság bírói kezdeményezésre indult eljárása során alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földek végrehajtási, felszámolási vagy önkormányzati adósságrendezési eljárás keretében árverés útján történő értékesítésének szabályairól szóló 191/2014. kormányrendelet 5. § (1) bekezdés d) pontját, valamint a megsemmisített rendelkezés kapcsán alkalmazási tilalmat rendelt el.

Alkotmánybíróság: nem lehet népszavazást tartani az álláskeresési járadék ügyében Cikk

Nem lehet népszavazást tartani a Fudan egyetem és az álláskeresési járadék ügyében az Alkotmánybíróság (Ab) döntése szerint.

Alkotmánybíróság: az adatvédelmi hatóság jogosult elrendelni személyes adatok törlését Cikk

Az Alkotmánybíróság (Ab) 3110/2022. számú határozatában megsemmisítette a Fővárosi Törvényszék, valamint az azt helybenhagyó Kúria ítéletét, mely döntések kimondták, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) személyes adat törlését kérelem hiányában nem rendelheti el. Az érdekes döntés részleteit az alábbiakban mutatjuk be.

Adójogi elévülés 2.0? Cikk

Elévülési kifogás, kiváltképp sikeres kifogás adóügyekben ritka, ugyanakkor a Szegedi Törvényszék előtti eljárások új dimenziókat sejtetnek, különösen az adómegállapítási jog nyugvása időtartamának számítását tekintve.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó - csed összege

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Családtámogatási ellátás illetékesség meghatározása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Adómentes vagy áfás?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink