272 találat a(z) ajándék cimkére

Földterület pincével és szőlővel ajándékba Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ajándékozás kapcsán merült fel az alábbi kérdés. A fiú tulajdonát képezi 1,5 hektár területű szőlő, pincével. Mivel a fiú egészségi állapota megromlott, ajándékként átadná édesapjának a tulajdonjogot, főleg, hogy a területet apja műveli. A tulajdonjog átadását a megkeresett közjegyző szerint akadályozza, hogy az apa nem "földműves", nincs regisztrálva a földhivatalnál, s így 1 hektár feletti földet nem bírtokolhat, mert a földhivatal nem adná meg rá a jóváhagyását. "A 2013. évi CXXII. a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény így fogalmaz: 9. Hatósági jóváhagyáshoz nem kötött tulajdonjog átruházásról szóló szerződések 36. § (1) Nem kell a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyása c) a föld tulajdonjogának ajándékozás jogcímén történő átruházásához; d) a közeli hozzátartozók közötti tulajdonjog átruházásához;" Fentiek alapján azt olvassuk ki a törvényből, hogy az egyenes ági rokonok közötti tulajdonjog átruházás(ajándékozás) nem hatósági jóváhagyás kötelezett. Fenti kötelezettségre vonatkozik a kérdésem, hogy ajándékozható-e 1 hektár feletti földerület egyenes ági rokonok között, földhivatali jóváhagyás nélkül. Köszönettel: Imre

Ajándék vagy jövedelem? Kérdés

Egyéni vállalkozó működtet egy online újságot, az ő nevén van az újság üzemeltetésének engedélye. A lap nem termel nyereséget, szinte bevétele sincs. Ezért magánszemélyek támogatják a médium fennmaradását, részben úgy, hogy az egyik újságíró bankszámlájára kisebb-nagyobb összegeket utalnak adományként (átlagban havi 20 ezer forint gyűlik össze). Az említett újságíró nincs jogviszonyban az egyéni vállalkozóval, munkanélküli magánszemély. A kapott támogatás összegét – mely e magánszemély számlájára érkezik – milyen közteher (adó, illeték stb.) terheli? Mikor lehetne ajándéknak tekinteni és az után fizetni illetéket? A 150 ezer forint (illetékmentesség határa) ajándékozónként vagy ajándékozottakként értendő? Amennyiben jövedelemnek számít, akkor szja és eho terheli? Köszönöm válaszukat: Várnainé Mizsei Gabriella

Üzletrészről végrendelkezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem tájékoztatását abban, hogy ha 100 százalékos magánszemélyi tulajdonban álló kft. egyszemélyi tulajdonosa hagyatékként rendelkezni kíván a kft. üzletrészről, van-e lehetősége arra, hogy a kft. vagyonnak csak egy bizonyos elemére terjedjen ki a végrendelkezés (könyvekben kimutatott ingatlan)? Ha igen, azt milyen vagyontárgyként kell értelmezni (üzletrész, ingatlan)? Milyen illeték vonatkozik rá, ha nem egyenes ágon rendelkezik róla? (Testvére gyermeke részére hagyatékolná.) Ugyanezekkel az összetevőkkel ajándékozás megvalósítható-e? Köszönöm válaszát! Tisztelettel: Rendszeres olvasója

Bevásárlókártya Kérdés

Munkáltatóm úgy döntött, hogy a munkavállalók részére ajándék- és bevásárlókártyát juttat. Cafetéria nincs nálunk. A kérdésem arra vonatkozik, hogy a kártyára tett összegnek minden hónapban ugyanannyinak kell-e lennie vagy az változhat? A munkavállalók között értem, hogy nem tehet különbséget, de a cég pénzügyi helyzetet esetleg lehet változó és esetleg különböző időszakban különböző összeget tudna a munkavállalóknak utalni.

Törzsvásárlói kevezmények Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy internetes webáruház törzsvevő programot indít, amiben csak magánszemélyek vehetnek részt. A program lényege, hogy meghatározott összegű rendelések után ajándékokat adna. A rendelések értéke összeadódik, és egy vevőnél bizonyos határértékek túllépése után ajándékok járnak. Ajándékok: saját termékek, pár ezer forint értékű termékek, melyeket az eladó nem forgalmaz, kizárólag ajándékozási céllal vásárol meg, valamint "fődíjként" évente egyszer egy külföldi nyaralás, amire a repülőjegyet egy légitársaságtól vásárolná meg, a külföldi nyaraló viszont az egyik kapcsolt vállalkozás tulajdonában van, és oda lehetne üdülést nyerni. Kérdéseim lennének: - mely termékek minősülnek üzletpolitikai célúnak és melyek nem? - amelyik nem annak minősül, az után milyen adót kell fizetni? - a magánszemélyektől szükséges-e adatot, nyilatkozatot kérni az átvett ajándékkal kapcsolatban? - a kapcsolt vállalkozásnak át kell-e számlázni piaci értéken az üdülő bérleti díját? Mi a helyes számviteli és adózási eljárás? Ha a törzsvevő program kezdetén a már meglévő törzsvevők "előnnyel" indulnak, az jár-e adófizetési kötelezettséggel, ha igen mivel? Értem itt azt, hogy a fődíj sorsolásán való részvételhez szükséges rendelési érték felét kell nekik csak összegyűjteni, míg az új vevőknek a teljes összeget! Válaszát előre is köszönöm!

Ingatlanértékesítés, szja-fizetés Kérdés

Kedves Válaszadó! Tegyük fel, hogy 2014 júniusában vásároltam egy ingatlant 3,6 millió forintért. Ezt 2017 júniusában elajándékoztam Édesanyámnak 8,5 millió forintért. Ő ezt eladta 6,5 millió forintért 2017 júniusában. Van-e valakinek szja-fizetési kötelezettsége és mennyi? Továbbá, ha Ő ez évben venne egy ingatlant 4,5 millió forintért és azt tovább ajándékozza nekem, akkor mi a tényállás? Válaszát előre is köszönöm!

Adósságrendezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Házaspár a házukra felvett hitelét adósságrendező céggel megállapodva fizetné ki. Mivel nekik nincs rá pénzügyi keretük, ezért helyettük a felnőtt fiúk a saját bankszámlájáról egyenesen az adósságrendező cégnek utalná át helyettük az összeget. A kérdés az, hogy ezzel a tranzakcióval a szülőknek keletkezik-e bármilyen kötelezettségük, bevallást kell-e benyújtaniuk stb.? Válaszukat előre is köszönöm!

Ajándék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás különböző termékek értékesítésével foglalkozik. Van egy olyan akció, hogy amennyiben egy vevő egy megrendelés alkalmával nettó 1 millió forintot meghaladó értékű terméket vásárol, akkor a megrendelése mellé kap ingyen, ajándékként egy általa választott terméket. Kérdésem hogy ezen juttatásnak milyen adóvonzata van? Egyes meghatározott juttatásnak minősül? Esetleg térítés nélküli átadásnak?

Ingatlaneladási szja Kérdés

Az 1. számmal jelölt ingatlannal kapcsolatos pontosításom: az ingatlan 1/2-ed részére tévesen irtam 2016. évet, valóban 2011-ben szerezte. Az ajándékozott 1/4-ed részre a kérdésem, hogy az ajándékozási szerződésben az ügyvéd által megjelölt 2 722 500 forintot, vagy az szja törvény szerinti 75 százalékot vonhatja le szerzési értékként?

Végelszámolás és tagi kölcsön Kérdés

Üdvözlöm, az alábbi kérdésben kérem segítségüket. Kft. végelszámol. Felmerült, hogy a tagi kölcsönt nem ajándékként vesszük figyelembe, hanem megemeljük a jegyzett tőkét az adott kölcsön összegével. Járható ez még a végelszámolás alatt? Ha nem, és ajándék, akkor mi a helyzet az ajándékozási illeték megfizetésével? Elvileg az is csak tagi kölcsönből lenne lehetséges, akkor ennek se vége, se hossza. Ha az ajándékozó átvállalja az illetéket, elvileg az is ajándék? Várom válaszukat, köszönöm.

Ingatlaneladás, szja Kérdés

1.) 2011. évben örökölt lakóház értéke 10 millió forint. 2016. évben az adóalany ennek 1/2-ed részét örökölte a másik 1/2-ed részt a gyermekei örökölték, de azon az adóalany haszonélvezeti joga maradt. Az ingatlant terhelö 3 962 810 forint hitelt csak az adóalany fizette vissza. 2015. évben az egyik gyermeke odaajándékozta az adóalany részére az 1/4-ed tulajdoni hányadát 1 500 000 forint (hitel teher nélküli) nettó értékben. Majd ez a lakóház 2016 évben eladásra került 10 500 000 forint összegben, melyből az adóalany része 8 662 500 forint, a gyermekéé 1 837 500 forint. A vételárból az adóalany visszafizette a 3 962 810 forint bankhitelt. Keletkezhetett-e adófizetési kötelezettsége. 2.) Egy másik ingatlant is értékesitett 2016. évben. Ennek a 2010. évi hagyatéki végzés szerinti értéke 2 300 000 forint 1/3-ad rész az adóalanyé a 2/3-ad rész a tervéreké 2016. évben ez a lakóház értékesitésre került 3 000 000 forint értékben. Az örökléskori költségek (228 000 forint temetés+illeték) levonása után keletkezik-e szja kötelezettsége? Várom segitő válaszukat.

Munkavállalói juttatások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem lenne, hogy munkavállalóknak biztosított juttatásokat kis értékben (születésnapra képeslap, esetlegesen ebéd elszámolása külső étkezésnél) és nagy értékben (utazás vagy tárgyi ajándék) hogyan kell elszámolni, milyen adónemeket és hozzájárulást kell fizetni utánuk? Egyes meghatározott juttatásként lehet kezelni őket, és 1,18-szoros érték után 15 százalékos személyi jövedelemadó és 22 százalékos egészségügyi hozzájárulás fizetése elegendő-e?

Átminősített ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. évben értékesített ingatlanhoz kapcsolódóan a következő kérdésem lenne: Adott egy ingatlan, melynek besorolása szőlő és gazdasági épület. Az épületet 2016. évben, értékesítés előtt átminősítik művelési ágból kivontra (és gazdasági épület). A kérdésem az lenne, hogy ez a módosítás az szja törvény 62/A paragrafusának felel-e meg? Illetve az alább felsoroltak miatt valószínűleg ezt mégsem kell alkalmazni, ha jól gondolom: A zártkert megszerzésére két időpontban került sor: 2006-ban 1/2 rész 1.100.000 Ft adásvétel (110.000 Ft illeték), 2011-ben ajándékozással 1.200.000 Ft érték (ebből 700 e az épület, 500 e a termőföld) (104.500 Ft az illeték). A 75%-os szabály nem alkalmazható az ajándékozás esetében, mivel illeték kiszabására került sor, ezt jól gondolom? 2016-ban 5.300.000 Ft-ért került értékesítésre művelési ágból kivonva. A 62/A nem alkalmazandó, mert 5 évnél régebben az ingatlan tulajdonosa (illetve a szokásos hozám is magasabb a jövedelemnél). Ezek alapján az évek száma módszerrel a számított adó 309 825 Ft. Helyes a számításom? Köszönettel

Sorozatjellegű értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy előadáson azt hallottam, hogy ha egy telket 2 névre vásárolja meg egy házaspár, akkor az a sorozatjellegű értékesítésnél (ahol a 4. értékesítés már áfaköteles) 2 értékesítésnek számít. Furcsán hangzott, mivel egy telek értékesítéséről van szó, nem telekmegosztásról. Ön szerint hogy van ez? Másik kérdés pedig, hogy az ajándékozás bele számít-e a sorozatjellegű értékesítésnél a 4 darabba, illetve hogy lényeges-e a sorrend? Ha először ajándékoz el 2 telket a magánszemély és utána értékesít kettőt, akkor Ön szerint a 2. értékesítés áfakörös lesz-e már? Válaszát előre is köszönöm!

Nyeremények/ajándékok adómentesen. Hogyan? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szupermarketünk van és promóciós forgalomnövelés céllal havi 100-150 ezer forint (kb. 3-4000 forint értékű ajándékok, tárgynyeremények) értékben szeretnénk nyereményeket kiosztani a vásárlóink között, amit 3 féleképpen tennénk: 1.) 5000 forint feletti vásárlás esetén a blokk végén található adatmezőket kitölti - ami tartalmaz egy kérdést is az üzletünkkel kapcsolatban, bedobja a nyereményládába és kisorsoljuk a nyerteseket (közjegyző nélkül, sorsolási jegyzőkönyvvel, belsős bizottság előtt). 2.) A Facebookra töltenénk fel a nyereményeket, ahol a bejegyzés alatt hozzászólással lehet játszani (annak, aki 3000 forint felett vásárolt nálunk) a blokkszám és a törzsvevőszám beírásával. A sorsolás online történik (Facebook nyertes vagy random.org alkalmazással). 3.) Az üzletben kihelyezett vásárIói véleménykártyák kitöltésével és a nyereményládába való bedobással szintén nyerhetnek (csak törzsvevők). A kérdésem az, hogy hogyan lehetne megoldani, hogy ezek az adómentes üzletpolitikai célú, nyilvános, magánszemélyeknek szóló promóció kategóriába essen, mit vegyek ki belőle, vagy mivel egészítsem ki? (Például ha kérünk egy jelképes összeget a nyertesektől, 100Ft-ot a nyeremény átvételekor, akkor az már nem nyereménysorsolásnak minősül, mert kedvezményt adunk?) Hogyan kerülhetem ki, hogy ne ajándéksorsolásnak és ne nyereményjátéknak számítson, mert ezek adókötelesek? Milyen további fizetési kötelezettség áll fenn? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs