21 találat a(z) adatkezelő cimkére

Választók listázásával kapcsolatos ügyet vizsgált a NAIH Cikk

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) honlapján elérhető döntés szerint Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában 2020. év januárjában iratselejtezés történt, melynek során a fellelt dokumentumok egy részét az Egri Ügyek Hírportál szerkesztőségéhez továbbították. Az alábbiakban az ügy adatvédelmi tanulságait mutatjuk be.

Így értékeljük az adatvédelmi incidenseket – példákkal Cikk

Az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) az adatvédelmi incidens kezelésére szigorú szabályokat fogalmaz meg. Ezek értelmezéséhez segítséget nyújthat az Európai Adatvédelmi Testület 1/2021. számú adatvédelmi incidensekre vonatkozó példasora. Az alábbiakban ennek fontosabb elemeit mutatjuk be.

Adatfeldolgozók ellenőrzése adatkezelő által Kérdés

Adattovábbítás Kérdés

Közjegyzőt panaszoltak be az adatvédelmi hatóságnál Cikk

Egyre szélesebb körben elérhető a joggyakorlat az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletével (2016/679. számú rendelet, GDPR) összefüggésben. Az egyik, 2020. augusztus 8. napján kelt határozatában a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság egy közjegyzővel szembeni panaszt utasított el. Az ügy tanulságait az alábbiakban foglaljuk össze.

Tévesen rögzítették a KHR-ben, nem kapott kölcsönt: ki felel a hibás adatkezelésért? Cikk

Ismét egy olyan felügyeleti hatósági döntést veszünk górcső alá, melyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) azért alkalmazott adatvédelmi bírság szankciót, mivel az adatkezelő tévesen rögzített személyes adatokat a nyilvántartásában, melynek ráadásul súlyos jogkövetkezményei is lettek. Az alábbiakban az ügyet és annak tanulságait mutatjuk be.

Fényképek közösségi oldalakon, kiadványokban – ne feledkezzen meg az adatvédelemről! Cikk

Mi a feltétele annak, hogy rendezvényen magánszemélyekről készült fényképeket közösségi oldalon, kiadványokban szerepeltethessünk? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

Turbóra kapcsolt az adatvédelmi hatóság: jól nézze meg, kinek a telefonszámát rögzíti! Cikk

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) több határozatában is bírságot szabott ki egy adatkezelőre gondatlansága miatt, mivel a pontos (hibátlan) személyes adatok kezelése vonatkozásában nem úgy járt el, ahogyan az elvárható. Cikkünkben összefoglaljuk a vizsgálat tanulságait.

Így kell szabályosan megszerezni az adatkezelési hozzájárulást Cikk

A személyes adatok kezelése vonatkozásában a 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) tartalmazza a kötelező előírásokat. Sajnos azonban a rendelet értelmezése sokszor nem könnyű. Tagállami precedens kis számban áll rendelkezésre, luxemburgi bírósági döntés pedig kevés született. Ezekből kifolyólag nagy jelentősége van annak, hogy az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) – mely a GDPR által létrehozott, a rendelet előírásait elemző szerv – milyen útmutatásokat bocsájt ki. 2020. május 4-én jelent meg az 5/2020. számú iránymutatás az adatkezelési hozzájárulás feltételeiről, melyet az alábbiakban ismertetünk.

Kidobott ambuláns lapok, postán eltűnt leletek – adatvédelmi incidensek tanulságokkal Cikk

Elhagyott adatokkal teli pendrive – ez csak egyike a közelmúltban tapasztalt, gondatlanságból eredő adatvédelmi incidenseknek. A 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) szigorú szabályokat állít fel az adatvédelmi incidensek kezelésére, illetve bejelentésére. Ezen szabályrendszer ellenére valamennyi tagállamban, így Magyarországon is rengeteg adatvédelmi incidens történik. A legjellemzőbbeket a tanulságokkal az alábbiakban foglaljuk össze.

Adatvédelem – online képzés belsős és külsős Kérdés

Tisztelt szakértő! Cégünk internetes képzést tart mind munkatársaink, mind mások számára. Az előadó lesz felvéve (videó, hang) és ez valószínűleg kikerül az internetre is, bár ezt nem dötnöttük még el. A jelentkezők egy mások számára jól ismert platformon jelentkezhetnek be, akikkel nekünk mint cégnek nincs szerződésünk. Ebben az esetben ők adatkezelők vagy adatfeldolgozók? Esetleg közös adatkezelők? Változik ez, ha van konkrét szerződés is a felek között? Milyen egyéb kötelezettségünk van (pl. hozzájárulás beszerzése az előadótól, vagy arra lehet más alap, illetve adatvédelmi tájékoztató megírása)? Változik-e bármi is, ha a képzést először a saját munkatársaknak tartjuk meg (itt a szolgáltatóval van szerződés) és utána külön alkalommal a többi jelentkezőnek (itt nincs szerződés)? Köszönettel!

Milliós bírsággal járhat, ha szabálytalan a kamerás megfigyelés Cikk

Akár több millió forintos bírságra is számíthatnak azok a videós megfigyelőrendszereket alkalmazó cégek és intézmények, amelyek nem ügyelnek a személyes adatok megfelelő kezelésére. Az idei évtől új uniós iránymutatás segíti a magyar jogalkalmazókat a vonatkozó jogszabályok értelmezésében és alkalmazásában – hívja fel a figyelmet a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda.

Adatkezelő vagy adatfeldolgozó? Így határoljuk el egymástól Cikk

A gyakorlatban jelentős nehézséget okozhat az adatkezelői, illetve adatfeldolgozói státusz elhatárolása, mely kérdésről több alkalommal is írtunk. Újabb iránymutatás jelent azonban meg a European Data Protection Supervisor hivatalától, mely segíthet bennünket abban, hogy az elhatárolást egyértelműbben tudjuk megtenni. Az alábbiakban ennek részleteit ismertetjük.

A GDPR másfél éve: nem szilárdak a keretek, a hatóság is tapogatózik Cikk

Tavaly tavasszal vált alkalmazhatóvá az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete (GDPR), illetve az annak értelmezésében segítséget nyújtó Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) is megkezdte a munkáját. Ezt követően a tagállamok is átültették a jogrendszerükbe a GDPR előírásait, és a joggyakorlatuk részévé tették azt. Nézzük, mi változott az elmúlt másfél évben!

Adatfeldolgozás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A https://adozona.hu/gdpr_adatvedelem/Adatkezeles_vagy_adatfeldolgozas_Peldakkal_96Y7AM címen megjelent összefoglaló írás kapcsán szeretnék kérdezni: Ha egy vállalatnál a munkavédelmi megbízott munkakört – figyelembe véve a jogszabályi előírásokat is – nem munkaköri leírás alapján látnák el, hanem megbízási szerződéssel egy külső fél, akkor ez a tevékenység adatfeldolgozásnak minősülne? (Nyilván ez esetben adatfeldolgozási szerződés kötése szükséges.) Vagy mivel a munkavédelmi megbízott munkatársak személyes adatait is kezeli, módosítja a munkavédelmi szabályzatot, így ez már inkább közös adatkezelői tevékenység? Válaszát előre is köszönöm! Üdv: Tamás

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gépjárműadó a számlatükörben

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Tárgyi eszköz

Pölöskei Pálné

adószakértő

Nemleges nyilatkozatú őstermelő szochója

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close