415 találat a(z) adószámos magánszemély cimkére

7-es adószámos magánszemély járulékfizetése Kérdés

7-es adószámmal rendelkező magánszemély tevékenysége után számlákat állított ki. A számlát befogadók a számláit teljes összegben fizették ki. Sem jövedelemadót, sem járulékot nem vontak le tőle. A meg nem fizetett járulékokat kinek kell utólag bevallani? A magánszemélynek kell-e önrevíziót benyújtania, és ha kell, milyen nyomtatványon?

Pénztárgép Kérdés

Az alábbi kérdésben kérném segítségét: falusi szállásadó tevékenységet folytatok, TEÁOR-azonosító: 5520, mint adószámmal rendelkező magánszemély. A szállásadási tevékenységből körülbelül 500 ezer forint az éves bevételem. Kérdésem, ha számlát állítok ki a szálláshely szolgáltatásról, szükséges-e beszerezni pénztárgépet vagy a számla elegendő? Várom válaszát.

Felhasználási szerződés járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felhasználási szerződésnél 50 % tételes költség elszámolásáról nyilatkozott az adószámos magánszemély. Ez a költség a személyes közreműködésért járó díjból és a vagyoni oldalból is egyaránt levonható? Milyen járulékokat kell levonni? Eho, vagy szocho fizetése terheli a kifizetőt? Válaszát előre is köszönöm.

Adószámos magánszemély Kérdés

Kedves Szakértő! Heti 30 órás munkahelyem mellett alkalmanként sminkeléssel szeretnék foglalkozni, erre az adóhatóságnál megkaptam a 7-es adószámot. Kérem segítsen, hogy milyen teendőim, fizetendőim vannak a bevételeim után. Köszönöm!

Szálláshely-szolgáltatás, adószám kiváltása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély kereskedelmi szálláshely-szolgáltatással szeretne foglalkozni. A jegyzőnél már kiváltotta az engedélyt. Mivel csak egy ingatlant fog kiadni, ezért az átalányadót választja. Kérdezném: mivel adószámköteles tevékenységről van szó, a magánszemély kiváltja az adószámot például áprilisban, de a vendégek előreláthatólag csak május-júniusban lesznek. Az átalányadót illetve az ehót attól az időponttól kell fizetni, amikor az adószámot megkapja, vagy csak a valósan megkezdett tevékenység időpontjától. Amennyiben az év utolsó negyedévében ismét nem lesznek vendégek, arra az időszakra is meg kell fizetni az átalányadó, illetve eho negyedévre eső részét? Köszönettel!

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély vagyoni értékű jogot vásárolt az Elműtől. Az egyik üzlet bérlője kifizetné a csatlakozási díj felét. A kérdésem arra irányul, hogy akkor a bérlő számára szerződéssel együtt, vagy hogyan lehet a számlát kiállítani? Egyáltalán lehet-e ezt a műveletet megtenni? Köszönöm szépen a segítséget.

Szja költségelszámolási mód Kérdés

Magánszemély adószámmal lakást ad bérbe. A bérbeadásról számlát állít ki, amelynek ellenértékéből a kifizetők nyilatkozat alapján 10 százalékos költségátalányt érvényesítve levonták az adóelőleget. A magánszemélynek egyéb jövedelmei is vannak (tagi kivét, osztalék). A 2013. évi szja-bevallását túl hamar adta be, és egy jövedelmet elfelejtett feltüntetni. Ebben a bevallásban a bérbeadását 10 százalékos költségátalány elszámolásával adta be az önálló tevékenységeire vonatkozóan. Amikor az önrevíziót készítette felhívtam a figyelmét, hogy a bérbeadással szemben jogszerűen érvényesíthet értékcsökkenési leírást. (Az ingatlant kizárólag a bérbevevők használják). Kérdésem: beadhatja-e most az önrevíziót jogszerűen, úgy, hogy a költségelszámolási módot utólag változtatja meg, tételes költségelszámolást érvényesít, és ezáltal visszaigényelhető adója keletkezik? Köszönöm.

Magánszemély költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérdésem az önálló tevékenységek költségelszámolásával kapcsolatos. Adott agy mezőgazdasági őstermelő (családi gazdálkodó ) aki átalányadózást választott. Mellette adószámos magánszemélyként és nem egyéni vállalkozóként ingatlant ad bérbe egy cégnek alanyi mentesen. Lehetséges-e, hogy őstermelőként az átalányadózást választja, adószámos magánszemélyként pedig 10%-os költséghányad figyelembevételével adózik. Ha igen, legyen szíves egy törvényi hivatkozást is megjelölni. Köszönöm.

eBay-ről történő vásárlás Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Egy számítástechnikai cikkek forgalmazásával foglalkozó kft. magánszemélytől terméket vásárol az eBay-en. Ilyen esetben ritkán kap bármilyen bizonylatot. Milyen bizonylat alapján tudja elszámolni a kft.-ben az vásárolt áru értékét és a szállítási költséget? Járható-e az az út, hogy a tag (ügyvezető) magánszemélyként vásárolja meg a terméket az eBayen, és adás-vételi szerződéssel eladja a kft.-nek? Ebben az esetben, ha az ügyvezető magánszemélyként adószámot kér, milyen ÖVTJ-számot kell beírnia a T101 nyomtatványra (479901 Egyéb nem bolti kiskereskedelem)? A tag által a kft.-nek eladott áru értéke az eBayen megvásárolt termék értékéhez vagy a kft. által realizált eladási értékhez kell igazodjon, lévén szó "kapcsolt vállalkozásról" és esetenként jelentős árkülönbözetről? Fentiek közül melyik a helyesebb megoldás? Tisztelettel: Tulogdi Mária, Konto Real Consulting Kft.

Adószámmal rendelkező magánszemély és a cégautóadó Kérdés

Tisztelt Adózóna! Adószámmal rendelkező magánszemélyként hobbiállat-tenyésztéssel foglalkozom. Magánszemélyként rendelkezem személygépkocsival. A tevékenység során néha vidékre kell mennem, és ilyenkor a saját gépkocsimat használom. Csak a norma szerinti teljesítmény után számolok el üzemanyagköltséget a megtett kilométerre, más költséget (karbantartás, javítás, értékcsökkenés) nem érvényesítek. Van-e cégautóadó-fizetési kötelezettségem? Válaszukat előre is köszönöm: Forgács Gabriella

A szellemi alkotásból származó jövedelmek számlázási szabályai magánszemélyként Kérdés

Tisztelt Adózóna! Magánszemélyként tulajdonosa vagyok egy általam létrehozott weboldalnak, ami ugyebár szerzői jogi védelem alatt álló mű, én annak a weboldalnak a használati jogát magánszemélyként felhasználási szerződés keretein belül elvileg bérbe adhatom vállalkozásoknak. Mivel a weboldalt egyszer hoztam létre, magától működik, ezzel nem végzek üzletszerűen rendszeres tevékenységet, így elvileg nem kell vállalkozást létrehoznom ehhez, ezt már több könyvelő is megerősítette nekem. Ahogy azt is, hogy mivel a weboldal készen van, és munkatevékenységet a felhasználóknak nem végzek, így tisztán vagyoni jogok átadása zajlik, tehát a felhasználók által fizetendő díj nem tartalmaz munkavégzésért járó díjrészt. Elvileg ez megvalósítja a szellemi alkotásból származó jövedelem fogalmát, és elvileg ez magánszemélyként az önálló tevékenységem jövedelemszerzése. Jól látom ezt? Azt az információt kaptam, hogy a szellemi termékemet felhasználóknak számlát tudok adni, mivel 7-tel kezdődő adószámom van. De a kifizetendő díjból a vállalkozásnak le kell vonnia az szja-t, és be kell jelentse, hogy nekem, mint magánszemélynek önálló tevékenységemért jövedelmet fizetett, erről bevallást kell készítenie, és az adóelőleget be kell fizetnie. Ugyanígy kell eljárjon a vételáron felüli ehóval is, minden egyes előfizetési időszak esetén, amikor nekem fizet. Mivel a célpiacomat mikrovállalkozások teszik ki főleg (egy zöldséges, egy pék, egy fodrász, stb.), ezt az adminisztrációt nem nagyon fogják vállalni pár tízezer forintos megrendelésért. Ráadásul reményeim szerint akár több száz előfizető is lenne, így gyakorlatilag nonszensz állapot jönne létre, hogy ennyi kifizető vall be, és fizet meg adót és járulékokat utánam. Van-e más útja annak, hogy magánszemélyként a jogdíjról számlát adjak nekik, és magam bevalljam és megfizessem a közterheket? Akár azok nyilatkozattal történő átvállalásával? Ha van ilyen lehetőségem, kérem, írják meg, mely jogszabályi hivatkozás alapján tehetem ezt így meg. Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Beszerzés adószámos magánszemélytől Kérdés

Adószámos (nem egyéni vállalkozó) magánszemélytől történő dísztárgyak beszerzése (a dísztárgyakat a magánszemély állítja elő az általa beszerzett anyagokból) esetén a beszerző vállalkozásnak milyen kötelezettségei vannak (szja, járulék, szochó, eho)? Az adószámos magánszemély az értékesítéséről számlát állít ki. A beszerző vállalkozás ezeket a tárgyakat továbbértékesíti. A magánszemély és a vállalkozás között nincs megbízás, a beszerzett tárgyakat nem kizárólag a beszerző részére "gyártja" le, bárki vásárolhat tőle.

Így kell adóznia és járulékot fizetnie az adószámos magánszemélynek Cikk

Adószámos magánszemélyt egy rendezvényszervező cég díjazás ellenében felkér egy feladat elvégzésére. Hogyan kell adózni és járulékot fizetni? Olvasónk kérdésére szakértőnk, dr. Radics Zsuzsanna válaszolt.

Adószámos magánszemély járulék-fizetése, adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy olyan jellegű kérdésem lenne, hogy ha engem, mint adószámos magánszemélyt (alanyi áfamentes) felkér egy rendezvényszervező cég, tehát egy kifizető, illetve nincs megbízási szerződés, csak e-mailben történt megegyezés, hogy a rendezvény napján portrékat rajzoljak 50 ezer forint díjazás fejében, akkor, ahogy a hasonló kérdéseknél olvastam, a kifizetőnek kell levonni ebből az összegből a járulékokat, ami 10+4+3 százalék, illetve a 16 százalék szja-t. Nekem akkor elvileg az 50 ezer forintból kivont 33 százalékot ( vagyis 45 ezerből, mert 10 százalék a költséghányad) kell kézhez kapjam, itt a kifizetőnek ugye nincs plusz kiadása, viszont a 27 százalékos ehót már külön neki kell fizetni azt nem vonhatja ki a béremből, ahogy értelmeztem a jogszabályt. Ez így tiszta is nekem, de a kérdés, mi történik abban az esetben, ha a kifizető az 50 ezer forintos számlámat teljes egészében kifizeti és nem von le belőle semmit, tehát nem tervez befizetni semmilyen járulékot, hanem azt mondja ezt intézzem én. Ez esetben mi a teendő? Mit kell és mit tudok én külön befizetni, ilyen esetben fizessek be 16 százalék szja-t és a többivel nem kell foglalkoznom? Ebben kérném mielőbbi segítségüket. Várom mielőbbi válaszukat, előre is köszönöm.

Megszűnő egyéni vállalkozás támogatott eszközének elszámolása Kérdés

Egyéni vállalkozó fejlesztési célú támogatásból nagy értékű eszközt szerzett be, a beszerzés évében költségként és bevételként egy összegben elszámolta a beszerzési értéket, visszaigényelte az áfát. 2013-ban megszüntette egyéni vállalkozását, de ugyanazt a tevékenységet végzi most is, adószámos magánszemélyként, áfa körben. Kell-e alkalmazni a megszűnés szabályait a beszerzett tárgyi eszköz esetében? Ismét el kell számolni bevételként és áfa-fizetési kötelezettsége is keletkezik?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs