466 találat a(z) adószámos magánszemély cimkére

Adószámos magánszemély járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély egy bt. beltagja, és főállású katásként havi 50 ezer forint adót fizet. Más jogviszonya nincs. A bt. tevékenységétől függetlenül, magánszemélyként, alkalmi tevékenységre szeretne számlát adni, mint adószámos magánszemély. Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettsége keletkezik, mint adószámos magánszemélynek?

Adószámos magánszemély – bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy adószámos magánszemély ingatlan-bérbeadással foglalkozik, tételes költségelszámolással vallja be a jövedelmét. Cégnek (kft.-nek) adja bérbe az ingatlanát. A bérbeadással kapcsolatban felmerült 2013-ban energiaköltség, melyet 2014. évben számlázott ki az ELMŰ, ezt továbbszámlázta a bérbevevő felé a magánszemély egyösszegben 2014-ben. Mivel a költség nagyösszegű volt, részletfizetést kapott a magánszemély: 2 év alatt, havi egyenlő részletben (lejár 2016 júniusában) kell az összeget megfizetnie. A kérdés az lenne, hogy ezt a költséget mikor és hogyan számolhatja el a magánszemély? Egy összegben 2013-ra (de ekkor még nem is számlázták, és nem fizette ki), esetleg 2014-ben, amikor a számlát megkapta, vagy amikor a részleteket befizeti, annak megfelelően? Mivel áfakörbe van bejelentkezve, így a számla áfatartalmát a befizetett részleteknek megfelelően lehet levonásba helyezni? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

7-es adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék az alábbiak felől: - 7-es adószámmal milyen tevékenységi körök férnek bele (TEÁOR szám)? Hol tudnék ennek utánanézni? - Van-e lista az e körbe tartozó elszámolható dolgokról? - GYED mellett kiválthatom-e az adószámot? (1 éves elmúlt a kicsi) - Milyen kötelezettségekkel kell számolnom, ha kiváltom a 7-es adószámot? Köszönöm, Zsuzsa

Milyen tevékenységet folytassak? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kiadványt tervezek kiadni vagy kiadatni (tehát szellemi tevékenységet folytatnék, tehát az alkotás szerzői jogi védelem alatt állna). Végezhetem-e ezt a tevékenységet a 7-es adószámmal? Mi a helyzet akkor, ha a kiadvány reklámfelületet is tartalmazna? És mi a helyzet akkor, ha adományként, szponzorként adnák a hirdetők a kívánt összeget? Mi lenne a legalkalmasabb vállalkozási forma? Egyébként gyeden vagyok még 1 évig. Köszönettel: R. Szabó Zsuzsa

Nyugdíjas adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Nők 40 éves kedvezményes nyugdíjában részesülő adószámos magánszemély (tanár volt, korrepetálást vállal, emiatt kért adószámot, bevallásában 10 százalékos költségghányaddal, önálló tevékenységből származó jövedelemként vallom az adóját). A kérdésem az lenne, hogy neki szükséges-e fizetnie a 6.930 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot? Véleményem szerint nem szükséges, mert nem vállakozó, de kollégáim állítják, hogy kötelező neki. Legjobb tudomásom szerint csak a vállalkozónak kell ezt fizetni. Mivel ő nyugdíjasként biztosítottnak minősül, ezért azt gonodlom, hogy emiatt nem kellene fizetnie. Az én gondolatom a helyes, vagy a kollégáimé? Válaszukat előre is köszönöm, Fehérvári Szonja

Adószámos magánszemély – bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy adószámmal rendelkező magánszemély az ingatlan bérleti díjáról számlát állított ki. Viszont a közüzemi díjakat a számlán nem tüntette fel, hanem egy külön elszámolást készített róla. Az szja-bevallásában bevallotta minden bevételét és leadózta. A jelenlegi szabályozás alapján muszáj lenne a közüzemi díjat visszamenőleg számlázni, vagy az elszámolás is megfelel alapbizonylatnak? Elvileg, aki most akar bérbeadni, annak se adószám, se számlatömb nem szükséges. Ezért is gondolnám, hogy nem gond, ha a számlák pótlása nem történik meg. Köszönettel.

Adószámos magánszemély – főállású alkalmazott Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem főállású alkalmazott egy cégnél, emellett a 2014-es évben 75 ezer forint bevétele volt adószámos magánszemélyként táncoktatásból. Megbízási szerződés és egy darab kiállított számla kapcsolódik ehhez. 2014 ősz óta őstermelő, bevétele őstermelőként nem volt. Kérdés, hogy az adószámos magánszemély konstrukció létezik még? Adóbevallásában hogyan szerepeltetheti ezt a 75 ezer forintos bevételt? A továbbiakban a táncoktatást milyen formában folytathatná (a bevétele ebből minimális, éves szinten 100-200 ezer forint)? Előre is nagyon köszönöm a választ!

Adószámos magánszemély Kérdés

Ügyfelem őstermelőként bejelentett családi gazdálkodó, most kiegészítésként biztosítás-közvetítéssel szeretne foglalkozni. Bejelentheti-e a tevékenységének bővítését adószámos magánszemélyként a meglévő adószámára, vagy vállalkozói igazolványt köteles kiváltani?

Adószámmal, de nem vállalkozásként végzett gazdasági tevékenység Kérdés

Kedves Sinka Júlia! Köszönöm sokrétű válaszát, azonban úgy érzem, hogy a konkrét kérdésemre nem érkezett megnyugtató válasz. Kérdésem során alapfeltételezésem volt az üzletszerűség, a tartósság, a rendszeresség. Pusztán az a körülmény, hogy megbízás nélkül, önállóan (a tevékenység eredményét szabadon meghatározva, eladásra) vagy kizárólag megbízásra (a tevékenység eredményét nem szabadon meghatározva, hanem a megbízó előírásai alapján) végzem a tevékenységet, befolyással bír-e arra, hogy végezhető-e tevékenység adószámmal is vagy csak kizárólag vállalkozásként? Válaszát megköszönöm, Pap Ernő Csatolom eredeti kérdésemet: Tisztelt Adózóna! Amennyiben magánszemély gazdasági tevékenységet kíván folytatni (üzletszerűen, tartósan, független formában, bevétel elérési céllal), de nem önállóan, hanem megbízás alapján, úgy az végezhető-e pusztán adószám birtokában, vagy csak egyéni vagy társas vállalkozási formában? Amennyiben ugyanazon magánszemély teljesen önállóan saját kockázatra kíván tevékenységet folytatni, tehát nem megbízás alalpján, úgy az végezhető-e pusztán adószám birtokában, vagy csak egyéni vagy társas vállalkozási formában?

Vállalkozó munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású munkaviszony mellett, hétvégeken lemezlovasnak DJ-tevékenység esetén milyen lehetőségek vannak, hogy számlaképes legyen, és a legkevesebb adóvonzata legyen a bevételének? Ha egyéni vállalkozóit kell kiváltani, milyen TEAOR-szám felelne meg ennek a tevékenységnek? Ha szellemi szabadfoglalkozásként vált ki adószámot, és a bevétel meghaladja a minimálbér 30 százalékát, milyen járulékok terhelik őt és a kifizetőt? A már meglévő felszerelést hogyan lehet elszámolni majd, mert más költség nem nagyon merül fel? Esetleg átalányadózás szóba jöhet? Melyik lehetőség a kedvezőbb számára? Válaszát előre is köszönöm!

Személygépkocsi bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha adószámos magánszemély ad bérbe cégnek személygépkocsit ellenérték fejében, milyen fizetési kötelezettségek terhelik a céget és a magánszemélyt a kifizetett jövedelem után? A cégautóadó-fizetési kötelezettség a magánszemélyt vagy a céget terheli, ha a tulajdonos és az üzembenntartó is a magánszemély? Köszönjük a választ.

Február 25.: erre nagyon figyeljen az szja-bevallásnál! Cikk

Az egyéni vállalkozóknak és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek 2015. február 25-éig kell beadniuk a személyijövedelemadó-bevallást. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Adószámos magánszemély – bevétel USA-ból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérem a segítségét: Egy adószámmal nem rendelkező magánszemély 2014-ben eladta a saját tulajdonát képező domain nevét egy USA-beli közvetítő cégen keresztül. A vételárat USD-ben fizették meg belföldi forintalapú bankszámlára utalással. A vételár 176 000 forint volt. A kérdéseim: kell-e az szja-bevallásban szerepeltetni, ha igen, melyik sorban? Ha kell, melyik értéken? Amin a bank váltotta át, vagy az MNB-s akkori középárfolyamán? Köszönettel: Bognár Balázs

Adószámos magánszemély munkahely melletti alkalmi munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Teljes munkaidőben, szerződéssel dolgozom egy gyárban. Kaptam egy pár megbízást fordítói munkára. Kértem adószámot, alanyi mentességet és kiállítottam a számlát a kifizetőnek 130 ezer forintról. A kérdésem az lenne, hogy kell-e egyéb járulékokat fizetnem (egészségügyi hozzájárulás, nyugdíjjárulék, stb.) úgy, hogy az állandó munkahelyemen ezeket levonják? Valamint adóbevalláskor ezt az alkalmi munkából származó jövdelmet be kell vallani? Köszönöm a választ.

Bérleti díj, közüzemi számlák Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély több lakással rendelkezik, amiket bérbe szeretne adni. Jól gondolom, hogy mivel több lakás bérbeadásáról van szó, adószámos magánszemély nem lehet, hanem valamilyen vállalkozási formában kell a bérbeadási tevékenységet folytatni? Másik kérdésem, hogy ha a közüzemi számlákat nem íratják át a bérbevevők nevére (de a rezsiköltséget kifizetik a bérlők), akkor a bérbeadónál ez is bevételnek fog minősülni, és ki kell majd azt számláznia? Illetve mi a helyzet akkor, ha átíratják a közüzemi számlákat a bérbevevő nevére, és úgy fizeti be a számlákat? Válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cserepótló ingatlan, illeték

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Szálláshely-szolgáltatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink