415 találat a(z) adószámos magánszemély cimkére

Adószámos magánszemély 27 százalék eho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy, ha adószámos magánszemélyként kifizetőnek és magánszemélynek is számlázok, és 10 százalék költséghányadot alkalmazok, akkor: 1.) a kifizetőnek adott számlák után nem kell a 27 százalékos ehót megfizetni, mert azt a kifizető fizeti, és 2.) a magánszemélyeknek adott számlák után pedig nekem kell a 27 százalékos ehót megfizetni? Azaz ketté kell (lehet)-e bontani a két irányt vagy sem? Köszönöm a választ!

Adószámos magánszemély támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély 20 milliós nagyságrendben könyv kiadásához támogatást kap. A támogatás 100 százalékban fedezi a kiadott könyv önköltségi árát, tehát eredmény nem képződik. A támogatást kifizető szerv adóelőleget szeretni vonni a támogatás összegéből. A mi álláspontunk, hogy a kiadások fedezetére adott támogatásból nem kell adóelőleget levonni. Kérném állásfoglalásukat ez ügyben. Köszönettel.

Adószám kiváltása Ausztriában Kérdés

Kedves Szakértő! Alanyi mentes adószámú egyéni vállalkozó vagyok, a közösségi adószámot most igényeltem meg. Művészeti tevékenységgel foglalkozom, táncos, zenés előadásaim vannak. Mivel igény lenne rá, Ausztriában szeretnék operett gálaműsorokban fellépni, amit én szerveznék meg. Szerződést készítettem egy osztrák céggel, hogy részemre jegyeket árusítsanak elővételben. Nemrég felhívtak azzal, hogy a jegyértékesítést csak úgy tudják vállalni, és részemre az összeget utalni, ha osztrák adószámot kérek. Milyen módon tudom én ezt intézni, vállalkozói adószám kell, vagy csak mint magánszemély kell adószámot kiváltani? Ha már adószámom lesz, akkor számlatömböt is Magyarországon kell vásárolni? Hogyan és hol kell adóznom, könyveltetnem, ha ottani adószámot kérek? Várom szíves segítő válaszukat.

Adószámos magánszemély – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kizárólag ingatlan-bérbeadási tevékenységet végző adószámos magánszemély eléri egy évben a 6 millió forintos éves jövedelmet a bérbeadásból, akkor rá is vonatkozik, hogy általános áfaalannyá válik, és áfabevallásra kötelezett lesz? Köszönöm válaszukat!

Katások, figyelem! Ez lehet a kiskapu az ingatlan-bérbeadásnál Cikk

Katás egyéni vállalkozó szépségszalont szeretne bérelni. A szalonban többen dolgoznák, szintén bérlőként. A szalon tulajdonosa a katás egyéni vállalkozóval köt bérleti szerződést, aki – a tulajdonos kérésére – további albérletbe adná a helyiségeket. Ha az egyéni vállalkozó magánszemélyként köt szerződést a szalon tulajdonosával, és magánszemélyként adószámot vált ki bérbeadásra, akkor végezheti-e a bérbeadási tevékenységet, vagy az a katás tevékenységével összeegyeztethetetlen? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás szakértőnk válaszolt.

Magánszemély általi lakáskiadás, számlatömbvétel Kérdés

Egyéni vállalkozó, aki szünetelteti a vállalkozását, magánszemélyként adózna ingatlan-bérbeadás után, mint eddig is. A lakáskiadásokat tartalmzaó számlatömbje betelt. A NAV-nál anno bejelentette, hogy nem vállalkozóként akar a lakáskiadás után adózni. A jelenlegi lakásbérlő egy kft., amely számlát kér. A NAV kiad-e új adószámot CSAK a lakáskiadásra, és meg kell-e azt kérni, vagy a magánszemély megveheti-e a számlatömböt a szüneteltetett vállalkozásának az adószámára, és csak a lakásbérbeadását írná bele a számlatömbbe? Az eddig használt számlatömböt a magánszemély a vállalkozói adószámára vette meg, amikor megvette, még nem szüneteltette az egyéni vállalkozói adószámát. Végiggondolva az esetet, ha nem él az adószám, akkor csak az ingatlan-bérbeadásra egy érvényes 7-es számmal kezdődő adószámot kell kérni a NAV-nál, s ha majd a magánszemély újraindítja a vállalkozását, akkor csak az egyik adószám élhet!? ÁLLÍTÓLAG EGY személynek nem lehet több adószáma.

Társas vállalkozó adózása 7-es adóazonosító mellett Kérdés

Egy kft 100 százalékos tulajdonosa nem vesz ki jövedelmet a cégből. Máshol sincs 36 órás munkaviszonya (semmilyen). 7-es adószámmal néhány kisösszegű számlát állít ki évente. Hol, és mennyit kellene adóznia?

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyed és 4 órás munkaviszony mellett (a gyedem már április végén lejár) szeretnék ingatlanközvetítéssel is foglalkozni. Mivel nem számítok rendszeres jövedelemre ebből, ezért olyan megoldást keresek, amivel nem keletkezik fix járulék havonta, hanem csak akkor adóznék, amikor bevételem keletkezik. Kérdés, hogy erre az adószámos magánszemély adózás jó lehet-e, és kérdésem még, hogy hogyan adózom utána, ha magánszemélytől, illetve, ha cégtől szerzek jutalékot? Köszönettel.

Katás egyéni vállalkozó – bérbeadás adószámos magánszemélyként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó szépségszalont szeretne bérelni. A szalonban többen dolgoznák, szintén bérlőként. A szalon tulajdonosa katás egyéni vállalkozóval köt bérleti szerződést, aki – a tulajdonos kérésére – további albérletbe adná a helyiségeket. Kérdésem az, ha magánszemélyként köt szerződést a szalon tulajdonosával, és magánszemélyként adószámot vált ki bérbeadásra, akkor végezheti-e a bérbeadási tevékenységet, vagy az a katás tevékenységével összeegyeztethetetlen? Segítségét köszönöm!

Adószámos szobrász adója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Végzős szobrász júniusban adásvételi szerződéssel – saját készítésű – szobrot értékesít számlával 1 800 000 forintért. Júniusban még hallgató, és szeptember végéig hallgatói jogviszonya van. Ez az éves összes jövedelme. Milyen bevallási és adófizetési kötelezettsége van a magánszemélynek? Bízom gyors válaszukban! Segítségüket előre is köszönöm!

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! 40 órás munkaviszonyban állok, növényvédő szaktanácsadást szeretnék végezni, alkalmanként. Hogyan tudom kiváltani az adószámot? Mi kell hozzá? Milyen adó- és járulékvonzata van?

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2016. 03.12-étől szünetelteti a tevékenységét, máshol 4 órás munkaviszonya van. Április 1-jétől szeretné az üzletét kiadni. A NAV-nál azt az információt kapta, hogy az egyéni vállalkozóként kapott adószámmal üzletét kiadhatja, "7" -es adószámot nem fog kapni. Kérdésem, hogy így számlatömböt vásárolhat-e, és a számlán a meglévő adószámát feltüntetheti-e? Egy kft. szeretné bérbe venni a boltját. Válaszát köszönöm.

Egészségügyi tevékenység szabadfoglalkozású jogviszonyban Kérdés

Intézményünkben szabadfoglakozású jogviszony keretében látna el alkalomszerűen orvos betegeket. Milyen adózási szabályokat kell betartanunk? Értelmezésem szerint adószámos magánszemélyként fog szerződést kötni, és mi, mint kifizetők, le kell vonjuk az szja-előleget, a munkavállalói nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot, munkavállalói járulékot, és meg kell fizetnünk a szochót. Segítségüket előre is köszönöm: Ildikó

Festményvásárlás utáni adókötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném tájékoztatását kérni. Ügyfelem egy olyan társaság, amelyik képkeretezéssel, festéssel kapcsolatos eszközök értékesítésével foglalkozik. Előfordul, hogy festőtől vásárol festményt, melyet a festő festett, és felajánlja eladásra. Nem ügyfelem megrendelésére készülnek ezek a festmények, hanem az üzletbe alkalmi jelleggel érkező festő keresi meg ügyfelemet az adásvétel tárgyában. Azonban a festő adószámos magánszemély, és számlát állít ki a festmény eladásáról. Kérdésem ennek adóügyi megítélésével kapcsolatos: ha adószámos magánszemély, akkor én kifizetőként köteles vagyok őt nyilatkoztatni a költségelszámolásával kapcsolatban, levonni és befizetni az általam megállapított adóelőleget, és befizetni a szociális hozzájárulási adót. A biztosítási jogviszonyt hogyan tudom megállapítani ez esetben? Hiszen a minimálbér 30 százalékát meghaladó összeg után már létrejönne a biztosítási jogviszony is, és egyéni járulékokat is kellene vonnom tőle, valamint a szükséges biztosítotti bejelentést is meg kellene tennem. Hogyan tudom eldönteni, hogy hány napra vonatkozik a díjazás? Mivel nem az én megbízásom alapján festi a képeket, így erről nincs információm. Véleményem szerint én terméket vásárolok tőle, és nem keletkezik köztünk megbízási jellegű jogviszony, ami az előbbi kötelezettségeket maga után vonná. Mi a helyes megoldás ebben az esetben? Válaszát előre is köszönöm! Cselyuszka Antalné

Kutyatenyésztés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy külföldön biztosított magánszemély kutyatenyésztéssel szeretne foglalkozni. A NAV tájékoztatása szerint nem végezhető ez a tevékenység őstermelőként. Amennyiben nem végezhető, akkor adószámot igényelne a NAV-tól. Ebben az esetben milyen adóterhekkel számoljon, milyen költség-bevétel kimutatást szükséges vezetnie? Amennyiben megszűnik a főállása külföldön, elegendő-e bejelentkeznie az egészségügyi szolgáltatási járulékra? Milyen hatósági engedély szükséges ehhez a tevékenységhez? Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet áfa változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Láncügylet

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs