478 találat a(z) adószámos magánszemély cimkére

Megbízás és az idő viszonya II. Kérdés

Tisztelt Hajdu-Dudás Mária! Köszönöm alapos válaszát azonos című kérdésemre. Annyit pontosítanék, hogy a megbízott nem kisadózó vállalkozó, hanem adószámos magánszemély. Amennyiben ez valamit változtat a helyzeten, kérném még erre válaszát. Köszönettel: Jászné

Munkavégzés előre meghatározhatatlan időben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Falusi turizmussal foglalkozó adószámos magánszemély akadályoztatása esetén a szomszédját bízza meg a kulcsok átadásával, kisebb ház körüli munkák elvégzésével, a vendégek spontán kéréseinek teljesítésével. A munkavégzés ideje, hossza előre nem meghatározható. (Előfordul, hogy a vendég telefonon, interneten foglal szállást.) Milyen formában lehet ezt legálissá tenni, elkerülendő a bejelentés nélküli munkavégzést? Köszönöm válaszát!

Festményértékesítés adózása Kérdés

Egy magánszemély az 1996. évben adószámot kért szellemi szabadfoglalkozás végzése céljából, amatőrként festményeket fest, melyeket saját áruként értékesít. Szakképesítéssel nem rendelkezik, egyéni vállalkozói igazolványa nincs. A festményeket megvásárló galériákkal nem áll megbízási jogviszonyban, adószámos magánszemélyként végzi a tevékenységet, az általa kiállított számlákon festmény értékesítése szerepel, 10% költséghányad figyelembevételével a 15% szja előleg levonásra és megfizetésre kerül a kifizető által. A 2017. évi 22% ehot saját maga után fizetheti vagy azt is a kifizetőnek le kell vonnia? Az éves jövedelme a 2017. évben nem haladja meg a 100 ezer Ft-ot. A fentiek alapján helyesen járunk-e el, hogy adószámos magánszemélyként végzi a tevékenységet, vagy egyéni vállalkozóként kellene ( vagy a festményeladást mint ingóértékesítést is bevallhatja), illetve van-e a fentieken kívüli kedvezőbb adózási mód, amire nem gondoltunk? Válaszukat köszönettel várva!

Adószámos magánszemély II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! hivatkozva az alábbi kérdésemre, megadom az Ön által kért kiegészítő adatokat: http://adozona.hu/kerdesek/2018_1_24_Adoszamos_maganszemely_vjb Lakóingatlan bérbeadásáról van szó, amit a bérlő munkahelye kíván elszámolni, ha jól tudom, lakhatási támogatásként. Ennek tükrében várom a feltett kérdéseim megválaszolását! Köszönöm!

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély ingatlan-bérbeadáshoz 2017. 11. 05-ével igényelt adószámot. 2018. 01. 20-án kapta kézhez a NAV levelét az adószámmal, 01. 22-én vásárolt készpénzfizetési tömböt. Kérdésem, hogy mivel az ingatlan 11. 05-étől ki is van adva és fizettek is érte, visszamenőleg kiállítható a készpénzfizetési számla? Vagy mikorra tudom kiállítani a már kifizetett díjat? Ha nem tudom tavalyra kiállítani, csak idénre, akkor eho-t kell felszámítani vagy sem? Illetve 2017-re kell bevallani jövedelmet vagy sem? Válaszát köszönöm!

Adószámos számlaköteles magánszemély elszámolhat-e költséget Kérdés

Adószámos számlaköteles magánszemély elszámolhat-e költségként adatfeldolgozást, ha betéti társaságot bíz meg szerződéssel, illetve ebben az esetben 90 százalék helyett a tételes elszámolást választana. A számlából levonják az adót.

Adószámos magánszemély Kérdés

Az eseti bevétel után milyen nyomtatványon kell bejelenteni az adóelőleget, illetve a járulékokat (nyugdíj, egészségügyi hozzájárulás)? Válaszukat előre is köszönöm.

Logopédus Kérdés

Egy óvodában heti 40 órában dolgozó logopédus szeretne otthonában is logopédiafejlesztést tartani egy-egy gyerek részére. Kérdésem, hogy ezt adószámos magánszemélyként megteheti vagy pedig erre a tevékenységre vállalkozói igazolványt kell kiváltania?

Adószámos magánszemély 1041 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégem befogadott számlát adószámos magánszemélytől, melynem értéke meghaladja a minimálbér 30 százalékát, tehát biztosított jogviszony keletkezik. Járulékbevallásban be lett jelentve, és be lettek fizetve a járulékok, adók utána. Viszont arra az egy napra, amely a teljesítés dátuma a számlán be kell jelenteni 1041-esen is az adószámos magánszemélyt? Köszönöm.

Adószámos magánszemély tárgyi eszköz beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemélyként fotózással foglalkozom, fényképezőgépet vennék. Az ára 190 ezer forint. Elszámolhatom-e költségként egy összegben, vagy csak az 1 százalék átalány értékcsökkenés illet meg? Válaszát köszönöm.

Adószámos magánszemély bérleti díj kaució vissza nem fizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő Cégünk egy belvárosi lakást bérelt adószámos magánszemélytől. A bérleti konstrukció elején 750 ezer forintot fizettünk kaucióként. A szerződést július 1-jével felmondtuk, ami augusztus 20-ával meg is szűnt. Eddig az időszakig a bérbeadó ki is állította a számlát. A szerződés tartalma szerint az ingatlant felújított állapotban kell visszaadnunk a tulajdonosnak. A festés megtörtént, viszont a parketta dolgában nem tudunk megállapodni. Mi parkettafelújítást javasoltunk (szerződésben ez szerepel), a tulajdonos teljes parkettacserét, amit mi értelemszerűen nem tudunk bevállalni, ezért javasoltuk a kaució beszámítását. Kérdésem az lenne, hogy a kaucióról a számlát hogyan számolom el mind számvitelileg (milyen ráfordítás lesz), mind adóügyileg? Mint kifizető, nekem le kell ebből vonnom a 15% szja-t? (Ez a tulajdonosnak jövedelem lesz.) Ehót nem kell fizetni, mivel a tulajdonosok hárman vannak, és így az éves jövedelmük ebből nem haladja meg az 1 millió forintot. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Anna

Egyéni vállalkozás adószámos magánszemély egyszerre II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm válaszát a hasonló című kérdésemre. A kérdés arra vonatkozott, hogy a katás egyéni vállalkozó a bérbe vett ingatlanokat rövid távon adja bérbe (fizetővendéglátás, ezt lehet, mert nem 68.20), és a saját tulajdonúakat ugyanerre a tevékenységre, de tételes átalányadó szerint szeretné hasznosítani. Tehát az egyéni vállalkozó és a magánszemély is ugyanazt tevékenységet folytatja, csak az egyéni vállalkozó bérelt ingatlannal, a magánszemély saját tulajdonúval. Válaszát előre is köszönöm!

Adószámos magánszemély – eho költségelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemélynek az önálló tevékenysége után 2016-ra ehofizetési kötelezettsége (27%) keletkezett. 2017 áprilisában megszüntette a magánszemélyes adószámát, májustól vállalkozó lett. Ebben az esetben a 2016-évre vonatkozóan májusban befizetett eho (magánszemélyes tevékenység megszüntetése után) elszámolható-e költségként az adószámos magánszemélyként keletkezett bevétellel szemben? Köszönöm válaszukat!

Adószámos magánszemély: felvásárlójegy vagy számla? Kérdés

Üdvözlöm! Ügyfelünk adószámos magánszemélyként kutyatenyésztéssel foglalkozik. Kérdésünk a következő: felvásárlójeggyel vásárolhatnak tőle kutyát (vagy csak számlaadással)? Válaszukat előre is köszönöm!

Törölt adószám visszaállítása egyéni vállalkozó esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy adóalany tevékenységét adószámos magánszemélyként kezdte, ezt követően egyéni vállalkozóként folytatta. Az adószámát 2017.04.11-én törölték, a törlés jogerőre is emelkedett. Mivel az egyéni vállalkozása előtt adószámos magánszemély volt, így a törlés után ismét adószámos magánszemély lett (őstermelői tevékenységre tekintettel). A törlés után T101 nyomtatványon kérelmezte az adószáma visszaállítását. A törlés és a visszaállítás közötti időszakban nem érvényesíthette az áfabevallásában a levonási jogát, illetve nem kérhette az adófolyószámláján lévő adótöbblet kiutalását sem. A kérdésem az lenne, hogy a visszaállítást követően a törléssel érintett időszakban önrevízióval élhet-e az adólevonási jogával, kérhet-e a folyószámlájáról kiutalást? Illetve, hogy személyi jövedelemadó, járulékok és egyéb adónemek tekintetében a szünetelés vagy a tevékenység megszüntetésének szabályai vonatkoznak-e rá? Továbbá van-e arra mód, hogy az egyéni vállalkozásában lévő tehergépjárművét átvigye kizárólagosan a mezőgazdasági tevékenységébe?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink