488 találat a(z) adóbevallás cimkére

Útmutató a NAV-tól az egyes adók bevallásához, megfizetéséhez Cikk

Információs füzetben foglalta össze az adóhatóság a leglényegesebb adófizetési, -bevallási határidőket.

Adóbevallás önrevizió Kérdés

2017 márciusában kiadtunk az anyám lakását. Az ingatlannak három tulajdonosa van (két nyugdíjas (az anyám és a nővérem), egy aktív kereső (a fiam). Én a bérbeadással kapcsolatos feladatokat látom el, tulajdonos nem vagyok. A lakás rezsijét a bérlő a benyújtott számlák alapján egyenlíti ki, a tárgyhónapot követően. A bérleti díjat a tulajdonosok nem osztják szét, azt anyám – remélem minél későbbi – temetésére, illetve amennyiben szükségessé válik, anyám ápolására félreteszik. Eddig úgy véltük, hogy mivel a tulajdonosoknak a kiadásból bevételük nem származott, adózási kötelezettség nem keletkezett. Azonban elbizonytalanodtunk, ezért szeretném kérni a tájékoztatásukat arról, hogy van-e adófizetési kötelezettségünk, illetve milyen feladatunk van. Segítségüket előre is köszönöm! Üdvözlettel: Tömör József

Németországi adószámigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnénk Németországban árut vásárolni. Nem szállítanánk Magyarországra, hanem ott értékesítenénk is. Hogyan kell német adószámot igényelni? Hogyan kell adóbevallást vagy egyéb bevallásokat beadni? Segítségüket előre is köszönöm!

Statisztikai létszám Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaságiadó-bevallás 1729-A-02-02 sorában feltüntethető-e 1 fő, ha a tulajdonos, aki egyben ügyvezető is, megbízás keretében látja el tevékenységét? Jövedelmet nem vesz ki, járulékfizetés sem történik, mivel van heti 36 órát meghaladó munkaviszonya. (A bevallásban a személyi jellegű ráfordításoknál 0 összeg szerepel.)

Adóbevallások, amelyeket soron kívül be kell nyújtani Cikk

Ha a szokásostól eltérő, nem mindennapi, rendkívüli körülmények, események következnek be a vállalkozásnál, akkor soron kívüli adóbevallást kell benyújtani.

Szeszfőzde Kérdés

Tisztelt szakértő! Bt. bérbevenne egy szeszfőzdét, milyen bejelentési kötelezettsége van a NAV felé, az önkormányzat felé? Neki is meg kell igényelnie a 7oo forintos zárjegyet? Milyen adóbevallási kötelezettsége keletkezik ezen tevékenysége után?

Jogosultság adókedvezményre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betegségen estem át, mely alapján jogosult lennék adókedvezményre. Erről a papírt februári dátumozással május hónapban kaptam meg. Munkáltatómnál közölték, hogy visszamenőleg nem tudják bérszámfejteni. Javasolták, hogy küldjek be "revíziós" papírt. Könyvelőm, mivel másodállásban vállalkozóként dolgozom, azt javasolta, hogy ne küldjek be a NAV felé semmit, majd ő a jövő adóévben elrendezi. Kinek van igaza? Aki azt mondja, hogy most adjak be önrevízióhoz papírt és ezúton érvényesítsem az adókedvezményt vagy könyvelőmnek, aki azt mondja, hogy ne adjak be semmit, majd ő jövőre rendezi? Segítségét előre is köszönöm!

Beolvadás Kérdés

Egyik kft. részben beolvad egy másik kft.-be a végzés 2018.05.31. A könyvvizsgáló amelyik cégbe beolvad a másik, 2018.05.31-ével mérleget kér. Kérdésem, hogy nekem, akibe beleolvad a kft., kell-e ilyenkor társaságiadó-bevallást adnom a NAV felé? Válaszukat köszönöm.

Jöhet a 9 százalékos szja, de többet érne az adminisztráció-csökkentés Cikk

Több lépcsőben egy számjegyűre csökkenhet a személyi jövedelemadó kulcsa, de ez nem elegendő a kisvállalkozások segítéséhez: az adminisztratív könnyítések önmagukban is felérnének egy adócsökkentéssel - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a novekedes.hu-nak adott interjújában.

Törölt adószámúnak kell mérleget, adóbevallást készítenie? Cikk

Adótartozás miatt törölte az adóhatóság a vállalkozás adószámát, még 2016-ban. 2017-re kell-e éves beszámolót, illetve 1729-es bevallást benyújtani? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Fejlesztési tartalék fel nem használása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2012. év végén képzett fejlesztési tartalékot 2016. adóévben kellett volna felhasználni, de ez nem történt meg teljes egészében. A vállalkozás azonban elmulasztotta 2017.01.31-ég megfizetni és 2017.05.31-ig bevallani a 1629-es adóbevallásában a különbözet után járó társasági adót és a késedelmi pótlékot. Erre most szeretne önellenőrzést beadni. Van-e erre lehetősége további szankció nélkül, ha az adót és a késedelmi kamatot az önellenőrzés napjáig megfizeti?

Nem adott bevallást és adót sem fizetett az ügyvédnő Cikk

Vádemelési javaslattal fejezte be a nyomozást a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága a székesfehérvári ügyvédnő ellen, aki két éven át nem adott be adóbevallást.

Adóbevallás: még határidőben a legfontosabb tudnivalókról Cikk

Az idei pünkösd megtoldotta a 2017-ben szerzett jövedelmek bevallási határidejét: a nem egyéni vállalkozó magánszemélyeknek május 22-én éjfélig még van néhány napjuk, hogy teljesítsék ezt a kötelezettséget, ha eddig nem tették meg. Ugyancsak eddig lehet pótlékmentesen befizetni az esetleges adótartozást, vagy arra részletfizetést kérni.

Ingatlanértékesítés jövedelme Kérdés

1998-ban öröklés útján szereztünk a testvéremmel 1/12-1/12 tulajdoni részt egy ingatlanban. A teljes ingatlant a tulajdonosok 2017-ben értékesítették. Kell-e szerepeltetni az idei adóbevallásban?

100 ezer forintnál is többet veszíthet, ha az adóbevallásnál erről megfeledkezik! Cikk

Május 22-én éjfélkor jár le az szja-bevallás határideje, ami a nyugdíjbiztosítási szerződéssel rendelkezőknek egyben 20 százalékos adójóváírást is jelent, amennyiben időben, adótartozás-mentesen és helyesen kitöltve nyújtják be a bevallásukat. Évről évre ezt minden negyedik nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfél felejti el megtenni, ami akár 130 ezer forintos kiesést is jelenthet számára – figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkahelyteremtő bértámogatás – nettó létszámnövekedés

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Pénztárgéphasználat

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close