19 találat a(z) adóalap-korrekció cimkére

Csökken a szocho, változik az szja-ban az adóalap-korrekció 2022-ben Cikk

Egy minap benyújtott törvényjavaslat szerint 2022. január 1-jétől 15,5 százalékról 13 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke. Ezzel összefüggésben szükséges a személyi jövedelemadóban az összevont adóalap megállapításánál alkalmazott szabályok módosítása. 87 százalékról 89 százalékra nő az összevonás alá eső jövedelmeknél – a személyi jövedelemadó alapjának számításakor – alkalmazandó korrekció mértéke.

Adóalap-korrekciók – Tao tv. 7. § (1) dzs a) és 8. § (1) dzs a) alpontok alkalmazása Kérdés

Üzletrész értékesítése átalakulás után Kérdés

Részesedéshez kapcsolódó adóalap-korrekció tagnál Kérdés

Kiva áttérés adóalap-korrekció Kérdés

Őszi adócsomag: változások a társasági adóban Cikk

2020. november 17-én fogadta el az Országgyűlés a 2021. évi adótörvényeket. Az Andersen Magyarország elemzése összefoglalta a társasági adót érintő változásokat.

Kapott támogatás – taoalap-csökkentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két belföldi, kapcsolt kft. közül az egyik egyszerűsített végelszámolással megszűnik és a kapcsolt viszony okán szeretne végleges pénzeszköz-átadást nyújtani a másik (működő) cégnek, még a végelszámolás időszakában, azaz „megmaradó” vagyonát átadni a kapcsolt vállalkozás részére. Van-e arra mód, hogy a kedvezményezett cég a kapott támogatás értékével (melyet egyéb bevételként kell elszámolnia) a taoalapját lecsökkentse, amennyiben a támogatást nyújtó végelszámolás alatt lévő cég nem akar élni saját adóalapja csökkentéseként elismert költség lehetőségével (mivel a végelszámolás időszakában – érthető módon – negatív az adóalapja) ezért nem kér a kedvezményezettől megfelelő nyilatkozatot, tehát a támogatásra eső tao-t a támogatást nyújtó fizeti meg. Feltételezem, hogy „duplán” semmiképp nem kell megfizetni a támogatásra jutó adót. Ha ez így nem működik, hogyan tudna a végelszámolással érintett cég a kapcsolt kft.-nek pénzeszközt átadni más módon úgy, hogy az erre jutó adót ő fizesse meg, de a kedvezményezettet ne terhelje adóalap-korrekció?

Tao adóalap-korrekció Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018 augusztusában cégünk egyik járműve közúti balesetet szenvedett, a járművünk totálkáros lett. Megállapították, hogy a balesetet a másik fél okozta, nem a cégünk a hibás. 2019-ben megkaptuk a biztosító értesítését, leírták, mennyi a jármű roncsértéke és mennyi a biztosító által fizetendő kártérítés összege. 2018-ban terven felüli értékcsökkenést számoltam el a járműre roncsértékig (24 millió forintot), mely összeggel a 2018. évi taobevallásban adóalapot emelek. A Tao. tv 1. sz. melléklet 10.d. pontja alapján csökkenthetem is az adóalapot a terven felüli értékcsökkenéssel, hiszen a kár elháríthatatlan külső ok miatt következett be? Milyen összeggel csökkenthetek, ha ennek a járműnek a tao szerinti számított nyilvántartási értéke már csak 23 millió forint? A járművet nem vonták ki a forgalomból csak ideiglenesen, a sorsa a mérlegkészítésig még nem eldöntött (javítás, roncsként való értékesítés). Maradhat a 2018. évi beszámolóban ez az eszköz az üzemkörön kívüli tárgyi eszközök között? Köszönettel: Mónika

Kölcsön a kivában Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kiva alá tartozó társaságunk a 2018. évben házipénztárából – megfelelve az szja törvény előírásainak – munkáltatói kölcsönt adott egyik dolgozójának, mely összeg teljes egészében nem került visszafizetésre. Kérdésünk arra irányul, hogy az említett ügylet kapcsán keletkezik-e cégünknek kivaalap-korrekciója? (Véleményünk szerint nem.) Köszönjük válaszát!

Reklamációs költség Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: 2017. évben vevő részére történt termékértékesítés, ezzel kapcsolatban a vevőnek reklamációs költsége keletkezett, melyet idén június hónapban érvényesített velünk szemben, a kérdés az, hogy ez a költség, melyről június havi számviteli bizonylat áll a kft. rendelkezésére, lehet-e 2018. évi költség, vagy 2017. évi költség, ha 2017. évi költség, maradhat-e a 2018. évi költségek között vagy adóalap-korrekciós tétel? Az összeg 40 000 forint. Köszönettel.

Kiválás családi kft.-ből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tao-bevalláshoz kérem a segítségét. Szülők és három gyerekük tulajdonábanan volt egy kft., 58-39-1-1-1 százalék tulajdoni aránnyal. A szülők voltak a többségi tulajdonosk és mindketten ügyvezetők. A törzstőke 10 millió forint volt. A 39 százalékos tulajdonrészű szülő 2017-ben kivált a kft.-ből és új társaságot alapított. A többi tag maradt a továbbműködő kft.-ben, a gyerekek továbbra is 1-1-1 százalék tulajdonrésszel. A kiválás során a tag csak tárgyi eszközöket vitt ki a továbbműködő kft.-ből a tulajdoni arányának megfelelően. Átértékelés nem történt. Mindkét társaság a nála lévő tárgyieszközöknél folytatja az eddig megkezdett écs leírást mind számvitelben, mind taoban. A továbbműködő társaság az addigi összes tevékenyégét folytatja, tevékenység nem került át a kiváló kft.-be. A 2017. évi tao-bevallásban milyen adóalap-korrekciót kell beállítania a továbbműködő és a kiváló kft.-nek?

K+F támogatás áfa, tao Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság K+F tevékenységéhez pályázati támogatást nyert. A társaság bevételszerző tevékenysége nem kapcsolódik a K+F nyertes témaköréhez. Pályázati feltétel, hogy a fenntartási időszak utolsó évéig, bármely két egymást követő adóévben a megítélt támogatás összesen legalább 30%-át elérő árbevételt kell realizálni. A pályázat kifutási ideje közel hat év. Kérdésem: kell-e a fenti körülmények miatt a Tao. törvény 3. számú mellékletének 15. pontját alkalmaznom adóalap-korrekciós tételként? A K+F tevékenység immateriális eszközként történő aktiválása és amortizációs költség elszámolása, amely nem tartalmazhatja az eszközként aktivált és értékesített jószág önköltségét, az áfa rendszerébe a fenti körülményekre tekintettel hogy illeszthető; különös tekintettel az előzetesen felszámított áfa levonási jogára (120. §)? Köszönettel.

Új szabályok, amelyek miatt érdemes lesz a kisvállalati adózást választani Cikk

Másként kell meghatározni az adóalapot, előnyösebbek lesznek a létszámfeltételek – egyebek közt ezeket tartalmazzák a Magyar Közlönyben tegnap kihirdetett adózási „saláta” törvény kisvállalati adózásra vonatkozó, 2017-től hatályos passzusai.

Visszavásárolt üzletrész adózása Kérdés

Egy kft. törzstőkén felüli vagyonából visszavásárolja a törzstőkéje felének megfelelő névértékű üzletrészét (a maradék üzletrész összege megfelel a törvényi minimumnak). A vásárlási összeg jelentősen meghaladja a névértéket. Később le szeretné szállítani a törzstőkéjét a megvásárolt névértéknek megfelelő összeggel. Ekkor kivezeti a vásárlási összeget. Az akció eredménye jelentős árfolyamveszteség lesz. Az lenne a kérdésem, hogy társasági adó szempontjából ez az árfolyamveszteség keletkeztet-e valamilyen adóalap-korrekciós tételt? Köszönettel: Ferenczi Zsolt

Külföldi cégtulajdonos által nyújtott tagi kölcsön elengedése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Belföldi társaságunk (kft.) részére a külföldi 100 százalékban tulajdonos cég (GmbH) az évek során többször tagi kölcsönt nyújtott. 1. Amennyiben a kölcsön visszafizetésétől eltekintene és véglegesen a társaság rendelkezésére bocsátaná ezeket a pénzösszegeket, ezt a társaságunk egyéb bevételek között számolná el? Keletkezik-e adóalap-korrekciós tétel, illetve illetékfizetési kötelezettség? Egyéb adminisztratív teendőnk keletkezik-e, például NAV felé bejelentés vagy más jellegű kötelezettség? 2. A kölcsönök kamatait előírtuk, azonban sosem történt tényleges kifizetés. Amennyiben erről lemond a külföldi tulajdonos cég, akkor milyen kötelezettségeink keletkeznek? Egyéb bevétel lesz ez is, mint az elengedett kölcsön? Jár-e ez adóalap-korrekcióval, illetve illetékfizetési kötelezettséggel? Szíves válaszát köszönöm. Tisztelettel: Győri Erika

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felmondási időtől való eltekintés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkavállaló szállásköltsége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Mennyi lehet a legrövidebb napi munkaidő?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs