15 találat a(z) Tao. törvény cimkére

Kata időszak bevétele a Tao. törvény hatálya alatti időszakban folyt be Kérdés

Kapcsolt vállalkozás vagy sem: milyen kötelezettségei vannak, mikre figyeljen az ügyletek során? Cikk

Átalányadózó egyéni vállalkozó szolgáltatást nyújt egy kft.-nek, amelyben közeli hozzátartozója tulajdonos és ügyvezető. Felmerülhet-e a kapcsoltság, illetve ha igen, akkor mire kell kiemelten figyelni? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Tao-alap-kedvezmény Kérdés

Mezőgazdasági de minimis Kérdés

A nap kérdése: sikkasztott a könyvelő, növelni kell az adózás előtti eredményt? Cikk

Egy könyvelő nagyobb összeget sikkasztott az ügyfelétől. A jogtalanul elvett összeg növelni fogja a cég társaságiadó-alapját? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Értékcsökkenési leírás és „kreativitás” – az elszámolás érdekes esetei Cikk

Az év utolsó harmadához közeledve nem árt a cég költségeit górcső alá venni, ellenőrizni az értékcsökkenési leírás elszámolását is. Ez a látszólag egyszerű tétel is okozhat kellemetlen meglepetéseket egy adóellenőrzés során.

Éven túli követelés 20 százaléka behajthatatlanná minősítése Kérdés

Társasház és vállalkozás közti kapcsolt vállalkozási viszony Kérdés

Kapcsoltság (bt. és kft.) Kérdés

Ingatlannal rendelkező társaság értékesítése külföldi tulajdonosok kapcsolt vállalkozásai között Kérdés

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Egy magánszemély 100 százalékos tulajdonosa "A" Kft.-nek. "A" Kft. 50 százalékos hányaddal rendelkezik "B" Kft.-ben. "B" Kft. másik tulajdonosa 50 százalékos tulajdoni hányaddal a magánszemély testvére. "A" és "B" Kft. kapcsolt vállalkozás a taotörvény szerint?

Szövetkezeti tagoknak adható-e sportutalvány bér helyett? Cikk

Szövetkezeti tagok kaphatnak-e sportutalványt bér helyett? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

Konzorcium árbevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy építési beruházási projektben konzorciumi tag (vezető tag), a konzorciumi szerződésben a pénzügyi ütemezés szerint a konzorcium-vezető jogosult számlát benyújtani. Kérdéseim a következők ezzel kapcsolatban: 1. Milyen bizonylat alapján fogjuk a másik konzorciumi taggal elszámolni az elvégzett munkákra kapott bevételt és költséget? (Számla, konzorciumi szerződés? ) Tudomásom szerint nem számlázhatnak egymásnak a konzorciumi tagok (?) 2. A Tao. tv. vagy a Sztv. előír-e a konzorciumi szerződések alapján megvalósult árbevétellel kapcsolatosan bármilyen szabályt? Válaszát köszönöm.

Alvállalkozókkal dolgoztat? Így csökkentheti az elvárt jövedelmét Cikk

Sarkalatos kérdés az elvárt jövedelem számítása során, hogy az alvállalkozó teljesítése közvetített szolgáltatásnak minősül-e vagy sem. Alvállalkozók igénybevétele jellemzően az építőipari vállalkozásoknál fordul elő, és – nem véletlenül – őket is ellenőrzik e téren a leggyakrabban.

Társasági adóalap csökkentés Kérdés

Tisztelt Cím! Azt szeretném tudni, hogy jól értelmezem-e a társasági adó törvény 7. § zs) pontját? Adott egy vállalkozás 2013-ban, ahol a statisztikai létszám 6 fő, nettó árbevétel 49 millió forint volt, a tulajdonosok magánszemélyek. 2013. januárban a vállalkozás vett 2 darab új, korábban még nem használt ford fiesta (tehergépkocsira vizsgáztatva, a vállalkozási tevékenységet szolgálja közvetlenül) tehergépkocsit, egyenként nettó 2 millió 650 ezer, összesen 5 millió 300 ezer forintért. A vállalkozás adózás előtti eredménye 3 milllió forint. Jól értelmezem-e a törvényt, miszerint az adózás előtti eredményt csökkenthetem a tehergépkocsi bekerülési értékével, vagyis az adózás előtti eredmény 0 forint lesz? Van esetleg korlátozás? Ha igen, a gépkocsik után elszámolhatom a Tao. törvény szerinti 20 százalékos értékcsökkenést is, természetesen időarányosan? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Új pedagógusbér, esélyteremtési illetmény

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végkielégítés, gyod, tartósan beteg, gyes

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1