hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: sikkasztott a könyvelő, növelni kell az adózás előtti eredményt?

  • adozona.hu

Egy könyvelő nagyobb összeget sikkasztott az ügyfelétől. A jogtalanul elvett összeg növelni fogja a cég társaságiadó-alapját? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: egyik ügyfelünknél a könyvelő jelentős összeget utalt el saját és ismerősének bankszámlájára, könyvelni pedig úgy könyvelte, mintha vállalkozótársaknak ment el volna az, tehát sikkasztott. Ügyfelünk megtette a rendőrségi feljelentést, a nyomozás elindult. Az új könyvelő elkezdte a könyvelés rendbetételét. Kérdésünk, hogy az elsikkasztott összeggel társasági adó alapját kell-e emelni, vagy sem.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 167. § (1) bekezdés c) pontja alapján, tekintettel arra, hogy a könyvviteli elszámolást közvetlenül alátámasztó bizonylatnak tartalmaznia kell a gazdasági műveletet elrendelő személy vagy szervezet megjelölését, az utalványozó és a rendelkezés végrehajtását igazoló személy, valamint a szervezettől függően az ellenőr aláírását. Ebből az következik, hogy az ügyfélnél laza volt az utalványozás rendje és az ellenőrzés. Ezért az elszámolt ráfordítással a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 8. § (1) bekezdés d) pontja, valamint a 3. számú melléklet A) fejezet 5. pontja alapján növelni kell az adózás előtti eredményt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfatörvény kiléptetés értelmezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Bt. kilépő taggal történő elszámolás adózása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Társas vállalkozói jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31