186 találat a(z) Túlóra cimkére

Pótlékátalány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. dolgozói határozatlan idejű, munkaidőkeretes munkaidő-beosztásban rendszeresen túlóráznak, havi 10-15 órát. Eddig a kft. számfejtette a műszak- és túlórapótlékokat. Most szeretne megállapodni a dolgozókkal havi fix pótlékátalányban, tehát, hogy a havi fix bérük tartalmazza a műszakpótlékokat is. A kérdés az, hogy ezt megteheti-e, illetve, hogy ebben az esetben a műszakpótlékot nem, viszont a túlórapótlékot ugyanúgy el kell számolni?

Napi pihenőidő Kérdés

Az Mt 104. § (2) bekezdése szerint a napi munkaidő vége és a másnapi munkakezdés között legalább 8 óra egybefüggő pihenőidőt kell biztosítani a munkavállaló részére. Kérdésem: ha a készenlét megszakításával munkavégzésre kerül sor (túlóra), akkor is jár nekik a munkavégzést (akár fél óra munkavégzést) követően a 8 óra pihenőidő a munkakezdésig? (Például hajnali 2-3-ig munkát végez a készenlét megszakításával, reggel 7-kor pedig kezdődhet-e a rendes munkaideje?) Előre köszönöm a válaszát!

Buszvezetők foglalkoztatási típusa és munkaidő-nyilvántartási formája Kérdés

Tisztelt Szakértő! 10 fő alatti létszámmal dolgozó, buszvezetőket foglalkoztató kft.-ről van szó, ahol jellemző a szezonalitás. Szezonon kívül a munkaidő még a napi 8 órát sem fedi le. Tavasztól őszig erősebb a munkavégzés, ilyenkor a napi munkaórák száma jóval meghaladja a 8 órát (12 óra is lehet). Ha a cég a szokásos munkaidő-nyilvántartási formát használja, akkor a téli időszak ráfizetés lenne, mivel nem tudják kihasználni a dolgozók 8 órás munkaidejét. A szezon folyamatos túlórát (napi minimum 10-12 óra) és hétvégi munkavégzést jelent, ami túl költségesnek tűnik a túlóra és hétvégi munkavégzés általános szabályai szerint. Milyen foglalkoztatási típus és munkaidő-nyilvántartási forma javasolt abból a célból, hogy megfeleljen a jelenléti vagy munkaidő adminisztrációnak, ugyanakkor ne kelljen indokolatlanul magas járulék- és adóalappal számolni? (Az indokolatlanságot arra értjük, hogy ha léteik erre a kiegyenlítetlen munkaidő beosztásra kedvező foglalkoztatási típus, akkor ennek ismeretében ne fizessen feleslegesen többet a munkáltató.) Válaszát előre is köszönve. Tisztelettel.

Alkalmi munkavállaló pótléka és feor számok a bejelentéseknél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy benzinkútnál folyamatos munkarendben 3 havi munkaidőkeretben dolgoznak napi 12 órás beosztásban. Most alkalmi munkavállalókat is foglalkoztatnak. Ebben az esetben kell-e az alkalmi munkavállalóknak a 12 órás napi munkaidő miatt 4 óra túlóra pótlékot fizetni? A másik kérdés, hogy januártól a bizonyítványokat is be kell jelenteni a NAV felé, itt most több helyen kiderült, hogy az adott szakképzettséghez nincs meg a végzettsége a munkavállalónak. Alkalmazhatja-e végzettség nélkül szakképzett munkakörben, ha el tudja látni azt a munkakört? Vagy 9-es feor-ba sorolással lehet megoldani ezt a problémát? Biztos, hogy akkor is azt a munkakört fogja végezni a dolgozó. Esetleg nem igényeljük a szochokedvezményt a szakképzetlen bejelentésnél? Mennyire szabályos ez? Várom válaszukat.

Munkaidőkeret Kérdés

Egy vállalkozás 6 havi munkaidőkeretben foglalkoztatja munkavállalóit. A munkaidőkeret lejártakor elszámol a munkavállalókkal a túlórák, pihenőnapok stb. tekintetében. Hogyan kell elszámolni, ha valamelyik munkavállaló több pihenőnapot kapott, mint amennyi a munkaidőkeret időszakában összességében járt volna neki, illetve, ha nem kapta meg esetleg az összes pihenőnapját, mert akkor szabadságon volt stb.? Túlórája mindkét esetben keletkezett. Hogyan kell számolni és kifizetni ezekben az esetekben a pihenőnapokat, a túlórákat?

Áthelyezett munkanap ledolgozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közalkalmazotti jogviszony (kisgyermeknevelő egy állami bölcsődében) 2015. 12. 23-án megszűnik. Mi a teendő, ha a december 12-ei napot (annak december 24-ei ledolgozása címén) a munkáltató ledolgoztatja? Abban az esetben, ha a ledolgozott nap túlmunkának minősül, akkor mi a helyes eljárás, ha a munkáltató kijelenti, hogy túlórát nem tud fizetni? Köszönöm a válaszukat!

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Cégünknél munkaidőkeretben foglalkoztatjuk a munkavállalókat. Beosztás szerinti munkaidejük 12 óra. Ha egyszerűsített foglalkoztatás keretében is szeretnénk munkavállalókat foglalkoztatni, és csak 1 napra, abban az esetben a 8 órán felüli idő túlórának számít-e?

Hanyag munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cégtulajdonos új raktárkezelő programot állított üzembe, a raktárkészlet adatainak feltöltése a munkavállalók feladata volt. Utólag – teljesen véletlenül – kiderült, hogy a dolgozók figyelmetlensége miatt az árakat nem minden esetben tüntették fel pontosan, emiatt a leltárkészlet-érték, eladási ár sok esetben téves. A teljes lista átnézése, kijavítása több órát vett igénybe, a normál munkaidő alatt. Emiatt a többi feladatra nem jutott idő, vagy túlórát kellett elrendelni. Ki kell-e a munkáltatónak fizetnie ezt a hibás munkavégzés miatti pluszmunkát? Milyen kártérítést követelhet? Köszönöm a válaszát!

Túlóra elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban az esetben, ha egy átlagos, heti 40 órás munkaviszonyban, a munkavállaló túlórázik (munkaideje 8:00-16:00-ig tart hétköznapokon) például 16:00 helyett 17:00-ig dolgozik, jár neki 100 % bér és 50 % pótlék vagy másnap 8:00 óra helyett 9:00 órakor kezdődhet a munkaideje? Esetleg 9:30-kor? Hogyan kell a túlórát pihenőidővel megváltani? Vagy jár a munkabér (100 %) az egy óra túlórára és az 50% pótlék helyett pihenőidő? 50 % mennyi pihenőidőnek felel meg? Köszönettel.

Délutáni pótlék Kérdés

A munkáltató bevezeti a kétműszakos munkarendet, és túrórapótlékot is fizetne. Kérdésem: helyesen járok el, ha a dolgozóknak a törvényi előírástól eltérően 15 százalékos délutáni pótlékot számfejtek, és a túlórát hétköznap 50 százalékos pótlékkal, a hétvégi túlórát 100 százalékos pótlékkal számolom?

Munkaügy – bérpótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem benzinkúton volt pénztáros 2014. 12. 05.-2015. 08. 31. között. Munkaszerződésében a munkarendre vonatkozóan a következő van meghatározva: folyamatos műszak, kétheti beosztás szerint, mely két hónap átlagában éri el a heti 40 órás munkarendet. Ügyfelem kimutatása szerint havonta 220, 244, 168, 197, 242, 231, 220, 177, 196 órát dolgozott úgy, hogy 18 órától reggel 7 óráig, illetve 19 órától reggel 7 óráig, vagy 7 órától 18 óráig. Elmondása szerint szabadságot nem kapott, bár a bérpapíron a szabadság kivételét aláíratták vele. Kérdésem: ebben az esetben hogyan kell elszámolni a bérpótlékot, túlóradíjat kell elszámolni? Válaszát köszönöm.

Túlóra Kérdés

Segítségét szeretném kérni. Van egy 8 órás – nem munkaidőkeretes - munkavállaló, aki hétfőtől péntekig ledolgozza egy műszakban a heti 40 órát. Minden második szombaton 8 órát túlórázik és plusz 8 órát ügyel. Nem kap helyette pihenőnapot. Kérdésem az lenne, hogy 100 százalék bérpótlék jár a 16 órára, és még 40 százalékot kellene fizetni a 8 órás ügyeletre?

Túlóra és műszakpótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól gondolom-e, hogy ha az elrendelt túlóra 18 óra és hajnali 6 óra közé esik, a műszakpótlékot is számfejteni kell? Dolgozó 3 műszakban szokott egyébként dolgozni, így rendszeresen számfejtjük a műszakpótlékot. Köszönettel: Halász Gizella

Egyszerűsített foglalkoztatás napi 10 órában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó egyszerűsített foglalkoztatással alkalmazza a munkavállalóját, napi 10 órában. A probléma az, hogy a fizetési jegyzék készítésénél a program hibát jelez, mert a napi 8 órán felüli 2 óra túlóra arányosítottan meghaladja a Mt. 109. §-ában meghatározott éves 250 óra túlórát. Törvényes-e az a megoldás, hogy munkaszerződést kiegészítő megállapodást kötnek egymással, amelyben leírják, hogy napibért határoznak meg, ami napi 10 óra munkaidőre szól, és magában foglalja a munkaidő-beosztás szerinti munkaidőre járó bért, valamint az azon felül járó pótlékokat? Napibér: (611x10óra)+(611x50 %x2óra)=6721 forint, azaz 6800 forint napibér. Helyes-e ez a gondolatmenet? Köszönöm válaszát!

Nem fizették ki a túlórákat, megsemmisültek az iratok Cikk

Vagyonőrök perelték be volt munkáltatójukat, mert az állításuk szerint jelentős mennyiségű túlórát nem fizetett ki. A munkáltató tagadta ezt, de az elveszett nyilvántartások miatt nem tudta igazolni a munkavégzés tényleges időtartamát. A peres ügyre a Kúria tett pontot.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs