433 találat a(z) INFLÁCIÓ cimkére

Romániában egyszámjegyűre lassult az infláció júliusban Cikk

Romániában tavaly február óta először ismét egyszámjegyűre lassult az éves infláció júliusban: az országos statisztikai intézet (INS) pénteken közzétett adatai szerint a múlt hónapban 9,4 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban – közölte az MTI.

Itt vannak a friss inflációs adatok: a tojásért 30 százalékkal többet fizetünk, mint egy éve Cikk

2023. júliusban a fogyasztói árak átlagosan 17,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,3 százalékkal nőttek, ezen belül viszont a ruházkodási cikkek 1,4, az élelmiszerek 0,9, a tartós fogyasztási cikkek pedig 0,5 százalékkal kevesebbe kerültek, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

Importőrök túlzó árazását vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal Cikk

Panaszeljárás keretében vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egyes külföldön előállított élelmiszerek túlzó árazását, a versenyhatóság szakértői a magyar fogyasztók által széles körben vásárolt import termékekkel kapcsolatos piaci magatartásokat elemzik.

Lassul az infláció az eurózónában Cikk

Júliusban a piaci várakozásoknak megfelelő mértékben lassult az infláció az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői jelentése alapján.

Amikor a kevesebb több – Heti PénzPiac – 2023. 30. hét Cikk

Ha figyelemmel kísérjük az irányadó kamatok változását a fejlett világban és Magyarországon, akkor egymással ellentétes trendeket vehetünk észre. Míg az eurózónában és az USA-ban még mindig ütemesen emelkedik az alapkamat, addig itthon már a harmadik kamatvágást hajtotta végre az MNB az elmúlt két hónapban – írja a Global Tax-Office Kft. összefoglalójában, melyben a 30. hét pénzpiaci és gazdasági olyan eseményeit veszi sorra.

Új Prémium Magyar Állampapír: a még pár napig jegyezhető régivel sokkal jobban járnak a befektetők Cikk

A jelenleg elérhető prémium állampapírok forgalmazása lezárul, ezzel egy időben egy új, 10 éves futamidejű inflációkövető állampapír válik elérhetővé a befektetők számára – közölte tegnap az Államadósság Kezelő Központ. Az új papír esetében azonban nem csak a futamidő hosszabbodik meg, a kamat is alacsonyabb lesz, a kamatprémiumot ugyanis jelentősen lecsökkentik. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, mit jelent ez a befektetők számára.

Mennyi hitelhez elég az átlagbér? Cikk

A KSH adatai alapján májusban a kedvezmények nélküli átlagbér 377 600 forint volt. Ez egy év alatt 17,9 százalékos emelkedés, ami azonban elmarad a 21,5 százalékos inflációtól. A bérek vásárlóereje tehát csökkent a tavasz utolsó hónapjában, de vajon egy átlagos keresetű ember hitelfelvételi képessége is romlott? A kérdésre a Bankmonitor szakértői válaszolnak.

Stagnál az áfabevétel – Hol a pénz? Befuccsolt a kormány adópolitikája az infláció miatt Cikk

Egyre nagyobb bajban van a költségvetés az áfabevétel stagnálása miatt. A cégek mind több adót igényelnek vissza, a kisebb vállalkozóknál erősödhet az adóelkerülés, miközben a lakossági fogyasztás látványosan zuhan – írja a hvg.hu.

Lassult az euróövezeti infláció júniusban Cikk

Júniusban az előzetesen közöltnek megfelelően 17 havi mélypontra enyhült az éves infláció az euróövezetben, főként az energiaárak csökkenésének köszönhetően – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett adataiból.

Tovább drágulhatnak az albérletek Cikk

Fokozatos élénkülést mutat a kiadó lakóingatlanok piaca. A kínálat növekedése mellett a kereslet is felfutóban van, mindez a bérleti díjak gyorsulását hozhatja a felvételi ponthatárok kihirdetésével – írja az ingatlan.com legújabb elemzésében.

Nyugdíjemelés: már júniusban indokolt lett volna az elszálló infláció miatt Cikk

A legutóbbi kormányinfón elhangzottak szerint majd csak szeptemberben születhet döntés az esetleges évközi nyugdíjemelésről. A Bankmonitor számításai szerint viszont már júniusban indokolt lett volna egy 4,6 százalékos emelés annak érdekében, hogy a nyugdíjak – a törvényi előírásoknak megfelelően – megőrizzék a reálértéküket. Az egy hónappal frissebb inflációs adatok ismeretében ez a szám már 4,7 százalékra tehető.

10 százalék alá csökkent az infláció Csehországban Cikk

Júniusban 9,7 százalékra csökkent az éves szintű infláció Csehországban a májusi 11,1 százalékról – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal Csütörtökön Prágában.

A vártnál jobban enyhült az amerikai infláció júniusban Cikk

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben csökkent az infláció az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics szerdai jelentése alapján.

Bónusz Magyar Állampapír: hatalmas kamatvágás következik Cikk

A jelenleg vásárolható BMÁP-sorozat következő kamatperiódusra szóló kamata csaknem 4 százalékpontot fog zuhanni a mostani periódushoz képest. Ezzel a Bankmonitor.hu szakértői szerint végleg eldőlt a kamatverseny az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír és vetélytársa, a Bónusz Magyar Állampapír között – írja közleményében a Bankmonitor.hu.

20 százalék feletti mértékben nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest Cikk

2023. júniusban a fogyasztói árak átlagosan 20,1%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,3%-kal nőttek – tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó és gépjárműkereskedelem

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bankkártyás fizetés

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3