433 találat a(z) INFLÁCIÓ cimkére

Doppingolt gazdaság kötőféken – Heti PénzPiac – 2023. 46. hét Cikk

A Global Tax-Office Kft. összefoglalja az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

Itt az EU előrejelezése a gazdaságok teljesítményéről Cikk

Fennáll az energiaellátási zavarok kockázata, amelyek jelentős hatással lehetnek az energiaárakra, a globális termelésre és az árak általános szintjére egyaránt – közölte az Európai Bizottság szerdán közzétett őszi gazdasági előrejelzésében.

Megjelent az MNB költségvetési jelentése Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) november 15-én publikált költségvetési jelentésének célja, hogy a Költségvetési Tanács októberi ülésének szerkesztett háttéranyagaként bemutassa a 2022. évi államháztartási folyamatokat, valamint a 2023. évi költségvetés várható alakulását az első nyolc hónapban rendelkezésre álló költségvetési adatok és az MNB szeptemberi inflációs jelentéséhez készült előrejelzése alapján. Mindezek figyelembevételével az MNB értékeli a költségvetési egyenlegre és az államadósságra vonatkozó nemzeti és európai uniós szabályoknak történő 2022. évi tényleges, valamint 2023. évi várható megfelelést – írja honlapján az MNB.

Spanyolországban 2022. május óta a legalacsonyabbra mérséklődött az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított éves maginfláció Cikk

A fogyasztói árak éves növekedési üteme Spanyolországban az előzetes becslésnek megfelelően szeptember után októberben is 3,5 százalék volt – derült ki a spanyol statisztikai hivatal (Instituto Nacional de Estadística – INE) kedden közzétett végleges adataiból, közölte az MTI.

Íme, itt az egyszámjegyű infláció: épphogy a kormány célja alá lassult, 9,9 százalék Cikk

Majdnem tizedével drágább minden, mint egy éve, de csak majdnem: épphogy, de a kormány célja alá lassult az infláció – írja a hvg.hu.

Infláció, reálbér, Ukrajna, kiberbűnözés a kormányinfó napirendjén Cikk

A gazdasági helyzetről, az EU bővítéséről, a migrációs helyzetről, a digitális állampolgárságról is tárgyalt tegnap a kormány – mondta a mai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Sok magyar számára csak álom a KSH által meghatározott bérnövekedési átlag Cikk

Noha a vármegyei adatok nem ezt tükrözik, sok magyar számára továbbra is csak álom a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által meghatározott bérnövekedési átlag. A Pénzcentrum vármegyei bontásban vizsgálta meg a legfrissebb kereseti adatokat, melyekből kiderült: csupán 9 vármegyében emelkedtek az országos átlag alatti mértékben a nettó fizetések az idei első félévben, ugyanakkor a vármegyékben sok olyan nemzetgazdasági ágazat akad, amik meg sem közelítik a statisztikai hivatal által meghúzott határt – írja a penzcentrum.hu.

Csökkenhet a lakáshitelek kamatplafonja – bezuhant a hitelfelvétel Cikk

Hiába a lassuló inflációról érkező adatok, hatalmas meglepetésre szeptemberben visszaesett a lakossági hitelkereslet az augusztushoz képest. A BiztosDöntés.hu gyorselemzése szerint ugyanakkor a következő hetekben bizonyosan tovább csökkenhet a jelzáloghitel kamatplafon mértéke.

Biankó bankó – Heti PénzPiac – 2023. 44. hét Cikk

Az alábbi összefoglaló az elmúlt hét fontosabb gazdasági és pénzpiaci eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére. A monetáris politika irányítójának feladata közismert: kordában tartani az inflációt és támogatni a gazdasági növekedést.

A vásárlóerő csökkenése egyre súlyosabb gazdasági helyzetet teremt – nyugtalanító év elé néz Magyarország Cikk

Ma már nem a munkaerőhiány a legsúlyosabb problémája Magyarországnak, hanem az, hogy a gazdasági recesszió következtében eltűnt a kereslet. A vállalatok és a lakosság is igencsak óvatosan költ, így a következő hónapok az ipar és az építőipar számára is nehezek lesznek. Utóbbit a költségvetési kiadáscsökkentések is sújtják. A legjobban a szolgáltatószektor birkózik meg a problémákkal, de a vásárlóerő csökkenése itt is egyre súlyosabb helyzetet teremt. A változó helyzet – a munkaerőhiány háttérbe szorulása – következménye, hogy a tavaly megélénkülő ár-bér spirál eltűnhet. Az egyre kevesebb betöltetlen álláshely, a mérséklődő infláció, illetve a helyenkénti leépítések miatt a vállalatoknak idén nem kell másodszorra is bért emelniük, ahogy azt tavaly láttuk. A jövő év azonban még nyugtalanító helyzeteket teremthet – írja a portfolio.hu.

Nyolc százalékkal nőtt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások átlagdíja a harmadik negyedévben Cikk

A harmadik negyedévben majdnem 127 ezer kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kötöttek az autósok a Netrisknél, 8 százalékkal többet az egy évvel korábbinál; az átlagdíjak szintén 8 százalékkal nőttek, meghaladták az 52 ezer forintot – közölte a biztosításközvetítő cég szerdán az MTI-hez eljuttatott statisztikai összefoglalójában.

Akár gyorsulhat is az infláció jövőre Cikk

Rosszul hasznosuló beruházások, túlzott külső kitettség, valamint a költségvetés rossz prioritásai okozhatnak súlyos problémákat rövid- és középtávon is Magyarországon. Bár az infláció lassul, annak szintje még világszinten is magas, és megakadályozza, hogy a kormány visszatérjen a magasnyomású gazdaságpolitikához – ezeket a kockázatokat látják a legnagyobb kihívásnak rövid távon Bod Péter Ákos és Surányi György korábbi jegybankelnökök, valamint Oszkó Péter, volt pénzügyminiszer, az OXO Holdings vezérigazgatója. Mint az a Portfolio Budapest Economic Forum 2023 konferenciájának panelbeszélgetésén elhangzott, több lefelé mutató kockázatot látnak a közel jövőben, ami miatt nem mernének egy komolyabb fellendülésre fogadni – írja a portfolio.hu.

Egyszeri, legfeljebb százezer forintos inflációs kompenzációt adhatnának a cégek a dolgozóiknak adómentesen Cikk

Százezret kaphat adómentesen minden dolgozó a cégétől, ha a kormány is rábólint. Évközi minimálbér-emelés viszont végül nem lesz. Dolgozói oldalról a minimálbért 15, a garantált bérminimumot 10 százalékkal növelnék, de ez a kérdés még nyitott. 2027-ig összevonnák a kettőt, a szakképzett dolgozók plusz tudását pedig ágazati kollektív szerződések keretében fizetnék ki – írja a hvg.hu.

Jelentősen nőtt a lakosság kezében lévő állampapír-állomány Cikk

Augusztus végére a háztartások 11 942 milliárd forintnyi állampapír-állománnyal rendelkeztek – közölte szerdán a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Az IMF visszaesésre számít, rontotta gazdasági előrejelzését Magyarországra vonatkozóan Cikk

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden közzétett friss előrejelzésében a júliusi prognózisához hasonló idei globális gazdasági növekedéssel számol, de a jövő évre vonatkozó várakozását enyhén visszafogta – közölte az MTI.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó és gépjárműkereskedelem

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bankkártyás fizetés

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3