683 találat a(z) GYES cimkére

Nyugdíjas – csed, gyed, gyes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar, nyugdíjas édesapának és grúz származású édesanyának gyermekei születtek. Az édesapa szeretne csedre, gyedre, gyesre menni Magyarországon. Szeretném megtudni, hogy egyáltalán igényelhet-e az apa ilyen ellátást, valamint arról is szeretnék tájékoztatást kapni, hogy a nyugdíj felfüggesztésre kerül-e sor ebben az esetben? Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Hné Zsuzsanna

Gyes beszámítása a 32 év szolgálai időbe Kérdés

Tisztelt Szakértő úr! Ezen a linken találtam meg válaszát kérdésemre:http://adozona.hu/kerdesek/2017_9_27_Gyedevek_beszamitasa_a_32_ev_szol_nfj Köszönöm, hogy válaszolt! Időközben az Ön "tollából" megjelent egy e témával foglalkozó újabb cikk: http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nok_kedvezmenyes_nyugdijazasa_fontos_a_resz_ESPELR Kérdezem, jól olvasom, hogy esetemben - "A kedvezményes nyugdíjra való jogosultság tekintetében ez azt jelenti, hogy annak a nőnek, aki 1998. január 1-je előtt a fenti jogcímen volt fizetés nélküli szabadságon – gyermeknevelési ellátásban részesülés nélkül – és ezen jogcím alapján kerül részére szolgálati idő és jogosultsági idő elismerésre, akkor a kedvezményes öregségi nyugdíj megállapításához a 40 évi jogosultsági időn belül 32 év helyett minimum 30 év kereső tevékenységgel szerzett jogosultsági idővel kell rendelkezzen." A 32 év helyett 30 év vehető figyelembe? Köszönettel: Erika

Gyes beszámítása a 32 év szolgálai időbe Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1957.07.30-án születtem. Az illetékes Nyugdíjbiztosítási és Adategyeztetési Főosztály az 1975.10.20.-2016.12.31. közötti időszakra a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idő vonatkozásában esetemben 38 év és 69 napot – melyen belül csak 26 év 64 nap keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett – szolgálati időt ismert el. Ez számomra azt jelenti, hogy a 40 évhez szükséges 32 év ténylegesen munkában töltött idő a rám irányadó öregségi nyugdíjkorhatárig (65 év) nem lesz meg, mivel az 1984.02.09-én született mozgáskorlátozott gyermekemmel 10 évig (1994.02.09-ig) gyermekgondozási segélyen voltam, mely idő alatt nem dolgoztam, így járulékbefizetés sem történt utánam. Kérdezem, hogy a 10 év önhibámon kívül nem munkaviszonyban töltött idő miképpen vehető figyelembe a minimálisan szükséges 32 év biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő megállapításánál? Köszönöm a válaszát: Erika

Gyes mellett munka Kérdés

2,5 éves gyermekkel gyesen vagyok. Vállalkozni szeretnék, kapom-e tovább a gyest a gyermek 3 éves koráig, vagy nem kapom? Köszönöm válaszukat.

Jogosultsági idő-e a nagyszülői gyes időtartama? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkanélküli nagyszülő igényelhet-e nagyszülői gyest? Ha igen, milyen feltételekkel, illetve milyen jogosultságot keletkeztet? Beleszámít például a nők 40 événél alkalmazott jogosultsági időbe, amennyiben a nagyszülő már rendelkezik 32 év keresőtevékenységből származó jogosultsági idővel? Köszönöm mielőbbi válaszát!

Egyéni és társas vállalkozó gyed, gyes alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főfoglalkozású egyéni vállalkozó vagyok. Ezen kívül egy kft. egyik tulajdonosa, személyesen közreműködő tagja, egyedüli ügyvezetője. A szülés előtt az egyéni vállalkozásomban a minimális járulékokat fizettem, a kft.-ben tagi bér hiányában semmilyen járulékot nem fizettem. 2015. novemberben szültem. A csed alatt nem dolgoztam, járulékokat nem fizettem, az egyéni vállalkozásomban az alkalmazott dolgozott, a kft.-ben az ügyvezetőségem megmaradt, de személyesen nem működtem közre a tevékenységben. A gyed alatt 2017. augusztusig ugyanígy. 2017. októbertől napi 6 órára bölcsődében helyeztem el a gyermekemet. Ahhoz, hogy ne veszítsem el a hátralévő 2 hónapra a gyedet, keresőtevékenységet kell folytatnom. Több lehetőségem van: az egyéni vállalkozás működhet velem vagy nélkülem, de szüneteltetni is tudom. Az ügyvezetés és a személyes közreműködésem belefér napi 2 órába, ezt akár munkaviszonyban is el tudom látni. Elmehetek máshova dolgozni részmunkaidőbe, teljes munkaidőbe, vagy egyszerűsített foglalkoztatottként. Melyik megoldással fizetek az egyéni és társas vállalkozásomban a lehető legkevesebb járulékot? Köszönöm.

Gyed, gyes egyszerre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy a 2017. évben lehetséges-e, hogy egy szülő az "összes" gyermekére tekintettel egyszerre kapjon gyest és gyedet is? Konkrétan: az édesapa igényelte meg a gyedet két ikergyermeke után 2017. 08. 01-jétől. Az ikergyermekek 2017. 10. 26-án lesznek egyévesek. Emellett az édesapa igényelte meg 2017. 08. 01-jétől a legidősebb gyermek után járó gyes-t is. Lehetséges az, hogy az édesapa kapja mindhárom gyermeke után a gyed-et és a gyest is egyszerre? Köszönöm!

Havi 7110 forintos járulék: itt a NAV legfrissebb tájékoztatója Cikk

Ki biztosított, ki kaphat egészségügyi ellátást alanyi jogon, és kinek kell szolgáltatási járulékot fizetnie? A kérdésekre legfrissebb információs füzetében ad választ a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Szociális hozzájárulási adó kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tagi jogviszonyos járulékfizetési kötelezettsége nem állt fenn gyes miatt. A gyes lejárt, így a járulékkötelezettsége ismét fennáll. A kérdésem arra vonatkozik, hogy igénybe vehető-e utána a gyes után foglalkoztatottak szociálishozzájárulásiadó-kedvezménye. Köszönöm!

Gyes utáni munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyesről visszatérő kismama szabadságkiadásával kapcsolatos a kérdésem. A kismama 8 órás munkaviszonyban volt. Visszatérése után 6 órában lesz foglalkoztatva. Kérdésem: az összegyűlt szabadság kiadásánál hány órát kell figyelembe venni?

Gyes utáni munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni. A kismama 2017-ben fog szülni, és ha majd visszamenne dolgozni, visszamenőlegesen jár neki szabadság, ha igen akkor hogyan kell kiszámolni, vagy a munkába állás időpontjától arányosított szabadság jár neki az évre? Lehetséges határozott idejű munkaszerződést kötni vele, úgy hogy a munkaviszony vége a gyes időszakába vagy annak végére esne, és ha igen, akkor ez a gyes folyósítására milyen hatással van? Köszönöm válaszát.

Gyes utáni szabadság kiadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném szíves segítségét: Egyik munkavállalónk 2014.09.16-án ikergyermeket szült. A gyed időszaka: 2015.03.03-tól van 2017.09.15-ig. A ki nem vett szabadságokat a gyed lejártát követően szeretné kivenni. Az lenne a kérdésem, hogy ikergyermekek esetében is a szülési szabadságra és a gyed első hat hónapjára jár alap- és pótszabadság? Továbbá ha kiveszi a gyed lejártát követően a szabadságot, akkor a gyest csak a szabadság lejártát követően lehet igényelni, vagy lehet már 2017.09.16-tól is? Szíves válaszukat várom.

Hétfőn utalják a szeptemberi családi pótlékot, gyest, gyetet Cikk

Korábban megérkeznek a családokhoz a szeptemberi támogatások; a családi pótlék, a gyermekvédelmi segély (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet) – olvasható az Emmi honlapján a tárca család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkárának bejelentése.

Gyes kistermelőnek Kérdés

Tisztelt szakértők! Kérjük segítsenek helyesen értelmezni, kérhet-e gyes családtámogatást egy - első évben működő - mezőgazdasági kistermelő, akinek tevékenysége 014101 tejhasznú szarvasmarha tenyésztése. Ezt folyamatosan végeznie kell, alkalmazottat nem fogadhat, jövedelem- és járulékbevallást is csak az év - mint első év - végén tesz. Kérdésünk tehát az, hogy tekinthető-e keresőtevékenységnek ez a helyzet? És csak a gyermek 6 hónapos kora után kaphat gyes ellátást?

Erre figyeljen gyesen, ha nem a munkáltatójánál dolgozna Cikk

Gyesen levő anyuka, aki egy munkáltatónál passzív állományban van, tehát onnan ment el szülni, vállalhat-e más munkáltatónál munkát a gyes ideje alatt? Ez esetben van-e bármilyen kötelezettsége az anyukának a régi munkáltatója felé? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs