749 találat a(z) GYES cimkére

Fizetés nélküli szabadságról visszatérés: mit tehet és mit nem a munkáltató? Cikk

Gyakori probléma, hogy a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság megszakítását, illetve megszűnését követően a kismamát, kispapát nem várják vissza a munkahelyére. Mindez fokozottan érvényesül a veszélyhelyzet tartama alatt. Nem egyedi eset, hogy a munkáltató már az első munkanapon kezdeményezi az alapbér mértékének csökkentését vagy felkínálja a fizetés nélküli szabadság további igénybevételének lehetőségét. Hogyan kell eljárni ezek visszautasítása esetén? Figyelembe kell-e venni az esetleges bérfejlesztést a szabadság kiadásának tartama alatt? Sok további kérdés merülhet fel, azzal együtt, hogy egyébként a munkáltatóknak mindeközben számos rendelkezés betartására kell ügyelniük.

Megbízási jogviszony kft.-ben gyes mellett Kérdés

Gyed, gyes a veszélyhelyzet idején Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kismama gyedre jogosultsága áprilisban megszűnik. A veszélyhelyzetre tekintettel a kormányrendelet alapján a veszélyhelyzet végéig a gyedet tovább folyósítják számára. Az a kérdés merült fel, hogy ezzel párhuzamosan a gyes megigényelhető-e, mivel a gyermek betöltötte a 2. életkort? Válaszát köszönöm.

Külföldi munkavégzés, majd magyarországi szülés utáni ellátások Cikk

Milyen ellátásokra jogosult a szülő nő, illetve a család, ha külföldön dolgozott az utóbbi években, de a gyermek már Magyarországon születik meg? Ismertetjük.

A veszélyhelyzet idejére is jár a gyed, a gyes és a gyet: így szól a rendelet Cikk

Megjelent a Magyar Közlönyben az 59/2020. kormányrendelet, amely szerint a gyedre, gyesre, gyermeknevelési támogatásra jogosultságot a veszélyhelyzet ideje alatt továbbra is fennállónak kell tekinteni, és az ellátást a veszélyhelyzet időtartamára eső naptári napokra folyósítani kell. A rendelet március 24-étől hatályos.

Újabb hat gazdaságvédelmi lépést jelentett be a miniszterelnök Cikk

12 napja hirdették ki a rendkívüli jogrendet Magyarországon. Az operatív törzs ma reggeli tanácskozásáról online sajtótájékoztatót tartottak, melyen a miniszterelnök is részt vett.

Külföldi szülés utáni itthoni ellátások Cikk

Milyen ellátásokra jogosult az az anya, illetve család, ahol a szülő(k) külföldön éltek és dolgoztak, gyermekük is ott született, majd úgy döntöttek, hogy hazaköltöznek Magyarországra? Összefoglaltuk.

Szabadságkivétel gyes ideje alatt? Így lehetséges Cikk

Egy kismama szeretné a gyes folyósítása alatt (2020. januárjától jogosult gyesre) az összes felgyülemlett szabadságát kivenni, természetesen erre az időszakra kérné a fizetés nélküli szabadság felfüggesztését. Ha már az összes szabadságot kivette, újra igényelné a fizetés nélküli szabadságot, a gyermeke 3. életévének betöltéséig. Munkajogilag ez így rendben van? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Gyes alatti szabadságkivétel szabálya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik kismama szeretné a gyes folyósítása alatt (2020. januárjától jogosult gyesre), februártól az összes felgyülemlett szabadságát kivenni, természetesen erre az időszakra kérné a fizetés nélküli szabadság felfüggesztését. Ezt követően, ha már az összes szabadságot kivette, újra igényelné a fizetés nélküli szabadságot, a gyermek 3. életévének betöltéséig. A kérdésem az volna, hogy a gyes időszaka alatti szabadság kivételére van-e bármilyen előírás, jogszabályi hivatkozás, ez így megengedhető és jogszerű a munkavállalónak, vagy sem? Munkajogilag ez így rendben van, hogy nem a gyes lejártát követően veszi ki a szabadságot? Köszönettel. Humán Centrum Kft.

Ellátási alap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adva van egy kismama, aki jelenleg gyedben részesül mellette fennál a jogviszonya munkahelyével, de fizetés nélküli szabadságon van. Egyéni vállalkozást indítana kata adózással, amelynek adója a munkavégzési kötelme nélkül 50 000 forint lenne. Mely jövedelmek képzik az ellátás alapját amennyiben megszületne a 2 babája még a gyes folyósítása alatt, de még szülési szabadságon lenne?

Egyszerűsített foglalkoztatott kismama szülés utáni pénzbeli ellátásai Cikk

Az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozókra speciális szabályok vonatkoznak, ezért érdemes megvizsgálni, mi történik akkor, ha ezen keretek között munkát vállaló nő várandós lesz, milyen pénzbeli ellátásokra lesz jogosult.

Biztosítási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem tájékoztasson, hogy az adott állapotban (számmal jelölöm a különböző eseteket, amire választ várunk) milyen járulékfizetési kötelezettsége van az adott gazdasági társaságnak, adott személy után. Egy kft. munkaviszonnyal foglalkoztatott egy személyt, aki gyermeket szül, gyást, gyedet kap és fizetés nélküli szabadságon van. 1. Gyed és fizetés nélküli szabadság alatt, a fizetés nélküli szabadságot adó kft. egyik többségi tulajdonosa lesz, és megbízási jogviszony keretében ellátott ügyvezetője. 2. Gyed lejár és gyest kap, továbbra is a kft. egyik többségi tulajdonosa és a társasági szerződés szerint a megbízási jogviszonnyal az ügyvezető. 3. Megváltoztatják a társasági szerződést és az ügyvezetés munkaszerződés keretében végzi tovább. Ekkor lehet x órában munkaszerződést kötni az ügyvezetésre, és y órában a kft. által nyújtott adott szolgáltatás végzésére másik munkaszerződést bizonyos munkakörrel. Az x+y nem éri el a heti 40 órát, de ez teljesen életszerű, a kft. csak pár órában nyújt szolgáltatást egy héten. Ez így lehetséges? Köszönettel: Boros Zsanett

Szocho-kedvezmény a gyed megszűnése után Kérdés

Tisztelt Adózóna! A munkavállaló (apa) gyedet igényelt 2017-ben, és igazolást kért a Kormányhivatal Egészségbiztosítási szervétől, mely alapján szocho-kedvezmény lett érvényesítve a járulékbevallás során. A gyed lejárta után a gyest a feleség igényli. Az apánál meddig lehet a szocho-kedvezményt igénybe venni?

Gyed, gyes alatti cafeteria Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató úgy döntött, hogy a gyeden, gyesen lévő munkavállalóinak is ad cafeteria juttatást (SZÉP-kártya, vendéglátás). A kérdésünk az lenne ezzel kapcsolatban, hogy az már diszkrimináció, ha azt mondja a munkáltató, hogy a fizetés nélküli szabadság 1. évében adja ezt a juttatást, a 2. és 3. évében pedig már nem? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Kata mellett gyesen vagyok Kérdés

Katás egyéni vállalkozó vagyok, a múlt évben mind a 12 hónapban gyesen voltam, és még vagyok is, adót nem fizettem, így szeretnék érdeklődni hogy a 19KATA bevallásban mennyi összegig írhatok be jövedelmet, hogy ne kelljen adót fizetnem?! Előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Törzstőkeemelés

dr. Koltay Zsolt Miklós

ügyvéd

budlegal Ügyvédi Társulás

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1