676 találat a(z) GYES cimkére

Egyéni vállalkozói tevékenység gyes mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély, aki gyermeket vár, jelenleg Ausztriában dolgozik. A gyermek megszületése után (Ausztriából folyósított gyes ideje alatt) Magyarországon egyéni vállalkozást indítana. A "883/2004/EK rendelet alapján több tagállamban egyidejűleg tevékenységet folytató személy kizárólag egy tagállamban lehet biztosított. Az, hogy melyik tagállam jogát kell alkalmazni, azt az A1-es nyomtatvány igazolja. Ha például az A1-es igazolás alapján a biztosítási jogviszony és ez alapján a tb fizetési kötelezettség Ausztriában áll fenn, akkor nem kell Magyarországon tb-közterheket fizetni." A fentiek szerint, ha ő kikéri az A1-es igazolást, és ez igazolja az ausztriai biztosítási jogviszonyát, akkor Magyarországon ő másodállású egyéni vállalkozó lenne? Vagy mivel a gyes alatt Ausztriában nem folytat kereső tevékenységet, ebből az adódik, hogy hasonlóan ahhoz, mintha Magyarországon lenne gyesen, ő főállású egyéni vállalkozó lenne? Válaszát köszönöm: Bognárné

Munkavállalás felszámolás alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelentkezett hozzánk felvételre egy gyes alatt álló munkavállaló. A gyes 2019. február hónapban fog letelni. A jelenlegi munkáltatója viszont felszámolás alatt áll. A kérdésem az lenne, hogy fel tudom-e venni főállásba a munkavállalót? Üdvözlettel H. Krisztina

Munkavállalás gyesen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik kata alá tartozó egyéni vállalkozó ügyfelem jelenleg gyeden van még, és emellett rendelkezik egy nem aktív főállással. A gyermek bölcsődébe jár, ezért az anyuka főállású egyéni vállalkozó lett. A kérdés az lenne, hogy ha következő hónapban lejár a gyed, és már csak gyest kap majd, akkor visszatérhet-e másodállásba vállalkozóként, ha a nem aktív főállású munkaviszonya még megmarad ezután is? Nagyon szépen köszönöm a választ!

Kata 4 órás munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gyesen lévő anyuka 4 órás munkaviszonnyal rendelkezik. Szeretne egyéni vállalkozást alapítani, melyhez kata szerinti adózást választana. A munkaviszonya mellett milyen fizetési kötelezettségei keletkeznek az egyéni vállalkozásában? Köszönettel,

Gyes, gyed Kérdés

A nappali tagozatos jogi hallgatónak, aki katás egyéni vállalkozó is, szülés után mi jár neki (gyes, gyed), milyen összegben, mennyi időre, és mit kell tenni, azért, hogy azokat megkapja?

Gyes után járó szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha munkavállalónk 3 gyermeke születése után, több, mint 6 évi gyes igénybevételével visszatér, mennyi szabadság jár visszamenőleg, és azt milyen bérrel kell kifizetnünk? Köszönettel.

Gyes melletti foglalkoztatás másik vállalatnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk jelenleg gyesen van, ami 2018 decemberében jár le. Cégünknél fizetés nélküli szabadságot kérelmezett erre az időszakra. Gyes mellett szeretne munkát végezni, de nem cégünknél, hanem egy másik vállalatnál. Ez milyen formában lehetséges? Cégünk helyesen jár el, ha a gyes lejártakor közös megegyezés keretében számolunk el a munkavállalóval?

Gyes külföldi tartozkódás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kismama Belgiumban él, ott csak családi pótlékot kap, heti 20 órás munkaviszonyban dolgozik. A baba augusztusban töltötte be a két éves kort. A baba és az anyuka magyar állampolgárok, magyar állandó lakcímmel rendelkeznek. Értelmezésem szerint visszamenőleg 6 hónapra jogosult gyesre. Jól gondolom? Köszönettel.

Egyszemélyes kft. – gyes Kérdés

Adott egy kisgyermekes anyuka, akinek van egy egyszemélyes kft.-je. A kft.-ben ő a tag, ügyvezető, minden. Alkalmazottja nincs. Amíg dolgozott (szolgáltatás), a kft. volt a fő munkahelye. A kft. mellett másodállásként heti 36 óránál kevesebb közalkalmazotti státusza van, ahol jelenleg fizetés nélküli szabadságon van. A csed, gyed alatt nem dolgozott, illetve a gyes alatt sem tervezi. Kérdésem, hogy ha továbbra sem végzi a kft.-ben a munkáját – csupán mint ügyvezető, a NAV felé, önkormányzat felé szükséges banki utalásokat intézi el (a kft.-nek van egy cégautója, erre van adókötelezettség) – van-e járulékfizetési kötelezettsége a gyes alatt? Elég homályosan fogalmazott törvényt találtam csak erre, miszerint "Tbj. 28. § 211 (1) 212 A 27. §-ban meghatározott járulékalap alsó határát arányosan csökkenteni kell azon időszak figyelembevételével, amely alatt a társas vállalkozó a) táppénzben, baleseti táppénzben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban részesül, b) gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesül – kivéve, ha a gyermekgondozást segítő ellátás, gyermekgondozási segély, az ápolási díj fizetésének időtartama alatt vállalkozói tevékenységét személyesen folytatja." Fent megfogalmazott "vállalkozói tevékenység személyes folytatásá"-nak minősül-e az ügyvezetés ez esetben? Köszönöm válaszukat.

Gyes utáni szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Dolgozónk 2015.08.13 napjától vette igénybe a tgyást. 2015.01.15-től táppénzen volt. Ebben az évben 32 éves volt és a 3. gyermekét szülte 2015.09.01-én. A dolgozó felmondott 2018.08.31-én. Kérdés, hogy mennyi a részére járó alapszabadság, illetve a gyermekek után járó pótszabadság napjainak száma? Köszönöm: Zsuzsa

Munkaviszony gyes mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg gyesen lévő munkavállaló a gyes ideje alatt szeretne munkaviszonyt létesíteni 4 vagy 6 órában, de nem a korábbi munkáltatójánál. A gyes letelte után szeretne visszatérni a korábbi munkáltatójához, főállásba. A kérdésem az lenne, hogy szükséges-e a fizetés nélküli szabadság megszakítása és a munkaviszony megszüntetése a korábbi munkáltatónál (ha ez megtörténik, már nem biztos, hogy a gyes letelte után visszatérhet a korábbi munkáltatójához)? Ha nem szükséges, hány órában dolgozhat a másik munkáltatónál gyes mellett? Válaszát köszönöm.

Gyesre jogosultság Kérdés

Hivatkozva a 2018. 08. 14-én feltett kérdésemre, melyet dr. Radics Zsuzsanna szakértő megválaszolt, a következő pontosítást kérdezem: Kérem állásfoglalását abban, hogy abban az esetben, ha a családi gazdálkodó nem a tagja, hanem a gazdálkodás vezetője, akkor is fennállnak-e a leírtak. A hölgy vállalkozási igazolvány mellett végzi a családi gazdálkodás vezetését.

Gyes, gyed melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállaló gyeden van. Jelezte a munkáltatója felé, hogy szeretne visszamenni dolgozni, helyi szinten is, felsőbb szinten is. Elutasították több körben, hogy a gyes lejártáig nem veszik vissza. Megteheti-e a munkáltató, hogy elutasítja a munkavállaló kérelmét? Köszönettel: Orbán Ágnes

Mikor jár a gyes? Kérdés

Ügyfelem felesége ukrán állampolgár, de itt lakik már 9 éve. 2 éve otthon van, addig dolgozott Magyarországon. Az egészségügyi járulékot fizeti. Igénybe veheti-e a gyest? A férj tudomásom szerint csak a gyedet tudja igénybe venni, a csedet nem. Előre is köszönöm válaszukat.

Gyesre jogosultság? Kérdés

Agrármérnök nő, mezőgazdasági vállalkozói igazolvánnyal családi gazdálkodás vezetőjeként márciusban szülni fog. Korábbi gerincműtétje miatt lehet-e folyamatos táppénzen (veszélyeztetett terhes), kaphat-e csedet, gyedet, gyest? Ha igen, a családi gazdaság egy főre eső része megilleti-e? Az éves bevallásban a ráeső részt el lehet-e számolni neki az 1853-on? Ha nem, akkor a férj is a családi gazdaság tagja, inkább ő menjen csedre, gyedre, gyesre? Akkor az egy főre eső családi gazdálkodás része megilleti-e? A férj 53-as bevallásában lehet-e az egy részt elszámolni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Import láncügylet az Egyesült Királyságból?

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs