412 találat a(z) GVH cimkére

Nehezen értelmezhető a zöld állítások tartalma Cikk

Nemzetközi szinten is előre mutatóak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) piacelemzésének megállapításai, amelyben a versenyhatóság vizsgálói a környezetvédelemhez kötődő állításokat vették górcső alá – derült ki a GVH angol nyelvű workshopján. A január közepén nyilvánosságra hozott tanulmányban a GVH vizsgálói arra a következtetésre jutottak, hogy sok esetben nem egyértelműek, zavarosak a vállalkozások által alkalmazott zöld állítások, a fogyasztók jelentős része pedig nincs tisztában az egyes állítások és jelölések pontos tartalmával, jelentésével.

Nem minden zöld, amiről azt állítják Cikk

Sok esetben nem egyértelműek, zavarosak a zöld reklámüzenetek, a fogyasztók jelentős része pedig nincs tisztában az egyes állítások és jelölések pontos tartalmával, illetve jelentésével – többek között ezekre is rávilágít a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) most lezárt piacelemzése, amelyben a nemzeti versenyhatóság vizsgálói a zöld állításokat és reklámüzeneteket elemezték. A GVH a honlapján közzétett tanulmányban javaslatokat is megfogalmazott a piaci szereplők és a jogalkotó számára.

TOP 5 GVH bírság 2023-ban Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2023-ban összesen több mint 2,2 milliárd forint összegű bírságot szabott ki vállalkozásokkal szemben. A Maráczi, Fellegi és Társai Ügyvédi Iroda 2024. január 4-ei összefoglalójában kiderül, melyek voltak 2023-ban a legnagyobb versenyhatósági bírsággal érintett ügyek.

A mesterséges intelligencia kockázatait elemzi a GVH Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) piacelemzés keretében vizsgálja a mesterséges intelligencia hatásait a piaci versenyre és a fogyasztók ügyleti döntésére. Az új technológia robbanásszerű terjedése torzíthatja a versenyt a digitális ágazatokban és kiszolgáltatottabb helyzetbe hozhatja a fogyasztókat, ezért a nemzeti versenyhatóság előre feltérképezi ezeket a kockázatokat.

Bővülnek a GVH jogkörei: ezek a 2024-es változások Cikk

A jogalkotó újabb feladatokkal bízza meg a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH). A GVH látja el a külföldi támogatásokról szóló rendelet szerinti kapcsolattartásért felelős hatóság feladatait, februártól kötelezően alkalmazni kell a digitális szolgáltatásokról szóló, úgynevezett DSA-rendeletet, márciustól pedig bővülnek a nemzeti versenyhatóság jogérvényesítési lehetőségei: már az eljárása során intézkedhet a kártékony honlapok lekapcsolása iránt. Ezeken felül 2024-ben várhatóan több új feladatot is kaphat a GVH a kapuőrök és az online szálláshelyfoglalási piacot is szabályozó – az Országgyűlésnek december közepén benyújtott – törvényjavaslat szerint, olvasható a GVH honlapján.

Versenyfelügyeleti eljárás indult egy műfüves cég ellen Cikk

Valószínűsíthetően megalapozatlan állításokat tesz közzé a termékei egyedülállóságára, különleges minőségére, valamint piacelsőségére vonatkozóan a Prémium Pázsit Kft. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ezért versenyfelügyeleti eljárást indított a vállalkozás vélhetően megtévesztő kommunikációjának vizsgálatára – írja honlapján a GVH.

169 milliós GVH-bírságot kapott az Elittárs üzemeltetője Cikk

Megtévesztően kommunikált az Elittárs nevű internetes társkereső szolgáltatásáról a Spark Networks Services GmbH. A vállalkozás elhallgatta a szolgáltatás lényeges, a tárkeresést érdemben korlátozó feltételeit, valamint az elérhető felhasználói bázis méretével kapcsolatban is megtévesztő információkat közölt. A feltárt jogsértések miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa a vállalkozást 169 millió forintra bírságolta – írja honlapján a GVH.

GVH-eljárás vége: nem bizonyítható az MKVK nyomásgyakorlása a díjajánlások betartásával kapcsolatban Cikk

Megszüntette a versenyfelügyeleti eljárást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), amelyet 2022-ben indított a Magyar Könyvvizsgáló Kamara díjtételajánlásai vizsgálatára. Az eljárás során a GVH arra a következtetésre jutott, hogy további bizonyítással sem állapítható meg egyértelműen a jogsértés, ezért a vizsgálat folytatása nem indokolt, olvasható a GVH honlapján.

Szigorítaná az online szálláshelyfoglalási piacot a GVH Cikk

A beérkezett észrevételek értékelése után végleges a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A nemzeti versenyhatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében. A GVH – az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslattal összhangban – támogatja a szálláshelyfoglalási platformok szerződési feltételeinek szigorítását, megtiltaná a tisztességtelen, illetve az árversenyt akadályozó szerződéses gyakorlatokat, valamint átláthatóbbá tenné a szállásközvetítő platformokon a rangsorolás szempontjait.

GVH-vizsgálat a Foodoránál Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított a Foodora online ételrendelési portál tulajdonosával szemben. A vállalkozás a nemzeti versenyhatóság gyanúja szerint nem tájékoztatta megfelelően a fogyasztókat a 2023 őszén hirdetett kuponakciójáról és az általa alkalmazott rendszerhasználati díj felszámításáról – írja honlapján a GVH.

GVH kontra TikTok Cikk

Globális hatása is lehet annak a kötelezettségvállalásnak, amelynek végrehajtását a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) írta elő a TikTok számára – írja közleményében a GVHAz Egyesült Államokban bejegyzett, kínai tulajdonú videómegosztó-szolgáltató a magyar nemzeti versenyhatóság vizsgálatának következtében egy sor olyan intézkedés végrehajtását volt kénytelen vállalni, amelyek biztosítják, hogy javuljon a TikTok kommunikációja, a fogyasztók megismerjék a platform jellemzőit és tudatosabb döntéseket hozhassanak a szolgáltatással kapcsolatban.

Utóvizsgálat volt a KOMETA-nál Cikk

Gyakorlatilag minden vállalását teljesítette a KOMETA – tárta fel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) utóvizsgálata. Ezt azt jelenti, hogy eredményes volt a GVH korábbi eljárása, amelyben a KOMETA kommunikációs kampányait vizsgálta. Az ügy kapcsán a nemzeti versenyhatóság arra hívja fel a vállalkozások figyelmét, hogy a GVH irányába vállalt kötelezettségeket maradéktalanul és a vállalt határidőn belül kell teljesíteni.

Közbeszerzési korrupciós kockázatok, kartellmegállapodások: iránymutatás a GVH-tól és a Közbeszerzési Hatóságtól Cikk

A közbeszerzésekben a verseny szintjének növelését célzó intézkedésekről (2023–2026) szóló cselekvési tervet szabályozó 1118/2023. kormányhatározat értelmében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke, valamint a Közbeszerzési Hatóság elnöke 2023. december 31-éig gondoskodik a közbeszerzési verseny tisztaságát érintő korrupciós kockázatokkal és kartellmegállapodásokkal kapcsolatos szakmai iránymutatás elkészítéséről és közzétételéről – írja honlapján a GVH.

Black Friday, karácsonyi akciók: GVH-tippek átverés ellen Cikk

Egyre inkább elterjedt az a gyakorlat, hogy már nem csak november végén, hanem egész novemberben Black Friday leárazásokkal, karácsonyi akciókkal találkozhatnak a vásárlók. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ezért a vásárlói tudatosságot erősítő kampánnyal segíti a fogyasztókat abban, hogyan ne dőljenek be a szezonális akcióknak – írja honlapján a gvh.

1,2 millió forintos bírságot szabott ki az LG-re a GVH Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) utóvizsgálat keretében vizsgálta, hogy az LG Electronics Magyar Kft. (LG) teljesítette-e egy korábbi eljárás során tett vállalásait. A GVH megállapította, hogy korábbi eljárása eredményes volt, a vállalkozás döntő részben javította a feltárt problémákat – jelentette be szerdai közleményében a hivatal.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizás könyvelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyéni vállalkozó gépjármű költségelszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Idegen épületen végzett beruházás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink