422 találat a(z) GVH cimkére

Versenyfelügyeleti eljárás az ALDI ellen Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az ALDI Magyarország Bt.-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt. A GVH gyanúja szerint a vállalkozás tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat az üzleteiben elhelyezett hűtőpultjaiban megtalálható magyar származású termékekkel kapcsolatban.

Brutális bírságot kapott a Booking.com Cikk

Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a Booking – ezt állapította meg a most lezárult utóvizsgálatában a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH feltárta, hogy az egyik legnagyobb, globális online szálláshelyfoglalási platformot működtető vállalkozás továbbra is alkalmazta jogsértő kommunikációs gyakorlatát, illetve a fogyasztók pszichés befolyásolását is. A nemzeti versenyhatóság a feltárt jogsértések miatt 382,5 millió forintra bírságolta a vállalkozást. Ez minden idők legmagasabb utóvizsgálatban kiszabott GVH-bírsága. A döntés azt jelzi, hogy a GVH kiemelten védi a magyar családokat, illetve a turisztikai ágazatot, olvasható a GVH honlapján.

A GVH versenyfelügyeleti eljárásban vizsgálja az MVM Next számlázási gyakorlatát Cikk

A GVH ismét versenyfelügyeleti eljárásban vizsgálja, hogy az MVM Next számlázási gyakorlata nem ütközik-e a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába – közölte a GVH pénteken az MTI-vel.

A Lidlt vizsgálja a versenyhivatal megalapozatlan elsőséget hirdető reklám miatt Cikk

Versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal a Lidl Magyarországgal Kereskedelmi Bt.-vel szemben, mert a vállalkozás vélhetően megalapozatlan piacelsőségi állítással téveszthette meg a fogyasztókat – közölte a hatóság.

Babybeet termékek: versenyfelügyeleti eljárás indult az EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt. A GVH gyanúja szerint a vállalkozás a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal – írja honlapján a GVH.

Ezek a kartellgyanúra okot adó jelek és mintázatok – tájékoztató a GVH-tól Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) "Kartellgyanús közbeszerzés?" címmel tájékoztatót tett közzé honlapján, melyben összegyűjtötte a kartellezés gyanújára okot adó jeleket és mintázatokat, valamint az ajánlatkérők lehetőségeit a kartellek kiszűrésére és megelőzésére.

126 millió forint bírságot szabott ki a GVH egy cseh online lámpakereskedőre Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta versenyfelügyeleti eljárását a hazai fogyasztók körében népszerű világítástechnikai webáruház, a lampak.hu üzemeltetőjével szemben. A csehországi vállalkozás megtévesztő árfeltüntetési gyakorlatával és a weboldalon megjelenő sürgető üzenetekkel tévesztette meg a fogyasztókat. A GVH Versenytanácsa tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt – hat hónapos részletfizetéssel – 126 millió forintos bírságot szabott ki a cégre – írja honlapján a GVH.

GVH: közvetlen kompenzációt kapnak az Eventim jegyértékesítő portál ügyfelei Cikk

Több mint 80 ezer fogyasztó kaphat kompenzációt az Eventim jegyértékesítő portáltól a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően. A vállalkozás a vásárlási folyamat során nem tájékoztatta kellő időben a fogyasztókat bizonyos jegyáron felüli díjakról. A cég az eljárás során jelentős mértékben együttműködött a nemzeti versenyhatósággal. Az együttműködést és a visszatérítés mértékét mérlegelve a GVH Versenytanácsa eltekintett a bírság kiszabásától, ha az Eventim pontosan végrehajtja a vállalt kompenzációt – írja honlapján a GVH.

Megtévesztők lehetnek a Natur Tanya állításai – versenyfelügyeleti eljárást indított a GVH Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Natur Tanya Hungary Kft.-vel és a Naturweb Kft.-vel szemben, a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt. A GVH gyanúja szerint a vállalkozások több, a weboldalaikon reklámozott termékkategória esetében is megtévesztik a fogyasztókat az egészségre, betegségek megelőzésére, illetve gyógyítására vonatkozó állításokkal, olvasható a GVH oldalán.

Véleményvezérekkel és hirdető cégekkel szemben indított eljárást a GVH Cikk

Az influenszereket követő fogyasztók és a tiszta piaci verseny elősegítése érdekében hat magyar véleményvezérrel, számos hirdető céggel, közreműködő reklámügynökséggel szemben indított versenyfelügyeleti eljárásokat a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt – közölte a hatóság.

Közös európai nyomásra javít a szerződési feltételein és a fogyasztói tájékoztatási gyakorlatán a Viagogo Cikk

Az európai uniós fogyasztóvédelmi hatóságokat, köztük a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) tömörítő Fogyasztóvédelmi Együttműködési Hálózat (CPC) elérte, hogy a Viagogo számos tekintetben módosítsa weboldalát, a fogyasztók jobb tájékoztatása érdekében. A svájci központú vállalkozás emellett vállalta, hogy több ponton módosítja általános szerződési feltételeit is. A GVH még 2021-ben vizsgálta az egyik legnagyobb másodlagos jegyértékesítő platformot és közel fél milliárd forintos bírságot szabott ki rá.

Versenyfelügyeleti eljárás lefolytatását rendelte el a bíróság az MVM számlázási gyakorlatával kapcsolatban Cikk

A szóban kihirdetett ítélet alapján a Fővárosi Törvényszék helyt adott Tóth Bertalan kereseti kérelmének és versenyfelügyeleti eljárás lefolytatását rendelte el abban a perben, amelyet a parlamenti frakcióvezető kezdeményezett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntésével szemben, olvasható a GVH honlapján. Tóth Bertalan az MVM számlázási gyakorlatával kapcsolatban vélelmezett versenyjogsértést, a GVH a beszerzett adatok alapján azonban megállapította, hogy nem álltak fenn a versenyfelügyeleti eljárás megindításának feltételei az ügyben. A bíróság ezt nem fogadta el, és részletes vizsgálatot rendelt el az ügyben. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy az érintett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul.

40 millió forint bírság biztosítóknak kötelezettségvállalások nem megfelelő teljesítése miatt Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 40 millió forint bírságot szabott ki a 4Life Directre és biztosítópartnereire, mert hiányosan teljesítették korábbi vállalásukat, a fogyasztóknak csak egy részét kompenzálták – tájékoztatott a versenyhatóság.

A GVH figyelmeztette az egyik hazai repohár-forgalmazót Cikk

Számos ponton módosította a kereskedelmi gyakorlatát a Cup Revolution a versenyfelügyeleti eljárás alatt, végül a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) figyelmeztette és megfelelésre kötelezte a céget. A GVH megállapította, hogy az egyik legnagyobb hazai repohár-forgalmazó vállalkozás a fogyasztók számára megtévesztő módon kommunikált a poharak, illetve a visszaváltási rendszer környezetre gyakorolt hatásairól. Az alkalmazott kereskedelmi gyakorlatáról ugyanakkor nem volt megállapítható, hogy az agresszív is lenne, de nem is volt kizárható a fogyasztókra gyakorolt kedvezőtlen hatás, ezért a GVH felhívja a repohár-rendszert alkalmazó vendéglátóhelyek figyelmét is, hogy a jogsértések elkerülése érdekében biztosítsák a vendégeik tájékoztatását, illetve vizsgálják felül a poharak visszaváltásával kapcsolatos kereskedelmi gyakorlatukat – írja honlapján a GVH.

Félrevezethette a fogyasztókat egy taxitársaság Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel (City Taxi) szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt. A GVH gyanúja szerint a vállalkozás megtéveszti a fogyasztókat a vállalkozás lényeges jellemzője és általa nyújtott személytaxi szolgáltatáshoz kapcsolódó kötelezettségvállalásai tekintetében – írja honlapján a GVH.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mezőgadasági őstermelő árbevétel

Lepsényi Mária

adószakértő

90%-os költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink