56 találat a(z) A1-es igazolás cimkére

A1-es igazolás kiállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ukrán állampolgárokat alkalmazok hiányszakmában.(nemzetközi tehergépkocsivezető). Mivel hiányszakmáról van szó, a tartózkodási engedélyt gyorsított eljárásban, rövid időn belül megkapták, és a nemzetközi gépjárművezetői engedélyt is nagyon gyorsan. A probléma az A1-es dokumentummal van. Tudomásom szerint ez azt igazolja külföldön a munkavállaló számára, hogy nincs más tagállamban fennálló járulékfizetési kötelezettsége.Viszont egy EU-s jogszabály állandó lakhelyhez köti az A1 kiállítását. Kérdésem, mit tudok tenni hogy legyen nekik A1-esük? Ne alkalmazzam őket? Van erre valamilyen megoldás?

Adóazonosító Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. külföldi illetőségű tagjának és ügyvezetőjének kötelező adóazonosítót igényelni függetlenül attól, hogy lesz-e Magyarországon adófizetési kötelezettsége vagy sem? Korábban az A1 es igazolással rendelkező személyeknek nem igényeltünk, azonban egy alkalommal kaptunk erre egy felszólítást. Várom álláspontját, hogy mi a helyes eljárás? Köszönöm

EU-s állampolgár járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném a segítségét. Adott egy belga állampolgár. Belgiumban biztosított. Van kint egy részmunkaidős állása. Erről egy A1-es igazolása. Magyarországon céget alapított. Ügyvezető és tulajdonos is. Szeretné, ha bejelentenénk a magyarországi cégébe munkaviszonyba. Ilyen esetben miket kell levonnia, fizetnie a kft.-nek? - Járulékok? - Szja? - Szocho? - Szakképzési hozzájárulás? Köszönettel.

Katás bt. A1-essel rendelkező beltagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben kérem az állásfoglalását. Egy katás bt. beltagja és kültagja is ügyvezetésre jogosult. Az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látják el. A kültag a bt. kisadózóként bejelentett tagja. Mivel egyéni vállalkozóként biztosított, így a bt. 25 ezer forintos tételes adót fizet utána. A beltag EU-s országban biztosított. Erről A1-es igazolással rendelkezik. A kérdésem az, hogy be kell-e jelenteni a beltagot is kisadózóként? Ha a kültag lenne egyedül ügyvezetésre jogosult, akkor az hogyan befolyásolná a beltag kisadózóként történő bejelentési kötelezettségét? Válaszát előre is köszönöm!

Szolgáltatás az EU-n belül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy magyar kft. EU-n belül, különböző helyszíneken ipari automatizálási feladatokat látunk el, egy háromfős csapattal. A megbízások időtartama maximum 3-4 hét, de ha itthon kérnénk a A1-es nyomtatványt, nem férünk bele az időbe a 21 napos elbírálás miatt. Jelenleg a megbízóink megoldják ezt a kérdést, de ez kettős járulékfizetéssel, illetve többletköltséggel jár. Mit tudna javasolni erre az esetre? Esetleg külföldi telephelyet, ahol azonnal megkapom az A1-est szükség esetén, vagy esetleg csak egy külföldi céget alapítani és az itthonit megszüntetni? Köszönettel várva megtisztelő válaszát: Demeter I.

Német állampolgár munkaviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk (Magyarországon bejegyzett, magyar magánszemélyek a tulajdonosok) foglalkoztatni kíván egy német állampolgárságú, németországi állandó lakhellyel rendelkező munkavállalót. A munkavégzés helye Németország lesz. Munkakör: kereskedelmi-ügynöki tevékenység. Szerződéskötésre nem lesz jogosult a kereskedő, feladata új ügyfelek megkeresése lesz. Kérdéseink: 1. Ez esetben az adó- és járulékfizetési kötelezettséget melyik országban kell teljesítenünk? 2. Szükséges mindkét hivataltól illetőségigazolást beszerezni (A1-es nyomtatvány és német adóhivatal illetőségigazolása)? 3. Ez a munkavállalás kiküldetésnek számít? 4. Ez az eset, ebben a formában keletkeztet cégünknek fiók-, vagy telephelyet Németországban? Köszönettel: Zsuzsanna

Szja külföldi munkavégzés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar építőipari kft. Ausztriában és Németországban is végez alvállalkozóként építőipari tevékenységet. A cég alkalmazottai A1-es igazolással dolgoznak pár hónaptól 2 éves időszakig Ausztriában. Itthon meg vannak fizetve utánuk a járulékok, a személyi jövedelemadó, azonban Ausztriában is fizet a vállalkozás az alkalmazottak után személyi jövedelemadót. Duplán nem lehet adóztatni a munkabért, ezért az lenne a kérdésem, jogos-e, hogy Ausztriában megfizettetik a vállalkozással a bérek utáni jövedelemadót? A cégnek nincs telephelye, irodája Ausztriában, már azt sem igazán értem, hogy miért kell ott egyáltalán fizetnie a vállalkozásnak? A cég visszaigényelheti onnan a megfizetett adót? Vagy itthon kellene visszaigényelni? Úgy gondolom, hogy mivel ez az adó a munkabért terheli, ez a munkaadónak nem jár vissza, esetleg a munkavállalónak, de neki is csak az éves bevalláskor. Szeretném kérni a segítségét ebben a kérdésben, ha megoldható, akkor jogszabályi hivatkozásokkal. Köszönöm!

Alkalmi munkavállalók külföldi munkavégzése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk egy magyarországi kft. magyar alkalmi munkavállalókat foglalkoztatna. A foglalkoztatás alatt sor kerülne egy négynapos németországi rendezvényen történő munkavégzésre is. A kérdésünk az, hogy az alkalmi munkavállalókat foglalkoztathatjuk-e németországi munkavégzési helyen a bejelentett négy napig? Egy részük rendelkezik más magyar cégnél biztosítási jogviszonnyal, de vannak, akiknek semmilyen más jogviszonyuk sincs. Kaphatnak-e A1 jelű igazolást, és ki tudjuk-e vinni az alkalmi munkavállalóinkat Németországba a rendezvény négy napjára? Köszönettel: KG.

Egészségügyi ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Imént olvastam egy cikket a külföldön dolgozók egészségügyi ellátásáról. Ismerősöm Ausztriában dolgozik, és ott biztosított. Ha jól értettem, akkor ki kell váltania Ausztriában az EU-s egészségügyi igazolványt, és Magyarországon annak felmutatásával kell a jelentkeznie az orvosnál, és nem kell fizetnie a havi 7050 forintot? Előre is köszönöm segítségét.

A1-es igazolás II. Kérdés

Tisztelt Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő! Köszönöm kérdését, de a feltételeknek úgy tűnik nem felelünk meg, mert a kiküldött a bt. tagja egy személyben, s nincsen belföldi árbevétele és más belföldi munkavállaló sincs. A tevékenysége egyedi és itthon nincs megrendelője csak külföldön. Sajnos az A1-s igazolást fenti okok miatt nem tudjuk kitölteni és leadni. Mi a teendő ebben az esetben? Kell-e külön kérvényben kérni, hogy az A1-s igazolást elfogadják? Tisztelette? Géczi Sándorné

A1-s igazolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik bt.-m exportszolgáltatásra kötött szerződést harmadik országgal, illetve közösségen belül is. A szolgáltatást a bt. tagja végzi külföldi kiküldetés keretében. Mindkét esetben 6 hét, illetve két hónap egybefüggő időszakokról van szó, de a kiküldetés időtartama a 24 hónapot nem haladja meg. A járulékokat a bérre és a kiküldetésre itthon fizetjük, ott nem önálló munkavégzésről van szó. Kell-e minden esetben A1-es lapot kitölteni? Balesetbiztosítást minden esetben kötöttünk. Köszönöm.

Egyszerűsített foglalkoztatással alkalmazott munkavállaló külföldön végzett munkája Kérdés

Tisztelt Adózóna! 2016. 01. 24-ei frissítéssel megjelent a következő címmel egy cikkük: Egyszerűsített foglalkoztatott bére és elszámolható költségei A cikkel kapcsolatban lenne kérdésem. Magyarországi székhellyel rendelkező munkáltatónak szerződése van egy külföldi céggel áruházak takarítására, leltározási munkára. (5-7 napos munkákról lenne szó.) Ezt a munkát a cég egyszerűsített foglalkoztatottakkal szeretné megoldani. Külföldi kiküldetésben tudtommal olyan munkavállalókat lehet foglalkoztatni, akikre megkérték az A1-es igazolást. Ezt az egyszerűsített munkavállalókra nem tudja megkérni a cég, mert nem állandó munkavállalói a cégnek, és nem is számítanak biztosítottnak (ezt az információt kaptam az OEP-től). Hogyan foglalkoztathatja a cég szabályosan egyszerűsített munkaviszonyban külföldön a munkavállalókat? Milyen engedély, igazolás szükséges ahhoz, hogy külföldön egy ellenőrzésnél ne büntessék meg a céget az A1-es hiánya miatt? A munka jellegénél fogva megbízási szerződést nem lehet alkalmazni, mert ezeket a munkaköröket nem lehet megbízásban ellátni, munkaügyi vizsgálatnál visszaminősítenék munkaviszonnyá a foglalkoztatás. Valamint kötelező-e napidíjat adni, ha egyébként a munkáltató gondoskodik a munkahelyre történő szállításról, szállásról, napi étkezésről? Előre is köszönöm válaszukat! Üdvözlettel!

Külföldi köztisztviselő biztosítotti jogviszony igazolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felsőoktatási intézményünkben speciális tb-státuszú (Beamtenstatus) külföldi oktatókat, tudományos munkatársakat alkalmaznánk munkaviszonyban, illetve megbízási jogviszonyban. A Beamter/in biztosítottnak minősül a hazájában, de nem vonatkozik rá a kötelező állami társadalombiztosítási jog. Viszont az A1 igazolást a biztosítotti jogviszonyáról az illetékes állami egészségbiztosítási szervnek kellene igazolnia hivatalból, jelen esetben azonban ezt nem tudja igazolni az állami egészségbiztosítási szerv, mert nem ő az illetékes. Kérdésem, hogy kellőképpen alátámasztja-e a külföldi oktató külföldön fennálló biztosítotti jogviszonyát a külföldi foglalkoztató intézmény (állami egyetem) kötetlen formájú igazolása arról, hogy az illető egyetemi professzor náluk élethosszig tartó köztisztviselői státuszban (Beamtenverhältnis auf Lebenszeit) áll, és köztisztviselőként nem állami tb-köteles, hanem a köztisztviselői jog és a rájuk érvényes egészségbiztosítási és nyugellátási jog szerint biztosított? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel B.Gy.

Munkavállaló két EU-s országban is munkát végez Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. Egy magyar, illetve román kettős állampolgár Magyarországon bejegyzett cégnél napi 8 órás teljes munkaidőben, Romániában, a magyarországi cég romániai fióktelepén (önálló gazdasági társaság) napi 1 órának megfelelő részmunkaidőben munkát végez. Az OEP kiadta az igazolást a magyarországi jog alkalmazásáról. A járulékbevallás tekintetében hogyan járunk el helyesen? A külföldön végzett napi 1 órának megfelelő romániai bér alapján meg kell állapítanunk a magyar jogszabályok szerinti járulékokat, be kell vallani, illetve ki a kötelezett a pénzügyi rendezés tekintetében? Mi a járulék alapja, milyen információ szükséges hozzá a külföldi munkáltatótól? A külföldi cég viszont a munkavállalónak a bruttó bért fizeti ki, és nincs járulékfizetési kötelezettsége? Hogyan kell szabályosan eljárnunk, technikailag hogyan történik az ügylet bonyolítása, számviteli elszámolása? Üdvözlettel. Karóczkai Enikő

Külföldön biztosított, magyarországi cég ügyvezetője Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar állampolgár 2014-től Dániában dolgozik, ott volt biztosított. Magyarországon ugyan van állandó lakcíme, de Dániában élt. 2016. 07. 15-én Magyarországon alapított egy kft.-t, amelyben tulajdonos-ügyvezető egyben. Az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el. A dán biztosítási jogviszonya 2016. 07. 31-én megszűnik. Haza is költözött az illető. Dániából kapott egy E104-es igazolást, mely szerint 2016. 07. 31-ig él a kinti biztosítási jogviszonya. Kérdésem az lenne, jól gondolom, hogy 2016. 07. 31-ig a kft.-ben nem kell járulékot fizetnie, mint társas vállalkozónak, tekintettel a 07. 31-ig még élő dán jogviszonyára? Ha ez így van, akkor nekem majd csak 2016. 08. 01-jei kezdéssel kell jelentenem a T1041-es nyomtatványon, mint "kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő társas vállalkozó"-t?Vagy erre az átmeneti időszakra (07.15-07.31.), ameddig még kint is biztosított, de már itthon működik a kft., jelenteni kell valamit a T1041-es nyomtatványon? Illetőleg az E104-es nyomtatványon túl be kell kérnie Dániából az A1-es nyomtatványt is? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lakásszövetkezet tulajdonában lévő lakás használata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Efo gyed mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs