60 találat a(z) A1-es igazolás cimkére

Mire kötelez az A1-es igazolás? Uniós bírósági döntések Cikk

Az Európai Unióban a személyek és a szolgáltatások szabad áramlása arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy munkavállalókat küldjenek az EU államaiba, valamint Liechtensteinbe, Norvégiába, Izlandra (együtt: EGT) és Svájcba. Az egyik tagállamban (kiküldő állam) működő munkáltató munkavégzés céljából ideiglenesen egy másik tagállamba (a munkavégzés helye szerinti állam) küldött alkalmazottja a „kiküldött munkavállaló”. Jelentése nem azonos a munkajogban (96/71/EK irányelv) és a szociális biztonsági jogban, ezért fontos a kiküldetés szociális biztonsági szabályainak önálló bemutatása.

Papírmunka a sofőrök külföldi minimálbérénél Cikk

„Sofőrjeink nemzetközi minimálbérét hogyan kell számfejteni, és hogyan számoljuk a járulék alapjául szolgáló összeget (Németország, Ausztria, Hollandia)? Valamint a bérjegyzékükön fel kell tüntetni külön tételenként a belföldi-nemzetközi napidíjat és az üzemanyag-megtakarítást?” – kérdezte az Adózóna olvasója. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Külföldi ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. tulajdonosa és ügyvezetője külföldi magánszemély, akinek van külföldön biztosított jogviszonya. Erről azonban sehogy sem érkezik meg az A1-es igazolás. Tehát nem tudom semmivel igazolni, hogy ott fizeti a járulékokat maga után. Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor hogyan lehet helyesen eljárni, mivel csak egy tagállamban lehet biztosítása.

Külföldön dolgozó társas vállalkozók Kérdés

Tisztelt Szakértők! Adott egy kft., melyben két testvér a tag. Villanyszerelő munkát végeznek Ausztriában két hónapon át. A minimálbér után fizetik Magyarországon a járulékokat. Kérdés: a kéthónapos ausztriai munka járulék szempontból eredményezhet-e kötelezettséget Ausztriában? A kiküldetés szabályai egyáltalán alkalmazhatók ez esetben például A1-es igazolással? Ha nem, akkor osztrák járulékokat kellene fizetni? Mi a járulék alapja ez esetben?

A1-es igazolás kiállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ukrán állampolgárokat alkalmazok hiányszakmában.(nemzetközi tehergépkocsivezető). Mivel hiányszakmáról van szó, a tartózkodási engedélyt gyorsított eljárásban, rövid időn belül megkapták, és a nemzetközi gépjárművezetői engedélyt is nagyon gyorsan. A probléma az A1-es dokumentummal van. Tudomásom szerint ez azt igazolja külföldön a munkavállaló számára, hogy nincs más tagállamban fennálló járulékfizetési kötelezettsége.Viszont egy EU-s jogszabály állandó lakhelyhez köti az A1 kiállítását. Kérdésem, mit tudok tenni hogy legyen nekik A1-esük? Ne alkalmazzam őket? Van erre valamilyen megoldás?

Adóazonosító Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. külföldi illetőségű tagjának és ügyvezetőjének kötelező adóazonosítót igényelni függetlenül attól, hogy lesz-e Magyarországon adófizetési kötelezettsége vagy sem? Korábban az A1 es igazolással rendelkező személyeknek nem igényeltünk, azonban egy alkalommal kaptunk erre egy felszólítást. Várom álláspontját, hogy mi a helyes eljárás? Köszönöm

EU-s állampolgár járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném a segítségét. Adott egy belga állampolgár. Belgiumban biztosított. Van kint egy részmunkaidős állása. Erről egy A1-es igazolása. Magyarországon céget alapított. Ügyvezető és tulajdonos is. Szeretné, ha bejelentenénk a magyarországi cégébe munkaviszonyba. Ilyen esetben miket kell levonnia, fizetnie a kft.-nek? - Járulékok? - Szja? - Szocho? - Szakképzési hozzájárulás? Köszönettel.

Katás bt. A1-essel rendelkező beltagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben kérem az állásfoglalását. Egy katás bt. beltagja és kültagja is ügyvezetésre jogosult. Az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látják el. A kültag a bt. kisadózóként bejelentett tagja. Mivel egyéni vállalkozóként biztosított, így a bt. 25 ezer forintos tételes adót fizet utána. A beltag EU-s országban biztosított. Erről A1-es igazolással rendelkezik. A kérdésem az, hogy be kell-e jelenteni a beltagot is kisadózóként? Ha a kültag lenne egyedül ügyvezetésre jogosult, akkor az hogyan befolyásolná a beltag kisadózóként történő bejelentési kötelezettségét? Válaszát előre is köszönöm!

Szolgáltatás az EU-n belül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy magyar kft. EU-n belül, különböző helyszíneken ipari automatizálási feladatokat látunk el, egy háromfős csapattal. A megbízások időtartama maximum 3-4 hét, de ha itthon kérnénk a A1-es nyomtatványt, nem férünk bele az időbe a 21 napos elbírálás miatt. Jelenleg a megbízóink megoldják ezt a kérdést, de ez kettős járulékfizetéssel, illetve többletköltséggel jár. Mit tudna javasolni erre az esetre? Esetleg külföldi telephelyet, ahol azonnal megkapom az A1-est szükség esetén, vagy esetleg csak egy külföldi céget alapítani és az itthonit megszüntetni? Köszönettel várva megtisztelő válaszát: Demeter I.

Német állampolgár munkaviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk (Magyarországon bejegyzett, magyar magánszemélyek a tulajdonosok) foglalkoztatni kíván egy német állampolgárságú, németországi állandó lakhellyel rendelkező munkavállalót. A munkavégzés helye Németország lesz. Munkakör: kereskedelmi-ügynöki tevékenység. Szerződéskötésre nem lesz jogosult a kereskedő, feladata új ügyfelek megkeresése lesz. Kérdéseink: 1. Ez esetben az adó- és járulékfizetési kötelezettséget melyik országban kell teljesítenünk? 2. Szükséges mindkét hivataltól illetőségigazolást beszerezni (A1-es nyomtatvány és német adóhivatal illetőségigazolása)? 3. Ez a munkavállalás kiküldetésnek számít? 4. Ez az eset, ebben a formában keletkeztet cégünknek fiók-, vagy telephelyet Németországban? Köszönettel: Zsuzsanna

Szja külföldi munkavégzés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar építőipari kft. Ausztriában és Németországban is végez alvállalkozóként építőipari tevékenységet. A cég alkalmazottai A1-es igazolással dolgoznak pár hónaptól 2 éves időszakig Ausztriában. Itthon meg vannak fizetve utánuk a járulékok, a személyi jövedelemadó, azonban Ausztriában is fizet a vállalkozás az alkalmazottak után személyi jövedelemadót. Duplán nem lehet adóztatni a munkabért, ezért az lenne a kérdésem, jogos-e, hogy Ausztriában megfizettetik a vállalkozással a bérek utáni jövedelemadót? A cégnek nincs telephelye, irodája Ausztriában, már azt sem igazán értem, hogy miért kell ott egyáltalán fizetnie a vállalkozásnak? A cég visszaigényelheti onnan a megfizetett adót? Vagy itthon kellene visszaigényelni? Úgy gondolom, hogy mivel ez az adó a munkabért terheli, ez a munkaadónak nem jár vissza, esetleg a munkavállalónak, de neki is csak az éves bevalláskor. Szeretném kérni a segítségét ebben a kérdésben, ha megoldható, akkor jogszabályi hivatkozásokkal. Köszönöm!

Alkalmi munkavállalók külföldi munkavégzése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk egy magyarországi kft. magyar alkalmi munkavállalókat foglalkoztatna. A foglalkoztatás alatt sor kerülne egy négynapos németországi rendezvényen történő munkavégzésre is. A kérdésünk az, hogy az alkalmi munkavállalókat foglalkoztathatjuk-e németországi munkavégzési helyen a bejelentett négy napig? Egy részük rendelkezik más magyar cégnél biztosítási jogviszonnyal, de vannak, akiknek semmilyen más jogviszonyuk sincs. Kaphatnak-e A1 jelű igazolást, és ki tudjuk-e vinni az alkalmi munkavállalóinkat Németországba a rendezvény négy napjára? Köszönettel: KG.

Egészségügyi ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Imént olvastam egy cikket a külföldön dolgozók egészségügyi ellátásáról. Ismerősöm Ausztriában dolgozik, és ott biztosított. Ha jól értettem, akkor ki kell váltania Ausztriában az EU-s egészségügyi igazolványt, és Magyarországon annak felmutatásával kell a jelentkeznie az orvosnál, és nem kell fizetnie a havi 7050 forintot? Előre is köszönöm segítségét.

A1-es igazolás II. Kérdés

Tisztelt Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő! Köszönöm kérdését, de a feltételeknek úgy tűnik nem felelünk meg, mert a kiküldött a bt. tagja egy személyben, s nincsen belföldi árbevétele és más belföldi munkavállaló sincs. A tevékenysége egyedi és itthon nincs megrendelője csak külföldön. Sajnos az A1-s igazolást fenti okok miatt nem tudjuk kitölteni és leadni. Mi a teendő ebben az esetben? Kell-e külön kérvényben kérni, hogy az A1-s igazolást elfogadják? Tisztelette? Géczi Sándorné

A1-s igazolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik bt.-m exportszolgáltatásra kötött szerződést harmadik országgal, illetve közösségen belül is. A szolgáltatást a bt. tagja végzi külföldi kiküldetés keretében. Mindkét esetben 6 hét, illetve két hónap egybefüggő időszakokról van szó, de a kiküldetés időtartama a 24 hónapot nem haladja meg. A járulékokat a bérre és a kiküldetésre itthon fizetjük, ott nem önálló munkavégzésről van szó. Kell-e minden esetben A1-es lapot kitölteni? Balesetbiztosítást minden esetben kötöttünk. Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Készletlopás elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üzemanyag-elszámolás egyesületnél

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Adomány, támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs