18 találat a(z) üzleti út cimkére

Kiküldetés díjazása: így változtak a tb-törvény egyes rendelkezései és az uniós irányelv Cikk

A koronavírus jelentős hatást gyakorol a külföldön munkát végző magánszemélyek utazásaira. A rövidtávú kiküldetések, üzleti utazások száma jelentősen csökkent. A személyes munkavégzés helyett sokan videokonferencia-beszélgetéseket szerveznek. Azonban nem lehet minden szolgáltatást a webes felületek segítségével lebonyolítani. Bizonyos megrendelések elvégzéséhez elengedhetetlen a személyes jelenlét, nem beszélve a hosszabb távra szóló szerződésekről, melyek teljesítése érdekében a dolgozók külföldi munkavégzése elkerülhetetlen.

Koronavírus: enyhített a határzáron és az tesztelési előírásokon a kormány Cikk

Módosította a koronavírus-járvánnyal összefüggő határzárra vonatkozó előírásait a kormány. A tesztelésre, sport- és kulturális rendezvényekre, továbbá az üzleti célú utazásokra vonatkozó enyhítések szeptember 5-én lépnek életbe.

Gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos nyilvántartás és költségelszámolás II. Kérdés

Kiegészíteném az fenti címmel korábban feltett kérdésemet, ami így a következő: Egy alapítvány saját gépkocsival rendelkezik. Azt mindig más és más munkatárs vezeti hivatalos üzleti útjain, több esetben több munkatárs is együtt utazik. Kérdésem, hogy milyen nyilvántartásokat kell vezetni, és milyen költségek és hogyan számolhatók el hivatalos üzleti utazás alkalmával? Amennyiben két munkatárs heti kettő alkalommal munkába járásra használja ugyanezt a gépkocsit, akkor keletkezik-e a magánszemélynek adóköteles jövedelme és mit kell fizetnie, ha egyáltalán kell. Ilyen esetben kell-e egyéb kimutatást (kiküldetési utasítást, rendelvényt) használni. Köszönettel várom a tájékoztatást.

Üzleti útnak minősítés szja-törvény alapján Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy háziorvos egyéni vállalkozó minden rendelési nap a székhelyéről egy 30 kilométerrre fekvő másik településen lévő telephelyére (ahol a rendelő található) utazik saját tulajdonú személygépkocsijával. Kérdésem: az szja-törvény 11. számú melléklet III. pontja alapján ez a megtett út (rendelési naponta oda-vissza távolság egyszer számítva) üzemi használatnak minősül-e, az szja-törvény 5. számú melléklet II.7. pontja szerinti útnyilvántartásban üzleti célú futásként szerepeltethető-e? Válaszát előre is köszönöm!

Személygépjármű lízingdíjának áfája azonos székhely, lakcím esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy áfakörös egyéni vállalkozó, aki operatív lízing formájában szeretne lízingelni egy személygépjárművet. Az lízingdíj áfáját az üzleti célú használat arányában szeretné levonni, mert az üzleti célú utak igazolhatóan a teljes futás 50 százaléka felett lesznek. Az egyéni vállalkozó székhelye azonos a lakcímével. A kérdésem az lenne, hogy ha a lakcíméről/székhelyéről indul üzleti célú útra, és az üzleti útról a lakcímére/székhelyére érkezik vissza, akkor ebben az esetben is levonható a lízingdíj áfája (elvégre nem tud máshonnan elindulni/máshova visszatérni)? Nem minősül-e ez a fajta üzleti célú út munkába járásnak? Válaszát előre is köszönöm!

Mol-kártya elszámolása, adófizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) és közigazgatási intézetünk között megkötött megállapodás alapján intézetünk egy munkatársának a KEF Mol-kártyát biztosít. A kártya a munkatárs nevére szól, hivatali-üzleti utazás esetén a saját gépjárműve használatához biztosít üzemanyagot és a Mol-kártyához kapcsolódó szolgáltatás igénybevételét. A felhasznált üzemanyagról és az igénybe vett szolgáltatásról a számla a KEF részére készül, amelyet intézetünk utólag térít meg a KEF-nek. A hivatali-üzleti utazás nem kiküldetési rendelvény alapján kerül elszámolásra, a munkatárs hivatali-üzleti utazásairól útnyilvántartást vezet a költségelszámoláshoz, amely egy időszakban hiányos (az előző időszak elszámolása alapján a kilométerenkénti üzemanyagköltséget alapul véve). A Gjt. tv. alapján a magánszemélynek saját gépkocsija használatakor a hivatali-üzleti útjaihoz az elszámolt költség után cégautóadót kell megfizetnie, azonban az útnyilvántartás hiányosságából adódó költségkülönbözetet hogyan, milyen adófizetési kötelezettséggel vegyük figyelembe? A cégautóadón kívül – a juttatás után – az szja-törvény rendelkezéseire tekintettel akár a magánszemélynek, akár Intézetünknek van-e adófizetési kötelezettsége? Egyes meghatározott juttatásként vagy bérjövedelemként kell az adót és járulékot megfizetni a juttatás után? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Hivatali, üzleti út Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk (megbízó) külföldi terjeszkedéshez pénzügyi tanácsadási szolgáltatást vesz igénybe külföldi társaságtól (megbízott). A megbízott társaság munkatársa a megbízás keretében az üzleti feladatok személyes egyeztetése érdekében alkalmanként Magyarországra jön. A megbízó a megbízott munkatársának szállodai szállásköltségét a megbízási szerződés szerint – a megbízó nevére szóló számla alapján – kifizeti. A megbízó a szállás költségét a megbízott szerződésszerű teljesítéséhez szükséges, a saját gazdasági érdekkörében felmerült ráfordításnak tekinti. A kérdéseink: – Felmerül-e a külföldi megbízott belföldi szállásköltsége után a megbízónál adókötelezettség? – Milyen szerződési vagy bizonylati forma lenne szükséges ahhoz, hogy a kifizetésre az Szja tv. 3. § 10.pont (hivatali, üzleti utazás), valamint 7. § (1) q) pont (hivatali, üzleti úthoz kapcsolódó szállás) szabályait lehessen alkalmazni? – A megbízó nevére szóló szállás számlájának előzetesen felszámított áfája a megbízónál levonható-e? Köszönettel.

Adózási kihívásokkal is járnak a nemzetközi üzleti utak Cikk

A munkáltatók jellemzően tisztában vannak azzal, hogy munkavállalóik különböző adórendszerek között utaznak, azonban az esetlegesen felmerülő adóadminisztrációs és bérszámfejtési kérdéseket a cégek jelentős része nem vagy csak részben kezeli – derül ki a Deloitte üzleti utazásokat vizsgáló felmérésből. A téma rengeteg vállalkozást érint, a kutatásban megkérdezett társaságok 95 százalékánál vesznek részt a munkavállalók különböző nemzetközi üzleti utazásokon.

Személygépkocsi nyílt végű lízingjének áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. nyílt végű lízing keretében személygépkocsit üzemeltet. A futamidő 60 hónap. Eddig útnyilvántartás vezetésével elkülönítettük a magán és a céges utakat. A havi lízingdíj áfájának annyi százalékát nem vontuk le, ahány százalékot az adott hónapban a megtett magánút képvisel. Ezzel egyidőben a kezdőrészlet korábban levont áfájának 1/60-ad részét is kiigazítottuk ezzel az arányszámmal, kvázi "visszafizettük" a magánútra eső kezdő részlet áfáját. A kérdésem az, hogy ha az útnyilvántartás nélküli megoldást választjuk (50 százalékos magánhasználatot, 50 százalékos céges használatot feltételezve), akkor mi a helyzet a kezdőrészlet levont áfájának 1/60-ad részével? Most annak az 50 százalékát kell minden hónapban beállítani fizetendő áfaként? Mert ez azt jelentené, hogy egy 5 millió forintos kezdőrészlet áfájának az 50 százalékát szép lassan vissza kellene fizetni a költségvetésbe. Vagy rosszul értelmezem?

Munkavállaló szállásdíja: levonható-e az áfa vagy sem? Cikk

A cég értékesítési vezetője ingázik a lakóhelye és a vállalkozás székhelye között. Beosztásából kifolyólag az egész ország területén végez munkát. Amikor heti két egymást követő napon a székhelyen tartózkodik, nem utazik mindkét nap haza, hanem a cég finanszírozza – a társaság nevére szóló számla alapján – a szállásdíját. Levonásba helyezhető-e ezen szállásdíj áfatartalma? Dr Bartha László adójogi szakjogász szakértőnk válaszolt.

Gyárlátogatás – üzleti partner adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk gépek nagykereskedelmével foglalkozik, melyeket a külföldi gyáraktól szerez be. Az egyik gyár gépeiről elterjedt, hogy nem is itt Európában, hanem Kínában gyártják. Ennek a kételynek az eloszlatására ügyfelünk akciót szervezett, melynek keretében, aki decemberben a gépekből X forint értékben vásárolt, ajándékutat kap egy gyárlátogatásra Hollandiába, 1 fő erejéig, 2-3 napos útra. A rövid részletezés után a kérdés arra irányulna, hogy a nagykereskedő ügyfelünknél jelentkezik buszbérlés, külföldi szálláshelyszámla, esetleg étel-italköltség is. Ezeket miként kell kezelni számviteli és adózási szempontból? (Összege kb. személyenként 130 ezer forint.) Ahol több fő jönne az üzleti partnertől, ott ezt a díjat kérnék el költségtérítésként is. Ügyfelünknek nincs utazásszervezési tevékenysége, így ezt milyen jogcímen számlázhatja ki az üzleti partnereknek, és a könyvekben milyen költség alatt tüntetheti fel? Az üzleti út dokumentálását és az adózást tekintve mit kellene tudnunk? Köszönöm válaszát előre is!

Kiküldetés: mi változott és mi nem a napidíjszabályokban? Cikk

A személyi jövedelemadó (szja) törvényben 2016. augusztus 1-jétől módosult a belföldi kiküldetés fogalma: ezentúl, ha a munkáltató a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződésben rögzített, vagy ennek hiányában a szokásos munkavégzési helytől eltérő belföldi helyen történő munkavégzésre utasítja, adózási szempontból kiküldetésben töltött időnek csak a feladat ellátása érdekében szükséges utazási idő számít. Hogyan érinti ez a fuvarosokat?

Hivatali célú költségek Kérdés

Egy kft. ügyvezetője (nem munkaviszonyban látja el feladatát) a céges útjaival kapcsolatban különböző számlákat, illetve bizonylatokat (amelyek nem számlák) ad le a könyvelés felé. Ezen számlák, bizonylatok a cég külföldi partnereinek felkeresésével kapcsolatosak, rendszerint repülőjegyek, szállás+reggeli, parkolás, útdíjak, tankolás, gépkocsibérlés, étkezés. Ilyen üzleti utak esetében a társaságnak kell kiküldetési rendelvényt kiállítania, hiszen nem a munkáltató küldi el munkavállalóját céges útra, hanem maga az ügyvezető utazik. Hogyan lehet elszámolni azon költségek összegét, amelyről nem ad a cég névére szóló számlát? Például van, hogy parkolóautomatából vásárol parkolójegyet külföldön. A cég, valamint az ügyvezető (aki külföldi állampolgár) szempontjából keletkeztet-e adókötelezettséget bármelyik tétel (például a nem szállásdíjban foglalt reggelin kívüli étkezés)? A számlákat az 52-es utazási, kiküldetési költségek között kell nyilvántartani? Esetleges ellenőrzéskor, hogyan bizonyítható, hogy valóban üzleti céllal jelent meg az ügyvezető, ha például a partner megkeresése után mégsem kötöttek üzletet? A külföldi számlák tekintetében áfa szempontjából van-e valami bevallási kötelezettség? A számlán a "kinti" adómértéket tüntették fel.

Üzleti utak, külföldi munkák, magyar munkavállalói vélemények Cikk

A magyar munkavállalók egybehangzóan úgy vélik, hogy a külföldi üzleti utak növelik a munkájuk értékét, mégis alig dolgoznak olyan pozícióban, amely erre lehetőséget adna. A Randstad Workmonitor adatai szerint mindössze tízből egy magyar szokott külföldre menni céges ügyben, amely messze elmarad a globális átlagtól. Ötből három megkérdezett egy jó állásért még a határon túlra is költözne.

Üzleti partner külfdöldi utazásának költsége Kérdés

Ha egy kft. ügyvezetője a bizonyítottan üzleti célú külföldi utazására marketingcélból magával viszi egy partner cég képviselőjét, ennek a személynek az utazási és szállásköltsége elszámolható-e a kft. részéről, illetve milyen adó- és járulékterhek mellett?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérkifizetés tárgyi eszközzel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Beteg gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíjkorhatár elérése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close