33 találat a(z) üzlethelyiség cimkére

Ingatlanon végzett beruházás értékesítése Kérdés

Online pénztárgép Kérdés

Bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó az önkormányzattól bérel üzlethelyiséget, ahol szépségszalont szeretne üzemeltetni. Ő mint kozmetikus és két fodrász (akik szintén katás egyéni vállalkozók, tehát nem mint alkalmazottak). A szalonba minden berendezést ő biztosít a fodrászok részére. Ilyen esetben ez eszközhasználati díjnak számít vagy ingatlan-béradásnak? Mi szerepeljen a számlán? Segítségét előre is köszönöm!

Napkollektor elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni a következőben: adott egy egyéni vállalkozó, aki a családi háza mögött húsboltot üzemeltet (a feldolgozás is ott ttörténik), minden engedélye megvan évek óta. Napkollektort szereltetett fel. Ennek a költsége a vállalkozásban elszámolható-e, megbontva az üzlet és a lakás százalékos arányában? Valamint az áfa vissza igényelhető-e? A költségelszámoláshoz szükséges-e, hogy az üzlet külön helyrazi számon szerepeljen? Az én értelmezésemben az szja-törény 11. számú melléklete szerint a tevékenységgel arrányosan lehet a beruházást elszámolni, és nem kell, hogy külön helyrajzi számon szerepeljen az üzlet. Válaszát előre is köszönöm.

Alanyi adómentes kataalany, tevékenységét megszünteti, üzlethelyiségét értékesít Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2008. évben egyéni vállalkozó áfakörbe tartozott, üzlethelyiséget vett, áfakörbe tartozó adóalanytól, így áfa-visszaigénylése nem volt. 2015. évben kataalany lett és alanyi adómentességet választott. 2018. december 31. napjával tevékenységét megszüntette, ezt megelőzően üzlethelyiségét értékesítette magánszemélynek. Az áfatörvény 193. § (1) bekezdés a) pontja szerint helyesen járt-e el, amennyiben az értékesítéskor 27 százalék áfát számított fel az értékesített üzlethelyiség vételárára, függetlenül attól, hogy az áfa alanya a vevő, vagy sem.

Egyéni vállalkozó üzlethelyiséget vásárolt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a 2013. évben üzlethelyiséget vásárolt és az áfát levonásba helyezte. Abban az esetben, ha a vállalkozását megszüntetné, milyen adófizetési kötelezettségek terhelik áfa és szja tekintetében? Segítségüket előre is köszönöm. Oroszné

Bérbeadás Kérdés

T. Szerkesztőség! Katás egyéni vállalkozó a magánszemély tulajdonában lévő üzlethelyiséget kft.-nek kívánja a továbbiakban bérbeadni. A kft. kifizetőhelyként számlát kér, és nettó összegben utalna. A katás adószámhoz rendelt számlatömb használható magánszemély adóazonosítójával? Milyen formában lehet a bérleti díjról szabályos bizonylatot adni? Kiváltható egy bérbeadásos adószám? Köszönettel Varga Éva

Üzlethelyiség értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném segítségét. Egyéni vállalkozó 2012-ben vásárolt egy üzlethelyiséget két eladótól. Az egyik magánszemély, a másik egyéni vállalkozó volt. Az egyéni vállalkozó része után visszaigényeltük az áfát. Most 2018-ban értékesítjük az üzletet magánszemélynek. Van áfafizetési kötelezettségünk, vagy a fele után kell most megfizetni az áfát? Esetleg lehet teljes egészében mentes az értékesítés? Válaszát előre is köszönöm!

Épületfelújítás számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kkt. bérelt üzlethelyiségben éttermet üzemeltetett. Az üzemeltetést átveszi egy másik cég, akinek a tulajdonában van az épület (akitől eddig a helyiséget bérelte). A kkt. a továbbiakban semmilyen tevékenységet nem végez, a könyvekben szereplő tárgyi eszközöket és árukészletet kiszámlázza az átvevő cégnek. 2013-ban felújították az üzlethelyiséget, erre két százalékos értékcsökkenést számoltunk el évente. A kérdés, hogy az épület felújítását is ki kell-e számlázni, és ha igen, akkor milyen jogcímen? Illetve, ha nem kell átszámlázni, akkor mi a teendő vele a továbbiakban?

Gázcsatlakozási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás tulajdonában lévő (bérbeadásra hasznosított) üzlethelyiségénél gázcsatlakozási díj merült fel 150 000 Ft értékben. Ezt vagyoni értékű jogként könyveli a vállalkozás. Az üzlethelyiség már maradványértéken van nyilvántartva. Milyen leírási kulccsal tud a vállalkozás terv szerinti értékcsökkenési leírást elszámolni a netto 150 000 Ft értékű vagyoni értékű jogra? Van lehetőség a 2 év alatti leírásra?

Bérleti díj Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelünk és üzlethelyiségének bérbeadója a szerződésben a bérleti díjat euróban határozta meg. A befogadott számlán a nettó bérleti díj és az áfa euróban is és forintban is fel van tüntetve. Mi a forint összeget könyveljük. Helyes ez az elszámolási mód? Köszönettel Bánrétiné Kovács Edit

Üzlethelyiség-eladás Kérdés

1999-ben vett a bt.-m egy üzlethelyiséget 4,6 millió forint plusz áfáért. Meg akarom szüntetni a bt.-t, és úgy gondolom, én mint magánszemély megvenném 8 millió forint körüli összegért az üzlethelyiséget. Kérdésem: kell-e még a bt.-nek áfát fizetni, mivel a nyilvántartás szerint 100 forint értékű az ingatlan? Vatai Imre

Üzlethelyiség: nyílt végű pénzügyi lízing lezárása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2008-ban nyílt végű pénzügyi lízing keretében a cég megvásárolt egy üzlethelyiséget. A lízing futamideje még nem járt le, kivásárlási ajánlatot tettek a cég tulajdonosai. A bank az ajánlatot elfogadta, a fennálló tartozás egy részét elengedte, a tulajdonszerzők a cég tulajdonosai lettek, de mint magánszemélyek, tehát a lízingbevevő élt a lehetőséggel, és harmadik személyt jelölt meg a vételre. Ebben az esetben milyen számviteli teendők vannak, a zárás hogyan könyvelendő, és hogyan alakul az áfalevonás?

Ingatlanértékesítés áfakérdése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gazdasági társaságunk 2007.02.15-én vásárolt egy üzlethelyiség besorolású ingatlant magánszemélytől. Az ingatlant a vásárlást követően bérbeadta, és ezen tevékenységre az áfakötelezettséget választotta. Az ingatlanon történő beruházások áfáját levonta. Az ingatlan értékesítése áfamentesen történik, mert e vonatkozásban nem választotta az adókötelezettséget. Kérdésem, hogy kell-e tárgyi eszköz áfakorrekciót készíteni? Az eladás előtti pillanatban választható-e az áfakötelezetté tétel, ha ezidáig nem értékesített ingatlant? Köszönettel.

Diszkó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó eddigi fő tevékenységi köre 563001 Diszkó működtetése volt. Ezt a tevékenységet saját üzlethelyiségében és alkalmi rendezvényeken külső helyszíneken is végezte, italárusítással együtt. Ez az üzlet volt eddig a székhelye és telephelye is. Az üzlethelyiséget eladta, de az alkalmi rendezvényeket bérelt helyiségekben italárusítással együtt folytatni szeretné, mellette az egyéni vállalkozó, mint diszkós is szolgáltatást nyújt más vállalkozóknak. Olyan tevékenységi kört-köröket keresünk, amelyek lefedik ezen tevékenységeket, és nem telephelyengedély-köteles, mert üzlethelyisége ezután már nem lesz. Székhelye pedig az egyéni vállalkozó állandó bejelentett lakcíme lesz. Köszönöm!!!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Láncügylet – áfastátusz

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Katás bt. eszközbérbeadást végezhet-e

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close