63 találat a(z) üzemi baleset cimkére

Apaszabadság és keresőképtelenség Kérdés

Nyugdíjas munkavállaló munkahelyi balesete üzemi baleset lehet-e? Cikk

Gyakran felmerül kérdésként, hogy nyugdíjas munkavállaló munkabalesete esetében kell-e üzemi balesetet elismerő határozatot hozni. A kérdés megválaszolása a jogszabályi rendelkezések áttekintésével sem egyszerű. A jogértelmezésben segítséget nyújthat a Magyar Államkincstár Családtámogatási és Egészségbiztosítási Főosztályának állásfoglalása.

Egyre több a halálos munkahelyi baleset Cikk

Emelkedik a halálos munkahelyi balesetek száma - írja a Világgazdaság az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) adataira hivatkozva, amely szerint az idei év első hét hónapjában harminc halálos kimenetelű munkahelyi baleset történt, 3,4 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

Nyugdíjas munkavállaló munkabalesete Kérdés

Baleseti járadék: ki, mikor, meddig jogosult rá? Cikk

Baleseti járadékra az a személy lehet jogosult, akinek üzemi baleset következtében 13 százalékot meghaladó egészségkárosodása keletkezett, és a megállapítás kezdő időpontjában nem részesül a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban (rehabilitációs, rokkantsági ellátás). A baleseti járadék megállapításának elsődleges feltétele, hogy az érintett személy elszenvedett balesete üzeminek minősül-e vagy sem. Cikkünkben az erre vonatkozó rendelkezések értelmezéséhez nyújtunk fogódzót.

Munkáltatók, figyelem! Fontos kártérítési kérdésben döntött a Kúria Cikk

A munkáltató munkavállalója egészségkárosodásáért fennálló kártérítési felelősségének tárgyában hozott ítéletet öt évig tartó jogi procedúrát követően a Kúria az Mfv.X.10.040/2020 számú ügyben.

Üzemi baleset okozta egészségkárosodás miatti sérelemdíj ügyében döntött a Kúria Cikk

Üzemi balesetet követően egészségkárosodást szenvedett egy munkavállaló, ezért sérelemdíjat kért munkáltatójától. Az összegről jogi vita folyt, az eset a Kúriáig jutott. Tájékoztató a Kúria M.I. tanácsa által tárgyaláson kívül elbírált Mfv.I.10.290/2019. számú ügyről.

Karantén: kinek, mikor jár táppénz? Cikk

Egészségügyi veszélyhelyzetben gyakran felmerülő kérdések – egyebek mellett –, hogy kaphat-e táppénzt a karanténban lévő, egyébként még igazoltan nem beteg személy, hogyan nyújtható be a keresőképtelenségi igazolás személyes kapcsolattartás hiányában, és miként forduljanak a háziorvoshoz a betegek légúti fertőzési tünetek esetén.

Munkaidő alatti távollét Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssekkel fordulunk Önökhöz: 1. Amennyiben a munkáltató 1-1 alkalommal, ráutaló magatartással, engedélyezi a munkavállalóinak, hogy munkaidőben kimenjenek magán hivatali ügyet intézni, vagy temetésre, vagy akár boltba, és velük ez idő alatt baleset történik, akkor a felelősség kié (üzemi balesetnek számít vagy sem)? 2. Nyilván kell tartani az ilyen 1-1 alkalmat, ha a munkáltató ezt a munkaidejéből nem vonja le a munkavállalónak? 3. A fenti szabályzás (ha van ilyen) eltér fix és rugalmas munkaidőbeosztásnál? Válaszukat előre is köszönjük.

Munkaviszony megszüntetése üzemi balesetből származó táppénz alatt Kérdés

Tisztelt Adózóna! Milyen lehetősége van a munkáltatónak üzemi balesetből származó táppénz alatt felmondani? Van-e különbség "sima" táppénz és üzemi baleset között? Köszönöm válaszukat!

Ki, és mikor jogosult baleseti járadékra? Cikk

A baleseti járadékra való jogosultsághoz három feltétel együttes teljesülése szükséges. Az első, hogy az érintett személy üzemi balesetet szenvedjen, a második, hogy a baleset következtében bizonyos mértékű egészségkárosodása keletkezzen, a harmadik pedig, hogy a járadék megállapításának napján ne illessék meg a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai, rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátás.

Baleseti hozzátartozói nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi esetben kérném szíves segítségüket: egyik munkavállaló sajnálatos módon üzemi balesetben elhunyt. 57 éves volt. Felesége baleseti özvegyi nyugdíjat igényelne. Mitől függ ebben az esetben az ellátás összege? Az elhunyt szolgálati idejének hossza mennyiben befolyásolja az ellátás összegét? Illetve az igénylőlaphoz milyen dokumentumokat szükséges csatolni? Például házassági anyakönyvi kivonat, halotti anyakönyvi kivonat, az elhunyt TB kiskönyve stb. Válaszukat előre is köszönöm!

Üzemi balesettel kapcsolatos bejelentési kötelezettség Kérdés

Keresőképtelenséggel nem járó üzemi balesettel kapcsolatban a kifizetőhely határozat hozatalra köteles, az esetleges baleseti egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevétele okán, melyet elküld a biztosítottnak. Van-e még más kötelezettsége? Kell-e jelenteni az illetékes kormányhivatalnak? Amennyiben tanulószerződéssel foglalkoztatott tanulót ér üzemi baleset (munkába menet), be kell-e vonni az oktatási intézményt is a baleset kivizsgálásába?

Üzemi baleset Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő balesettel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. A munkavállaló 2019.04.01-től áll munkaviszonyban a munkáltatónál, harmadik ország állampolgára (pakisztáni). 2019. április 23-án a munkavégzés után az öltözőből szálláshelyére indult, a telephely udvarán megbotlott és megsérült. Úti balesetnek vagy üzemi balesetnek ismerhető el az eset, jogosult baleseti táppénzre a munkavállaló – független a biztosítási időtől – a keresőképtelenség teljes időtartamára, legfeljebb 1 évig? Megtisztelő válaszukat ezúton is nagyon köszönöm!

Egészségbiztosítási ellátási költség megtérítésének könyvelése Kérdés

Üzemi baleset miatt a dolgozó egészségbiztosítási ellátási költségét az egészségbiztosító fizetési meghagyással kiterhelte a cégre. Ezt milyen költségre kell könyvelni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed, gyed, táppénz megbízási jogviszonyban

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31