97 találat a(z) ügyvezetés cimkére

Ügyvezető bére Kérdés

Ha egy kft.-tagnak semmilyen más jogviszonya nincs, akkor lehet-e olyan, hogy csak 2 órás munkaviszony után fizeti a járulékokat (3 éve csak körülbelül 20 ezer forintot fizet havonta a NAV-nak)? A céges jogviszonyok azért zavarnak meg, mert én nagyrészt egyéni vállalkozóknak könyvelek, és ott kizárt az ilyen lehetőség. Ha ott nincs más, akkor mindenképpen főállású egyéni vállalkozó, és szóba sem jöhet, hogy csak 2 órányi munkavégzés után fizeti a járulékokat, csak a minimálbér vagy a garantált bérminimum jöhet szóba. Anyuka semmit nem csinál, így a nyugdíja miatt ő nem is fizet. Ez oké, mert van más jogviszonya (nyugdíj). De a lányának, aki az ügyvezető is, neki sehol semmi a kft.-n kívül. Ha el lehet végezni 2 órában a tevékenységet, akkor sem vonatkozik rá, hogy kötelező a minimálbér vagy a garantált bérminimum után fizetni? A két óra zavar, mert, hogy nincs semmi egyebe. A cégek tagjainál, ügyvezetőinél...ezek szerint nem él a kötelező legkisebb minimálbér vagy garantált bérminimum (ha nincs egyéb, például 36 órás munkaviszony, vagy nyugdíj, stb.)? Számomra a munkaviszonyos korábbi számfejtés is zavaró, mert a társasági szerződésben sehol nem szerepel, hogy ő munkaviszonyban látná el az ügyvezetést. Nem kellett volna belevenni? Válaszát előre is köszönöm.

Ügyvezetés többes munkaviszonyban részmunkaidőben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az új Ptk. szerint van-e lehetőség arra, hogy egy bt. beltagja az ügyvezetést és a személyes közreműködést kettős munkaviszonyban, részmunkaidőben lássa el? Üdvözlettel, várom válaszát.

Beltag járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. beltagja, aki máshol részmunkaidőben dolgozik, a társaságban munkaviszonyban látná el az ügyvezetői, illetve az egyéb tevékenységet is. Mivel egyik tevékenység sem igényli a napi 8 órás foglalkoztatást, így megteheti, hogy csak heti 10 vagy heti 20 órás munkaviszonyban dolgozik, s ez után fizeti meg a járulékokat? (Természetesen a minimálbérhez arányosítva kerülne meghatározásra a részmunkaidős foglalkoztatás jövedelme, illetve a járulékalap.)

Bt.-nél tagi jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bt. beltagjai eddig tagi jogviszonyuk alapján látták el az ügyvezetést, és emellett személyes közreműködés alapján kapták a jövedelmüket. Ha most változtatni kell az alapító okiraton, és a továbbiakban is a személyes közreműködésük alapján biztosítottak, jövedelmet kapnak, az ügyvezetést megbízással látnák el, kell fizetni nekik ezért? A megbízásért kötelező jövedelmet elszámolniuk, vagy lehet ingyen, 0 forint jövedelemért ellátni ezt a feladatot? Köszönöm a válaszát.

Társasági jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. többségi tulajdonosa öregségi nyugdíjasként, díjmentesen végzi az ügyvezetést, a társaságban más munkát nem végez. A társasági szerződés módosításakor hogyan kell meghatározni a tevékenységét?

Bt.-beltag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. beltagja (másik cégnél napi 2 órás munkaviszonyban dolgozik) munkaviszonyban is elvégezheti az ügyvezetést, amennyiben ezt a társasági szerződésben rögzítik. A cég tevékenysége, illetve az ügyvezetéssel kapcsolatos teendők nem igénylik a napi 8 órás munkaviszonyt. Ennek ellenére is teljes munkaidőben kellene munkaviszonyt létesíteni, vagy elegendő a napi 4 óra, vagy akár a napi 2 óra is? (A tevékenység zavartalan működéséhez elegendő lenne a napi 2 óra is). Köszönöm válaszát: Cs. Éva

Ügyvezetés gyes mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft.-ben az ügyvezető tag gyesen van. Az ügyvezetést megbízási jogviszonyban nulla forintért végzi, és négyórás munkaviszonyban dolgozik a cégnél. Ebben az esetben az ügyvezetési státuszában mentesül a teljes járulékfizetés alól, vagy azt is munkaviszonyban kellene végeznie, hogy ne keljen fizetni a teljes járulékot? Válaszát előre is köszönöm: Páll Miklós

Ügyvezető jogállása és a társasági szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. társasági szerződése alapján az ügyvezető (tag) munkaviszonyban láthatja el az ügyvezetést. Személyes közreműködésről a társasági szerződés nem rendelkezik. Jól gondolom-e, hogy ebben az esetben ügyvezetés munkaviszonyban, személyes közreműködés tagi jogviszonyban jöhet létre? Van-e mód arra, hogy a személyes közreműködés is belekerülhessen a munkaviszonyba az ügyvezetéssel együtt?

Kapcsolt vállalkozás az ügyvezetésre tekintettel Kérdés

Az egyik cégben (kft.-ben) a cégkivonat szerint "A" magánszemély önálló ügyvezető. A másik cégben (zrt.-ben) az ügyvezetés típusa igazgatóság, ahol – szintén a cégkivonat szerint – ugyanazon "A" magánszemély igazgatósági tag másik két igazgatósági taggal együtt. A kérdéses "A" magánszemély együttes aláírási joggal rendelkezik a zrt.-ben, a másik két igazgatósági tag közül bármelyikkel. A két cég – a kft.és zrt.–teljesen eltérő tulajdonos tagokkal rendelkezik. Kérdésünk: "A" magánszemélyre, mint ügyvezetőre tekintettel megvalósul-e a kapcsolt vállalkozási viszony a kft. és a zrt. között 2015. január 1-jétől?

Férj és feleség ügyvezetése kapcsolt lesz-e 2015-től Kérdés

2015. január j-jétől kibővül a kapcsolt vállalkozások értelmezési köre. Egyik társaságban kettős ügyvezetéssel egy független fél és a férj külön-külön önállóan, emellett mindketten 50-50 százalékos tulajdoni hányaddal vezetik "A" társaságot. "B" társaságban a férj a feleségével 50-50 százalékos tulajdonlás mellett a feleség ügyvezetésével működik. "A" és "B" cég között van szerződéses kapcsolat. Az eddigi szabályok szerint nem minősültek még az összeszámítással sem mindkettőben 50 százalékot meghaladóan többségi befolyással rendelkezőnek. 2015. január elsejével hozott ügyvezetés-azonosságában nem kell alkalmazni a rokonsági fokokkal összeszámítandó szabályt? Köszönettel.

Kft. ügyvezető jogállása és járulékai Kérdés

Kérdésem, hogy a kft. ügyvezetője munkaviszonyban végezheti-e az ügyvezetői munkát heti hat órában, vagy kötelezö számára a heti 40 órás, vagyis 8 órás munkaidő? Helyesen értelmezem-e, hogy heti 36 órás foglalkoztatása esetén a járulékokat az időarányos minimálbér után kell bevallani és megfizetni?

Járulékkötelezettség nők korhatár előtti nyugdíja mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy milyen járulékkötelezettségekkel számolni, ha egy vállalkozás tagja a nők 40 éves szolgálati idejére tekintettel ment el nyugdíjba, és ügyvezetői tevékenységéért havi 20 ezer forint megbízási díjat kap, egyéb személyes közreműködéséért pedig további 100 ezer forintot? Ez a korhatár előtti ellás saját jogú nyugdíjnak számít, de ahol az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése számít (például szociális hozzájárulási adó), ott nem számít nyugdíjasnak? Válaszát előre is köszönöm!

Járulékfizetés II. Kérdés

Tisztelt Széles Imre! Köszönöm válaszát. Egy kiegészítő kérdésem lenne. Munkaviszonyban lenne a masszőr tevékenység. Az ügyvezetést hogyan lehetne megoldani, hogy ne kelljen járulékot fizetni?

Egyszemélyes kft. Kérdés

Ha egy egyszemélyes kft. alapító okiratában nincs benne, hogy az ügyvezetői tevékenység munkaviszony keretében is ellátható, akkor kell-e ezt módosítani és a cégbírósághoz is elküldeni? Vagy elegendő egy jegyzőkönyvben és munkaszerződésben rögzíteni, hogy munkaviszonyban kívánja ellátni a tevékenységét? Az ügyvezető, aki egyben a kft. munkájában személyesen is közreműködik, 23 éves, és úgy tudom, hogy tagi jogviszonyban a 25 év alattiakat érintő szocho-kedvezmény nem vehető figyelembe.

Egyszemélyes kft. – kölcsön ügyvezetőtől és megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget kérnék az alábbiakban. 1) Egy egyszemélyes kft.-ben a feleség a tulajdonos, a férj az ügyvezető, akinek máshol van heti 40 órás munkaviszonya, a kft.-ben megbízási díjjal látja el az ügyvezetést, havi 15 ezer forintért. Helyesen jártunk el, ha így bérszámfejtettünk? Kérem a konkrét példán keresztül a segítő válaszukat. Tíz százalékos költséghányadról nyilatkozott az ügyvezető. Mint ügyvezető nem is nyilatkozhatott volna, függetlenül attól, hogy megbízási szerződésről van szó? Számfejtése így történt: megbízási díj 15 ezer Ft/hó, levont szja 2160 Ft; a kft. 3645 Ft szochót, és 203 forint szakképzési hozzájárulást fizet, és vall be havonta. Kifizetve havi nettó 12 840 Ft. 2) Az ügyvezető utal a kft. számlájára kölcsönt. Ez "tagi kölcsönnek" minősül? Az ügyvezető nem tag a kft.-ben, de családtag. Ez hogyan alakul a társasági adó bevallásban? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs