89 találat a(z) ügyvezetés cimkére

Társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy társaság 4 taggal, azonos tulajdoni arányban alakul, 25-25 százalékban, közülük az egyik tag az ügyvezetést is ellátja megbízási jogviszonyban, tiszteletdíj ellenében és mellette máshol van 40 órás munkaviszonya, akkor ő társas vállalkozónak minősül-e? Köszönöm válaszát.

Ügyvezető tagi jogviszonya és személyes közreműködése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyszemélyes kft. tagja, aki rendelkezik máshol 36 órát meghaladó jogviszonnyal, ügyvezetést és személyes közreműködést végez cégében. Az egyszemélyes kft.-ben 36 óra melletti tagi jogviszonnyal van bejelentve. Tevékenységéért bruttó 30 000 forint díjazásban részesül. Helyesen jár el a társaság, ha a 30 000 forint után fizeti meg az adót, úgy, hogy az ügyvezető nem válik biztosítottá? Hogyan alakul a szocho és a szakképzési hozzájárulási fizetési kötelezettség? Külön jogviszonyt jelent-e a tag ügyvezetése és személyes közreműködése?

Kft.-tag járuléka Kérdés

Egyszemélyes kft. tagja máshol nem rendelkezik biztosítási jogviszonnyal. Az ügyvezetést más látja el. Ilyen esetben kell-e járulékot fizetni, ha a tag nem személyesen közreműködő?

Kft. ügyvezetése szülés, csecsemőgondozás idején Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Adózónán 2016. július 2-án "Ha az egyszemélyes kft. ügyvezetője várandós" címmel megjelent cikk kapcsán további kérdéseim merültek fel. Tovább gondolva a fenti cikkben vázolt szituációt, szeretném megkérdezni, mi a helyzet akkor, ha az ügyvezető hölgy úgy dönt, hogy az ügyvezetéssel kapcsolatos dolgokat mégis ő látja el a továbbiakban is és inkább nem kéri a csedet? Hogyan alakul ebben az esetben a járulékfizetési kötelezettsége a kft.-ben (esetünkben a kft. tagi jogviszony az egyetlen biztosítási jogviszonya). Betegállományba vonulhat a szülés-csecsemőgondozás idejére? Vagy akkor megint nem láthatná el az ügyvezetői teendőket? A további anyasági ellátásokra (gyed. gyes) való jogosultság, illetve azok igénybe vétele befolyásolják az ügyvezetést, illetve a járulékfizetést? Előre köszönöm megtisztelő válaszát! Bozsik István

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft.-ben ügyvezető1 100 százalékos tulajdonos. "B" Kft.-ben ügyvezető2 51 százalékban tulajdonos. "A" és "B" Kft. ügyvezetői alapítottak egy "C" Kft.-t, melyben 40-40 százalékos tulajdonrészük van, a további 20 százalék a családtagjaik tulajdona. "C" Ktt.-ben közösen látják el az ügyvezetést. Kérdésem, hogy A-B-C kft.-k egymással kapcsolt vállalkozások-e?

Ügyvezetés közterhei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. gyesen lévő tagja a társaság ügyvezetője, a társaságban ténylegesen tevékenységet végez heti 40 órában, ezért a garantált bérminimumot kapja, máshol nincs munkaviszonya. A társasági szerződés nem tartalmaz adatot arra vonatkozóan, hogy az ügyvezető milyen formában látja el a feladatát. Hogyan alakul ebben az esetben a munkáltatói járulékok alapja? Szintén kft. esetében az ügyvezetést a kft. nyugdíjas tagja látja el. Hivatkozott cikkük alapján (http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Surget_az_ido_az_ugyvezetoknek_igazodniuk_k_416QG0#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly) nincs egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség. Kérem ebben az esetben a tisztelt szakértő megerősítését. Előre is köszönöm.

Rehabilitációs ellátás melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy rehabilitációs ellátásban részesülő személy két cégnek is ügyvezetésre jogosult tulajdonosa. Az egyik cég egyszemélyes kft., a másiknak van rajta kívül másik tulajdonosa is, de az ügyvezetést csak ő láthatja el. Milyen jogviszonyban, és hány órában láthatja el a tevékenységét, hogy az ellátása ne kerüljön veszélybe? Köszönöm a segítséget.

Variációk gyes melletti munkavégzésre Cikk

Egy édesanya részmunkaidős munkát vállalna gyes mellett saját cégnél vagy másutt. Milyen járulékterhekkel kell számolnia? Olvasói kérdésre Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

Bt.-tag munkaviszonyban Kérdés

Jelenleg bt. tagja és ügyvezetője vagyok. A bt.-ben az ügyvezetésen kívül személyesen is közreműködök. A járulékokat, mint társas vállalkozó fizetem a törvényi előírás szerinti mértékben. Van-e lehetőségem arra, hogy munkaviszony keretében végezhessem az ügyvezetést és az egyéb tevékenységeket? Hogyan lehet ezt megoldani, milyen dokumentumok kellenek hozzá, és hogyan történjen az adózás- és a járulékfizetés? Köszönöm a választ.

Kft.-tag lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben egy kft. tagja kívánja igénybe venni az 5 millió forintos lakáscélú támogatást a saját kft.-ből, arra ugyanúgy lehetőség van-e, ha munkaviszonyban látja el az ügyvezetést, mint bármely más alkalmazott esetében?

Ügyvezetői feladatok ellátása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy ügyvezetést csak megbízásos vagy alkalmazotti jogviszonyban lehet-e ellátni, vagy van mód esetleg arra is, hogy az ügyvezető, ha a társas vállalkozásnak egyben tagja is, akkor tagi jogviszony keretében folytassa a tevékenységét? Úgy tudom, a kérdést az is befolyásolja, hogy egyszemélyes kft.-ről van-e szó, illetve szerződésminta szerint készült-e a társasági szerződés, vagy ügyvéd által írt alapító okiratba foglalták az alapítást. Köszönöm válaszát előre is!

Lakáscélú támogatás és munkaviszony aránya Kérdés

Tisztelt Szakértők! Adható-e adómentes lakáscélú támogatás (hitel törlesztőrészletének megfizetésére) abban az esetben, ha a támogatott személy a cég ügyvezetője, s egyben résztulajdonosa, heti 36 órát meghaladó munkaviszonya máshol van, az adott (saját) cégnél heti 2 órás munkaviszonyban látja el az ügyvezetést? Figyelembe kell-e venni a támogatás juttatásánál a munkabérét, illetőleg az a saját cégénél bejelentett munkaóráit, vagy nála is a maximum 5 millió forint, illetőleg a 30 százalékos érték a mérvadó? Válaszukat előre is köszönöm.

Ügyvezetés részmunkaidőben Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi munkaügyi és tb-kérdésben kérném a segítségüket. Adott egy gazdasági társaság (kft.), ahol az egyik tag kizárólag ügyvezetőként tevékenykedik. A kérdés az, hogy ha napi kétórás munkaidőben látja el a tevékenységet, akkor ez minek tekinthető: részmunkaidőnek vagy napi 8 óránál rövidebb teljes munkaidőnek? Előbbi esetben ugyanis arányosan is adható a minimálbér fizetésként, s ezzel, ha jól gondolom, nem szükséges a minimálbér után megfizetni a járulékokat, hiszen nem minősül társas vállalkozónak a munkaviszonyos ügyvezető. Úgy tudom, hogy az adott munkakörre irányadó teljes munkaidőhöz képest kell meghatározni a részmunkaidőt. De, ha csak egy ügyvezető dolgozik napi 2 órában, akkor ott mi tekinthető teljes munkaidőnek? Akár a napi 2 óra is, s akkor nem lehet arányosan csökkentve munkabért megállapítani?

Öregségi nyugdíjas bt.-beltag járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő esetben kérném szakmai iránymutatását: Egy bt. beltagja öregségi korhatárt elérő (öregségi) nyugdíjas. A bt. ügyvezetését "tagi" jogviszonyban látja el, és egyéb személyes közreműködésre nem kötelezett (csak ügyvezetői feladatokat lát el). A részére (ügyvezetésre) meghatározott havi díjazás 270 000 forint. Kérdésem: milyen járulékfizetési kötelezettségek terhelik a bt.-t?

Jogviszonyok Kérdés

Egy most alakuló bt. a katát választotta a beltagja után. A társasági szerződésben úgy rendelkeztek, hogy a beltag látja el az ügyvezetési feladatokat munkaviszonyban napi egy órában. Megfizeti az 50 ezer forintot mint katás és a járulékokat a munkaviszony után. Most volt adóellenőrzése, mint induló céget nézték, az ellenőrök ezt nem értették. 1041-es nyomtatványon bejelentettük a munkaviszonyt és hogy a beltag társasvállalkozó. A társas vállalkozói jogviszonyt visszatöröltették velünk. Tv -nek megfelelően jártunk el?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős állampolgár

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs