98 találat a(z) ügyvezetés cimkére

Katás bt. beltag csed, gyed Kérdés

Egy katás bt. beltagja (a beltag a kata adózó) kismama. A szülés várható időpontja 2017. 12. 20. Kérdés: Fizetnie kell a katát addig, amíg meg nem szül? A csed 6 hónapig jár, a csed ideje alatt kapja a 90 000 forint alapján a csedet és az 50 000 forint katát nem kell fizetni? A gyermek fél éves kora után már közre működhet a bt. tevékenységében és kapja a gyedet is? A féléves időszakra a bt. kültagját felveheti-e munkaviszonyba mint ügyvezetőt, vagyis az ügyvezetést és a közreműködést munkaviszonyban látná el. Ezzel a megoldással nem kell társaságiszerződés-módosítást eszközölni, a beltagság nem kerülne átadásra senki részére.

Kapcsolt vállalkozás? Ezeket a feltételeket kell vizsgálni Cikk

A társaságok közötti ár meghatározásánál, illetve az adóalap alakulásánál nem közömbös, hogy a cégek közötti ügyletek kapcsolt vállalkozások között köttettek-e. Áttekintjük a gazdálkodó szervezetek közötti kapcsolt vállalkozási viszony fennállásának kérdéseit.

Ügyvezető megbízási jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretnék segítséget kérni: kft.-t üzemeltetünk ketten a testvéremmel. Ő az ügyvezető megbízási szerződéssel, ingyen végzi a tevékenységét, 60%-os részesedéssel rendelkezik. Jelenleg nappali tanulmányokat folytat. Kell-e tb-t fizetnünk? Illetve van-e valamilyen bejelentési kötelezettség ezzel kapcsolatban? Segítségét előre is köszönöm. Adrienn

Ügyvezetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. tagja, ügyvezetője, heti 36 órát meghaladóan munkaviszonyban, ugyanebben a társaságban munkát végez. A munkaviszony díjazása után a járulékokat megfizetik. Az ügyvezetés díjazás nélkül történik. A fenti jogviszonyok a 08-as bevallásban az alábbiak szerint vannak feltüntetve: munkaviszony heti 40 órával a megfelelő FEOR-kóddal és munkabérrel, illetve külön az ügyvezetés 35-ös kód, az alkalmazás minősége (társas vállalkozó munkaviszony mellett) és 1452 FEOR társas vállalkozó, heti 36 órát elérő munkaviszony mellett nulla forint. Kérdésem, hogy a fentiekben taglalt jogviszonyok díjazása és bevallása, az utánuk megfizetett járulékok megfelelőek-e?

Vezető tisztségviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég alkalmazottja, aki jelentős részt vállalt eddig is a vállalkozás munkájában, az egyik tulajdonostól megvásárolta az üzletrészét, ezzel együtt pedig vezető tisztségviselővé is vált. A kérdésem az lenne, hogy be kell-e jelenteni őt mint társas vállalkozót (17T1041)? A munkaviszonyát a cégbírósági bejegyzést követően sem kell megszüntetni? Ha a munkaviszonya fennállhat a már eddig is ellátott munkakörében, akkor ki lehet-e egészíteni az ügyvezetéssel is? Amennyiben a heti 36 órát meghaladja (eddig is teljes időben foglalkoztatott volt) saját cégében a munkaviszonya, akkor vonatkozik-e rá a minimális járulékfizetési szabály? Már eddig is meghaladta a havibére a garantált bérminimum kétszeresét, ami ezután is megmaradna. Válaszát előre is köszönöm!

Ügyvezetés ellátása heti 36 órát el nem érő jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szakmai berkekben találkozom azzal a törvényi értelmezéssel, ha egy gazdasági társaság tagja az ügyvezetést olyan munkaviszonyban látja el, amely kevesebb mint 36 óra, akkor is mentesül a tagi jogviszony által keletkezett kötelező minimálbér utáni járulékfizetés alól. Próbálom egybeolvasni a Tbj. törvényt (társas vállalkozó, többes jogviszony), de nem tudom eldönteni, hogy joghézag, vagy a törvényalkotó szándékos engedménye áll e mögött, mivel úgy vélem, így egy heti 1 órás munkaviszonnyal elkerülhető a kötelező minimálbér utáni járulékfizetés, ami a tagi jogviszonyosokat illetné meg. Köszönöm a választ!

Társas vállalkozó munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő, Az lenne a kérdésem, hogy egyszemélyes kft. esetében, az ügyvezető-tulajdonos után kell-e bármiféle adót és járulékot fizetni, ha rendelkezik máshol 36 órát meghaladó jogviszonnyal, de a társasági szerződés alapján az ügyvezetést munkaviszonyban látja el? Előre is köszönöm,

Ügyvezetés katás vállalkozóként Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr/Asszony! Öregségi nyugdíjas vagyok. Mint katás egyéni vállalkozó, vállalhatok-e ügyvezetést egy kft.-nél, mellyel most semmilyen kapcsolatom nincs? Várom válaszát. Köszönettel: Nagy István

Járulék Kérdés

Egy egyszemélyes kft. törzstőkét emelt. Az emelés még egy tulajdonos bevonásával történt. A társasági szerződésben munkaviszonyban látják el az ügyvezetést. A kérdésünk, hogy heti egy órás munkaviszony elfogadható? A korábbi tulajdonos főállású társas vállalkozóként fizeti maga után a járulékokat. A kérdésünk, hogy a "régi tulajdonos" heti egy órás munkaviszonyba jelentenénk be az ügyvezetésre. Ez elfogadható? Az új tulajdonosnak van 36 órát meghaladó munkaviszonya más munkáltatónál. Őt heti 2 órára jelentettük be. Válaszukat előre is köszönjük.

Társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy társaság 4 taggal, azonos tulajdoni arányban alakul, 25-25 százalékban, közülük az egyik tag az ügyvezetést is ellátja megbízási jogviszonyban, tiszteletdíj ellenében és mellette máshol van 40 órás munkaviszonya, akkor ő társas vállalkozónak minősül-e? Köszönöm válaszát.

Ügyvezető tagi jogviszonya és személyes közreműködése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyszemélyes kft. tagja, aki rendelkezik máshol 36 órát meghaladó jogviszonnyal, ügyvezetést és személyes közreműködést végez cégében. Az egyszemélyes kft.-ben 36 óra melletti tagi jogviszonnyal van bejelentve. Tevékenységéért bruttó 30 000 forint díjazásban részesül. Helyesen jár el a társaság, ha a 30 000 forint után fizeti meg az adót, úgy, hogy az ügyvezető nem válik biztosítottá? Hogyan alakul a szocho és a szakképzési hozzájárulási fizetési kötelezettség? Külön jogviszonyt jelent-e a tag ügyvezetése és személyes közreműködése?

Kft.-tag járuléka Kérdés

Egyszemélyes kft. tagja máshol nem rendelkezik biztosítási jogviszonnyal. Az ügyvezetést más látja el. Ilyen esetben kell-e járulékot fizetni, ha a tag nem személyesen közreműködő?

Kft. ügyvezetése szülés, csecsemőgondozás idején Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Adózónán 2016. július 2-án "Ha az egyszemélyes kft. ügyvezetője várandós" címmel megjelent cikk kapcsán további kérdéseim merültek fel. Tovább gondolva a fenti cikkben vázolt szituációt, szeretném megkérdezni, mi a helyzet akkor, ha az ügyvezető hölgy úgy dönt, hogy az ügyvezetéssel kapcsolatos dolgokat mégis ő látja el a továbbiakban is és inkább nem kéri a csedet? Hogyan alakul ebben az esetben a járulékfizetési kötelezettsége a kft.-ben (esetünkben a kft. tagi jogviszony az egyetlen biztosítási jogviszonya). Betegállományba vonulhat a szülés-csecsemőgondozás idejére? Vagy akkor megint nem láthatná el az ügyvezetői teendőket? A további anyasági ellátásokra (gyed. gyes) való jogosultság, illetve azok igénybe vétele befolyásolják az ügyvezetést, illetve a járulékfizetést? Előre köszönöm megtisztelő válaszát! Bozsik István

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft.-ben ügyvezető1 100 százalékos tulajdonos. "B" Kft.-ben ügyvezető2 51 százalékban tulajdonos. "A" és "B" Kft. ügyvezetői alapítottak egy "C" Kft.-t, melyben 40-40 százalékos tulajdonrészük van, a további 20 százalék a családtagjaik tulajdona. "C" Ktt.-ben közösen látják el az ügyvezetést. Kérdésem, hogy A-B-C kft.-k egymással kapcsolt vállalkozások-e?

Ügyvezetés közterhei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. gyesen lévő tagja a társaság ügyvezetője, a társaságban ténylegesen tevékenységet végez heti 40 órában, ezért a garantált bérminimumot kapja, máshol nincs munkaviszonya. A társasági szerződés nem tartalmaz adatot arra vonatkozóan, hogy az ügyvezető milyen formában látja el a feladatát. Hogyan alakul ebben az esetben a munkáltatói járulékok alapja? Szintén kft. esetében az ügyvezetést a kft. nyugdíjas tagja látja el. Hivatkozott cikkük alapján (http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Surget_az_ido_az_ugyvezetoknek_igazodniuk_k_416QG0#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly) nincs egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség. Kérem ebben az esetben a tisztelt szakértő megerősítését. Előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kisgyermekes munkavállaló munkaidőbeosztása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Új katatörvény a bt. beltagjára vonatkozóan

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kifogásolható-e ez az adózói magatartás?

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs