53 találat a(z) új lakás cimkére

Új ingatlan, folyó építkezés, 5%-os áfa Kérdés

5 százalékos lakásépítési áfa Kérdés

5 százalékos lakásáfát ígért Orbán Viktor Cikk

A 2022 végéig zajló építkezések esetében ismét 5 százalék lesz a lakásépítés áfája – idézi a kormányportál Orbán Viktor kormányfőnek a Hír TV-ben elhangzott bejelentését.

Közel 40 százalékkal kevesebb új lakásépítési projekt indult a fővárosban Cikk

Közel 40 százalékkal kevesebb új lakásépítési projektet indítottak el a fővárosban a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, amely a vírus okozta befektetői elbizonytalanodást jelzi annak ellenére is, hogy az adatok még nem mutatnak drámai változást az új építésű lakások darabszámában – közölte az Otthon Centrum hétfőn az MTI-vel.

Új lakás vásárlása, pótmunka áfája Kérdés

Feléledt az új lakások piaca a fővárosban Cikk

Visszatértek a vevők a fővárosban az új lakások piacára a koronavírus-járványt követő átmeneti sokk után – derült ki az ingatlan.com, az Otthon Centrum (OC) és a Cordia szakértőinek közösen összeállított elemzéséből.

Gomba módra épülnek az új lakások Magyarországon, zömmel a fővárosban Cikk

Tavaly 21 127 új lakás épült Magyarországon, 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építhető lakások száma 35 123 volt, 4,3 százalékkal kevesebb, mint 2018-ban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tíz százalékos éves hozam kiadásra szánt ingatlanbefektetéssel Cikk

A mostani piaci feltételek mellett 10 százalékot meghaladó éves hozam is elérhető befektetési célú, hosszú távú kiadásra szánt ingatlan vásárlásával – derül ki a Takarék Index kutatásából.

Emelkedtek a közjegyzői díjak, de nőttek a kedvezmények július 1-jétől Cikk

A nagycsaládosokat, a lakásvásárlókat, az időseket és a fiatalokat is kedvezően érinti a július elsején hatályba lépett új közjegyzőidíj-rendelet, egyes eljárásokért a szokásos közjegyzői munkadíj felét vagy a harminc százalékát kell megfizetni.

Új lakás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2019. évben társasházi lakásokra előszerződés keretében előlegeket számlázunk ki a vevők felé, akár a teljes vételár 90 százalékában. Építési engedély azonban csak 2020-ban lesz, és várhatóan még 2 évig tart az építkezés a birtokba adásig. 2019. 12. 31-éig az előlegszámlák 5 százalékos áfamértékkel számlázhatók. 2020. 01. 01-jétől mi lesz a helyes áfakulcs előleg-, illetve végszámlák esetén? Köszönöm szépen válaszát.

Új lakás vásárlása csok támogatással – illeték nagysága Kérdés

Esetleírás: 3 gyermek, csokkal, új lakás vásárlása. A vételár 39 millió forint. Ebből levonandó a 10 millió forint támogatás, marad 29 millió. Mivel ez 30 millió forint alatt van, még levonandó az újlakás-kedvezmény, ami 15 millió forint, tehát az illeték alapja 14 millió. A fizetendő illeték tehát 14 millió*4%=560 ezer forint. Jól értelmeztem a törvényi előírást?

5% áfa új lakásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy lakóparknál az elkészült lakások végszámláit kellene elkészíteni. Az adásvételi szerződések elkészültek, amelyekben szerepelnek a kialkudott árak is. A vevők a kivitelezés során egyedi igényeket jeleztek, ami pluszköltséggel jár. Kérdésem: kiszámlázhatjuk-e 5% áfával az utólagos munkák értékét, ami átadás előtt történt, illetve kell-e módosítani az adásvételi szerződéseket a megváltozott végső ár miatt? Válaszát előre is köszönöm.

Lakóingatlan áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság új építésű társasházi lakásokat értékesít. Az épületek kivitelezését generálkivitelező végzi. A vevők egy része vállalja a vételár teljes megfizetését 2019. dec.31-éig, ami azt jelenti, hogy a fizetett összegek után 5 százalékos áfafizetési kötelezettség áll fenn. Ugyanakkor a Ptk. és szerződés alapján a teljes vételár megfizetésével a tulajdonjog átszáll a vevőre. A vevő egy olyan lakás tulajdonosává válik, amely birtokba nem vehető, mivel az építés alatt áll. Az érintett épületek készültségi foka 2019. dec. 31-én változó lesz, várhatóan 20 százaléktól 70 százalékig terjed. Az építési engedély 2019. január hónapban vált jogerőssé. Kérdés: A lakások értékesítésére az áfatörvény 10. § a) vagy a 9. § (1) bekezdése vonatkozik, és meddig előleg az előleg, és mikor kell a végszámlát kibocsátani (a tulajdonjog megszerzésekor vagy a birtokbaadáskor)? Választ előre is köszönöm.

Illeték, kedvezmény – fiatalok lakásvásárlása esetén. Példákkal Cikk

Hosszú évek tapasztalata, hogy a nyári hónapokban kiemelkedő a lakásvásárlások száma. Az illetéktörvény közismerten széles körű kedvezményi rendszeréből most a fiatalok lakásvásárlása során érvényesíthető illetékelőnyöket emeltük ki.

Gomba módra szaporodnak az új lakások, száz négyzetméter fölött az átlagterület Cikk

Az első félévben 6517 új lakás épült, 30,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 18 066 volt, 8,9 százalékkal kevesebb, mint 2017 azonos időszakában – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi cég munkavégzése Magyarországon munkaügyi szempontból

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

2020. évi CXL. törvény értelmezése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close