258 találat a(z) öregségi nyugdíj cimkére

Öregségi nyugdijhoz szolgálati idő számítása Kérdés

2016 augusztusától öregségi nyugdíjat kértem, mivel betöltöttem a nyugdíjkorhatárt. Előtte 2001. decembertől rokkantnyugdíjas voltam, de mellette dolgoztam végig, így a jövedelemből nyugdíjjárulék is lett vonva. Meglepődve vettem tudomásul, hogy 2001. decembertől 2011. december 31-éig szolgálati idő nem lett figyelembe véve, csak 2012. január 1-jétől 2016. augusztusig. Mikortól módosult, hogy a fent említett időszak kiesik a szolgálati idő számításából?

Rosszul járhat, ha nem dönt. Rokkantsági vagy öregségi nyugdíj? Cikk

Kérhet a nyugdíjbiztosítótól próbaszámítást. Annak kiküszöbölésére, hogy alacsonyabb legyen az ellátás, a nyugdíjbiztosító egyértelműen tájékoztat, mennyi a jelenleg folyósított rokkantsági ellátás és mennyi lenne az öregségi nyugellátás. Segítünk választani.

Rokkantsági ellátásból öregségi nyugdíjba. Mikor jár jobban? Cikk

Sokakat érdekelhet olvasónk kérdése, aki rokkantsági nyugdíjasként és özvegyként ősszel éri el a nyugdíjkorhatárt. Többek között az is kérdezi, hogy kérheti-e a nyugdíj újbóli megállapítását? Olvasónk kérdéseire Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszol.

Nyugdíj újraszámítása Kérdés

2011. szeptember hónapban a munkáltató kifizette az előrehozott nyugdíj miatti kötelezettséget a munkavállaló nyugdíjazása miatt. A munkavállaló 2012. évtől folyamatosan dolgozik, és 2016. 09. hónapban eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt. Mi a teendője a munkáltatónak? Újra kell kérni a nyugdíj összegének megállapítását is?

Öregségi teljes vagy korhatár előtti ellátás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem tudom eldönteni hogy a nők 40 év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátása életkorra tekintet nélkül öregségi teljes nyugdíjat jelent vagy korhatár előtti ellátást? A vonatkozó jogszabály hol így, hol úgy kezeli. Mert ha e kedvezményes nyugdíj mellett dolgozik az úgynevezett "öregségi teljes nyugdíjas" az ellátás folyósítása mellett akkor korlátozott összeghatárig (minimálbér x 18 lehet) keresőtevékenységet folytatni. Míg az öregségi nyugdíjasokra nem vonatkozik ez a korlátozás. Ha több járulékot kell fizetni, akkor korhatár előtti ellátás? De nem lehet vele szolgálati időt szerezni, hiába fizeti a (10+7+1,5%) járulékokat. Köszönöm .

Öregségi nyugdíjas egyszerűsített munkaviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem: öregségi nyugdíjban részesülő magánszemély egyszerűsített munkaviszony keretében, alkalmi munkavállalóként jut jövedelemhez. Az ebben a jogviszonyában elért keresete után megilleti-e őt az úgynevezett fél százalékos nyugdíjemelés? Válaszát előre is köszönöm!

Évvásárlás nyugdíjhoz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne, az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati időből hiányzó évek elismeréséhez megállapodás köthető "évvásárlás" céljából maximum 5 évre, ilyen megállapodás "évvásárlásra" köthető abban az esetben is ha a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító időből hiányoznak évek? Válaszát köszönöm

Öregségi nyugdíj megállapítása Kérdés

Ügyfelem 40 év szolgálati idő után nyugdíjba ment. Ezt követően még dolgozott, és az a kérdése, hogy az öregségi korhatárt elérve kérheti-e ennek az időnek a beszámítását és új nyugdíjmegállapítást?

Nyugdíj újraszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjam újraszámíttatása miatt segítségét kérem a következő számítás alapján: 2011. 12. 09-én megállapítottak részemre korhatár előtti nyugdíjat: Évek száma: 40 év Havi átlagkereset: 142 994 Ft Nyugdíj összege: (80 %): 114 395 Ft 2016.01. hónaptól az emelések miatt a nyugdíj összege: 134 945 Ft. Kérelmeztem az újraszámítást, mert 2016. 01. 29-én öregségi nyugdíjba léptem át. Az új adatok a következők: Évek száma: 44 év Havi átlagkereset: 159 349 Ft Ezek után a nyilatkozatom alapján "visszavontam" az újraszámoltatási kérelmem, mert az új nyugdíj kevesebb, mint a régi. Ez volt az indokolás. (Biztosan tévedek, de én úgy számoltam, hogy növekedett a nyugdíjam 5 282 forinttal: 159 349 x 88 %=140 227 forint. Az összes nyugdijemelésem:134 945-114 395=20 550 A nyugdíj növekedése: 140 227-134 945=5282 Ft) Megnyugtató lenne számomra, ha ellenőriznék a hatóság számítását. Köszönettel: Szilasné

Érdemes-e újraszámoltatni a nyugdíjat? Lesz csoda vagy nem Cikk

Reménykedhetünk-e, hogy több lesz a nyugdíjunk? Érdemes-e újraszámoltatni a nyugdíjat, ha rokkantnyugdíjas eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt? Nagyon sokakat foglalkoztat a kérdés, amelyre Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk adja meg a választ.

Rokkantnyugdíj, öregségi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családunk hölgytagja 1949-ben született. A megállapított szolgálati ideje 25 év 123 nap, amelyet követően 67 százalékos rokkantsági ellátást kapott. Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követően változatlan összeggel, de már öregségi nyugdíjként kapja – az igen alacsony – ellátást. A rokkantsági nyugdíj ideje alatt bejelentett munkaviszonnyal rendelkezett. A NYUFI ügyfélszolgálatán azt a tájékoztatást kapta, hogy nem érdemes újraszámoltatnia a nyugdíját, mivel a rokkantsági nyugdíjra is épp azt a százalékos emelést kapta, mintha öregségi nyugdíjra kapta volna. Szerintem azonban nem mindegy, hogy egy százalékos emelés alapja 67 vagy 100 százalék. Kérdésem: az Ön véleménye szerint érdemes-e az öregségi nyugdíj összegét újraszámoltatni, és mi ennek az ügyintézési menete? Válaszát előre is megköszönve, üdvözlettel: Vass Pálma

Öregségi nyugdíj vagy rokkantsági ellátás: melyik előnyösebb? Cikk

Rokkantsági ellátásban részesülő személy a nyugdíjkorhatár betöltésekor választhat, hogy továbbra is ezt a járandóságát kéri, vagy inkább öregségi nyugdíjat. Milyen következményekkel jár a választás? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Öregségi, rokkantnyugdíj Kérdés

Tisztelt Adózóna! Rokkantnyugdíjasként kaptam egy levelet az NYUFI-tól, ami szerint választhatom az öregségi nyugdíjat. Jár az valamilyen hátránnyal, ha rokkantnyugdíj helyett öregségi nyugdíjat kapok? Kapok például fogyatékos támogatást is, azt elveszíteném? Vagy, ha jól tudom, elhalálozás esetén a feleségem nem kapna özvegyi nyugdíjat rokkantsági nyugdíj esetén, csak öregséginél. Köszönettel, Szentesi Péter

Nyugdíjba készül? Itt kiszámíthatja várható ellátását! Cikk

Az Adózóna nyugdíj-kalkulátora az úgynevezett öregségi nyugdíj várható összegének meghatározására szolgál.

Szolgálati járandóság melletti ügyvezető járulék fizetése Kérdés

Ügyvezető, aki tagja is a társas vállalkozásnak, szolgálati járandóságban részesül. Más biztosítással járó jogviszonya nincs. Napi 2 órás munkaviszonyban kívánja ellátni ügyvezetői feladatait. Az öregségi nyugdíj megállapításakor nem jelent gondot, illetve adóhiányt, hogy csak napi 2 órás jogviszonya van az ügyvezetőnek, hisz a szolgálati járandóság nem minősül nyugdíjnak, így az ügyvezető nem lesz kiegészítő tevékenységű vállalkozó?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vevői készlet egyszerűsített

Nagy Norbert

adószakértő

Vevői készlet EU

Nagy Norbert

adószakértő

Társaságiadóalap-növelő tétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink