210 találat a(z) öregségi nyugdíj cimkére

Korhatár előtti nyugdíjból öregségi nyugdíjba átlépés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2010. decemberében korhatár előtti nyugdíjazásomat kértem, akkor 59 éves nőként. Azóta - mivel tovább dolgoztam - megszereztem a 40 év jogosultsági időt. Kérdésem az, hogy meg kell-e várnom az öregségi nyugdíj korhatár elérését, vagy kérhetem - a közben megszerzett 40 év jogosultsági idő miatt- az öregségi nyugdíjat. Ha igen, akkor újra számolják-e az öregségi nyugdíj összegét, vagy automatikusan a korábban megállapított korhatár előtti ellátás összege lenne a nyugdij? Köszönettel. Szilasné

Öregségi nyugdíj: kik szerezhetnek jogosultságot 2013-ban? Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer átalakítása, illetve a korhatár előtti öregségi nyugdíjak, nyugdíjszerű ellátások megszüntetése témakörben alapvető változásokat eredményezett. 2011. december 31-ét követően öregségi nyugdíj megállapítása kizárólag az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésétől lehetséges – természetesen a nők korhatártól független kedvezményes nyugdíjjogosultsága (40 év jogosultsági idő) kivételével. Az új rendszerre való áttérés miatt átmenetileg bevezették a korhatár előtti ellátás fogalmát. A korhatár előtti ellátás az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor megszűnik és öregségi nyugdíjként folyósítják tovább, amely által az érintett ismét öregségi nyugdíjas státuszát élvezi. Mindezek figyelembevételével cikkünkben azt vizsgáljuk, hogy 2013-ban mely személyek részére állapítható meg öregségi nyugellátás.

Így dolgozhat nyugdíj mellett Szakértői Kommentár

Az elmúlt év elejétől az öregségi, nyugdíjszerű, illetve rokkantsági ellátásokat érintő rendszer átalakítása következtében még mindig gyakori problémát jelent, hogy melyik ellátás mellett megengedett, korlátozott vagy tiltott a keresőtevékenység folytatása. Kétrészes cikksorozatunkban az egyes ellátárokat és a hozzájuk kapcsolódó szabályozást mutatjuk be.

Előrehozottból öregségi nyugdíjas Kérdés

2008-tól előrehozott öregségi nyugdíjas 1951-ben született hölgy a 62. születésnapjától automatikusan öregségi nyugdíjassá válik-e, vagy ezt külön kell kérelmezni és ha igen, akkor mi a teendő?Jelenleg egy KATA alá tartozó Bt -ben főállású kisadózó státuszra jelentettük be. Mikortól lehet kiegészítő tevékenységű kisadózónak tekinteni az említett hölgyet? Kap-e az öregségi nyugdíjassá válásáról külön határozatot, vagy ez a korhatár elérésekor autómatikusan bekövetkezik és átjelenthetjük kiegészítő tevékenységű státusza alapján nem főállásúnak?

Nyugdíjkalkulátor 2015 Kalkulátor

A kalkulátor a társadalombiztosítási öregségi nyugdíj összegének meghatározására szolgál. A kalkulátor a 2014. évi valorizációs szorzókkal még az előzetes, nem végleges adatok alapján számol.

Öregségi nyugdíj: kinek mikor jár? Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében saját jogú nyugellátásnak az öregségi teljes nyugdíj, az öregségi résznyugdíj, illetve a nők kedvezményes öregségi nyugdíja minősül.

Öregségi nyugdíj elérésekor meg kell-e szüntetni a munkaviszonyt? Kérdés

2013 márciusában betöltöm a 62. évemet.Jelenleg rokkantsági ellátást kapok, és mellette 6 órában dolgozom a szövetkezetben, ahol üzletrész/befektetői jegy/tulajdonos is vagyok.A kérdésem az, hogy meg kell-e szüntetni a munkaviszonyom, ha kérem az öregségi nyugdíjam megállapítását? Mindenféleképpen újra számolják a nyugdíjamat, vagy csak ha kérem? A bejelentő adatlapon nem kérdeznek rá.

Januártól így szüneteltethetik az öregségi nyugdíj folyósítását Cikk

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény az öregségi nyugdíj folyósításának szünetelésére vonatkozó két esetkört 2013-tól kibővítette a következőkkel. Az öregségi nyugdíj folyósítását – a jogviszony létesítésének hónapját követő hónap első napjától a jogviszony megszűnése hónapjának utolsó napjáig – szüneteltetni kell, ha a nyugdíjas közalkalmazotti jogviszonyban, kormányzati szolgálati jogviszonyban, állami vezetői szolgálati jogviszonyban, közszolgálati jogviszonyban, bírói szolgálati viszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban, ügyészségi szolgálati viszonyban, fegyveres szervvel hivatásos szolgálati viszonyban vagy a Magyar Honvédséggel szerződéses vagy hivatásos szolgálati viszonyban áll. Ezt a szabályt arra kell alkalmazni, aki 2012. december 31-ét követőn létesített a fentiekben szereplő jogviszonyt, az ezt megelőzően is jogviszonyban állókra átmeneti szabály vonatkozik.

Bt. beltag öregségi nyugdíj Kérdés

1953-ban született orvosnő, ezidáig - Bt. beltagjaként,tagi jogviszonyban dolgozott. Ha öregségi nyugdíjat igényel, milyen jogi keretek között tud tovább dolgozni? Bt-belül ez lehetséges-e? Ha igen, hogyan?

Kisvállalkozói adó Kérdés

Tisztelt Szakértő!Szíves válaszát várom, hogy választhatja - e a kisvállalkozói adót az a társaság, amely:- alkalmazottakat nem foglalkoztat,- a kiszámlázott tevékenységet (szolgáltatást) az ügyvezetők látják el, akik öregségi nyugdíjasok (kiegészítő tevékenységben),- jövedelmet jelenleg osztalékágon vesznek fel (EVA – val leadózott osztalékként és megfizetik a 6390.- Ft egészségbiztosítási járulékot).

A nyugdíjkorhatár betöltését követő munka "jutalma" Cikk

Az öregségi teljes nyugdíjjogosultság (irányadó öregségi nyugdíj korhatár betöltése és legalább 20 évi szolgálati idő megszerzése) elérésekor az érintettnek az öregségi nyugdíj igénybevételén túlmenően lehetősége van a nyugdíj összegének rögzítésére vagy a nyugdíj növelés választására. Az öregségi teljes nyugdíjjogosultság megszerzését követően utóbbi két esetben nem kerül sor a nyugdíj folyósítására.

Korhatár előttiek öregségi nyugdíja: példák, számítások Cikk

A törvény biztosítja, hogy aki korhatár előtti öregségi nyugdíj mellett 2012. január 1-je előtt saját jogú nyugdíjasként történő foglalkoztatása címén nyugdíjnövelésre jogot szerzett, ezt a jogát korhatár előtti ellátás esetén is érvényesítheti – azaz a korhatár előtti ellátást – kérelemre növelni kell. Ki, mikor, mennyi ellátásra és nyugdíjra jogosult? Példák, számítások.

Öregségi nyugdíj: kinek jár és milyen feltételekkel? Cikk

Az elmúlt időszakban ismét előtérbe kerültek a társadalombiztosítási öregségi nyugdíjat, korhatárt, foglalkoztatást érintő kérdések. Cikkünkben összefoglaljuk a – hatályos szabályozásnak megfelelően – a jogosultsági előírásokat.

Korhatár előtti ellátás és a biztosítással járó jogviszony megszüntetése Cikk

Napjainkban is gyakran vitatott téma a nyugdíjba vonulók részéről, hogy miért kell a nyugdíj igénybevételéhez megszüntetni a jogviszonyt, akárcsak egy napra is. A jogi szabályozás ugyanis lehetővé teszi akár a követő naptól a jogviszony továbbfolytatását, természetesen új szerződés keretében.

Legfőbb különbségek korhatár előtti ellátás és az öregségi nyugdíj között Cikk

Az alábbiakban leírtak kizárólag a civilek ellátásaira vonatkoznak, a fegyveres ellátásokra nem, mivel ők nem „korhatár előtti ellátást”, hanem szolgálati járandóságot kaphatnak. Korhatár alatti ellátás folyósítására két módon kerülhet sor: a korhatár előtti nyugdíj január 1-jei átalakításával és új megállapítással.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Ösztöndíj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Gyod melletti munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Csed jogosultság gyes melletti munavégzés esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs