hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj újraszámítása, egészségügyi ellátás korengedményesként

  • adozona.hu

Kettős állampolgár visszaköltözött Magyarországra, állandó lakcímmel. Külföldön szerzett jövedelme után kap korengedményes nyugdíjat. A nyugdíjkorhatárig dolgozott, hogyan kérheti nyugdíja újraszámítását? Miként jogosult alap és teljes egészségügyi ellátásra? Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt.

Magyar-kanadai állampolgár, kanadai öregségi nyugdíjas állandó lakhellyel Magyarországra költözött. A nyugdíja után nincs adókötelezettsége. Hogyan jogosult alap és teljes egészségügyi ellátásra? Korengedményes nyugdíjas, a nyugdíjkorhatárig dolgozott, ezért célszerű kérnie a nyugdíja újraszámítását. Milyen nyomtatvány kitöltésével teheti ezt meg? Úgy tudom, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt egy hónappal már be lehet nyújtani a kérelmet. Milyen módon történik ez, tekintettel arra, hogy a korhatár betöltésekor igazolni kell a biztosítási jogviszony megszüntetését? – kérdezte olvasónk.

Az a tény, hogy az érintett személy Kanadából részesül nyugellátásban – mely nyugellátás után Magyarországon nincs adókötelezettsége – nem eredményezi azt, hogy Magyarországon is saját jogú nyugdíjasnak minősül, ezért e jogcímen egészségügyi ellátásra nem szerez jogosultságot – hangsúlyozta válasza elején Winkler Róbert. Ugyanakkor mivel a kérdésben foglaltak szerint az érintett személy Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkezik, és egyéb jogcímen – például magyar nyugdíj folyósítása – nem jogosult egészségügyi ellátásra, ezért egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie – ennek összege jelenleg havi 7110 forint –, mely alapján jogosultságot szerez egészségügyi ellátásra.

A korengedményes nyugdíjat 2012. január 1-jétől törvény erejénél fogva úgynevezett korhatár előtti ellátásként folyósítják tovább, mely ellátás nem minősül saját jogú nyugdíjnak, ezért az ellátás melletti keresőtevékenység alapján az érintett személy további nyugdíjra jogosító szolgálati időt szerezhet. A nyugdíjkorhatár betöltésétől a korhatár előtti ellátást automatikusan öregségi nyugdíjként kapják tovább az érintettek, tehát külön határozathozatal nélkül nyugdíjassá válnak.

Ha az érintett személy a korhatár előtti ellátás folyósítása mellett – még a nyugdíjkorhatár betöltése előtt – fennállt keresőtevékenységei alapján legalább 365 nap új szolgálati időt szerez, úgy abban az esetben a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül kérheti az öregségi nyugdíjának újraszámítását. Nagyon fontos tudni, hogy a határidő mulasztása jogvesztő!

Ha az így kiszámított ellátás az adott személyre kedvezőbb, az összeget az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjára visszamenőlegesen állapítják meg, illetve folyósítják. Az öregségi nyugdíj megállapítására irányuló igényt a www.onyf.hu honlap nyomtatványok/nyomtatványtár oldalon található K02-es nyomtatvány kitöltésével és annak az érintett személy lakóhelye szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási szervéhez kell benyújtani. A nyomtatványon jelezni kell, hogy a korhatár előtti ellátás folyósítása mellett pontosan mikortól meddig, mely munkáltatónál folytatott keresőtevékenységet.

Az említett esetben nem feltétel a biztosítási jogviszony megszűnése, a nyugdíjigényt pedig célszerű legkorábban a nyugdíjkorhatár betöltésekor, vagy közvetlenül követően benyújtani, hiszen az újraszámítás elvégzésénél a nyugdíjkorhatárig fennállt biztosítási jogviszonyokból származó kereseti adatokat veszik figyelembe, ezért annál korábbi időpontban benyújtott igény esetén még nem is lehet tisztázni a korhatár előtti ellátás mellett fennállott biztosítási jogviszony tartamát, valamint az abból származó kereseti adatok mértékét sem.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs