268 találat a(z) öröklés cimkére

Így felel az adótartozásért az örökös, a megajándékozott: mit tehet a NAV? Cikk

Súlyos jogbizonytalanságot eredményezhet az az adóhatósági jogértelmezés, amely alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bármikor visszakövetelheti a megajándékozott magánszemélytől az ajándékot, ha az ajándékozónál adóhiányt tár fel, akkor is, ha az ellenőrzés megindítása előtt történt az ajándékozás. A cikkünkben bemutatott ügyben ez történt. Érdekes azt az esetet is elemezni, amikor egyéni vállalkozóval szemben indított ellenőrzés közben a vállalkozó elhunyt, majd a NAV az örökösökkel szemben folytatta tovább a vizsgálatot.

Öröklés: mit kell tenni bt., kft. tagjának halála esetén? Cikk

Gyakorta előfordul, hogy a vállalkozás tagjának halála után az örökösök nem tudják, mit kell tenniük, továbbá a társaság tagjai sem tudják, mit kezdjenek az elhalálozott tag üzletrészével, hogyan működtessék tovább a céget, okoz-e a halál ténye valami fennakadást a cég működésében. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb szabályokat.

Öröklés vállalkozó halálakor Kérdés

Vállalkozó meghalt, a második felesége özvegyi jogon folytatja a vállalkozást. Az elhunytnak az előző feleségétől van egy lánya. A lánya az örökös a nem vállalkozásban lévő dolgai után, de a vállalkozás eszközeivel ki rendelkezik, kié a tulajdon? Vagy azt csak addig használja az özvegy, ameddig a vállalkozást folytatja? Az özvegynek jogában van-e eladni a tárgyi eszközöket? Még a hagyatéki eljárás zajlik, amíg le nem zárul, addig nem tehet semmit, s utána is csak az örökös beleegyezésével adhatja el? Eladáskor egyébként áfás számlát kell kiállítania, és mivel nullára leírt tárgyi eszközökről van szó, vele szemben nem lesz költség, tehát az áfán kívül a vállalkozás nyeresége után 16 % szja-t és az osztalék után 27 % ehót kell fizetni?

Ingatlan és termőföld szja-bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szja-bevallásban szeretném a segítségüket kérni! 2000-ben meghalt édesapám, megörököltük a édestesvéremmel az ingatlan felét, fele-fele arányban, másik fele édesanyámé, az ingatlan egy tanya: leltári becsértéke 200 000 forint. Megörököltünk még 6 hektár termőföldet, az egész földterület az édesapámé volt, így fele-fele aányban: leltári becsértéke 46100 forint. 2010-ben édestestvérem is meghalt, ekkor megörököltem az ő részét, a tanya leltári becsértéke: 201 375 forint, a termőföldé 230 000 forint. 2012-ben édesanyám is elhalálozott ,ekkor lettem egyedüli örökös, a tanya leltári becsértéke 506 875 forint, a termőföldé 230 500 forint. 2013-ban eladtam a tanyát és a termőföldet 2 700 000 forintért. Vétellel, felújítással kapcsolatos költségeket nem tudok igazoni. Kérem segítségüket az szja-bevalláshoz! Köszönöm előre is: Görög Aranka

Külföldi öröklés igazolása Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Ügyfelem édesapja örökölt Svájcban elhunyt hozzátartozó után, az örökösödési adó befizetésére Svájcban sor került. Erről igazolást nem kaptunk, csak a Svájcban élő rokon írt egy nyilatkozatot, hogy az adót megfizette (továbbutalta). Kérdésünk az, hogy a magyar adójogi szabályok szerint elegendő-e ez a nyilatkozat, vagy a kinti adóhatóságtól mindenképpen szükséges igazolást kérni az adó befizetéséről. Amennyiben kell kérni igazolást, pontosan mely jogszabályi rendelkezések alapján? Továbbá az igazolásra van-e valamiféle kötelező tartalmi elemekkel bíró minta, vagy mit kell tartalmaznia az igazolásnak, hogy a helyi adóhatóság azt elfogadja? Nagyon köszönöm a segítséget, és várom mielőbbi válaszukat, mert annak függvényében lépnénk tovább az ügyben, és itt van a nyakunkon az adóbevallás határideje. Tisztelettel: Szabó Anita

Kiskorú örökös felelőssége a cégben Kérdés

Kiskorú gyermek örökölt egy kft.-t. A törvényes képviselője a hagyatéki eljárás után – mivel egyáltalán nem ért a céges dolgokhoz –, meg szeretné szüntetni végelszámolással. Ha a megszüntetés során a NAV-vizsgálatnál valamilyen szabálytalanság derülne ki, felelős-e anyagilag a kiskorú. Feltételezve például, ha a könyvelési anyagban fellelnek 100 000 forint értékű fiktív árubeszerzésről szóló számlát, és ez bírságalapot képez, megfizettetik-e az egyéb örökségből ezeket az összegeket, mivel a kft.-n kívül egyéb ingóságokat, lakást, garázst is örökölt. Köszönöm gyors válaszukat.

Öröklés útján szerzett részvények eladása utáni adózás Kérdés

2006-ban magyar részvényeket örököltem, amelyek eladását tervezem. Ebben az esetben, hogyan kell megállapítani a szerzési értéket? Hogyan képződik az árfolyamnyereség vagy -veszteség? Mi az adóalap? Milyen adókat kell megfizetni?

Lakásszerzés, házépítés: mikor, mennyi az illeték Cikk

Akár örököljük (öröklési illeték), akár ajándékba kapjuk (ajándékozási illeték), akár megvásároljuk vagy építjük (visszterhes vagyonátruházási illeték) lakásunkat, mindegyik alkalommal felmerül az illeték fizetési kötelezettség kérdése.

Kft/társas vállalkozás öröklése Kérdés

Kétszemélyes kft egyik tagja (feleség) 30 százalékban, másik tagja (férj) 70 százalékban tulajdonos (15 éve házasok). Kérdéseim: 1. A tulajdonosok kiköthetik-e (milyen formában, például a társasági szerződés módosításával?), hogy a vállalkozást csak egymástól örökölhetik, kizárva az egyik tulajdonos előző házasságában született két gyermekét? 2. Mi az öröklés tárgya/összege ? Csupán az alaptőke? Vagy az elért eredmény, annak osztaléka, illetve veszteséges vállalkozás esetén a tartozás? 3. Egyáltalán kétszemélyes Kft vagyonát az egyik fél elhalálozása esetén a gyermekek örökölhetik-e?

Így kell elszámolni az örökössel Cikk

Szövetkezeti tag halála esetén hogyan kell elszámolni az örökössel, ha az nem tagja a szövetkezetnek? A szövetkezet kft-vé alakulása esetén mi a teendő a külső üzletrész-tulajdonosokkal, el kell velük számolni, vagy ha akarnak kft tagok lesznek? Eddig nem volt szavazati joguk, de minden másban, például osztalék stb. a tagokkal egyformán részesültek. Olvasónk kérdésére szakértőnk, Sinka Júlia válaszolt.

Ilyen szabályok vonatkoznak a kft-re az új Ptk-ban Cikk

Bár az új Polgári törvénykönyv csak 2014. március 15-én lép majd hatályba, nem árt idejében felkészülni az új előírásokra a kft-knek sem.

Házastárs öröklési illetéke 2013-ban, 2012-es öröklés után Kérdés

A férjem 2012-ben hunyt el, de a hagyatéki eljárásra csak 2013-ban fog sor kerülni.Milyen jogszabály vonatkozik rám, azaz mennyi lesz az öröklési illeték mértéke?Van-e méltányossági kérelemre lehetőség, hogy a kedvezőbb lehetőséggel bírálják el ezt számomra az adóhatóságnál?

Magánnyugdíjpénztári tagdíj megöröklése Kérdés

Az anya meghalt fia befizetett magánnyugdíjpénztári tagdií befizetéseit megörökölte, kell-e utána szja-t fizetni ? A fiúnak nem volt se gyereke, se felesége.

Kezdődik az őszi ülésszak, szeptemberben jön az adócsomag Cikk

Az IMF-tárgyalások és a költségvetés helyzete tölti majd ki a hétfőn kezdődő őszi politikai szezon nagyobb részét, de biztos sok szó esik majd a választási regisztrációról és a bírók nyugdíjazásáról is.

Így változhatnak az öröklési szabályok szeptembertől Cikk

Nem szűnne meg az özvegy haszonélvezeti joga, ha új házasságot köt, nem örökölné a teljes vagyont a gyermektelen házaspár túlékő tagja és az élettárs élethosszig tartó használati jogot kapna a közösen használt eszközökre - így változtatná meg a Ptk. szeptemberi tervezete az öröklési szabályokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tárolási díj áfatartalma

Bunna Erika

adótanácsadó

Ingatlanhasznosítás Horvátországban

Bunna Erika

adótanácsadó

Folyamatos szolgáltatás angol adóalanynak

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink