268 találat a(z) öröklés cimkére

Ingatlanértékesítés adózása örökösödés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tiszteletteljes kérdésem a következő: 2015. év január 20. napján készült hagyatékátadó végzésben a közjegyző az örökhagyó hagyatéka (ingatlan) 1/2 arányú tulajdoni hányadát, amelynek az adó- és értékbizonyítvány szerinti forgalmi értéke 1 750 000 forint végrendeleti öröklés jogcímen fejenként egyenlő 1/3-1/3 arányban az örökhagyó gyermekeinek (3 fő) teljes hatállyal átadta. Adásvételi szerződés készült 2015. 09. 30-án, mert az ingatlan eladásra került 5 000 000 forint áron (2015. 11. 30-án ki is lett mindenkinek fizetve). Egyhatod arányban részesültem ebből az összegből (833 333 forintt). Számlák a nevemre nincsenek a költségekről. Kérdésem a következő: – hogyan alakul a 1553-04 bevallás 161. sorában az szja levezetése a bevétel, költség és jövedelem sorokban? Köszönöm: Erika

Ingatlanértékesítés Kérdés

A 2015. évi szja-bevallással kapcsolatosan az alábbi kérdésem merült fel ingatlaneladás témájában. 2011. 10. 24-én édesanyám elhunyt (édesapám már korábban), ezért megörököltem a testvéremmel egy házat, telekkel együtt, melyet a közjegyző 20 440 000 forintra értékelt. Az ingatlant 2015. június folyamán sikerült értékesíteni – sajnos, mivel lementek az ingatlanárak – 12 500 000 forintért. Az én részem, a testvéremmel történő megállapodás alapján, 6 500 000 forint. Az ingatlant jelzálog terhelte, a Fundamenta Lakáskassza Zrt. felé fennálló 446 276 forint. összegben. A tartozást én rendeztem. Igaz-e, hogy ha ingatlant örököltem, az átruházásból származó bevétel 50 százalékát kell bevételként figyelembe venni? Az 50 százalékból levonhatom-e a Fundamenta Zrt. felé törlesztett tartozást? A közjegyzői munkadíjat, a földhivatal-bejegyzési költséget, esetleg a temetési költséget, mely közel 600 000 forint volt? Valamint levonhatom-e az egyéb felmerülő költségeket, például a negyedévente felmerülő gáz-, villanyátalányt? A lányomék 2015. évben használt lakást vásároltak. Mi van akkor, ha ajándékba adok nekik a felújításra pénzt. Kell-e nekik az adott összegre 16 százalék jövedelemadót fizetniük?

Területalapú támogatás öröklése Kérdés

Az őstermelő férj 2014. 05. 14-én KAT. területalapú támogatási kérelmet nyújtott be az MVH-ba, majd 2014. 12. 27-én elhunyt. A 2015. 05. 15-ei hagyatékátadó végzés alapján az örökösök részére az MVH a kifizetésről intézkedett – a támogatás összegét 2015.11.19-én ki is utalták az özvegy részére. Az MVH végzése a kiutalásról szóló értesítő levele csak 2016. 02. 09.-én érkezett meg. Kell-e az örökösnek ezután adózni, ha igen hogyan? Az özvegy egyébként nyugdíj mellett egyéni vállalkozó.

Készpénz átadása külföldi állampolgárnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amerikai állampolgár meghatalmazottjaként az ügyvédi adásvételi szerződésben rögzítettek szerint a vevők a számlámra utalták az örökölt, eladott ingatlan vételárát. Az amerikai eladónak nincs Magyarországon bankszámlája. A NAV ügyfélszolgálatán azt mondták, ha az eladó nem nyit magyar banknál számlát, vegyem ki a számlámról a készpénzt, és adjam át az eladó, külföldi állampolgárnak, aki a tervei szerint nyáron jön Magyarországra. Az ingatlanközvetítőnek már ebből a pénzből utaltam a jutalékát. Kérdésem: átadás-átvételi jegyzőkönyvvel, két tanúval megtehetem ezt, vagy közjegyző, esetleg ügyvéd közreműködése kell az átadáshoz? A tervezett átadásig leköthetem a számlámon lévő milliókat? Nem szeretnék adóvizsgálatot kiváltó adójogszabályt sérteni. Mit tanácsolnak?

Haláleseti kedvezményezett adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Az alábbi kérdésre szeretnék megnyugtató választ kapni: Amennyiben a bankban levő több milliós összegre (készpénz, lekötött betét, értékpapír stb... ) haláleseti kedvezményezett kerül megjelölésre, halál esetén kell-e adózni a kedvezményezettnek, amennyiben... 1. egyenes ági leszármazott a kedvezményezett 2. bármely magánszemély a kedvezményezett A banki alkalmazott tájékoztatása szerint, nem kell adózni egyik esetben sem. Szeretném megismerni az erre vonatkozó jogi alátámasztást. Köszönettel...

Elhnyt családi gazdálkodó meg nem kapott támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A családi gazdaság vezetője idős nyugdíjas volt, és elhalálozott 2015. augusztusában. A családi gazdaságban lánya volt a másik tag, és mindennek az egyedüli örököse is. A kérdésem az, hogy az igényelt és meg nem kapott földalapú támogatás milyen bevételnek minősül majd, ha megérkezik? Rendelkezhet-e az örökös úgy, hogy kéri az örökség részeként a hagyatéki leltárban szerepeltetni a követelést, és az esetleges illetéket itt fogja megfizetni? Tudni kell még, hogy a családi gazdaság megszűnésével az örökös saját jogán, őstermelői igazolvány birtokában folytatja a mezőgazdasági tevékenységet, sokkal kisebb területen, mint amelyen a családi gazdaság működött, de 2015-ben már értékesítési bevétele nem lesz. Köszönöm , és várom válaszát! Tisztelettel: Mészáros Imre, Protektor Kft.

Illetékkötelezettség Kérdés

Tisztelt Adózóna! Testvéremmel örököltünk 4 telket, mindegyiket 1/2-1/2 arányban, vagyis mindkettőnknek 4 fél telke van. Szeretnénk a tulajdonviszonyokat úgy rendezni, hogy mindkettőnknek 2 1/1-es tulajdonú telke legyen. Mivel a testvérek közötti ajándékozás illetékköteles, ezért a közös tulajdon megszüntetését kezdeményeznénk a tulajdonviszonyok rendezése érdekében. (Közös egyenesági rokon már nincsen). Szeretném megtudni, hogy ebben az esetben kell-e illetéket fizetnünk? Négyzetméter tekintetében senki nem szerez új tulajdont, ezért vagyok bizonytalan a kérdésben. Az eljáró ügyvéd szerint az illetékhivatal, mivel a 4 telek külön helyrajzi számon van, ezért nem fogja figyelembe venni, hogy valódi vagyonnövekmény nem történt, hanem külön-külön fogja vizsgálni a 4 ügyet és illetéket fog kiszabni. Amennyiben van javaslatuk egyéb jogi ügylettel megoldani a dolgot, amivel elkerülhető az illetékfizetés, akkor szívesen venném arra vonatkozó javaslatukat is. Köszönöm.

Közös tulajdon értékesítése Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Négyfős családnál az egyik szülő halála után a túlélő házastárs (édesanya) megörökölte a családi ház felét (plusz haszonélvezet), a gyerekek pedig 1/4-1/4 részt. A túlélő házastárs közben örökölt egy ingatlant, amit nem adott el, hanem kiadta albérletbe. A gyerekek szeretnének különköltözni, és eladni a közös családi házat. Viszont az édesanya nem akarja azt eladni. Van-e arra lehetőség, hogy a gyerekek a szándékukat érvényesíthessék (a rájuk eső apai örökséget szeretnék), vagy a haszonélvezet mindent felülír? Köszönettel várom válaszukat.

Ingatlanértékesítés adója Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Ügyfelem 2013-ban elajándékozott a fiának egy építési telket. A telket 2015. évben alacsonyabb áron értékesítenék, mint az ajándékozási szerződésben szereplő összeg. A kérdés az, hogy kell-e a fiúnak adót fizetnie az ingatlan értékesítése után? 2. Örökléssel megszerzett ingatlant (20 millió forint alatt volt az értéke, nem fizettek utána illetéket) értékesítettek 5 éven belül. Kell adózni a megszerzett bevétel után, ha az alacsonyabb, mint a szerzéskori érték? Válaszát megköszönve, tisztelettel.

Ingatlant örökölt? Így számítsa ki az eladásból származó jövedelmet Cikk

Hogyan kell kiszámítani az örökölt, haszonélvezetti joggal terhelt, és később értékesített ingatlanból származó jövedelmet? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

Örökölt erdő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Édesapám testvérével közösen örökölt erdőt, és egyéb földterületeket 2005-ben. 2014-ben értékesítették az erdőt. A hagyatéki határozatban fel van tüntetve a földterületek aranykorona-értéke, illetve a tulajdoni hányad (például 865/13192-ed rész). Nincs külön-külön érték a földterületekre. A földhivatali bejegyzések szerint ezek ingatlannak minősülnek. Az illetékfizetési meghagyáson egy összeg szerepel az összes földterület illetékalapjaként. Kérdésem, hogy mennyi lesz a megszerzésre fordított összeg, illetve, hogy az adó alapjára mennyi kedvezmény lesz az eltelt évek miatt? Köszönettel: Fürjész Ramóna

Részvény-értékesítés adózása Kérdés

2014-ben örökléssel megkapott részvényt értékesítettem, ebből elég nagy összegű árfolyamnyereség keletkezett. Az öröklés éve: 1997. Hogyan kell utána szja-t fizetni magánemberként?

Termöföld-értékesítés – szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Termőföld-értékesítéssel összefüggésben szeretnék segítséget kérni. Örökhagyó 1967-ben hunyt el. 2014-ben derült rá fény, hogy a gyermekei örököltek termőföldet, így új hagyatéki eljárást indult. A két gyermek között a kedvezménnyel érvényesíthető 200 ezer forint kedvezményt 50-50 százalékban megoszthatom, de az szaj-törvény 60 paragrafus (1)-(2) bekezdései értelmében az öröklés szerzésének időpontja megegyezik az örökhagyó halálának napjával. Ennek figyelembe vételével valóban lehet adómentes a 2014-ben el is adott termőföld? Válaszát előre is köszönöm: Novák Produkt Kft.

Öröklés utáni szja Kérdés

2010-ben örökölt ingatlan került értékesítésre 2014-ben. Mi után kell személyi jövedelemadót fizetni? Köszönettel: Szűcsné Urbán Ágnes

Bérbeadás: így számolható el az ingatlan értékcsökkenése Cikk

Gyakori eset, hogy olyan magánszemély adja bérbe a lakását, aki azt örökléssel, ajándékozással szerezte. Utánajártunk, hogy ilyenkor elszámolható-e értékcsökkenési leírás címén költség a bevétellel szemben, különös tekintettel a 2014. évi bevallásra, illetve a leírási alap meghatározásának 2015. évi változására.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Megbízási díj

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink