642 találat a(z) önellenőrzés cimkére

Bérként adózó juttatás bevallási időpontja Kérdés

Tisztelt Adózóna, Dolgozók részére nyújtott, bérként adózó juttatásról beérkezett, késett számla esetében felmerül, hogy mi a helyes eljárás: önellenőrzéssel a számla teljesítésének időpontjára, azaz a juttatás tényleges megvalósulásának időpontjára önellenőrzést nyújtunk be, vagy a számla kézhezvételét tekintjük a "juttatás szempontjából" irányadónak és erre a hónapra adózzuk le a juttatást. Kérdésként merül még föl, hogy az első lehetőség esetén (önellenőrzés) adott esetben az éves - a dolgozóknak január 31-ével már kiadott - adóigazolásokat kell és lehet-e szintén önellenőrzéssel módosítani? Köszönettel várom válaszukat! Czelnai Zsolt Farkas gazdasági igazgató NM Zrt.

Egyesület beszámolójának javítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Horgász egyesület beszámolója a Fővárosi Törvényszékre hibásan került beküldésre a 2016. évi beszámoló. Hogyan lehet ezt javítani, önellenőrizni? Köszönettel!

Fejlesztési tartalék feloldása visszamenőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég 2015-ben képezett fejlesztési tartalékot, melyet eddig nem oldott fel, holott 2017-ben vásárolt egy lakást. Lehet-e ezt utólag beszámítani és feloldani? Az értékcsökkenés miatt önellenőrizni kellene a 2017. és 2018. évi társaságiadó-bevallást, ha egyáltalán van mód rá, hogy ezt visszamenőleg meg lehet csinálni.

Tandíj visszatérítésének adóvonzata Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Áfafizetésre kötelezett kft. vagyok, a dolgozómmal kötött tanulmányi szerződés keretében fizetem a főiskolai tandíjat, amit áfamentesen számláz a főiskola felém. A szerződés szerint a dolgozó az iskola elvégzése után bizonyos ideig köteles az alkalmazásomban állni, ellenkező esetben a tandíjat vissza kell térítenie. Ezt hogy an számlázom a dolgozó felé? Áfával vagy adómentesen? 2018-ig befizetett természetbeni juttatásra elszámolt adókat visszakérhetem-e ebben az esetben? Ha igen, kell-e önellenőrzést beadom, vagy az adott havi bevallásomat csökkenthetem-e az erre jutó adóval? 2019-től munkabérként adózik a tandíj, ennek az adóját vissza tudom-e kérni önellenőrzés nélkül? Köszönöm

Le nem vont adó és járulék: így javítható a tévedés Cikk

Mit tehet a cég, ha figyelmetlenségből az adószámos magánszemély által kiállított számla teljes összegét átutalja a magánszemély részére, és így a személyijövedelemadó-előleget és a járulékokat nem fizeti meg? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Önellenőrzés adóévet követő évben Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr/Asszony! Ügyfelem az előző év december havi költségszámláinak egy részét 2019 júliusában (a 2018. évi beszámoló benyújtását követően) adta át. A költségek utólagos elszámolása összességében az eredményt nem jelentős összegben befolyásolnák, de természetesen ez kihatna a társaságiadó-kötelezettségre is. Kérdésem, hogy lekönyvelhetem-e az utólag rendelkezésre bocsátott számlákat a 2019. évre és így ennek az évnek az eredményét tudnám befolyásolni, vagy vissza kell nyúlni a 2018. évre is és akkor feltételezem, hogy a 1829-es bevallást önrevízióval is módosítani kellene. A beszámoló adatait helyesbíthetem-e a 2019. év beszámolójában, mivel az eredményre gyakorolt hatás nem jelentős összegű? Válaszát előre is köszönöm, Moleszka.

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű pénzügyi lízing keretében személygépkocsi vásárlása során a törvényi előírások alapján az áfa 50 százaléka levonásba került a lízing 5 éves futamideje alatt, illetve a kezdő részlet megfizetésekor, viszont a futamidő végén a személygépkocsi maradványértéken megvásárlásra kerül. Ebben az esetben az áfát a lízing teljes futamidejére önellenőrizni kell vagy csak a maradványértéken történő vásárlás összegéből nem lehet az áfát levonásba helyezni? Válaszát köszönöm.

Együttműködési megállapodás alapján foglalkoztatott hallgató szakképzési hozzájárulás kedvezménye Kérdés

T. Adózóna! Egy cég felsőoktatási intézménnyel való együttműködési megállapodás alapján hallgatót foglalkoztat. Kérdésem az, hogy van-e korlát a hallgatói munkaszerződésben meghatározott munkavégzés időtartamára vonatkozóan, illetve a szerződés lejárta után – tárgyéven belül – köthető-e újabb hallgatói munkaszerződés ugyanazzal a hallgatóval? Másik kérdésem az lenne, hogy a fenti cég milyen mértékben érvényesíthet a fenti hallgatóra szakképzési hozzájárulási kedvezményt? Mi ennek számítási módja, milyen dokumentáció szükséges az igénybevételéhez és a kedvezmény visszamenőlegesen a 08-as bevallás önellenőrzésével érvényesíthető-e? Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Széchenyi-hitel támogatás, tartalom, adókedvezmény Kérdés

Egy mikró vállalkozásnak pár éve van Széchenyi-hitele. Minden évben meg is kapta a Széchenyi-hitel kamatáról a támogatás tartalomról szóló igazolást, amit sajnos a társaságiadó-bevallásba nem állítottunk be és nem csökkentettük vele a cég társasági adóját. Ezt utólag (elévülési időn belül) van lehetőség önellenőrizni és igénybe venni ezt az adókedvezményt? Ha igen, akkor a társaságiadó-bevallásban a 02-01 oldal melyik sorában és oszlopában kell szerepeltetni? A 05-01-es oldalon is be kell írni? Ott is kérdezném melyik sorba? Nagyon köszönöm előre is a választ!

Önellenőrzés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Abban szeretnék segítséget kérni, hogy munkaadó, ha 08-as önellenőrzést adott be, köteles-e még önellenőrzési jegyzőkönyvet készíteni? Válaszukat előre is köszönöm!

Korábbi évek költségszámláinak elszámolása Kérdés

Az egyik cég (kft.) most hozott 2017. évi költségszámlákat, mondván, hogy költöznek, és most találták meg azokat. Eredeti, áfás számlák. Kérdés, elszámolhatók-e utólag, ha igen, milyen módon?Önellenőrzéssel, a tárgyévben, vagy ebben az évben, áfa nélkül? Köszönettel: Benke Tamásné

Előlegáfa visszafizetéskor Kérdés

Cégünk belföldi partner számára előleget fizetett március hónapban, az áfa összegét levonásba helyeztem. A teljesítés nem történt meg, ezért október hónapban az előlegről stornó számlát állítottak ki. Kérdésem, hogy a március hónapra beküldött áfabevallást önellenőrizni kell-e ebben az esetben?

Helyesbítő számla előző évekre vonatkozóan Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk most kapott – minőségi reklamációnk miatt – egy nagy összegű minuszos, helyesbítő számát egyik szállítónktól. 2014-ben vásárolt anyagokra vonatkozóan kaptuk meg most ezt a helyesbítő számlát. Megerősítést kérnénk, hogy jól gondoljuk-e a következőket! A minuszos számla áfatartalmával a jelenlegi áfabevallásunkban számolunk el. Mivel a számla nettó összege meghaladja a 2014-es év mérlegfőösszegének 2 százalékát, ezért jelentős a hibahatás. Ezért azt gondoljuk, hogy háromoszlopos beszámolót fogunk majd 2019-re beadni, illletve a 2014-es társaságiadó-bevallást pedig önellenőriznünk kell, hiszen a költségeink csökkentek, tehát fizetendő adónk keletkezett. Kérdésünk, jól gondoljuk-e ezt. Előre is köszönettel.

Szja-bevallás önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben kérném a segítségét: Egy őstermelő 2018. évben a 1853-as számú bevallásában a kárenyhítési juttatást támogatásként vette figyelembe, így tévesen alkalmazta a 40% kistermelői költségátalány elszámolását. Így a bevétele túllépte a 8 millió forintos értékhatárt. 2018-ban vett három új gépet, amire 14,5% értékcsökkenést számolt el. Lehet-e önreviziózni és elszámolni egyösszegben az értékcsökkenést egy gépre, mivel az fedezné a 40% költséghányadot? Szabad vállalkozási zónában helyezte üzembe a gépet. Mire vonatkozik az Art. 54. § 3. bekezdése az önrevízióval kapcsolatban? Következő kérdésem: 2018. évi gépbeszerzésre utólag folyósított támogatást kap az őstermelő, a támogatást csak 2019-ben kapta meg. A kapott támogatást mikor és hogyan kell bevételként elszámolni? Tisztelettel: Pataki István

Behajthatatlan követelések áfa-visszatérítése az EUB határozat alapján Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény 2020.01.01-től teszi lehetővé a behajthatatlan követelések áfatartalmának visszaigénylését. Az Adózóna oldalán olvastam, hogy az EUB határozatára való hivatkozással lehetőség nyílt a 2016 előtt teljesített és behajthatatlanná vált követelésekre az áfa visszaigénylése, viszont csak 180 napunk van rá. Kérdésem az, hogy a 2019.12.31-ig elévülő követelések esetében milyen módon nyújthatom be az áfa-visszaigénylésre vonatkozó igényemet, illetve milyen feltételeknek kell eleget tenni? Az áfatörvény 77. § (7)–(10) bekezdéseinek tartalma alapján támasztott követelményeknek eleget kell tenni? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetés euróban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szállásadó általi étkeztetés áfája

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyesület által fizetett nevezési díj

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs