466 találat a(z) önellenőrzés cimkére

Alanyi mentes határ átlépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi áfamentes vállalkozás ingatlant is ad bérbe. Az adótörvényeket tanulmányozva most vette észre, hogy az ingatlan-bérbeadás bevétele akkor is beleszámít az alanyi mentes bevételi határba, ha az adóalany nem választotta az áfafizetést az ingatlan bérbeadására. Így kiderült, hogy mintegy két éve a vállalkozás túllépte az alanyi mentes határt. Mi ilyenkor a tennivaló? 1.) Bejelenti az alanyi mentes határ túllépését visszamenőleg? (nyilván a bejelentéssel késedelemben lesz a vállalkozás.) 2.) A túllépés kezdetétől felszámítja az áfát és bevallja? Főszabályként negyedéves bevalló lesz? (Nem tartozik az áfatörvény 3.1.9., 3.1.10., 3.1.11. és 3.1.13. pontjaiban meghatározott adózói körbe.) Hogyan kell eljárni, a bevételből "visszafelé" kell számolni az áfát, tehát, ha volt 100 forint bevétel, akkor 78,74 a nettó plusz 21,26 forint áfát vall be? Ha valaki számlát kért, akkor javított számlát küld a vállalkozás, az eredeti számlán szereplő összeget tekint(het)i bruttó összegnek? Kell mindenkinek javító számlát küldeni? Jellemzően 1000-12 000 forintos tételekről van szó, sok kis összegű számláról. 3.) Az áfalevonás jogát mikortól érvényesítheti? Az áfakötelessé válás első napjától, tehát a kb. két évvel korábbi időponttól? Köszönöm a válaszát!

Áfa-önellenőrzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő problémával kapcsolatosan kérném a segítségét: egy cég által 2017 júliusában beszerzett anyagot fordított áfásan számlázták ki. Ez a számla könyvelésre került és az áfabevallásban is szerepelt fizetendő és levonható adóként is az áfatartalom. 2018 januárjában érkezett egy számlát helyettesítő okirat, mely szerint a számla egyenes áfás és így kell könyvelni. A kérdésem, hogy önellenőrzést kell-e benyújtani a 2017 évre, vagy 2018 januárjában az áfabevallás 28. sorában fizetendő adót csökkentő tételként tüntessem-e fel ezen összeget. Segítségét előre is köszönöm: SZ. A.

Szja-ból katába év közben Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Szja szerint adózó egyéni vállalkozó szeptember 1-jétől átlépett katába. Az átlépés előtti teljesítési dátummal kiállított számlái az szja szerint adóznak. Ezzel kapcsolatban szeretném azt megkérdezni, hogy ha február 25-éig nem érkeznek meg ezek a kiszámlázott tételek, akkor is le kell adózni az szja szerint, vagy majd ha kiegyenlítésre kerültek csak akkor önellenőrzés keretében? Köszönettel: Köles Péterné

Számla kiállítása peren kívüli megállapodás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. 2013. 05. hónapban elvégzett munkáját most számlázzák. A megrendelő a munka elvégzését nem vitatta, de szerinte garanciális és nem pótmunka volt, ezért az akkor kiállított számlát nem fogadta be, hanem visszaküldte. A bíróság most lehetőséget adna peren kívüli megállapodásra. A kérdésem a számlázással kapcsolatos. 1. Lehet hogy az áfa elévül? 2. Ha áfásan kell számlázni, mi lesz a teljesítés időpontja? 3. Kell-e a 2013. 05. havi áfabevallást önellenőrizni és pótlékot felszámítani? Köszönettel: Kovácsné Zsuzsa

Szochokedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egy gyesen lévő munkavállalót alkalmaz kétórás részmunkaidőben. A munkavállaló után szociális hozzájárulási adókedvezmény érvényesítéséhez milyen dokumentumot(kat) kell kérnie a munkavállalótól? A munkavállaló 2017 szeptemberétől van munkaviszonyban a cégnél, de eddig a kedvezmény nem került érvényesítésre. Lehet-e önrevíziót végezni a már beadott bevallásokra, vagy csak a munkavállalótól bekérendő igazolás(ok) birtokában lehet elkezdeni a szochokedvezmény érvényesítését? Amennyiben csak az igazolás(ok) munkavállaló által történt átadását követően lehet elkezdeni az adókedvezmény érvényesítését, ettől számítva lehet-e 100 százalékkal 2 évig, illetve 50 százalékkal a harmadik évben érvényesíteni? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Áfa önellenőrzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e bármilyen jellegű hátrányos következménye annak, ha egy továbbvihető áfát a vállalkozás felkönyveltetett adófolyószámlájára, ám közben kiderült év végére, hogy arányos áfát kellett volna alkalmaznia év közben, és ezért egész éves bevallását önellenőriznie kell, ezáltal visszaigénylés helyett fizetendő adója keletkezik az önellenőrzés következtében.

Cégautóadó evás bt.-nél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy evás bt.-nél most derült ki, hogy évek óta tulajdonában van egy személyautó, aminek a költségeit mind készpénzben fizette ki, így csak most eladáskor derült ki, mert kiszámlázta a vételárat. A cégtulajdonos azt hitte, az evával mentesül a cégautóadó-fizetési kötelezettség alól, ezért nem jelezte a könyvelőnek az autó vételét. Kérdésem, hogy van-e lehetőség mentesülni a cégautóadó alól? Ha nincs lehetőség a mentesülésre és pótlólagosan bevallja évekre visszamenőleg a cégautóadót, akkor a bevallások visszamenőleges felkönyvelése nem eredményezi azt, hogy kiesik az evázásból?

Fordított áfás számla javítása Kérdés

2018. januárjában jogerőre emelkedett NAV határozat értelmében áfahiányt állapított meg a NAV a 2016. évet érintően. Fordított áfás számlákat kell helyesbíteni 27 százalékos áfásra. Kiállítottuk a helyesbítő számlákat 2018. január 28-ára (fordított adósan mínusz előjellel, 27 százalékos áfásan újból kiállítva), melyeket a partnerünk befogad és ki is egyenlíti. E vizsgálat megállapításai következtében önellenőrizni kell 2016. 4. negyedévét és 2017. teljes évét is az áfa tekintetében. Hogyan és mikorra könyvelem az így kiállított helyesbítő számlákat?

Külföldi telephelyen dolgozó magyar szakember Kérdés

183 napot meghaladóan Németországban dolgozó szakmunkásnak Magyarországon és Németországban is számfejtenek bért. Németországban úgy, hogy a magyar bért is hozzáadják a német bérhez, és úgy vonják le az adót. 183 nap után is vontak le a dolgozótól szja-t Magyarországon, amit évente az szja-bevallásában visszaigényelt a NAV-tól, és vissza is kapta. Most azonban a NAV önellenőrzést kér a kifizetőtől, vele kívánja a többletlevonást rendezni úgy, hogy majd a kifizető rendezze azt a dolgozóival. Ez havonta közel 200 ember 08-as bevallásának önellenőrzését jelentené, amire nincs kapacitás. Van erre Önök szerint megfelelő, normálisnak mondható megoldás? Mi alapján tagadhatja meg a NAV a többletlevonás ilyen módon történő kifizetését? Köszönettel!

Utólag kapott, nem számlázott engedmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2015. évet érintő, de 2016 februárjában és márciusában jóváírt, utólag kapott, nem számlázott engedményt (bónuszt) a 2016. üzleti évben vettem figyelembe, most olvastam, hogy ezt viszont ahhoz az évhez kellett volna egyéb bevételként elszámolnom, amelyikhez kapcsolódik. Az összeg nem jelentős (500 ezer Ft). A tao.-bevallás önellenőrzésénél figyelembe vehetek-e még társasági adót és alapot csökkentő tényezőket pl. veszteségelhatárolást vagy az erre jutó társasági adót meg kell fizetnem? Előre is köszönöm válaszát.

Kata összegének önellenőrzési lehetősége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A volt NYUFIG-gal szemben közigazgatási pert nyertünk a nők 40 éves jogosultsági idejével kapcsolatban. Igy most ügyfelem 2 évre visszamenőleg nyugdíjas lesz (van elutasított nyugdíjigényünk 2016. elejéről, az indoklásban szerepel, hogy pernyerés esetén felülvizsgálják). Kérdés, hogyan lehet a kata eddig befizetett havi 50 ezer forintos összegét 25 ezer Ft/hóra módosítani a visszamenőleges 2 évben? Köszönöm válaszukat.

Hibás adóbevallás: új lehetőség, hogy megússza az adóellenőrzést Cikk

Január 1-jétől lehetőség nyílt arra, hogy az adózók előre bejelentsék önellenőrzési szándékukat. Az állami adó- és vámhatóság a bejelentéstől számított tizenöt napig nem indíthat adóellenőrzést a bejelentéssel érintett adónemre, illetve adómegállapítási időszakra – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Önellenőrzés ellenőrzési időszakra Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég kapott levelet a NAV-tól, hogy átfogó ellenőrzést hajtanak végre a 2016-os évre vonatkozóan, és megjelölték az időpontot, amikor az ellenőrzést lebonyolítják. Van-e lehetőség ettől függetlenül élni az önellenőrzéssel 2016-ra vonatkozóan? Válaszát köszönöm.

Áfa visszaigénylése áfamentesre áttérés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bonyolult kérdéssel fordulok Önhöz. Egy vállalkozás 2014.12.31-ig áfakörben volt, de 2015.01.01-től mentességet választott. Az utolsó áfabevallást 2014. IV. negyedévét önellenőrizni kellett egy támogató eljárás miatt. Ebben fizetendő adója keletkezett. Az eredeti bevallásban volt III. negyedévről áthozott göngyölített adója és a visszaigényelhető adója sorban szerepelt összeg. Mi a teendő ilyen esetben? Ha adómentes lesz, akkor az addig jogosan levont, visszaigényelhető adóval mi lesz? Elveszik? Netán be kell fizetni? Segítségét köszönöm. Bea

Leszázalékolt munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fizikai munkát végző munkavállalóm – akit egyébként a rehabilitációs adó szempontjából figyelembe vettünk, és kedvezményre voltunk jogosultak utána –, hosszú táppénzes időszakát kezdte meg ősz elején. Majd egy idő után, többszöri felszólitásra sem kaptunk tőle táppénzes papirt, végül késve, de eljuttatta hozzánk a leszázalékolásáról szóló határozatát. Ha jól értem, a leszázalékolás kezdő napját megelőző nappal a munkaviszonya nálunk megszűnt? Amennyiben igen, úgy kilépő papirt kell kapjon, és a bent lévő szabadságát részére ki kell fizetni? Illetve a 08-as bevalláson, mint táppénzes szerepelt 1-2 hónapig – tévesen –, ott a kifizetés hónapjára önellenőrzéssel valljuk be a kilépéskor fizetett jövedelmet? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház tárgyieszköz-értékesítése

Nagy Norbert

adószakértő

Kiküldetés munkaszüneti napon

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaszüneti nap és pihenőnap

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close