hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elfelejtett külföldi jövedelmek önellenőrzése. Amikor a NAV észleli, hogy hiányos a bevallás

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Ez a nyár nem az uborkaszezonról szól. A kataalanyok mellett azok a magánszemélyek sem dőlhetnek hátra, akik korábbi években külföldi befektetésekkel rendelkeztek és anno elfelejtették a jövedelmet feltüntetni az szja-bevallásban.

Talán nem mindenki tudja, hogy az adóhatóság a világ számos országából adatszolgáltatás útján értesül többek között a külföldön nyitott bankszámlák, értékpapírszámlák adatairól amennyiben annak tulajdonosa, haszonhúzója magyar illetőségűként igazolja magát.

Ilyen esetben a magánszemély részben, vagy egészben mentesül az adott országban az adófizetési kötelezettség alól, mivel a külföldi jövedelmet fizető pénzintézet, befektetési szolgáltató, vagy biztosító a jövedelem kifizetésekor, jóváírásakor a magyar illetőség beazonosítását követően – alkalmazza az országok között érvényben lévő kettős adózás elkerüléséről szóló egyezményben foglaltakat. Ennek következtében a forrásország kamatból, árfolyamnyereségből jellemzően nem von le forrásadót, de az osztalékjövedelemből is csak olyan mértékben eszközöl adólevonást (tipikusan 10, vagy 15 százalékot), amilyen mértéket az egyezmény lehetővé tesz magyar illetőségű magánszemély esetében. Az összevonás alá eső jövedelmekről is érkezik adat a magyar adóhatósághoz, ha a magánszemély magyar adóügyi illetőségét igazolta. Ez abban az esetben is rendelkezésre áll, ha a magánszemély a jövedelem után külföldön volt köteles az adót megfizetni. Ilyennel találkozunk például az igazgatósági térítéseknél, vagy a külföldi munkaviszony alapján külföldön végzett munkából származó jövedelmeknél, a külföldön fekvő ingatlan értékesítésnél, vagy bérbeadásnál.

Nem árt azonban tudni, hogy a külföldi kifizetők az illetőségről és a jövedelem jogcíméről, összegéről adatot szolgáltatnak a helyi adóhatóság részére, akik ezen információkat továbbítják a magyar adóhatóság részére. A háttérben folyó adatszolgáltatásról csak akkor szerez tudomást a magánszemély, amikor az adóhivatal összehasonlítja a magánszemély adóbevallásában feltüntetett adatokat a külföldről kapott adatokkal és megállapítja, hogy a magyar bevallás hiányos, azaz részben vagy egészben nem tartalmazza a külföldön realizált bevételek összegét.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy mi a NAV eljárása, ha a külföldi és a bevallási adatok között eltérést talál, továbbá mit kell tennie az adózónak!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink