25 találat a(z) étkezési utalvány cimkére

Így kell adózni utalványok juttatásakor Cikk

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény szerint bevétel minden, a magánszemély által bármely jogcímen és bármely formában – pénzben (ideértve a készpénz-helyettesítő eszközt is) és/vagy nem pénzben – mástól megszerzett vagyoni érték. Nem pénzben megszerzett bevételnek minősül különösen az utalvány is.

Tanulószerződéses részére étkezési utalvány Kérdés

Egyik cégünk most rendelt étkezési utalványt tanulószerződéssel rendelkező tanulói részére. Ez az utalvány (Edenrend) kizárólag élelmiszerre és fogyasztásra kész étel vásárlására szolgál. Kérdésem, hogy ez a tanuló részére adómentes természetbeni juttatás, és a munkáltató az egyes meghatározott juttatás szerint adózik utána?

Megszüntetett munkabérelemek Cikk

Hogyan szüntethetők meg a munkáltatónál adott, alapbéren túli egyéb juttatások: a munkavállalókat megillető étkezési utalvány, valamint a havi prémium, ha azokat nem a munkaszerződés, hanem az Mt. 46. §-a szerinti tájékoztató tartalmazza? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Étkezési Erzsébet-utalvány Kérdés

Tanulószerződéssel rendelkező diákoknak a gyakorlat idejére kötelező étkezést biztosítani. Eddig ezt étkezési Erzsébet-utalvánnyal oldottuk meg. 2019-től jövedelemként fog adózni az étkezési utalvány. A tanuló adómentes ösztöndíjából vonjuk le az étkezési utalvány szja-ját és szochót fizetünk utána?

Tanulószerződéssel foglalkoztatott részére adott kötelező juttatás Kérdés

A következő ügyben kérek állásfoglalást. Tanulószerződéses tanuló részére járó kötelező juttatások közül a napi háromszori étkezés helyett a gyakorlati képzést folytató szervezet étkezési utalványt szeretne adni vagy pedig SZÉP-kártya vendéglátás alszámlára utalt összeggel szeretné ezt a kötelezettségét teljesíteni. Milyen adóteherrel adhatja a fenti juttatásokat? Besorolható-e az így adott juttatás az szja-törvény 1. melléklet 4.37. pontjában lévő adómentes juttatások körébe? Válaszát előre is köszönöm!

Szakképzőiskolai tanulók étkezési utalványa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A szakképző iskolai tanulóknak a munkáltató által juttatott étkezési utalvány az szja törvény 1. számú melléklete 4.37 pont szerint adómentesen adható. Mennyi a munkáltató terhe ebben az esetben?

Cafatéria változása 2017. évben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mint arról számos híradás szólt: „az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évente százezer forintot kaphatnak készpénzben" írja a törvénytervezet. Tehát csak készpénzben lehet például az Erzsébet kártyán 2016 évben kifizetésre kerülő 8000 forint/hó étkezési utalvány értékét a munkavállalóknak átadni 2017 évben? Ha a munkabérrel kerül – banki átulással – kifizetésre, akkor ugyanúgy kell adózni, mintha munkabér lenne? Válaszát előre köszönöm Andrea

Cafetéria 2017 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk étkezési és iskolakezdési támogatást ad munkavállalóinknak. A 2017-es cafetéria rendszerben szerepel a kormány javaslata. 20 ezer forint/ hó készpénzadási lehetőség azoknak, akiknek eddig nem adtak semmilyen juttatást néhány százalékos béremelésért. Kérdésem: aki eddig adott például étkezési utalványt, kiegészítheti 20 ezer forintra a béremelési feltételekkel vagy sem? Mielőbbi válaszát várva tisztelettel: Suhajdáné

Cafetéria készpénzben: ezért örülnek a boltosok Cikk

Örül a cafetériaelemek részleges készpénzesítésének az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), mert így a juttatásban részesülő alkalmazottak szabadon költhetik el az összeget bármilyen áru- vagy szolgáltatás vásárlására, vagyis több pénzt hagynak a boltokban.

"Lefogyasztható" jegy Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szolgáltatásunkról jegyet állítunk ki ügyfeleinknek 3 ezer forint értékben. Új konstrukción törjük a fejünket. Szeretnénk olyan jegyet is értékesíteni, amely az általunk üzemeltetett büfében a jegy értékéig – melyet 5 500 forintért árusítanánk – "lefogyasztható" lenne. A kérdésem az lenne, hogy ez így – vagy bármely része – egyes meghatározott juttatásnak minősül-e, jár-e bármilyen járulékfizetési kötelezettséggel? Ha beváltják a büfében, kell-e regisztrálni valahogy, hogy mennyi értékben fogyasztottak? Ebben az esetben blokkot, nyugtát, számlát már nem kell kiadni, annak a jegy bevételezésével eleget tettünk? Válaszukat előre is köszönöm.

Teljesítmény ösztönzése Kérdés

Üzemünkben 6 ember (a 40-ből) dolgozik egy olyan gépen, melyen egy adott teljesítmény minden műszakban kötelezően el kell érni. A munkáltató szeretné ezen embereket motiválni azzal, hogy meghatároz normákat, és ha ezeket elérték, a teljesítményük alapján plusz juttatásban részesíti őket. Ők már évek óta kapnak havi 4000 forint étkezési utalványt. Kérdésem az lenne, hogy ezt a plusz juttatást lehet-e étkezési jegy formájában adni (vagy vegyesen: étkezési utalvány + pénz)? Külön szabályzatot kell-e készít, vagy a munkaszerződést ki kell-e egészíteni? Ez a teljesítmény után esetleg adható étkezési utalvány hogyan adózik? Köszönöm a válaszát.

Béren kívüli juttatások eltérő mértékben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk ügyvezetője úgy döntött, hogy dolgozói részére eltérő mértékű étkezési utalványt biztosít. Belső szabályzattal nem rendelkezik a cég. Kérdéseim ezzel kapcsolatban az alábbiak: 1. Kivitelezhető-e, hogy az ügyvezető nem kap semmilyen béren felüli juttatást (alkalmazotti státusz, nem tulajdonos)? 2. Az ügyvezetőn kívüli dolgozók az szja-törvény 71. § bb) szerinti 8 000 forint/fő/hó juttatásban részesülnek, illetve eltérő mértékben kapnak ezen felül étkezési utalványt. Miután nincs belső szabályzat, elszámolható-e az szja-törvény 70. §-a szerinti egyes meghatározott juttatásnak, vagy ebben az esetben a magánszemély egyéb jövedelmének minősülne? Várom szives válaszukat.

Erzsébet-utalvány év végén egy összegben Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy ha a munkáltató kizárólag év végén, egy összegben 72 ezer forint étkezési utalványt ad a munkavállalónak, akkor ennek elszámolása során lehet-e alkalmazni a 14 százalékos ehót?

Pénztáros, pincér, értéktárgyeladó: mire jó a munkavállalói biztosíték? Cikk

Jelentősen enyhíthetnék a munkáltatók a munkavállalók által okozott káraikat, ha szélesebb körben élnének a pénzt kifizető, átadó, vagy más értéket (például értékpapírt, értéktárgyat) átvevő dolgozóik esetében a munkavállalói biztosíték lehetőségével.

Erzsébet-utalvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy Erzsébet étkezési utalványhoz kapcsolódó kezelési költség könyvelése 52. Igénybe vett szolgáltatásra könyvelhető-e? Köszönettel a választ.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs